torsdag, mars 27, 2008
Kommunfullmäktige, mars - del 5: Äntligen motioner
Den första har redan avslagits, en motion från Demokratisk vänster: "Bättre lekplatser för alla barn - gör lekplatserna tillgängliga och användbara för barn med funktionshinder". I Lund finns planer på en lekplats för barn med funktionshinder, där man kan leka med rullstol. Dv vill att fler ska byggas. Det gäller inte bara barn med funktionshinder, utan även barn vars föräldrar är exempelvis rullstolsbundna. Med ombyggda lekplatser kan dessa föräldrar vara mer aktiva i leken med barnen. Alla är eniga om att kunskapen finns och att man har koll på vilka lekplatser som behöver upprustas, det som behövs är pengar. Men det är inte borgarna redo att tillsätta nu. Så den blev besvarad med just detta, att kunskapen finns. Vi vill bifalla motionen för att på så sätt få fram pengar.
Den andra handlar om hemlöshet, också den från demokratisk vänster: "Åtgärder för att på kort och lång sikt motverka hemlöshet i Lunds kommun". Borgarna menar att man tänker på kort och lång sikt och arbetar med att åtgärda, så den blir också besvarad med just detta: "vi jobbar på det". Vi vill bifalla motionen eftersom vi tycker att man inte jobbar hårt nog. Men socialnämnden ska ha lite cred för att man den senaste tiden har jobbat med att lösa problemen med hemlöshet.
För övrigt får vi idag lägga till följande, under avdelning "humor":
"Ännu en motion från dv för att visa att man existerar, i sin korta bubbla i historien innan man försvinner igen".
(sagt av en av de mer främlingsfientliga ledamöterna)
Kommunfullmäktige, mars - del 4: Genusperspektiv på stadsplanering
Nu har alltså en grupp politiker tagit fram riktlinjer för hur arbetet med revideringen ska se ut. Eftersom det är borgare som styr nu är riktlinjerna inte helt bra, men överlag har vi sagt ja till det och koncentrerar vår kritik till en punkt: Genusperspektivet. Vi är de enda som lyfter fram det specifikt, vilket ju inte är så konstigt eftersom vi är det enda riktiga feministiska partiet. (Nu har jag tid att skriva mycket eftersom det står en babblig folkpartist i talarstolen och visar bilder från 1960-talet, efter honom kom en långrandig sosse med nya bilder och kartor).
Borgarna och sossarna vill bara skriva in luddiga skrivningar om att man ska ta "sociala hänsyn" i planerandet. Det räcker inte, genusperspektivet är inte bara ett i mängden av sociala hänsyn. Man måste ha ett genusperspektiv på stadsplanering från första början! Vi vill kort skriva in något i stil med "genusperspektivet bör genomsyra översiktsplanen, och planens konsekvenser för män och kvinnor ska redovisas". Vi var påväg att få med oss sossarna på skrivningar om genusperspektiv, men i sista sekund förhandlade de med borgarna och genusperspektivet försvann även ur sossarnas tankegångar. Då blir man lite trött...
Vi fortsätter dock att uppmärksamma genusperspektivet i kommande arbetet med revideringen av översiktsplanen!
Andra intressanta frågor i reviderandet är synen på externa köpcenter och eventuell utbyggnad av Sturup (flygplatsen ligger inte i Lunds kommun utan i Svedala, men precis utanför kommungränsen och dess framtid är såklart högintressant för Lund).
Debatten har pågått ganska länge nu, och jag fick i en liten replik möjlighet att trycka till moderaterna för att de saknar feministisk analys. Dessutom var jag första kvinna uppe i debatten. Det är ju alltid trevligt, både att vara första kvinna i debatten och att trycka till borgarna.
En kamrat tipsade via msn om en ny punkt i riktlinjerna för revidering av ÖPL:
"Översiktsplanen ska utgå från att sociala skillnader ska minimeras och ett klasslöst Lund skapas." Det är ju helt rätt, men jag tänker inte yrka på det...
