onsdag, december 07, 2016

Stora nedskärningar på vuxenutbildningen i Lund 2018?

Lunds kommun har börjat arbeta med budgeten för 2018. Stora nedskärningar är pågång, alla olika nämnder ska göra besparingar på antingen 3 %, 5 % eller 7 %. Det är ganska mycket pengar. Kommunfullmäktige fattar beslut om kommunens budget för 2018 i juni 2017. 

Min partikamrat Jesper har skrivit om utbildningsnämndens förslag på besparingar:

"Bland dessa besparingar finns minskade möjligheter för människor att läsa på Komvux, stora allmänna ospecificerade effektiviseringar i gymnasieskolan, Komvux och Internationella grundskolan på totalt 18 miljoner. Hur det egentligen är tänkt att dessa effektiviseringar är tänkta och genomföras är ytterst oklart i de handlingar som finns tillgängliga hittills och därmed är det ytterst oklart vilka konsekvenser som dessa kommer att få. Det är därmed också oklart om det faktiskt rör sig om några effektiviseringar eller ifall detta snarare är en vackrare omskrivning av att genomföra nedskärningar i dessa verksamheter."

Läs hela Jespers artikel här, i Vänsterpartiet Lunds nyhetsblad Politiken

tisdag, december 06, 2016

En liten e-post-kampanj om spårvägen - och mitt svar

Under den gångna veckan har Lunds politiker fått ta emot en liten e-post-kampanj om spårvägen från ett trettiotal lundabor som är kritiska mot bygget. Kritiken som har framförts i mejlen handlar om stadsmiljön, avverkning av träd, trafikproblem för bussar och kostnaden. 

Såhär har jag svarat på mejlen, utifrån vad Vänsterpartiet tycker om spårvägen: 


Hej!

Tack för ditt mejl!

Vänsterpartiet har varit starkt drivande i både byggandet av Lundalänken för ungefär 20 år sedan och sedan i planerna på att bygga spårväg. Inom Vänsterpartiet har det hela tiden funnits personer som har haft en annan åsikt om spårvägen, men medlemmarna har varje gång frågan har varit uppe för diskussion och beslut varit för byggandet, med stor majoritet.

Vänsterpartiet är av den åsikten att spårväg är en effektiv och miljövänlig infrastruktur, och dessutom finns i flera städer i Europa idag exempel på moderna och bekväma vagnar (jag var själv i Berlin i förra veckan och provade deras spårvägar med stor nöjdhet).

Jag håller inte med om era farhågor. Spårvägen kommer till största delen byggas på en väg (Lundalänken) som redan finns och som är anpassad för spårväg. Väldigt få ombyggnationer kommer behöva göras. Vi kommer inte behöva ta ner särskilt många träd (ett fåtal på Clemenstorget). De omledningar av bussar på St Laurentiigatan som måste göras är det största problemet med bygget. Det har diskuterats länge och mycket, och Lunds kommun har bestämt att en utvärdering ska göras av de nya sträckningarna för se till att det blir så bra som möjligt för så många som möjligt.

Den största anledningen till att Lunds kommun bygger spårväg är miljön. För att motverka klimatförändringarna måste bilåkandet minska. Det är alldeles för mycket bilar i Lunds stad, speciellt i Ideon-området. Snabb, bekväm och effektiv kollektivtrafik är kommunens bästa medel för att minska bilåkandet.

Jag hoppas att mitt svar har kunnat förtydliga lite om hur jag och vänsterpartiet ser på spårvägen. Det har funnits många olika alternativ på vägen och kommunen har valt att gå vidare med ett av dessa. Jag ser fram emot när spårvägen är på plats och hoppas att vi alla, oavsett vad vi har tyckt under arbetets gång, kommer vara iallafall lite glada och nöjda när allt är klart.

Mvh
Hanna Gunnarsson (v)



lördag, juli 09, 2016

Almedalen 2016, dag 5, fredag- sista dagen


Fredagen blev sista riktiga dagen på Almedalen. Tält håller på att plockas ner, det var inte lika mycmet folk på gatorna och vi kunde till och med få bord på välbesökta Creperiet! Det här hände under fredagen: 

- "Dagens snackisar - kommunikation, samhälle och politik". PR-byrån Nowa och tidningen Resumés dagliga frukostdiskussion om gårdagens tal och parti. Lite framtidsspaning om hur viktigt det är att behålla, och återta, Almedalens öppenhet,
- "The Arab Spring - what went wrong and right?" Statsvetenskapliga dagens första seminarium där forskare ger sina infallsvinklar, 
- "Den transatlantiska länken och säkerhetspolitisk utveckling i Europa" också på statsvetenskapliga dagen, som arrangeras av Swepsa, statsvetenskapliga förbundet. Forskare från försvarshögskolan föreläste om USAs säkerhetspolitiska val, Brexit:s påverkan och såklart Ryssland.
- "Gotland nu och i framtiden" - den lokalpolitiska debatten, arrangerad av Gotlanda allehanda! Mycket folk och diskussioner om bland annat sjukvården, flyktingmottagande och almedalsveckan betydelse för ön.
- "Förhandla eller DÖ - decemberöverenskommelsena uppgång och fall" statsvetenskapliga dagens sista seminarium, utifrån en nyligen utgiven bok om DÖ. Lite alkoholfri dryck och snittar efter det.
- Inspelningen av Lantzkampen i P1, mycket underhållande!

Isabella Lövins (mp) tal och sedan middag med delegationen på Creperiet. Vi var så trötta att vi sedan gick direkt hem. 

fredag, juli 08, 2016

Almedalen 2016, dag 4, torsdag

Såhär såg torsdagen ut! Veckan håller helt klart på att tunnas ut nu. 

