lördag, juli 09, 2016

Almedalen 2016, dag 5, fredag- sista dagen


Fredagen blev sista riktiga dagen på Almedalen. Tält håller på att plockas ner, det var inte lika mycmet folk på gatorna och vi kunde till och med få bord på välbesökta Creperiet! Det här hände under fredagen: 

- "Dagens snackisar - kommunikation, samhälle och politik". PR-byrån Nowa och tidningen Resumés dagliga frukostdiskussion om gårdagens tal och parti. Lite framtidsspaning om hur viktigt det är att behålla, och återta, Almedalens öppenhet,
- "The Arab Spring - what went wrong and right?" Statsvetenskapliga dagens första seminarium där forskare ger sina infallsvinklar, 
- "Den transatlantiska länken och säkerhetspolitisk utveckling i Europa" också på statsvetenskapliga dagen, som arrangeras av Swepsa, statsvetenskapliga förbundet. Forskare från försvarshögskolan föreläste om USAs säkerhetspolitiska val, Brexit:s påverkan och såklart Ryssland.
- "Gotland nu och i framtiden" - den lokalpolitiska debatten, arrangerad av Gotlanda allehanda! Mycket folk och diskussioner om bland annat sjukvården, flyktingmottagande och almedalsveckan betydelse för ön.
- "Förhandla eller DÖ - decemberöverenskommelsena uppgång och fall" statsvetenskapliga dagens sista seminarium, utifrån en nyligen utgiven bok om DÖ. Lite alkoholfri dryck och snittar efter det.
- Inspelningen av Lantzkampen i P1, mycket underhållande!

Isabella Lövins (mp) tal och sedan middag med delegationen på Creperiet. Vi var så trötta att vi sedan gick direkt hem. 

fredag, juli 08, 2016

Almedalen 2016, dag 4, torsdag

Såhär såg torsdagen ut! Veckan håller helt klart på att tunnas ut nu. 

- "Så får vi fart på det hållbara skogsbruket?" Frukostseminarium hos Naturskyddsföreningen med utfrågning av Skogsstyrelsens relativt nya (?) generaldirektör. Han pratade bland annat om utbildning av skogsägarna. 
- "Vart är världens 'modernaste' land påväg?" Diskussion i domkyrkan mellan flera filosofiskt inspirerade journalister och akademiker, samt ärkebiskopen. Lite svårt att höra då det alltid är svårt med ljudet i en stenkyrka. Det kom mycket att handla om Luther.
- "Who will take the political responsibilty to protect free speech?" Sveriges radios andra höjdarseminarium. En azerbadjansk journalist på skype, som suttit i fängelse och nu har husarrest, och Unescos generaldirektör (och kandidat till FNs generaldirektör, sägs det) Irina Bokova samt kulturministern. 
- "Påven till Sverige - vilken är religionens plats i samhällsdebatten?" Det enda seminariet i tidningen Dagens serie (G) som i Gud som jag gått på. Det tog avstamp i just påven och hans roll och gick sedan över till svenska kontexten. Sansat. 
- "UK and Europe - what happens now?" Brittiska ambassadören, korrespondenten Staffan Sonning och en journalist från webbtidningen Politico pratade om Brexit, det mest omtalade ämnet i almedalen. Bästa seminariet på det här ämnet, även om ambassadören är väldigt proffsig och neutral. 

Vi lyssnade inte på Sverigedemokraternas tal på plats i parken, utan jag gick istället på...

- "Kan en drink påverka?" Alkoholfria Almedalsdrinkens femårsfirande i Soberian, den nyktra mötesplatsen. Drinken har funnits i fem år och finns på många mingel och barer. I år är det rabarber och ingefära, och trots den senare ingrediensen är drinken riktigt god. Diskussion om alkoholen på almedalsveckan. 

torsdag, juli 07, 2016

Almedalen 2016, dag 3, onsdag

Det här hittade jag på igår, en mycket regnig förmiddag som blev lite bättre framåt dagen: 

