På KomPol i måndags (kommunpolitiskt gruppmöte) diskuterade vi privatiseringarna av den skånska psykiatrin (detta kommer även Lars Ohly att prata om i Helsingborg i eftermiddag). Vård- och omsorgsfrågor är verkligen inte mitt starkaste ämne, så diskussionen i måndags gav massor med nya kunskaper och insikter.
Pyskiatrin är indelad i öppenvård och slutenvård. Slutenvården handlar om att människor är inlagda på sjukhus och sover där. Detta kan ske frivilligt eller med tvång, och sker det med tvång är det myndighetsutövning och kan därför inte läggas ut på någon annan än en myndighet. Slutenvården står därför sällan eller aldrig inför privatiseringshot. Det gör däremot öppenvården, dit människor kommer under dagtid för att träffa läkare. En del av psykiatrins öppenvård i Lund flyttades nyligen från St Lars-området till universitetssjukhuset (USIL). De vill inte gärna ha sin verksamhet på St Lars, eftersom det är Lunds gamla mentalsjukhus och därför klingar lite dåligt i psykiatri-sammanhang. På USIL fick man nya och fina lokaler, och när man nu har anpassat sig har diskussionerna om privatisering börjat. Blir privatiseringen av kommer det privata företaget alltså på köpet få nya fina lokaler centralt i stan.
I april förra året beslutades att psykiatrin i Helsingborg ska privatiseras. Privatiseringsbesluten ligger i linje med borgarnas, framförallt moderaternas, mycket starka politiska vilja att minska den offentligt styrda vården (och annan verksamhet). Det har inte genomförts än utan är ute på anbud just nu. Vårdföretag har då möjlighet att lämna in anbudsförslag till region skåne där de berättar vad de kan göra och för hur mycket pengar. Regionen väljer sedan mellan anbuden och skriver avtal med det företag man har valt. Denna process tar tid, och riskerar sedan att överklagas av de som "förlorade". Anbudsförfarandet beräknas vara klart i mars. Alla de företag som anses ha möjlighet att lägga anbud på att ta över öppenvården i psykiatrin är vinstdrivande. Det anses inte finnas möjlighet för exempelvis stiftelser att driva en så stor verksamhet som detta är, dessutom har de svårt att lägga lägre anbud än de stora riskkapitalbolagen. Beslutet att privatisera i Helsingborg fattades så snabbt att personalen och vi i oppositionen knappt hann reagera. Men nu när det gäller Lund är vi laddade!
Konsekvenserna av privatiseringar i psykiatrins öppenvård befaras bli mycket stora och dåliga. Det finns en poäng med att öppenvård och slutenvård bedrivs i nära samarbete, av samma huvudman för att ha så bra kommunikation som möjligt och gärna ett utbyte av personal. En person som behandlas i öppenvården och som blir dramatiskt sämre, måste snabbt kunna skrivas in i slutenvården. Om dessa bedrivs av olika huvudmän riskerar överflyttningen från öppenvård till slutenvård att ta för lång tid, vilket riskerar ödesstigna konsekvenser. Vården kommer förmodligen att bli lika bra i privat regi som i offentlig, eftersom det är samma personer som bedriver vården. Det finns alldeles för få personer med psykiatrisk utbildning, och med privatiseringar finns en risk att fler och fler väljer att jobba privat (där lönerna tack vare riskkapital och vinstmaximering kan vara högre). Den offentliga riskerar då att bli kvar med de tyngsta patienterna (som inte har möjlighet att välja privat vård av olika anledningar) och den person som har sämst utbildning, alternativt inte heller vill eller kan välja en privat arbetsgivare. Slutenvården, som kommer att vara kvar i offentlig regi på grund av myndighetsutövningen, är den verksamhet som är i behov av den allra bästa personalen. Konsekvensen av privatiseringarna kan alltså bli kompetensflykt och att de som byter till privat utövar inte bara får högre lön utan också ett lindrigare jobb. Motsatsen blir då att de som är kvar i offentlig regi får samma löner som innan men ett relativt sätt hårdare jobb än tidigare, då det inte lika lätt går att jobba lite i slutenvård och lite i öppenvård.
Förhoppningsvis kan vi förhala privatiseringsbeslutet om Lund ett tag till, så att upphandlingen inte hinner göras innan vi vinner valet 2010...!
För övrigt gick det väldigt bra med Lasse Ohly i Malmö idag. Vi fick ett mycket bra mottagande när vi delade ut frukost för högre studiemedel, och fick möjlighet att samtala med representanter för Malmö studentkår på fikat efter. Mycket lyckat.