- "Så får vi fart på det hållbara skogsbruket?" Frukostseminarium hos Naturskyddsföreningen med utfrågning av Skogsstyrelsens relativt nya (?) generaldirektör. Han pratade bland annat om utbildning av skogsägarna. 
- "Vart är världens 'modernaste' land påväg?" Diskussion i domkyrkan mellan flera filosofiskt inspirerade journalister och akademiker, samt ärkebiskopen. Lite svårt att höra då det alltid är svårt med ljudet i en stenkyrka. Det kom mycket att handla om Luther.
- "Who will take the political responsibilty to protect free speech?" Sveriges radios andra höjdarseminarium. En azerbadjansk journalist på skype, som suttit i fängelse och nu har husarrest, och Unescos generaldirektör (och kandidat till FNs generaldirektör, sägs det) Irina Bokova samt kulturministern. 
- "Påven till Sverige - vilken är religionens plats i samhällsdebatten?" Det enda seminariet i tidningen Dagens serie (G) som i Gud som jag gått på. Det tog avstamp i just påven och hans roll och gick sedan över till svenska kontexten. Sansat. 
- "UK and Europe - what happens now?" Brittiska ambassadören, korrespondenten Staffan Sonning och en journalist från webbtidningen Politico pratade om Brexit, det mest omtalade ämnet i almedalen. Bästa seminariet på det här ämnet, även om ambassadören är väldigt proffsig och neutral. 

Vi lyssnade inte på Sverigedemokraternas tal på plats i parken, utan jag gick istället på...

- "Kan en drink påverka?" Alkoholfria Almedalsdrinkens femårsfirande i Soberian, den nyktra mötesplatsen. Drinken har funnits i fem år och finns på många mingel och barer. I år är det rabarber och ingefära, och trots den senare ingrediensen är drinken riktigt god. Diskussion om alkoholen på almedalsveckan. 

torsdag, juli 07, 2016

Almedalen 2016, dag 3, onsdag

Det här hittade jag på igår, en mycket regnig förmiddag som blev lite bättre framåt dagen: 

- "Överlever EU?" EU-ministern Ann Linde och journalisten Alexandra Pascalidou diskuterade EU-politiken och den europeiska identiteten. Det hettade till rejält när flyktingpolitiken berördes och det är tydligt att regeringen är stressad i den frågan.
- "Now that we have a Paris agreement on climate change - what next?". Panel av forskare på de årligen återkommande Östersjödagarna om klimatpolitiken och hur befolkningen ska kunna ha kvar hoppet och optimismen.
- "När tar robotarna över politiken och media?". Ett av Sveriges Radios stora seminarium med key note speaker om automatiserade faktatexter. Otroligt intressant! Diskussion om att yrken förändras och att det kanske inte är panik med automatisering, men svårare att ställa till svars.
- "En ny skogspolitik på väg - vem sätter agendan?". Tyvärr lite för teoretiskt och föreläsningsmässigt så jag gick vidare till...
- "Vad ska vi ha naturen till?" Ett mycket spetsigt seminarium där Göran Greider och Maria Wetterstrand diskuterade med Jägarförbundet om alla aspekter på naturen: Bruka, bevara, betrakta, vara rädd för, ta bort... 
- "Finns det almar i Visby i framtiden? Följ med i almsjukans spår". SLU, Skogsstyrelsen och Umeå universitet bjöd in till unikt seminarium i Visbys botaniska trädgård (där man aldrig annars får ha seminarier) om almssjukan samt förevisning av ett vaccinerat almträd! 

Det blev sedan en vända till campingen för att checka ut tältet och checka in i stuga, samt middag inne i Visby. 

- Nikodemussamtal i Visbys domkyrka med Jakob Forssmed (kd). Mycket trevligt! 

onsdag, juli 06, 2016

Almedalen 2016 dag 2, tisdag

Det här var vad jag hann med att se och höra på Almedalsveckan igår, tisdag:

- "Så får vi fart på energiomställningen". Naturskyddsföreningens generalsekreterare frågade ut Vattenfalls vd. Lite om brunkol, men mest om sol, vind och vatten. 
- "FNs framtid - ny generalsekreterare, förändrad värld". Diskussion mellan bland annat kabinettsekreterare på UD, visselblåsaren Anders Kompass och FN-förbundet. FN får en ny generalsekreterare nästa år och Sverige pressar på för öppenhet i processen. Krav på visionärt och moraliskt ledarskap.

Snabb tur till Svensk kärnbränsles båt Sigrid. Ett måste på Almedalen. Det här året har hon flyttat till en annan del av hamnen, längre bort från de stora glasscaféerna. 

- "The end of the western world". Dagens Nyheter bjöd in till höjdarseminarium med journalisten Ann Applebaum, Estlands president, Polens förre utrikesminister och såklart Carl Bildt. Det var diskussioner om Ryssland och USA. Seminariet filmades, finns nog på DN.se 
- "Är vårt dricksvatten hotat?" Snabb tur för att lyssna lite på vad dricksvattenutredning kom fram till, om starkare skydd för vattentäkter. Stannade inte på hela. 
- "Ett modernt totalförsvar - hur säkrar vi helheten?". Överbefälhavaren, försvarsministern och inrikesministern på samma ställe. Antalet SÄPO-vakter gick inte att räkna. Uppenbart att behovet av att återinföra någon form av värnplikt är stort, speciellt för den allmänna krisberedskapen.
-"Innobattle" i Öresundshuset, där Lunds kommun håller till. Innobattle är en ny typ av tillställning, där företag eller organisationer presenterar nya idéer inför en jury och publiken. Tre idéer presenterades: Om hur bygga skolor, om kameror i äldrevården och om datorspel för geologiundervisning. Det sistnämnda vann. 
- "Science slam" i Öresundshuset. Klassiker numera. Unga forskare presenterar sin forskning på ett underhållande sätt under några minuter. Publiken avgör vinnaren. 
- "Sverige och FNs säkerhetsråd". Utrikesministern berättade om Sveriges kampanj och vad vi vill arbeta med i säkerhetsrådet samt fundera lite om hur arbetet i rådet ska förankras i riksdagen och hos befolkningen.

