fredag, juli 07, 2017

Almedalen 2017 dag 6 - fredag

Sista dagen med seminarier. Och dagen då nazisterna (Nordfront) kom till Visby. De satte upp sitt tält, började dela ut tidningar, gå runt med en banderoll och hålla tal om svenskt blod. Helt sinnessjukt. Men det vägdes upp lite  av en fantastisk Mångfaldsparad! 

Sista dagen såg ut så här: 

1) "Palestinakonflikten 100 år - kommer konflikten någonsin att lösas?", en del av statsvetardagen, som ser till att fylla fredagen med relevanta seminarier. Ett nytt ledarskap både i Israel och Palestina krävs enligt panelen, och Trump sades ha 1 % chans att bidra till en lösning, "vilket ju är mer än noll", som en paneldeltagare sa. 
2) "Utdelningen av priset Hetast i Almedalen". Delas ut av PR-firman Westanders till den person eller kampanj som har synts mest eller gjort störst intryck. Priset gick till kampanjen #ochjagprotesterade en kampanj mot nazisternas deltagande där en installation med skor har skapats. Installationen sparkades sönder av nazisterna natten till fredagen.
3) "Ryssland och ett nytt världspolitiskt läge", också det på statsvetardagen. Diskussion om  demokratin i Europa i relation till Ryssland, om att våra demokratiska samhällen inte kan/bör ha för många förbud, vilket Ryssland har, och om hur ryssat utsätts för propagande om att västerländsk demokrati innebär kaos.
4) Den lokalpolitiska debatten! Ett måste varje år. Den arrangeras av Gotlanda Allehanda och det satt nog 250 personer i publiken. Är man politiknörd så tycker man ju att det är intressant att höra om gotländsk bostadsmarknad, lösningar på vattenbrist och den nya hamnavgiften. 
5) MÅNGFALDSPARADEN! Flera hundra personer gick genom Visby med regnbågsflaggor och partisymboler, förbi nazisternas tält där vi möttes av skrikande tal - och skrek tillbaka. 
6) "Har ideologierna någon framtid?", sista passet på statsvetardagen. Svart var ja. 
7) Det allra sista på vår Almedalsvecka blev inspelningen av Lantzkampen på Sveriges radios scen. 

Imorgon är det utflyktsdag, och då åker vi till Stora Karlsö! 

torsdag, juli 06, 2017

Almedalen 2017 dag 5 - torsdag

Vi närmar oss slutet, Almedalsveckan är snart över. Under eftermiddagen började de stora tälten tömmas och plockas ner, de små står någon dag till. Vi som är kvar går in i en andra andning och stressnivån sjunker rejält. 

Såhär var torsdagen: 

1) "Kris i språkfrågan?" Schweiziska ambassaden ordnade tillsammans med Uppsala universitet en diskussion om språkundervisningens ställning. Många intressanta trådar och frågeställningar. 
2) "Den politiska kulturen i Sverige och Finland - vad skiljer oss åt och vad förenar oss?" Spännande samtal om Sverige och Finland, bland annat om att Finland har ett väldigt starkt personvalssystem som gör att ledamöterna inte så enkelt kan "ta ledigt" från riksdagen för att vara på annan plats om det behövs. Arrangerat av Hanaholmen, finskt-svenskt kultur och utbildningscentrum.
3) "Mind the gap - how to obtain audience trust in a shifting media landscape", arrangerat av Sveriges Radio. En kanadensisk och en amerikansk journalist om falska nyheter, och vikten av att förstå dessa för att kunna bemöta dem, att samma falska nyheter dyker upp på många olika hemsidor samt sttd e som producerar falska nyheter tjänar massor med pengar. Sveriges radio bjöd sedan på lunch! 
4) "Granskning av den mediatränade politikern". SVTs Uppdrag granskning-redaktion spelade upp några intervju-situationer där politiker/företagare inte riktigt klarat av intervjusituationen. 
5) "Nätet, makten och yttrandefriheten - vad är politikens och juridikens ansvar", med bland annat demokratiministerb hos Sveriges radio. Inte så mycket nytt egentligen, men väldigt viktigt att prata om näthatet. En jurist rekommenderade alla som blir utsatta för näthat att aldrig svara i affekt. 
6) "Kyrkovalet 2017 - vad har politiken där att göra?" Almedalens sämsta debatt, på G som i Gud, arrangerat av tidningen Dagen. Socialdemokraternas kyrko-gruppledare klarade sig väldigt bra, men blev hårt attackerad av Frimodig kyrka. Diskussion om organisation, inte sakfrågor. 
7) "Behövs lokala banker med samhällsengagemang?". Sparbankerna bjöd in till mingel (för alla men krävde anmälan) och diskussion om de lokala bankernas betydelse för utveckling på landsbygden.
8) Ebba Busch-Thors tal i Almedalen. 
9) Nikodemussamtalet i domkyrkan, med kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg. Fint, intressant och plats för reflektion, som vanligt. Fjärde nattvarden den här veckan. 