Mitt i voteringen ville sossarna ajournera sig (ta en paus och snacka lite), så jag trodde att de ändrat sig och ville gå med oss. Men det gjorde de inte, de valde att avstå. Mesar.
Kommunfullmäktige, mars - del 3: Fotboll och vård/omsorg
På Klostergården byggs just nu en arena. Den är nästan klar, de hade taklagsfest i vintras. På grund av arenan och den sammankopplade ishallen (som vi röstade emot, vi ville ha ishallen men inte arenan), kommer ett par fotbollsplaner att försvinna, samt klubbhus och läktare. Nya planer, läktare och klubbhus ska anläggas på annat ställe i samma område, och detta beslutade vi nu. Den första etappen är en investering på 39 miljoner kronor, och innehåller just matchplan, omklädningsrum och klubbhus för Lunds BK . Matchplanen ska byggas så att den uppfyller kraven för spel i Superettan. Lunds BK:s herrar spelar idag i division 2 södra och ligger i dagsläget på nionde plats. Jag hittar inte vilken division damerna spelar, så om någon vill upplysa mig om detta vore jag glad! Att planen byggs i enlighet med reglerna för Superettan känns som en bra ambition för Lunds BK, hoppas att de snart tar sig upp dit!
Det andra ärendet vi har avgjort var Plan för stöd, service och omvårdnad. Jag måste erkänna att jag inte har så bra koll på den, har inte hunnit läsa så noga. Vi beslutade att minoritets-återremittera den, vilket betyder att en minoritet i kommunfullmäktige (vi i v s och mp) kan besluta att skicka tillbaka frågan till tjänstemännen för att utreda lite till. Vi får alltså tillbaka ärendet (vilket ju är bra, då hinner jag läsa lite noggrannare och blogga bättre).
Kommunfullmäktige, mars - del 2
Vår första riktiga ärende på dagordningen handlar om att kommunens anställda inom vården ska kunna gå utbildning för att lära sig starta eget. Borgarna i Lund har bestämt sig för att privatisera, bland annat hemtjänst och äldreboende. För att möjliggöra för att personalen som idag jobbar inom kommunens vård och omsorg ska kunna lägga anbud, vill man låta personalen gå ner i tjänst för att kunna lägga tid på att lära sig att starta ett företag och sedan kunna driva det. Det betyder alltså att en kommunalt anställd kan jobb halvtid för kommunen, och sedan lägga den andra halvan av sin arbetstid på att göra samma sorts arbete, fast i sitt eget företag och konkurrera om jobben och uppdragen med kommunen. Det är väldigt rörigt, och väldigt underligt. Borgarna vill minska den offentliga sektorn, i det här fallet hemtjänsten, och detta gör man genom att låta sina egna anställda "sno" jobb från kommunen! Vi i oppositionen menar att detta är emot lagen* och röstar därför emot det hela. Borgarna tolkar lagen annorlunda och förslaget går igenom som ett led i "valfriheten" och privatiseringarna.
* Lag om rätt till ledighet för att bedriva näringsverksamhet (om rätt till ledighet i 6 månader), § 3, "Arbetstagarens verksamhet får dock inte konkurrera med arbetsgivarens verksamhet"
För övrigt är det lite underhållande och lite irriterande att det bara sitter borgare på ersättarbänken bakom mig. De har en tendens att småprata väldigt mycket, och suckar, fnissar och svär ibland när ledamöter från oppositionen pratar. Jag vill vända mig om och ryta lite...
Kommunfullmäktige, mars - del 1: Film!
