Sitter och "laddar" inför KF (eller mest får tiden att gå innan jag kan cykla ner så att jag inte behöver sitta där och få tiden att gå). På P1:s Studio Ett pratar de om frivilliginsatserna i den offentliga sektorn, en mycket intressant fråga som samtidigt är både jättelätt och väldigt svår.
Den offentliga sektorn ska finansieras av skattepengar och de som jobbar ska vara anställda av kommunen och bedriva sin verksamhet inom kommunens ramar. Å andra sidan... Arbetet som exempelvis Röda Korsets medlemmar lägger ner på hjälp vid läxläsning och de som följer med pensionärer och handlar, gör ju ett arbete som verkligen behövs och som många gånger är bra och trevligt för alla parter.
Å andra sidan... innebär ju detta att deras volontärarbete (gratisarbete) kan ge kommunen anledningar att skära ner och sänka skatten, utan att förstöra verksamheten eftersom den inte finaniseras av kommunen. Läxläsning borde ju ske i skolans eller fritidsgårdarnas regi, med utbildade pedagoger. I Staffanstorp, det moderata kommunalrådet intervjuas i radion, har man skrivit ett avtal med en volontärförmedling och legitimerar på så sätt volontärarbetet. Billigt och bra för kommunen! Kanske kan man dra ner på antalet undersköterskor när frivilligorganisationernas gratisarbetare kan hjälpa till med pensionärernas promenader och sysselsättning. I Frölunda har man en volontär som "Händige Harry" istället för en anställd, vilket betyder att volontären inte har försäkrinar när han/hon arbetar i någons hem, och definitivt inte får semester eller pensionspoäng. Intressant fråga det här...