onsdag, juli 05, 2017

Almedalen 2017 dag 4 - onsdag

Nu är vi lite trötta... men vi kämpar på! Folkbildningsfstivalen fortsätter några dagar till. Det här gjprde jag under onsdagen:

1) "Är socialdemokraterna i Europa i kris?" Journalisten Helle Klein ledde samtal med journalisten Katrin Marcal och IF Metalls ordförande Marie Nilsson. De pratade en del om känslornas plats i politiken.
2) "Tre religioner i mötet med EU - samverkan eller kollision?" Almedalsveckans mest spännande panel: Ärkebiskop Antje Jackelén, Aron Verständig från judiska församlingen i Stockholm och Mohammad Muslim Eneborg från Ayshamoskén. De diskuterade religionen som en samhällskraft och vikten av dialog mellan religionerna och samhället.
3) Ett snabbt stopp på seminariet "Den politiserade kyrkan" i domkyrkan, men det var svårt att höra och jag ville komma i tid till...
4) ... "De religiösa samfundens roll i samhället - aktörer eller privata serviceställen?" där en av paneldeltagarna var kardinalen och Stockholms katolska stifts biskop Anders Arborelius. Det var ett väldigt bra samtal, mellan flera personer, om religionens roll i samhället. Visserligen inte så många nya saker, men häftigt att få hälsa på kardinalen! 
5) Glass på M/S Sigrids däck! Sigrid är SKB (Svensk kärnbränsleavfall) skepp som fraktar avfall från kärnkraftverken till mellanlagringen i Oskarshamn. Sigrid är ett årligt stopp för oss, vi brukar fråga om de skrivit avtal om ESS, som efter nedmontering måste förvaras i slutlagret. Det finns inget avtal ännu, SKB väntar på tillstånd att bygga ett större slutlager. 
6) Özz Nujen höll en liten öppen standup-föreställning på Kallis, en del av hans turné med Akademikerförbundet SSR. Viktigt med antirasism på Almedalen, speciellt detta år. 
7) Finansminister Ulla Andersson (S) tal. Vi hörde och såg det i TV4:s tält eftersom det regnade...
8) "Medieklimatet - får vem som helst säga vad som helst i det offentliga rummet!" Samtal med Alexandra Pascalidou i Vårdklockans kyrka. Det blev ett känslosamt samtal, om sorg, rasism och motstånd. 

Almedalen 2017 dag 3 - tisdag

Nu börjar vi röra ihop dagar och datumet - det viktigaste är att vara på rätt sidor i programboken. Tisdagen är dagen med de blåmarkerade sidorna. Förmodligen är tisdagen almedalens mest intensiva dag, måndag-onsdag hålls tre fjärdedelar av veckans alla programpunkter. Det blir trångt, men eftersom det finns så mycket att välja mellan sprids ändå alla besökare ut. 

Det spöregnade i Visby på morgonen, så det blev inget planerat frukostseminarium (jag hade tänkt lyssna på Birgitta Ohlsson om "duktiga flickan", men flydde in på Almedalsbiblioteket istället). Men solen kom tillbaka, och detta gjorde jag under tisdagen: 