Sedan fick vi se film! Kommunrevisionen hade gjort en liten film om tillgänglighet. Kompat till mycket fin och gullig musik (jag och min bänkgranne Oskar knäppte fingrarna och fnissade genom hela filmen) fick vi se hur man ökat tillgängligheten för människor med olika former av handikapp här i Stadshallen där vi sitter nu, och i en av gatukorsningarna på Klostergården. Dessutom talade Lars Larsson, kommunrevisionens ordförande, om kommunens ambitioner på området. Jag och Oskar konstaterade att han hade hög prediknings-potential (vilket är roligt när man vet att Lars är en av mina kursare på Teologen!).
måndag, mars 24, 2008
Älskade ungdomsförbund
Innan kongressen kändes det som ett avslut. Det var nästan lite sorgligt när Ida öppnade mötet och förhandlingarna tog vid. Men någonting hände och påväg därifrån kändes det istället som en nystart, och jag var nog inte den enda som var peppad till max när de sista tonerna av Internationalen klingade ut. Det kanske inte var min sista kongress ändå.
Förresten, jag glömde ju det viktigaste. Förslagen på FS, PK och SK samt revisorer gick igenom helt i enlighet med våra förslag, till och med suppleantordningen till FS! Dessutom gick FS-förslaget igenom med stor majoritet. Hur stor är sannolikheten att det händer? Vi var helt enkelt världens bästa valberedning.
Tack alla ombud, funktionärer och förbudsstyrelsen för en underbar kongress!
* Jag röker såklart inte, men alla vet ju att de mest intressanta diskussionerna alltid förs under rökpauserna!
tisdag, mars 18, 2008
Föräldraprotester
söndag, mars 16, 2008
Valberedningsmöte i Stockholm
Bensträckarpaus i valberedningsmötet. Vi lyssnar igenom Pärs samling av politisk satir-musik (Någon som kommer ihåg Wykmans rap om förorten? För övrigt lär väl snart den där "I love Europe" hamna i Pärs satir-samling).
USA ut ur IRAK!
torsdag, mars 13, 2008
Live från Lunds 19:e Ungdomsting
Ungdomarna inleder med lite historik om ungdomstinget med avstamp i ett möte på Ven 2002 mellan ungdomar och politiker. Ungdomstinget (ett ungdomsparlament) är en av de konkreta saker som kom fram på det mötet. Stortinget, det vi sitter på nu, är i centrum och hålls ett par gånger per termin. Kopplat till Stortinget finns ett antal utskott (skola, miljö, internationellt, kultur, jämlikhet m.m.). I samordningsgruppen sitter representanter från alla utskotten.
Det formella mötet är igång. Utskotten har presenterat sig, vilket följdes av handviftande och tysta applåder, och nu har ekonomin för 2007 presenterats. Ungdomstinget har 100 000 kronor per år att spendera på projekt som ansöker om pengar, och under 2007 delades allt ut till totalt fyra projekt. Skolutskottet berättade att de ska diskutera avskaffandet av T + för gymnasiebusskorten. Vi i vänsterpartiet var de enda som var emot detta...!
Då har Ungdomstinget kommit in på punkten Politiskt program för Unga. De två ungdomarna som presenterar detta låter ganska irriterade när de berättar att kommunfullmäktige röstat nej till programmet. De påpekar att Lund ligger långt fram i arbetet med ungdomsinflytande och ses som förebilder i detta arbete i landet, och att många av de som sitter i salen har varit med och skrivet. "När vi väl var klara så röstar kommunen ner det, det känns som att snubbla på mållinjen. (...) Vi känner oss svikna av Lunds kommun". De vill bjuda in politiker till nästa ungdomsting och skriva en debattartikel i Ungdomstinget namn, vilket röstades igenom av tinget. De borgerliga politikerna längst ner i salen viftar och vill begära ordet och försvara sig... Tove Klette (fp) läser upp beslutet om att programmet blivit ett underlag och att alla nämnder inte kan jobba med ungdomsfrågor (...och nämner att vård och omsorg har jobbat med "alla vinner"-programmet och att det har uppmärksammat ungdomar - det är ju precis det det handlar om att ha ett program. Det kan ju VoO redovisa detta då vi utvärderar programmet varje år! Inga problem!). Kultur och fritids moderata representant säger att det inte har någon betydelse vad det heter, program eller underlag, utan att vi ändå jobbar med ungdomsfrågorna. Det han missar då är att det är stor skillnad på ett program och ett underlag, ett program går inte att strunta i utan måste utvärderas varje år. Jag låter mp och s representera oppositionen i den här frågan (de får mer handviftningar än fp och m), det är ju inte meningen att Ungdomstinget ska bli ett forum för partipolitisk debatt. Den politiska debatten tar vi på nästa Ungdomsting när vi blir specifikt inbjudna. En MUF-are får sista ordet i den här debatten... (kanske inte helt lyckat), innan tinget går in på motionsbehandling.