- Stefan Löfvens tal i Almedalsparken 
- Uppsala universitets mingel 
- Politisk allsång, i år arrangerat av region Västerbotten. Festligt, folkligt och fullsatt! 

tisdag, juli 05, 2016

Almedalen 2016, dag 1, måndag

Det här hann jag med under måndagen på Almedalen: 

- "Så får vi fart på det gröna samhällsbygget". Naturskyddsföreningens generalsekreterare frågade ut LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. LO kräver stora investeringar i bland annat järnvägen, vilket gynnar både miljön och ger arbetstillfällen. 
- "No, Russia can't isolatr the Baltics". Intressant diskussion med ministrar från Baltikum om läget i närheten av Ryssland, både säkerhet och handel. Hölls i vardagsrummet i en privat villa med havsutsikt.
- "De nya regionerna - nya grannfejder eller ny grannyra". Region Dalarna hade bjudit in sina grannar för att prata om en ny region ("Svealand"). Alla var glada och ville samarbeta mer. En moderat och en liberal i publiken var sura. Hölls i en kyrkoruin.
- "Och nu då - om följderna av folkomröstningen i Storbritannien". Storbritanniens ambassadör i Sverige intervjuades (på svenska!) av Dagens industri. Han gjorde sitt bästa för att reda ut och mana till lugn. 
- "När Medelhavet kom till Norden - vad händer med det nordiska samarbetet efter flyktingrkrisen?" Ambassadörer eller motsvarande från de nordiska länderna inklusive Åland samt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Ganska hård kritik från olika håll. 
- "EUs framtid". EU-kommissionen i Sverige arrangerade diskussion med bland andra Carl Bildt om kaoset i EU och Storbritannien just nu. Ingen vågar förutse vad som händer dag för dag.
- "Nordens försvar och Ryssland". Debatt med amabassadörer, tidigare försvarsministern i Finland sa,y Peter Hultqvist, Sveriges försvarsministern. Sverige varken är eller påväg in i ett krig, konstaterade panelen.
- Annie Lööfs tal på plats i Almedalen (parken) 
- "FN-svensken om tro och tvivel, och att handla rätt även när man inte blir trodd". Ander Kompass, visselblåsare, tidigare anställd på FN, om att tro på sig själv och agera utifrån sin värdegrund.
- Nikodemussamtal med centerpartiets partisekreterare i Visby domkyrka St Maria. 

måndag, juli 04, 2016

Almedalen, för sjätte året i rad...


Det är Almedalen igen! Det är faktiskt en av sommarens höjdpunkter, en festival för oss som är intresserade av politik och samhällsfrågor med ett enormt utbud av olika seminarier, diskussioner och debatter men även kulturinslag. Allt placerat i ett vanligtvis sommarfint Visby, med smala gränder, klätterrosor, kyrkoruiner, havet och solnedgångarna. Alla är här, man springer på ministrar och företagsledare överallt. Och stämningen är sådär "sista dagarna före semestern". Alla frågor är på bordet, varenda kontorslokal, torg, restaurang, café, parkeringsplats, gräsmatta och även privata hem (!) hålls seminarier, 3800 stycken totalt. Stora teman i är är såklart asyl/integration och Brexit men även regionindelningen, höghastighetståg och det ständiga temat bostäder. Det internationella deltagandet känns större än tidigare, med utländska ambassadörer och ministrar på seminarierna. Framförallt för att prata om EU eller säkerhetspolitik, såklart...


Jag åker till Almedalen helt privat och på egen bekostnad, precis som tidigare år, och alltså inte som en del av Lunds kommuns delegationen. Kommunen lägger 700 000 kronor på Almedalen, och erbjuder alla politiker i kommunstyrelsens arbetsutskott att åka med, med gratis resa och boende. Vi i vänsterpartiet är moståndare till satsningen på Almedalen, och för att leva som jag lär åker jag alltså på egen bekostnad. 

Vänsterpartiets senaste reservation, där vi förklarar vår syn på kommunens deltagande i Almedalsveckan, finns att läsa här: http://hannagunnarsson.blogspot.se/2016/01/lunds-kommun-bor-inte-aka-till.html

(Se gärna också en gammal artikel från Sydsvenskan där jag fick ett riktigt bra citat om min syn på det hela:  http://www.sydsvenskan.se/lund/lundapolitiker-till-almedalen/)

Boendeformen blir i år några dagar tält och några dagar stuga på Norderstrands camping norr om Visby, där jag bott varje år. Årets delegationen består av mig själv och mina vänner Christian, Elina, Linn och Erica, alla bekantskaper från Lunds kårvärld. Vi har folkbildningssemester! Ingen representerar längre någon organisation utan vi är fria att lyssna på det som är intressant för stunden. 