1) "Folket och försvaret - en återuppväckt plikt", på försvarets hangarfartyg HMS Carlskrona. Ett seminarietält har rests på helikopterplattan, och där förklarades och diskuterades den nya värnplikten. Efter seminariet fick vi se när en korvett la till precis bredvid och kunde gå runt på HMS Carlskrona.
2) "Politisk korrekthet och populism - den postmoderna konsumtionsdemokratins öde". Ett riktigt bra samtal i katolska kyrkans trädgård, ett som jag definitivt ska höra igen i efterhand. Arrangerat av studieförbundet Bilda och tidningen Signum. Passadr på att titta in i katolska kyrkan också. Kanske det finaste kyrkorum jag sett! 
3) "Var bor Sveriges nya skogsägare?". Ett seminarium hos Västerbotten, arrangerat av SLU och Umeå universitet med både Södra och Norra skogsägarföreningarna på plats. Forskning om skogsägare presenterades, om de bor på sin mark eller någon annanstans. Diskussionen handlade om behovet av kunskap och vikten av känsla för skogen. Mycket relevant för mig personligen, som skogsägardotter.
4) "Vem ställer in den politiska kompassen". Ett fantastiskt samtal mellan ärkebiskopen Antje Jackelén och diplomaten Jan Eliasson om populism, att ta ansvar, vara konkret, tillit och att våga vara djup. 
5) "Everything you might not want to know about Brexit". En lite underlig diskussion mellan brittiska ambassadören och EU-kommissionens chef i Sverige. Ambassadören försökte förklara det han kunde, och fick frågor från både tyska och norska ambassadören. Brexit ställer till det i de diplomatiska kretsarna. 
6) Lite allmänt häng i DNs "tält" med analyser inför Annie Lööfs tal i Almedalsparken, ett tal där hon satte ner foten rejält mot rasism. 
7) Uppsala universitets mingel, för det gamla kårengagemangets skull. Uppsalas forskare som är på plats samlades, och så sådana som vi, universitets/studentlivs-hangaround.
8) Den politiska allsången! Årlig tradition, som jag gjort nästan varje år i Almedalen. En trubadur, ett sånghäfte, sånger från vänster och höger. Riktigt roligt. Arrangerat av Västerbotten.
9) Nikodemussamtal i Visby domkyrka med Annie Lööf. Mycket bra, samma tydlighet mot rasism och fina tillbakablickar på uppväxt och starten på det politiska engagemanget.

tisdag, juli 04, 2017

Almedalen 2017 dag 2 - måndag

Såhär såg andra dagen i Almedalen ut!

1) "Konsten att hantera geopolitiska risker", arrangerat av ett företag som vi inte riktigt vet vad de gör. Vi gick mest dit för att lyssna på Fredrik Reinfeldt, som inledningstalade. Han var frispråkig.

2) Jonas Sjöstedt i Tankesmedjan i P3 i Sveriges radios tält. Enda partiledaren som ställer upp på denna intervju. Bra och roligt! Men det blåste kallt på radions innergård.

3) "Vad har Gud i skolan att göra", arangerat av Frälsningsarmén och tidningen Dagen, i deras prliga serier (G) som i Gud. En debatt om religiösa friskolor som krävde djupa andetag...

4) "Ryssland och Östersjön - hur hanterar vi det nya sökerhetspolitiska läget" med överbefälhavaren och Finlands ambassadör. Mycket intrssant om "demokratikampen" i Ukraina och Rysslands syn på "demokratipropaganda" mot Ryssland från västeuropa.

5) Almega. En snabb runda till Almegas innergård, där de skulle prata om Vänsterpartiets dag. Men det var istället almedalen som pratar om almedalen på almedalen, vilket panelen själva sa att de inte ville prata om, så jag gick vidare.

5) "Den nya frivilligheten". Röda Korset, MSB och frivilliga försvarsorganisationerna om detta med det ideella arbetet, hur det ser ut idag med fokus på försvarsorganisationen. Extremt viktigt.

6) Tillbaka i EUs mycket populära tält för seminariet "EUs framtid - integration eller sönderfall". Ann Linde (s) och Birgitta Ohlsson (L), nuvarande och tidigare EU-minister berättade hue mycket de tycker om EU.

7) såg sista minutrarna av inspelningen av Sveriges radios Europapodden och passade på att ta ma producenten för gott arbete.

8) Fackförbundet Vision arrangerade "Chefsduellen" där chefer i olika branscher fick spela lite rollspel och ta sig än utmaningar i chefers samtal med medarbetare. Publiken fick rösta och Lunds stifts biskop vann! Efteråt var det trevligt vegetariskt och alkoholfritt mingel.

9) Vi sprang vidare och lyssnade på ett halvt seminarium om Västkustbanan. Trafikverket, politiken och SJ diskuterade de 4,5 kilomentrarna mellan Helsingborg C och Maria station. Det är problem där och alla parter kräver dubbelspår.

10) Jan Björklund (L) tal i Almedalsparken. Mycket intessant!

11) Västsvenska arenan bjöd in till frågesport, med fem västsvenska universitets- och högskolerektorer som specialdeltagare. Chalmers rektor vann bland de fem.

12) Nikodemussamtalet i Visby domkyrka, Birgitta Ohlsson (L) samtalade om sitt val att kandidera till partiledare och vilka konsekvenser det har fått. 

måndag, juli 03, 2017

Almedalen 2017 dag 1 - söndagen

Det här gjorde jag under söndagen, almedalens första dag. Programmet är inte så hetsigt än, de riktiga många seminarierna är på måndag och tisdag.