onsdag, mars 12, 2008
Godisfri zon och bilfri vecka
Skolans representanter la fram en tanke om att skolan ska bli en godisfri zon. För ett tag sedan öppnade en kiosk i närheten av skolan och dit går såklart eleverna under dagarna för att köpa godis, något som inte uppskattas av skolans vuxna. Elevrepresentanterna stämde inte upp i några stora hejarrop, utan påpekade att de ville ha en bättre cafeteria på skolan, med mer personal, längre öppettider och ett större utbud. Ett ganska självklart krav. Eleverna påpekade att de behövde starta ett cafeteriaråd inom elevrådet, för "utan ett fungerande råd får vi ingen fungerande cafeteria" (ett sånt uttalande gör en gammal ungdomsrådsperson glad!). Nyvångskolan har ett mycket bra eleverådsarbete, berömt långt utanför kommunens gränser. Så istället för att förbjuda godis ville eleverna ha en cafeteria med frukt och mackor. Hoppas att de får igenom sina krav.
Den bilfria veckan var också en tanke från skolans sida, för att minska bilkaoset runt skolan. Föräldrarådet har länge krävt bättre trafikmöjligheter runt om skolan, men fått avslag från tekniska nämnden. Därför lanserades nu istället en tanke om bilfri vecka av miljöskäl, hälsoskäl och trafiksäkerhetsskäl. Personligen tycker jag att det låter väldigt bra.
Det var tre eleverna med på mötet igår, vilket såklart är superkul (och ännu roligare att en av dem är nybliven styrelseledamot i Ung Vänster-klubben!). De tre är ordförande för varsitt råd på Nyvångskolan och sitter därför i elevrådets styrelse. Uppdraget att vara med på skolkonferensen skiftar mellan ungdomarna i elevrådsstyrelsen, och som tack för sin insats på mötet någon timme på kvällen får de en pizza!
Dessutom har Nyvångskolan nyligen fått Myndigheten för skolutvecklings utmärkelse Skola för Hållbar Utveckling! Skolorna på Öster är väldigt bra på hållbar utveckling och ekologisk mat, och flera av våra skolor och förskolor har Grön Flagg. En av förskolorna fick i dagarna diplom från kommunen för att de är en av de enheter som har nått målet om minst 40 procent ekologisk mat. Förskolan hade nått målet med råge - 80 procent av alla livsmedel är ekologiska!
måndag, mars 10, 2008
Äldreboenden privatiseras i rasande takt
Public Private Partnership
Dagens Kompol har temat PPP - Public Private Partnership, eller på svenska OPS - Offentlig Privat Samverkan. PPP är ett system där det offentliga och privata gemensamt finansierar stora investeringsprojekt. Ofta handlar det om vägar, järnvägar och broar, alltså projekt som kostar miljarder. Man skulle också kunna finansiera kraftvärmeverk och andra energiinvesteringar på detta sätt, eller kanske en ESS-anläggning i Lund. Även för E22:an tvärs över Skåne och Simrishamnsbanan Malmö-Dalby diskuteras PPP/OPS-lösningar. I Sverige har Arlandabanan finasierats genom PPP, något som snart ska utvärderas.
Det hela funkar så att det offentliga (en eller flera kommuner eller regioner) sätter upp mål och krav för projektet, medan det privata utför och finansierar. Man skriver sedan ett avtal på ett antal år (kanske 25-50 år), där det privata under tiden ska stå för underhåll och det offentliga efter avtalstiden slut ska ta över anläggningen. Det sägs att de enda som tjänar på detta är de advokater som skriver dessa avtal...