Jag åker till Almedalen för att det är otroligt roligt! Det finns seminarier om allt och lära sig väldigt mycket. Stämningen är avslappnad och semestrig. Ministrar och kändisar springer runt i vimlet. TV- och radiosändningar görs inför spontan publik. Visby en fantastisk stad, där man kan gå runt i timmar och njuta av kyrkoruinerna, små gränder och såklart ringmuren. 


onsdag, juni 15, 2016

Mer vänsterpolitik varje dag, hela tiden - inledningsanförande i budgetdebatten

Inledningsanförande budgetdebatten 15 juni 2016
Det talade ordet gäller



Kära lundabor och kommunfullmäktige!

Vänsterpartiet kommer idag att lägga fram en egen budget i Lunds kommun. Det är en budget som bygger på att stärka välfärden i Lund och att förbättra arbetsmiljön för en stor del av kommunens anställda, framförallt för alla som jobbar inom omsorgen där arbetsbelastningen idag är väldigt hög. En stor del av de som jobbar inom omsorgen är kvinnor. Vänsterpartiets budget är en stark feministiskt budget som omfördelar resurser och utjämnar klyftor i samhället.

Grunden för Vänsterpartiets budget är i år, som alla andra år, att först och främst ge kommunens olika verksamheter kompensation för ökade priser och löner. Det kan låta som en liten fråga, men för varje år ökar kostnaderna för nämnderna med runt 2 %, och finns det inte tillräckligt med pengar för att täcka detta riskeras nedskärningar för att få budgeten att gå ihop. Det är otroligt glädjande att flera partier, framförallt de styrande partierna S och Mp, nu har valt att göra likadant. Det gör att de indirekta nedskärningarna i kommunens verksamhet, som vi sett i tio år, stoppas.

Den andra grundstenen i Vänsterpartiets budget är de Vänstermiljarder som regeringen tillsammans med Vänsterpartiet kommer skicka ut till kommunerna. Det är nya friska pengar som ska göra välfärden bättre, med fler anställda, mindre barngrupper och mer tid för varje äldre eller brukare. I Vänsterpartiets budget i Lund är detta just nya friska pengar som ger möjligheter att förbättra. Och det är inga små pengar. Av Vänstermiljardernas 42 miljoner till Lund lägger Vänsterpartiet 27 miljoner på skolan och 15 miljoner på vård- och omsorg. Det är satsningar som kommer göra skillnad.

I Vänsterpartiets budget finns utöver detta ytterligare rejäla satsningar på att minska barngrupperna i förskolan och att förbättra arbetsmiljön för anställda inom det sociala arbetet samt att på riktigt lösa problemen inom färdtjänsten med en egen beställningscentral.

Men det kanske viktigaste i Vänsterparitets budget är våra feministiska satsningar på att förbättra arbetsmiljön för de anställda, oftast kvinnor, inom äldreomsorgen. Vi går från ord till handling med tre viktiga förbättringar. Vänsterpartiet arbetar för att avskaffa de ofrivilliga delade turerna i kommunen. Kommunfullmäktige har redan sagt ja till att avskaffa de delade turerna genom att bifalla en motion från Vänsterpartiet. I vår budget finns också pengar att genomföra detta. Att avskaffa de delade turerna är inte bara en förbättring för de som arbetar i Lunds kommun nu utan också en satsning som kommer göra det enklare att rekrytera personal och behålla den personal som vi redan har.

I Vänsterpartiets budget finns också en satsning på att sänka arbetstiden inom äldreomsorgen, den del av kommunen där arbetsbelastningen kanske är högst. Att sänka arbetstiden till 6 timmar är inte en fråga om att det vore skoj att ha fler lediga timmar varje dag, utan en fråga om arbetsmässig överlevnad. Inom äldreomsorgen är det idag en stor risk att personalen inte orkar arbeta hela arbetsdagar och tvingas gå ner i arbetstid för att orka med sitt jobb. Det ger lägre lön och lägre pension. Runt om i landet, i både offentlig och privat verksamhet, har 6 timmars arbetsdag provats med goda resultat, framförallt för arbetsmiljön och i minskning av sjukskrivningar, men också genom mer effektivt arbete under de timmar som man jobbar. Vi tror att detta är framtiden och Vänsterpartiet vill att Lund sällar sig till kommuner som provar detta.

Sista men inte minst, bland våra feministiska satsningar, fördubblar Vänsterpartiet budgeten för att jämställa lönerna. Vi är väldigt glada över att S och Mp har med den här satsningen i sin budget, men vi ser att budgetposten är lite i det minsta laget. Kommunens lönekartläggningar visar att lönegapet mellan yrken som domineras av kvinnor respektive män med likartad utbildningsnivå ökar. Vi måste stoppa denna ökning och jämställa lönerna genom att aktivt satsa på löneökningar inom de branscher som har lägst löner idag. Dessa arbetsplatser domineras av kvinnor.

Förra året infördes i Lunds kommun en extra vinstutdelning från kommunens helägda bostadsbolag LKF. Kommunen har i år tagit ut 10 miljoner kronor extra ur LKFs överskott och lagt in det i kommunkassan. Detta är pengar som kommer direkt från hyresgästernas hyresinbetalningar, och är pengar som skulle gå till renoveringar och upprustningar i LKFs områden. Att ta ut så mycket pengar ur vårt kommunala bolag är en dubbelbeskattning av oss som bor i hyresrätt. Vi betalar den vanliga skatten till kommunen men utöver det tar kommunen en extra del av de pengar vi har betalt in i hyror. Vi som bor i hyresrätt betalar för välfärden dubbelt: Genom skatt och extra vinstutdelning från LKF. Vänsterpartiet anser att detta är riktigt dåligt och vi föreslår att detta extra vintstuttag stoppas. LKFs överskott ska investeras i LKFs lägenheter, inte tas till någon annan del av kommunen. Ett extra vinstuttag drabbar hyresgästerna och gör kommunen mindre jämlik.