1) "Europas framtid - hur ska EU återvinna medborgarnas förtroende?" arrangerat av Europaparlamentet, med bland andra Stig Henriksson (v)
2) "Efter valen i Frankrike - hur påverkas EU av landets nya president". Mycket proffsig genomgång av Macrons syn på EU och hur det är en förändring från tidigare Frankrikepolitik.
3) "Den akademiska friheten och populismen", arrangerat av Högskolan Väst, om bland annat krocken mellan akademins långsiktiga arbete och politikens ofta kortsiktiga tänkande.
4) "Vad hände egentligen på EU-toppmötet?". Tillbaka i EU-tältet och klyschor från M och L.
5) "Mitt arbete i demokratins tjänst - uppdraget som riksdagsledamot". Håkan Svenneling (v) berättade om sin riksdagsvardag

6) Almedalsdrinkens lansering på Soberian! Årets alkoholfria drink innehåller bland annat svart vinbär, tranbär och blåbär. Mycket god!
7) Invigning av Öresundshuset, där Lunds kommun är med.
8) Jonas Sjöstedts (v) tal 
9) Mingel på Västsvenska arenan 
10) Nikodemussamtal i domkyrkan, Jonas Sjöstedt om livet och politiken.


lördag, juli 01, 2017

Almedalen: Politisk festival möter sommarkollo i landets vackras stad.

Idag åker jag till Almedalsveckan i Visby igen - för sjunde året i rad! Årets delegation består av fem vänner, med den gemensamma nämnaren att vi alla har varit aktiva i studentkårer i olika städer och att vi alla är väldigt intresserade av politik och samhällsfrågor. I delegationen finns två aktiva politiker, de tre andra jobbar inom universitetssektorn. Vissa år har vi bott i tält, men det här året har vi kostat på oss en stuga på Norderstrands camping strax norr om Visby.

Som vanligt åker jag till Almedalen på egen bekostnad. En stor drös av politiker från Lunds kommun åker som en del av kommunens delegation. I år kostar kommunens deltagande, med boende, resor och hyra av lokaler för seminarier, hela 700 000 kronor. Otroligt mycket pengar. Vänsterpartiet röstar varje år nej till kommunens Almedalsresa (tillsammans med resan till fastighetsmässan Mipim). 

Jag åker till Almedalen för att det är så väldigt roligt och intressant. Det finns tusentals seminarier att välja mellan, i alla möjliga olika ämnen. Långt ifrån allt handlar om det som vi oftast tänker på som politik, även om mycket kopplas till lagstiftning eller samhällsutveckling på olika sätt. Alla olika delar av samhället är på plats: De ideella organisationerna (stora som små), myndigheter, näringslivet och de politiska partierna. Det är ett otroligt stort och mångfaldigt utbud. De ideella organisationerna brukar synas mest, de har kampanjer som syns och hörs och anordnar massor av debatter, samtal och föreläsningar. PR-byråerna, de som en gång fick hela veckan att explodera i storlek, syns relativt lite. De har sina små ganska privata arrangemang som oftast kräver personlig inbjudan.

Flera av mina partikamrater har i år valt att inte åka till Almedalsveckan, eftersom det kommer vara en större närvaro av nazister än någonsin tidigare. Nazisterna är ett hot mot oss alla, men speciellt mot vissa personer och utsatta grupper, och måste bekämpas varje dag. Mina partikamrater som valt att bojkotta gör helt rätt, men jag tror också att det är rätt att åka dit. Visby får inte bli en spelplan för nazisterna fritt från motstånd, samtidigt som vi också gör motstånd genom att tydligt visa för arrangören att nazister inte är välkomna. 

Under de sju år jag har deltagit har veckan förändrats rejält på en stor och viktig punkt: Alkoholen. Första året jag var där var det fritt fram på ett helt otroligt underligt sätt. Sedan tvingades även Almedalen börja följa lagen (tur det) och nu krävs det personlig inbjudan eller anmälan i förväg för de mingel där det serveras alkohol. På de stora minglen serveras inte alkohol alls, det har istället blivit ett uppsving för olika vanliga alkoholfria juicer och muster. Och såklart, den alkoholfria Almedalsdrinken!

Det som framförallt är så häftigt med Almedalsveckan är att det är så mycket folk, så många ämnen, så mycket pågång överallt (inte bara seminarier, det är liveradio, tv-inspelningar, filmvisning, teater, musik...) - som en blandning mellan festival och utställningsmässa. Och att nästan alla är där. Under en vecka hinner man se och lyssna på ministrar, religösa ledare, näringslivstoppar och försvarsledningen. Det är bara en enda gång om året detta händer, första veckan i juli i landets vackraste stad, Visby.