Fördelarna med PPP är att stora infrastrukturprojekt kan komma igång snabbt, eftersom det är privata pengar som ska plockas fram och inte offentliga (färre/kortare beslutsvägar). Projekten kan också bli klara snabbt eftersom det privata såklart vill vara klara snabbt för att komma igång med nya projekt. Nackdelarna är att det riskerar att bli dyrare än om det offentliga stor för hela projektet själva, eftersom det privata räknar in en riskprocent. Dessutom skjuts betalningarna på framtiden, och kommande generationer får betala. Kommunen/regionen använder pengar idag som egentligen inte finns, och som inte riskerar att finnas i framtiden heller. Det riskerar även att bli a-kommuner och b-kommuner, de som har möjlighet att skriva avtal med stora företag får nya fina vägar och järnvägar. Samtidigt kommer stora projekt som kan generera vinst att byggas till förmån för mindre (kanske högre prioriterade) projekt. Motorvägar framför cykelvägar.
PPP-projekt är inte heller särskilt flexibla. Under den tid det tar att bygga kan nya grejor komma till genom nya politiska prioriteringar eller nya lagar. Då måste avtalen med det privata skrivas om. På samma sätt blir det problem om det under den långa avtalstiden blir stora förändringar i användandet av exempelvis motorvägen man har byggt. Kanske finns det inte längre lastbilar om tjugo år, då alla transporter går via järnväg. Då kommer motorvägen som byggdes med hjälp av PPP inte längre behöva underhållas på samma sätt, men det är fortfarande 3o år kvar på avtalet som det offentliga ska betala av.
Idag höjs röster lite då och då för att starta upp sådana här projekt (E22 och Simrishamnsbanan, se ovan), men den moderata finansministern är faktiskt motståndare!
De som gynnas av detta är de stora företagen (inga små företag kan kamma hem denna typ av miljardprojekt), de får göra stora häftiga grejor som drar in stora summor pengar till företaget. Andra som gynnas är enskilda politiker som kan stoltsera med att se handlingskraftiga ut när kommunen får ny infrastruktur.
Förutom diskussioner om PPP har vi idag diskuterat att vi ska knacka dörr på Östra Torn som ett led i partiets kampanj Operation Dörrknackning. Vi har tidigare knackat på Klostergården, vilket gick väldigt bra. Klostergården och Östra Torn är områden där vi har stort stöd.
lördag, mars 08, 2008
Alla nämndsmöten borde vara öppna!
Vi anser att öppna nämndsmöten handlar om demokrati. Det är i nämnderna de flesta beslut i kommunen fattas och därför borde medborgarna kunna ta del av diskussionen där direkt. När de ärenden som går vidare från nämnderna kommer till fullmäktige, är ju besluten oftast i praktiken redan fattade. Det största motargumentet brukar vara att nämnderna behandlar många ärenden som har sekretess, och att medborgarna därför inte får komma och lyssna. Det är enkelt att lösa detta, genom att lägga dessa ärenden i slutet av sammanträdet och helt enkelt stänga det när de sista två-fem punkterna behandlas. Sådana ärenden är till exempel ärenden som rör enskilda personer, eller ärenden som behandlar upphandlingar.
Nu är det upp till varje nämnd att besluta i denna fråga och vi hoppas såklart att flera nämnder inser den demokratiska poängen med att ha offentliga sammanträden.
Vår skrivelse till samtliga nämnder lyder:
Öppna nämndsmöten
Förra mandatperioden togs nya initiativ för att öka lundabornas möjlighet att få information och att påverka kommunens verksamhet. Flera projekt påbörjades, bland annat medborgarstämmor och "Tyck om Lund". Sedan maktskiftet 2006 har arbetet med att öka demokratin i kommunen stannat upp. Vi i vänsterpartiet vill återigen sätta fokus på demokratiarbetet i Lund. Ett viktigt inslag i detta är öppna nämndsmöten.