Kommunpolitiken handlar om det som ligger allra närmast människor. Det är här i kommunfullmäktige vi pratar om skolan och äldreomsorgen, om att motverka utsatthet och hemlöshet, om bättre cykelvägar och ökat bostadsbyggande. Det är i kommunpolitiken som vi kan se de största skillnaderna mellan de politiska partierna och de ideologiska skiljelinjerna i samhället. Det spelar roll vilka partier man röstar på och vilka partier som styr. Vänsterpartiet är i opposition i Lunds kommunpoltik. Vi lägger en egen budget och vi lägger den budget som har det tydligaste vänsteralternativet i Lunds politik. Vi vill att kommunens verksamheter ska styras av lundaborna tillsammans, utan vinstintressen för privata företag och där resurser fördelas efte behov, inte efter plånbokens storlek eller till den som skriker högst.

Att bygga ett Lund som i all sin fantastiskhet genomsyras av feminism, antirasism och till och med socialism, gör vi inte på en dag och inte heller med en enda kommunal budget. Från vänsterpartiets sida lovar vi att vi i alla sammanhang ska arbeta för en stärkare välfärd, mer makt och inflytande för lundaborna och en hållbar politik på alla plan - helt enkelt mer vänsterpolitik, varje dag och överallt.

Skola utan marknadsstyrning, resurser efter behov - Vänsterpartiets om skolpengen i Lund

Vänsterpartiets förslag till kommunfullmäktige 2016-06-15

Skola utan marknadsstyrning – resurser efter behov

Genom sättet att fördela pengar visar kommunen vad som anses väsentligt i skolan: antingen konkurrens utifrån marknadsstyrning eller undervisning utifrån elevernas behov.

Fördelningsmodeller som bygger på att varje elev representerar en skolpeng leder till fokus på konkurrens mellan skolorna om elever. För varje elev skolan lyckas locka till sig kommer en extra summa pengar i form av skolpeng. Samtidigt gäller det motsatta: För varje elev som flyttar förlorar skolorna en summa pengar oavsett om personalstyrkan kan förändras eller inte. Detta riskerar leda till obalans mellan skolorna – på den ena skolan för många elever, på den andra för få – och till segregationstendenser mellan skolor som föräldrar anser har olika status. 

Skolpengssystem tar resurser från undervisning då det kräver omfattande rapporteringssystem och ständiga anpassningar till förändrade ekonomiska villkor, men innebär också en mycket stor osäkerhet för skolledningarna då de inte vet hur många elever, och därmed hur mycket pengar, de har under läsåret.

Fördelningsmodeller som bygger på finansiering utifrån behov leder istället till fokus på undervisning och lärande. Det ger större förutsägbarhet vad gäller ekonomiska resurser och därmed arbetsro för alla skolor, som slipper konkurrera mot varandra om antalet elever. Skolor som har större behov har också möjlighet att få större tilldelning av ekonomiska resurser och klyftorna mellan områden och elever kan utjämnas på ett mer effektivt sätt. Den inneboende segregerande drivkraften försvinner och rapporthysterin kan minskas.

Kommunstyrelsens förslag till ny skolpeng är förvisso ett fall framåt jämfört med den extrema form av New Public Management som infördes 2008. Men det är samma ekonomistiska princip som ska tillämpas; antalet barn räknas varje månad, vilket ligger till grund för månadsvisa utbetalningar. Förlorar skolan ett barn förlorar den också en skolpeng, men har samtidigt kvar samma personalstyrka. 

I en modell med resurser efter behov fördelas pengarna årsvis av nämnden per skola eller rektorsområde efter skolornas elevantal, elevernas behov och skolans uppdrag. För att garantera alla elevers rätt till kunskap byggs tilläggsresurser efter elevers förutsättningar in i fördelningen, vilket kan likna den modell för tilläggsresurs som kommunstyrelsen föreslår. En behovsbaserad modell betyder att skolorna slutar vara ekonomiska resultatenheter, en större omfördelning kan ske mellan skolorna och att rektorns roll som pedagogisk ledare kan återupprättas.

Vänsterpartiet föreslår

att kommunstyrelsen ges i uppdrag att arbeta fram ett förslag till resursfördelning som
bygger på skolornas elevantal, elevernas behov och skolans uppdrag.

måndag, april 18, 2016

Det finns ingen bra plats för en ny gymnasieskola i Lund. Låt bli att bygga!

Lunds kommun har fattat beslut om att bygga en ny gymnasieskola. Vänsterpartiet är motståndare till ett sådant bygge, eftersom skolan inte behövs. Ytterligare en stor kommunal gymnasieskola i Lund med 1400-2000 elever kommer fortsätta ta elever från skolor i andra kommuner. Därmed riskerar vi att gymnasieutbildning centreras till Skånes största städer. Det ger långa pendlingstider för eleverna och sämre utvecklingsmöjligheter för Skånes mellanstora orter.

Att bygga en gymnasieskola med plats för 2000 elever (fullt utbyggd) för flera hundra miljoner görs inte på en eftermiddag. Det har visat sig svårt att hitta en bra plats för att bygga en så stor fastighet. Ett av de viktigaste kraven är att gymnasieskolan ska ligga centralt i staden, så nära centralstationen som möjligt. Det kan låta lyxigt, men är en förutsättning för att eleverna ska vilja gå på just denna skola. En mycket stor del av Lunds gymnasieelever pendlar till Lund från andra orter, och hamnar därför på Lund C. Att byta till stadsbuss (eller spårväg) för att ta sig vidare förlänger elevernas restid och innebär dessutom ett stor problem på en redan överbelastad centralstation.