- "Överlever EU?" EU-ministern Ann Linde och journalisten Alexandra Pascalidou diskuterade EU-politiken och den europeiska identiteten. Det hettade till rejält när flyktingpolitiken berördes och det är tydligt att regeringen är stressad i den frågan.
- "Now that we have a Paris agreement on climate change - what next?". Panel av forskare på de årligen återkommande Östersjödagarna om klimatpolitiken och hur befolkningen ska kunna ha kvar hoppet och optimismen.
- "När tar robotarna över politiken och media?". Ett av Sveriges Radios stora seminarium med key note speaker om automatiserade faktatexter. Otroligt intressant! Diskussion om att yrken förändras och att det kanske inte är panik med automatisering, men svårare att ställa till svars.
- "En ny skogspolitik på väg - vem sätter agendan?". Tyvärr lite för teoretiskt och föreläsningsmässigt så jag gick vidare till...
- "Vad ska vi ha naturen till?" Ett mycket spetsigt seminarium där Göran Greider och Maria Wetterstrand diskuterade med Jägarförbundet om alla aspekter på naturen: Bruka, bevara, betrakta, vara rädd för, ta bort... 
- "Finns det almar i Visby i framtiden? Följ med i almsjukans spår". SLU, Skogsstyrelsen och Umeå universitet bjöd in till unikt seminarium i Visbys botaniska trädgård (där man aldrig annars får ha seminarier) om almssjukan samt förevisning av ett vaccinerat almträd! 

Det blev sedan en vända till campingen för att checka ut tältet och checka in i stuga, samt middag inne i Visby. 

- Nikodemussamtal i Visbys domkyrka med Jakob Forssmed (kd). Mycket trevligt! 

onsdag, juli 06, 2016

Almedalen 2016 dag 2, tisdag

Det här var vad jag hann med att se och höra på Almedalsveckan igår, tisdag:

- "Så får vi fart på energiomställningen". Naturskyddsföreningens generalsekreterare frågade ut Vattenfalls vd. Lite om brunkol, men mest om sol, vind och vatten. 
- "FNs framtid - ny generalsekreterare, förändrad värld". Diskussion mellan bland annat kabinettsekreterare på UD, visselblåsaren Anders Kompass och FN-förbundet. FN får en ny generalsekreterare nästa år och Sverige pressar på för öppenhet i processen. Krav på visionärt och moraliskt ledarskap.

Snabb tur till Svensk kärnbränsles båt Sigrid. Ett måste på Almedalen. Det här året har hon flyttat till en annan del av hamnen, längre bort från de stora glasscaféerna. 

- "The end of the western world". Dagens Nyheter bjöd in till höjdarseminarium med journalisten Ann Applebaum, Estlands president, Polens förre utrikesminister och såklart Carl Bildt. Det var diskussioner om Ryssland och USA. Seminariet filmades, finns nog på DN.se 
- "Är vårt dricksvatten hotat?" Snabb tur för att lyssna lite på vad dricksvattenutredning kom fram till, om starkare skydd för vattentäkter. Stannade inte på hela. 
- "Ett modernt totalförsvar - hur säkrar vi helheten?". Överbefälhavaren, försvarsministern och inrikesministern på samma ställe. Antalet SÄPO-vakter gick inte att räkna. Uppenbart att behovet av att återinföra någon form av värnplikt är stort, speciellt för den allmänna krisberedskapen.
-"Innobattle" i Öresundshuset, där Lunds kommun håller till. Innobattle är en ny typ av tillställning, där företag eller organisationer presenterar nya idéer inför en jury och publiken. Tre idéer presenterades: Om hur bygga skolor, om kameror i äldrevården och om datorspel för geologiundervisning. Det sistnämnda vann. 
- "Science slam" i Öresundshuset. Klassiker numera. Unga forskare presenterar sin forskning på ett underhållande sätt under några minuter. Publiken avgör vinnaren. 
- "Sverige och FNs säkerhetsråd". Utrikesministern berättade om Sveriges kampanj och vad vi vill arbeta med i säkerhetsrådet samt fundera lite om hur arbetet i rådet ska förankras i riksdagen och hos befolkningen.

- Stefan Löfvens tal i Almedalsparken 
- Uppsala universitets mingel 
- Politisk allsång, i år arrangerat av region Västerbotten. Festligt, folkligt och fullsatt! 

tisdag, juli 05, 2016

Almedalen 2016, dag 1, måndag

Det här hann jag med under måndagen på Almedalen: 