Det är i nämnderna som den största delen av kommunens verksamhet formas och beslutas. När frågor kommer till kommunfullmäktige kan medborgarna ta del av den politiska debatten fullt ut, men då har frågorna ofta redan diskuterats och bearbetats under lång tid. Vi anser att det är en stor demokratisk brist att medborgarna inte kan ta del av debatten redan på nämndsnivå.
Det är upp till varje nämnd att själv besluta om deras möten ska vara offentliga. Under kommundelsnämndstiden höll alla tio KDN sina nämndsmöten öppna för allmänheten. Idag är det enbart de bägge barn- och skolnämnderna och servicenämnden som inte skyr offentlighetens ljus. Trots detta finns det bara positiva erfarenheter av öppenheten. Barn- och skolnämnderna brukar låta sina nämndsmöten föregås av en frågestund för den intresserade allmänheten. På initiativ från sin dåvarande vänsterpartistiske ordförande visade servicenämnden, som behandlar många sekretesstämplade ärenden i form av anbud, efter valet 2002 att även en sådan
nämnd kan hantera öppenheten. Allmänheten har tillträde till större delen av mötet, men sekretessärenden behandlas för sig sist på dagordningen när mötets offentliga del avslutats.
Likalydande skrivelser läggs samtidigt i alla nämnder som ännu inte håller sina möten öppna för allmänheten. Med denna skrivelse föreslås
att nämnd X beslutar att hålla sina sammanträden öppna för allmänheten.
tisdag, mars 04, 2008
Strategi och taktik
Efter det var jag på budgetdiskussion med s och mp. Vi pratade om hur samarbetet har funkat under mandatperioden, hur vi ska göra inför budgeten 2009 och lite inför valet 2010. Jag förstod inte så mycket, men sossarna hade fixat gott fika. Fast det var intressant att ta del av dessa diskussioner om strategi och taktik.
söndag, mars 02, 2008
Borgarna struntar i ungdomsfrågorna
Till torsdagens kommunfullmäktigemöte hade vi fått ett förslag till politiskt program för unga i Lunds kommun. Detta är ett program som har diskuterats under många år, och många av Lunds ungdomar har varit med och tagit fram förslaget till program. De har haft möjlighet att skriva ner vad som är viktigt just för dem, just nu!
Programmet innehåller många bra och konkreta saker som vi i vänsterpartiet, tillsammans med s mp och dv, stödjer helt och hållet. Vi ville därför anta programmet. Men när programmet skulle beslutas ville borgarna inte längre ha det, utan göra om det till först ett ”idéprogram” (vilket inte betyder någonting) och sedan till ett ”underlag”. Att göra programmet till endast ett underlag är att degradera ungdomarnas arbete, ge dem en klapp på huvudet och ett ”tack för att ni är så engagerade”. ”Underlaget” riskerar sedan att hamna i byrålådan. Vi i oppositionen protesterar mot denna nonchalanta behandling av Lunds ungdomar. Poängen med att ha ett program är att det årligen utvärderas. Vid denna utvärdering får vi politiker se vad som händer, och om vi inte tycker att det händer tillräckligt mycket i ungdomsfrågorna har vi möjlighet att se till att förbättringarna i ungdomars vardagsliv snabbas på!
Borgarna tycker att kommunen har för många program, och väljer därför att strunta i det ungdomspolitiska programmet. De tycker att det är jobbigt att utvärdera ungdomspolitiken, kanske för att dessa utvärderingar kommer att visa att den borgerliga politiken inte gynnar ungdomar. En av de borgerliga ledamöterna ville till och med lägga ner programmet helt och hållet!
Jag uppmanar er ungdomar som vill ha en bättre ungdomspolitik i Lund, att fortsätta kämpa för att den borgerliga majoriteten ska ta Lunds ungdomars engagemang på allvar!
Hanna Gunnarsson (v)