tisdag, juli 08, 2014

Almedalen, dag 6, fredag - sista dagen i Almedalen

Vänsterpartiets dag!

- Uppsala universitet: "Mod och civilkurage som förändrar världen", samtal med antropologen Brian Palmer, som menade att folk förmodligen skulle ha större förtroende för politiker om politikerna tog lite fler personliga risker.
- Swepsa (statsvetenskapliga förbundet): "Spelar samhällsvetenskapen någon roll". När väldigt många redan hade lämnat Visby så fanns det plats för oss vanlig dödliga att gå på statsvetenskapliga dagen. Första passet handlade om samhällsvetenskapliga ämnen i och kring politiken. En intressant diskussion fördes om statsvetaren i skärningslinje mellan forskare, expert och "politiker"/opinionsbildare. Dessutom lyftes bloggar som Politologerna och Ekonomistas fram som arenor som har gjort forskningen mycket mer tillgänglig.
- Swepsa: "Vägen till toppen? Ledarrekrytering och karriärism i partier". Andra passet på statsvetardagen (efter en halvtimmes paus i det fantastiska fredags-vädret), med några statsvetare och tre tidigare politiker (Lotta Hedström, mp, Tomas Bodström, s, Lars Leijonborg, fp). Det mest intressanta var diskussionen om förändringen i synen på ledarskap inom miljöpartiet under deras relativt korta tid som parti.

Efter lunch hängde jag på Vänsterpartiets seminarium i tältet i Almedalsparken, om landsbygdspolitik och en diskussion om läget på arbetsmarknaden med representanter från Kommunal, SEKO och hotell/restaurang.

Eftermiddagen spenderade vi utanför seminarie-världen. Utbudet på fredagen var minst sagt knapert och vi passade istället på att se några av utställningstälten i hamnen (det finns massor). Först Svensk kärnbränsles enorma nåt M/S Sigrid med sin fina utställning (om kärnbränsle...) och sedan utställningen av kompakta bostadshus. Ett glas vin hanns med innan vi begav oss till parken för Vänsterpartiets tal, följt av "Popvänsterns" efterfest. Vi avslutade dagen i domkyrkan med Nikodemussamtalet om drivkrafter, där Jonas Sjöstedt intervjuades.

Om jag är nöjd med min Almedalsvecka? Jajamensan!

På lördagen åkte vi till Ojnareskogen och Fårö. På söndagen packade vi ihop tältet och åkte hem.

fredag, juli 04, 2014

Almedalen, dag 5, torsdag

Det blev lite sovmorgon och inget frukostseminarium, pga trötthet. En seg dag, inte så många intressanta seminarier och dessutom riktigt kallt i Visby.

- Botaniska trädgårdens vänner: "Vem ska finansiera Sveriges botaniska trädgårdar i framtiden?" Trevligt samtal mellan lokala gotlandspolitiker i en liten kyrkoruin. Samverkan mellan olika parter framhölls. Såklart.
- Lunds universitet: "Hur påverkar nuläget i Mellanöstern Sverige?" Lite diskussion om flyktingar, men framförallt om mediernas rapportering om Syrien och huruvida Irak och Syrien kommer finnas kvar med samma gränser framöver.
- Lunds universitet: "Vem talar för Sveriges muslimer? Om representativitet, islam och svensk politik". Bland annat min handledare från det icke-existerande examensarbetet pratade om vilka representanter som syns, framförallt väljs ut av medierna att kommentera, och vad man får kommentera. 
- Svenska Jägareförbundet: "Älgriksdag - ett rundabordssamtal om älgen, jakten, skogen och förvaltningen". Jag hade förväntat mig att Sveriges 349 folkvalda älgar skulle vara på plats, men fick istället en diskussion om Sveriges "älgförvaltning" och hur många älgar vi ska ha. De förstör skogen, säger skogsföretagen. 

Jag vinkade av Ewa vid båten och hängde sedan med Johan och Christian i TV4s tält fram till och genom moderaternas tal. Det blåste rejält i tältduken. 