- "Så får vi fart på det gröna samhällsbygget". Naturskyddsföreningens generalsekreterare frågade ut LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. LO kräver stora investeringar i bland annat järnvägen, vilket gynnar både miljön och ger arbetstillfällen. 
- "No, Russia can't isolatr the Baltics". Intressant diskussion med ministrar från Baltikum om läget i närheten av Ryssland, både säkerhet och handel. Hölls i vardagsrummet i en privat villa med havsutsikt.
- "De nya regionerna - nya grannfejder eller ny grannyra". Region Dalarna hade bjudit in sina grannar för att prata om en ny region ("Svealand"). Alla var glada och ville samarbeta mer. En moderat och en liberal i publiken var sura. Hölls i en kyrkoruin.
- "Och nu då - om följderna av folkomröstningen i Storbritannien". Storbritanniens ambassadör i Sverige intervjuades (på svenska!) av Dagens industri. Han gjorde sitt bästa för att reda ut och mana till lugn. 
- "När Medelhavet kom till Norden - vad händer med det nordiska samarbetet efter flyktingrkrisen?" Ambassadörer eller motsvarande från de nordiska länderna inklusive Åland samt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Ganska hård kritik från olika håll. 
- "EUs framtid". EU-kommissionen i Sverige arrangerade diskussion med bland andra Carl Bildt om kaoset i EU och Storbritannien just nu. Ingen vågar förutse vad som händer dag för dag.
- "Nordens försvar och Ryssland". Debatt med amabassadörer, tidigare försvarsministern i Finland sa,y Peter Hultqvist, Sveriges försvarsministern. Sverige varken är eller påväg in i ett krig, konstaterade panelen.
- Annie Lööfs tal på plats i Almedalen (parken) 
- "FN-svensken om tro och tvivel, och att handla rätt även när man inte blir trodd". Ander Kompass, visselblåsare, tidigare anställd på FN, om att tro på sig själv och agera utifrån sin värdegrund.
- Nikodemussamtal med centerpartiets partisekreterare i Visby domkyrka St Maria. 

måndag, juli 04, 2016

Almedalen, för sjätte året i rad...


Det är Almedalen igen! Det är faktiskt en av sommarens höjdpunkter, en festival för oss som är intresserade av politik och samhällsfrågor med ett enormt utbud av olika seminarier, diskussioner och debatter men även kulturinslag. Allt placerat i ett vanligtvis sommarfint Visby, med smala gränder, klätterrosor, kyrkoruiner, havet och solnedgångarna. Alla är här, man springer på ministrar och företagsledare överallt. Och stämningen är sådär "sista dagarna före semestern". Alla frågor är på bordet, varenda kontorslokal, torg, restaurang, café, parkeringsplats, gräsmatta och även privata hem (!) hålls seminarier, 3800 stycken totalt. Stora teman i är är såklart asyl/integration och Brexit men även regionindelningen, höghastighetståg och det ständiga temat bostäder. Det internationella deltagandet känns större än tidigare, med utländska ambassadörer och ministrar på seminarierna. Framförallt för att prata om EU eller säkerhetspolitik, såklart...


Jag åker till Almedalen helt privat och på egen bekostnad, precis som tidigare år, och alltså inte som en del av Lunds kommuns delegationen. Kommunen lägger 700 000 kronor på Almedalen, och erbjuder alla politiker i kommunstyrelsens arbetsutskott att åka med, med gratis resa och boende. Vi i vänsterpartiet är moståndare till satsningen på Almedalen, och för att leva som jag lär åker jag alltså på egen bekostnad. 

Vänsterpartiets senaste reservation, där vi förklarar vår syn på kommunens deltagande i Almedalsveckan, finns att läsa här: http://hannagunnarsson.blogspot.se/2016/01/lunds-kommun-bor-inte-aka-till.html

(Se gärna också en gammal artikel från Sydsvenskan där jag fick ett riktigt bra citat om min syn på det hela:  http://www.sydsvenskan.se/lund/lundapolitiker-till-almedalen/)

Boendeformen blir i år några dagar tält och några dagar stuga på Norderstrands camping norr om Visby, där jag bott varje år. Årets delegationen består av mig själv och mina vänner Christian, Elina, Linn och Erica, alla bekantskaper från Lunds kårvärld. Vi har folkbildningssemester! Ingen representerar längre någon organisation utan vi är fria att lyssna på det som är intressant för stunden. 

Jag åker till Almedalen för att det är otroligt roligt! Det finns seminarier om allt och lära sig väldigt mycket. Stämningen är avslappnad och semestrig. Ministrar och kändisar springer runt i vimlet. TV- och radiosändningar görs inför spontan publik. Visby en fantastisk stad, där man kan gå runt i timmar och njuta av kyrkoruinerna, små gränder och såklart ringmuren.