Ingen av de fyra platser kommunen har pekat ut som möjliga att bygga på är bra. Alla har fler negativa än positiva konsekvenser. Ett bygge på flera hundra miljoner riskerar att bli ett misslyckande redan från början:

1) Svaneskolans tomt. Detta innebär att Svanes 357 elever måste flyttas någon annanstans, och ytterligare en ny högstadieskola måste byggas. Det är både dumt, dyrt och svårt. Läs mer om Svane här.

2) I anslutning till Lerbäckskolan. Ett alternativ som avfärdas av många. Lerbäck är Lunds stads största grundskola, och en gymnasieskola precis bredvid skulle innebära ett väldigt stort skolcampus med väldigt många elever på samma plats. Dessutom finns andra planer för marken runt Lerbäck, framförallt bostadsbyggande.

3) CC House är det rimligaste alternativet, men riskerar att bli väldigt dyrt. Marken måste köpas av kommunen och befintlig fastighet måste byggas om rejält (eller rivas) innan nytt kan byggas.

4) Biologihuset på Tornvägen anses vara för långt bort från Lund C. Det är visserligen inte jättelångt med cykel, men utifrån den kunskap om gymnasieeleverna som utbildningsnämnden har bedöms detta som ett dåligt alternativ.

Vänsterpartiet vill att det ska finns bra gymnasieutbildning på många olika orter i Skåne. Det är bra för ungdomarna, som slipper pendla, och för städerna, som har kvar sina gymnasieungdomar på orten under dagarna, vilket främjar näringsliv och ortens utveckling. Vi vill se ett bättre samarbete mellan de skånska kommunerna så att gymnasieutbildningen kan planeras mer tillsammans. På så sätt möter vi elevernas behov och önskemål av utbildningar. Att Lund bygger en ny gymnasieskola gynnar varken Lund eller Skåne.


fredag, april 08, 2016

Nedskärningar genom hemlig budgetprocess

Denna artikel är också publicerad i veckans nummer av Veckobladet

För några veckor sedan började kommunens budgetprocessen. Varje nämnd besöker kommunstyrelsens arbetsutskott och presenterar sin verksamhet, sina utmaningar och behov. Partierna tar sedan med sig denna information i sitt budgetarbete och budgeten beslutas av kommunfullmäktige under två dagar i juni.


Vanligtvis är den här processen ganska öppen. Nämnderna brukade ta fram handlingar om sina budgetönskemål och beskriver nämndens olika verksamheter, eventuella nya lagar och de behov som finns framöver. Alla lundabor har kunnat läsa dessa handlingar och dra sina egna slutsatser. Men så är det inte det här året.


Det här året är budgetprocessen till stor del hemlig. Nämnderna är inkallade till kommunstyrelsens arbetsutskott tidigare än vanligt, och har inte hunnit besluta om sina budgetärenden i själva nämnden. Det är därför bara presidiet, nämndernas ordföranden, som vet vad som kommer presenteras. Powerpoint-presentationerna som visas har sedan stämplats som arbetsmaterial. Det betyder att de inte är offentlig handling och medborgarna kan inte begära ut dem för att själva läsa och dra slutsatser. Det är locket på och hemligt.


Lunds kommun har beslutat att göra nedskärningar på 193 miljoner nästa år (summan ligger i den budget som beslutades förra året). Det kallas “effektiviseringar”, men innebär helt enkelt att de kommunala verksamheter ska ha mindre pengar att röra sig med. Önskemålet från kommunens ledning, S och Mp, är att samma saker ska göras billigare, men efter mer än 10 år av nedskärningar är det omöjligt att skära mer på kommunens verksamheter utan att det ger stora effekter.

Så vad finns då i dessa hemliga powerpoint-presentationer? Jo, de innehåller alltså förslag på stora nedskärningar, av framförallt två olika typer: 

1) Sänka Lunds kommuns kostnader till genomsnittet. På många områden har Lunds kommun lite bättre kvalitet och lite högre ambitioner än jämförbara kommuner. En möjlig nedskärning är att helt enkelt sänka kommunens kostnader för skola, socialt arbete och äldreomsorg till genomsnittet för jämförbara kommuner.

2) Ta bort verksamheter som anses vara “extra” eller utöver lagkrav. På denna lista hamnar många saker som kommuninvånarna använder och uppskattar, t.ex. den öppna förskolan, kostnadsfri kollektivtrafik för äldre över 75 år och träffpunkterna för äldre. Nedläggningar av denna typ av verksamheter får stora konsekvenser för många lundabor och är ofta viktiga i kommunens förebyggande arbete. 

Vi vet såklart ännu inte vad de olika partierna kommer föreslå i sina budgetar, men från vänsterpartiets sida kan vi garantera ett starkt motstånd mot nedskärningar och försämringar och istället satsningar på välfärden.

torsdag, mars 31, 2016

Klart Svaneskolan måste vara kvar!


Det händer alltid mycket i Lunds kommunpolitik. Den här veckan är Svaneskolans framtid en av de största och viktigaste frågorna. Jag har varit på två möten om skolan och användningen av marken som den ligger på senaste dagarna, och det är uppenbart att det vore en dålig lösning för Lund att flytta Svaneskolan och dess elever. Svaneskolan måste därför vara kvar där den är, och få utvecklas på det sätt som är bäst för just Svane.