- Vänsterpartiet: "Feministisk kväll med samtal om feministiska förväntningar på en ny regering". Väldigt spännande samtalsform med en representant från v, s och mp, samt fyra feministiska "experter". Lite som en peer review med "kritiska vänner" som är vanligt inom akademin. Mycket bra debattform! 

torsdag, juli 03, 2014

Almedalen, dag 4, onsdag

- Lunds universitets alumnifrukost. Skånska politiker diskuterade politikers läsning och bildning utifrån boken "Statsministerns sommarläsning" skriven av två litteraturprofessorer i Lund. På scen stod 6 män i medelåldern. Prorektor Eva Wiberg räddade situationen något.
- Kort session på "Den gyllene medelvägen? Ett samtal kring kommunernas framtid" där frågan om en ny kommunreform lyftes. Isåfall: Pax för Lomma!
- (G) som i Gud : "Tankar om tid och 24/7-samhället". Ett fantastiskt bra seminarium (bäst hittills?) om sociala medier, nedkoppling och avkoppling med bland annat tidsgurun och fysikern Bodil Jönsson. Nyanserade och bra diskussioner om att vara tillgänglig dygnet runt. Panelen gav tre tips: 1) Skratta mer 2) Bestämma sig för vad som är viktigt 3) Ta paus för reflektion.
- Idrottens dag: "Pia Sundhage och Erik Hamrén om fotbollens ledarskap". Ett riktigt bra seminarium där våra två fotbollsförbundskaptener fick varsin halvtimme att utveckla sig syn på ledarskap. Hamrén pratade en del om idrottens betydelse i skolan (som tidigare idrottslärare) och Sundhage pratade om att arbeta tillsammans och attitydens roll för framgång. Också ett "bäst hittills"-seminarium 
- Ibn Rushd studieförbund: "Begränsar alkoholnormen det offentliga rummet för muslimer?". Tankeväckande om alkoholnormen, om ett projekt inom Ibn Rushd för att diskutera hur man som nykterist förhåller sig till alkohol. Riktigt intressant. 

Miljöpartiets tal i Almedalen. Vi gick strax innan den var klart för att ta plats för den årliga politiska allsången. Som vanligt glatt, varmt, högljutt och skojigt! 

tisdag, juli 01, 2014

Den totala oreglerade valfriheten i seminarieprogrammet

Jag är i Almedalen. Det har ni nog inte missat. Jag är här som privatperson, på någon form av kombinerad politisk semester och bildningsresa - för att det är skoj! Det bästa med att åka såhär är den totala oreglerade valfriheten. Jag kan välja precis vad jag vill bland de 3308 seminarierna i programmet utifrån vad som känns bra och roligt för stunden. Seminarier vars rubriker är intetsägande eller har enkla förutsägbara ja- eller nej-frågor som tagline går bort direkt. Jag har inga krav på mig att bevaka någon fråga eller genomlida dåliga seminarier av plikt. Det är semester när det är som bäst (förutom de tidiga morgnarna, det dåliga vädret och trängseln på Hästgatan)! 

Almedalen, dag 3, tisdag

- Sveriges Förenade Studentkårer: "Att vara en internationell högskola är inte samma sak som att ha färeläsningar på engelska". 
- Socialdemokraternas ekonomiska seminarium, på biografen Borgen högst upp på Hästgatan. Den franska ekonomen Thomas Piketty var inbjuden. Han har blivit uppmärksammad som en superstjärna innan och under Almedalen, tack vare sitt sätt att räkna på ekonomiska skillnader i samhället. 
- Svenska kyrkan: "Social hållbarhet - vad håller ihop Sverige. En diskussion i domkyrkan om möten och mångfald.
- Svensk elitfotboll: "Våldet får aldrig segra - om fotbollens utmaningar och möjligheter". Representanter från klubbar och fans menade att det fortfarande finns saker att jobba med efter dödsmisshandeln i Helsingborg i våras. Det är framförallt bortaresorna, som skulle behöva strukturerad upp, och läktarkulturen, med fokus på bengaler/pyroteknik.
- Socialdemokrater för Tro och solidaritet: "Romer och fattiga EU-migranter - ett gemensamt ansvar". Alla var rörande överens om att EU-migranter måste tas emot med solidaritet och respekt, möten mellan olika grupper framhölls (väldigt få svenskar verkar känna en rom) och såklart utbildning. 

På eftermiddagen var det det årliga Science Slam i Öresundshuset, denna gång med tävlande forskare från både Lund och Malmö!  I stannade bara på de första två presentationerna och gick sedan vidare till Özz Nujens showpå Gutavallen. Den hölls samtidigt som Jimmie Åkessons (sd) tal, och lockade 6000 personer (!) mot Åkessons 2500. Väldigt bra! 

Kvällen avslutades på teater på Wisby Strand. Uppsala stadsteater bjöd på en uppsättning av "Min vän fascisten" en otroligt rolig politisk musikal. Perfekt avslutning!