söndag, november 21, 2010

Laddar...



Det har varit en söndag med mest ingenting på schemat, som gjord för att ladda inför veckan som kommer. En liten helvetesvecka. Både nämndsmöte och kommunfullmäktige (onsdag, torsdag), styrelsemöte med partiföreningen och KomPol (gruppmöte med kommunpolitikerna). Jag lär inte spendera mer än en halvtimmes vaken tid hemma per dag fram till fredag. Men det är det värt. Nu ska jag läsa handlingar.

söndag, november 14, 2010

Vakna, bloggen! Godmorgon!



Det blev en liten konstpaus där. Två månader för att vara exakt. Nu har vi andats, vilat ut och analyserat tillräckligt sedan valet (vissa fortsätter tänka, jag tycker det är bättre att börja göra saker och köra på) och den nya mandatperioden är igång sedan någon vecka tillbaka.

4 november träffades det nya kommunfullmäktiget i Lund. Jag har fått förnyat förtroende, både av mitt parti och av väljarna. Jag fick en bra hög personkryss i kommunvalet, vilket såklart är jätteroligt. Sedan valdagen har många kommit fram och deklarerat att de kryssade mig, framförallt folk som är aktiva inom studentlivet i Lund - både kårfolk och nationsfolk! Jag funderar varje gång på varför folk gärna vill berätta det: Är det för att uppmuntra och peppa mig, för att visa att de kommer att ställa krav under mandatperioden och förväntar sig något tillbaka, eller är för att bekräfta för sig själva att det faktiskt är okej att rösta på vänsterpartiet? Den senaste som hejdade mig och visade sitt förtroende var en före detta kurator på en av Lunds studentnationer. Nationerna har mycket kontakt med kommunen, framförallt socialförvaltningen för alkoholtillstånden, och jag ska göra mitt bästa för att hålla ett litet öga på det. Samarbetet mellan kommunen och studentlivet är överlag en viktig och intressant politisk fråga.

Vi sitter i åldersordning i kommunfullmäktige, och jag har fått flytta fram 6-7 platser på ungdomsbänken sedan placeringen efter förra valet. Jag är inte längre yngst, och nu bland dem på ungdomsbänken (den längst till vänster längst bak i fullmäktigesalen) som har mest erfarenhet av kommunpolitiken. Det känns mycket bra. Till vänster om mig har jag Daniel från sossarna och till höger Petter från mp (utan att på något sätt ytterligare kommentera att de just sitter till vänster respektive till höger...).

En ny mandatperiod innebär nya uppdrag. Jag har fått förtroendet av mina partikamrater att vara ersättare i kommunstyrelsen de närmaste fyra åren. Det är otroligt spännande, och jag ser fram emot att få en bättre översikt över hela kommunen, och få vara med tidigare i de politiska processerna än tidigare. Mats Olsson fortsätter som ordinarie, vilket känns väldigt tryggt. Med kommunstyrelseuppdraget kommer även att sitta i två av KS utskott: arbetsgivareutskottet (som hanterar personalfrågor) och miljö- och hälsoutskottet (som hanterar strategiska miljöfrågor). Samtidigt lämnar jag min plats i Barn- och skolnämnd Lund Öster, efter runt 6 år som ersättare/ledamot där, en mycket lärorik tid. Jag kommer såklart sakna skolorna, förvaltningen och politikerna där... Jag blir inte på något sätt heltidspolitiker nu, utan fortsätter med mitt heltidsuppdrag på kåren och utövar mina politiska uppdrag på fritiden. Med planering löser sig det mesta! Det som nedprioriteras är sånt som att hänga upp tavlor/eller motsvarade på väggarna hemma.

Första kommunstyrelsemötet för mandatperioden är på tisdag. Jag har ägnat dagen åt att läsa handlingarna, många spännande saker. Jag återkommer till det!