Bakgrunden till att det nu pågår diskussioner om Svaneskolan är att Lund har bestämt sig för att bygga en femte gymnasieskola. Det är ett dåligt beslut, Lund behöver inte en femte gymnasieskola för flera hundra miljoner. (Vänsterpartiets åsikter om den femte gymnasieskolan finns att läsa här). Det finns (just nu) fyra möjliga platser att bygga en ny gymnasieskola på och Svaneskolans tomt har, iallafall fram till början av denna vecka, pekats ut som bäst. Men att bygga nytt där kräver att Svaneskolans 357 högstadieelever flyttas någon annanstans. Diskussionerna under den här veckan har visats att detta vore väldigt svårt, och dumt. 

Fram till år 2020 kommer antalet grundskoleelever i Lunds stad (de skolor som drivs av barn- och skolnämnd Lund stad) öka med 1100 elever. Det kräver flera nya skolor och att de skolor vi redan har byggs ut. Många nya skolor finns därför på planeringsstadiet. Men det är inte helt lätt att bygga nya skolor. De måste byggas på rätt ställen, så att tillräckligt många elever får en lagom lång skolväg, och vara tillräckligt stora (för små skolor har svårt att erbjuda attraktiva lärartjänster och anställa lärare med rätt behörigheter). 

Om Svaneskolan tas bort och istället blir gymnasieskola får Lunds kommun svårt att hitta grundskoleplatser för alla elever i Lund stad, eftersom ytterligare 357 då måste ha en ny skolplats. Mer mark måste hittas för att bygga en skola till och helst ska det byggas riktigt snabbt. Sannolikheten att detta går är liten, och vi riskerar att behöva göra klasserna större på befintliga skolor för att få plats med alla elever. Det känns dessutom otroligt dumt att flytta elever från en skola som fungerar, utan att det finns någon riktig anledning. 

Grundskoleelevernas behov av bra skolmiljöer måste gå före byggandet av en ny gymnasieskola. För mig är det orimligt att lägga ner och flytta en fungerande grundskola för att bygga en gymnasieskola som Lunds kommun inte behöver. Istället måste Svaneskolan få utvecklas på det sätt som är bäst för just Svane. 

tisdag, mars 08, 2016

Nu är det läge att prova 6 timmars arbetsdag i Lund!

Idag, på internationella kvinnodagen, har jag och min partikamrat Angelica Svensson lämnat in en motion om att införa 6 timmars arbetsdag i Lund. Vi vill prova på två arbetsplatser inom äldreomsorgen, där arbetsbelastningen, sjukskrivningar och den ofrivilliga deltiden idag är hög. Många kvinnor inom offentlig sektor väljer eller tvingas välja att arbeta deltid redan idag, men får då också en lägre lön. Kortare arbetstid med bibehållen lön ger mer tid till återhämtning, fritidsintressen, att ta hand om sig själv, sin familj och sina vänner. Ett bättre liv, helt enkelt.



Motion till Lunds kommunfullmäktige, 2016-03-08 - internationella kvinnodagen 
Inför 6 timmars arbetsdag!
För Vänsterpartiet har arbetstidsfrågan alltid varit en prioriterad fråga som en del av den ständiga dragkampen mellan arbete och kapital. Som samhälle är vi idag rikare och mer produktiva än år 1971 då beslutet om 40-timmarsvecka fattades i riksdagen. Vänsterpartiet vill använda en del av det utrymme som ökad tillväxt ger till att förkorta tiden för lönearbete, inte minst med tanke på det mervärde som skulle skapas i form av sänkta sjukskrivningstal och minskad psykisk och fysisk ohälsa. 
Att arbeta i Lunds kommun måste vara attraktivt av flera skäl och inte minst för att säkra tillgången på utbildad personal. Politiken måste gå före för att ett socialt och ekonomiskt hållbart arbetsliv ska vara möjligt. Det är speciellt angeläget i kvinnodominerade yrken i offentlig sektor, där arbetsbelastningen är hög. 
Vänsterpartiet föreslår att Lunds kommun inför 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön på försök inom en eller flera enheter inom kommunens äldreomsorg. Projektet skulle kunna utgå från de erfarenheter som har gjorts på Svartedalens äldreboende i Göteborgs stad samt genomföras och utvärderas i samarbete med en följeforskare från Lunds universitet. 
Vänsterpartiet föreslår kommunfullmäktige besluta
att:
Genomföra en försöksverksamhet med 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön på en eller ett par arbetsplatser inom kommunens äldreomsorg med start under år 2016.
att: Projektet genomförs och utvärderas i samarbete med en följeforskare från Lunds universitet.



torsdag, januari 21, 2016

En femte gymnasieskola i Lund ökar segregationen i Skåne

Utbildningsnämnden i Lund har beslutat att beställa en ny, femte, gymnasieskola, och nyligen har även möjliga platser där en ny skola kan byggas presenterats för kommunpolitikerna. För oss i Vänsterpartiet är det tydligt att Lunds gymnasieskolor är välfungerande och inte minst mycket populära. Trots detta tror vi att det är en dålig idé att bygga ytterligare en gymnasieskola i Lund.
Lunds kommun ingår sedam 2009 i samarbetet Fritt sök vilket innebär att elever boende i hela Skåne och västra Blekinge kan söka gymnasium i vilken kommun de vill i detta område. Fritt sök har lett till att allt fler skånska ungdomar får möjlighet att studera vid gymnasieskolorna i Lund, vilket resulterat i nedläggning av flera välfungerande gymnasieutbildningar i andra kommuner, som Eslöv och Landskrona.
Att bygga en femte gymnasieskola i Lund skulle spä på den negativa utveckling som bidrar till ökad ojämlikhet i regionen. Eftersom antagning till gymnasiet sker genom grundskolebetyg, får de mest populära skolorna extremt höga intagningspoäng. Lunds skolor lockar till sig elever med höga betyg från andra kommuner, och därmed ökar segregeringen mellan gymnasieskolorna i Skåne. I takt med nedskärningar söker sig också allt fler lärare till Lund. Snart går det kanske inte att arbeta som gymnasielärare på andra orter än Malmö och Lund?
När elever med toppbetyg samlas på ett fåtal skolor skapas där en grogrund för betygshets och stress. Detta ser vi redan tydliga tecken på i elevundersökningarna i Lunds kommunala gymnasieskolor. Den ökande stressen och kraven på prestation är inte särskilt gynnsam för eleverna, snarare verkar den hämmande och leder i förlängningen till ohälsa.
Det är idag inte ovanligt att ungdomar från Simrishamn, Bromölla och Höganäs läser på gymnasier i Lund, med pendling på minst tre timmar tur och retur varje dag. En så lång dagspendling minskar möjligheten för återhämtning och fritidsaktiviteter och ökar risken för frånvaro. Gymnasielärare vittnar om att elever som har lång resa till skolan just har högre frånvaro.
Lunds kommun brottas idag med dålig ekonomi, en stor låneskuld samt akuta renoveringsbehov av skollokaler. I detta läge är en ny gymnasieskola som kostar flera hundra miljoner kronor mycket svår att motivera. Lunds investeringspengar behövs till andra, mer akuta, behov.
Lund har under lång tid tagit emot elever från kranskommuner som inte har några egna gymnasieskolor. Dessutom har elever som sökt speciella program även tidigare kunnat söka till skolor utanför sin hemkommun. Vi anser att dessa möjligheter är gynnsamma för Skånes ungdomar men vi tror däremot inte att det är i längden gynnsamt att öka segregeringen mellan ”bra” och ”dåliga” skolor eller att dränera mindre kommuner på gymnasieungdomar och lärarjobb. Vänsterpartiet menar att Skåne mår bäst av att ha bra gymnasieutbildning på många orter. God utbildning måste alltid finnas tillgängligt så nära eleven som möjligt. Skolan ska eftersträva mångfald och motverka stress och betygshets. Så lyfter vi alla elever!
Helena Falk (v) Lund, utbildningsnämnden
Pontus Kjellström (v) Lund, servicenämnden

onsdag, januari 20, 2016

Lunds kommun bör inte åka till Almedalsveckan i Visby!

(reservation i kommunstyrelsen 2016-01-13) 

Under flera år har Lunds kommun deltagit i “politikerveckan” Almedalen i Visby. Seminarielokaler, resa och boende för politiker och tjänstemän är en dyr affär för kommunen, och Vänsterpartiet menar att Almedalenpengarna borde läggas på satsningar på välfärden istället.

Lunds kommun har en förkärlek för att synas, höras och mingla på stora möten och mässor. Under devisen “syns vi inte finns vi inte” har kommunen varit representerad på Almedalen under flera år. Fortfarande är syftet oklart och utvärderingar tunna.

Almedalen är sommarens stora begivenhet för politiker, journalister, näringsliv och organisationer. Att kommunens topp-politiker ska få tillfälle att lära sig mer och skapa kontakter är ett av argumenten för att åka. Vänsterpartiet menar att det inte ska vara skattebetalarna som ska betala för att politikerna ska kunna lära sig mer och träffa ministrar och partikamrater.

Kostnaden för deltagandet i Almedalen ökar varje år. Sedan 2011 har resans budget fördubblats, och det hela kostar nu 700 000 kronor. Almedalsresan är en av få verksamheter i Lund som får en ökad budget, medan skola, äldreomsorg och miljöarbete får göra nedskärningar.

Under december har Lunds kommun beslutat att åka både till Almedalen i Visby och fastighetsmässan Mipim i Cannes även 2016. Att lägga totalt en miljon på denna typ av mässor och mingelmöten är slöseri med skattepengar och Lunds kommun borde verkligen avstå denna typ av resor. De politiker som tycker att en mässa är en bra fortbildning bör betala detta på egen hand. Vänsterpartiet har därför självklart röstat nej till Lunds kommuns deltagande.  

Lund bör inte åka till fastighetsmässan Mipim i Cannes

(reservation i kommunstyrelsen 2015-12-02, snygg layoutad version här)  

De senaste tio åren har Lunds kommun skickat en delegation till fastighetsmässan Mipim i Cannes. Vänsterpartiet menar att Lunds kommun bör avstå denna resa och istället använda pengarna till att utveckla och förbättra kommunens arbete inom andra delar av stadsplaneringsområdet.  

Lunds kommuns resa till fastighetsmässan Mipim i Cannes beräknas kosta 300 000 kronor 2016. Det är en halvering från tidigare år, vilket ju är ett steg i rätt riktning. Vänsterpartiet menar dock att vi istället borde använda pengarna för att utveckla och göra Lund bättre, till exempel på miljöarbetet inom stadsplaneringen så att vi får en mer miljövänlig stad och förbättrar våra möjligheter att nå kommunens miljö- och klimatmål.

Resan till fastighetsmässan Mipim i Cannes anses vara viktigt för att kommunen ska synas bland fastighets- och byggbolag. Resan är kostsam, syftet är ännu oklart och utvärderingarna kortfattade. Vänsterpartiet menar att kommunen istället för att åka till Cannes bör ha kontakt med relevanta fastighets- och byggbolag på hemmaplan eller genom billigare och mer lokala konferenser.

Vi välkomnar att även Liberalerna och FörnyaLund nu instämmer i förslaget att kommunen ska avstå deltagandet på Mipim i Cannes och hoppas på fler diskussioner om hur vi minskar kostnaderna för mässor och mingel framöver!