tisdag, juli 20, 2010
Vi måste bygga fler bostäder!
Det är mitten på juli. Antagningsbeskeden till universitetet och högskolor har landat i hundratusentals svenska studenters mejlboxar. Antalet ansökningar till svenska universitet och högskolor ökar även i år, när fler och fler ur de stora kullarna av barn som föddes i början av 90-talet nu efter något år av resor, jobb eller militärtjänst tar nästa steg i livet.
Och som alltid kommer alarmrapporterna om bostadsbristen. Likt ett automatiskt mejlsvar under semestertider. Ungdomar som ser fram emot att få börja studera skickar in en ansökan skulle kunna mötas av ett meddelande i stil med: "Hej och välkommen som student vid Lunds universitet, beläget centralt i Sveriges bästa boendekommun 2007 - Lunds kommun. Vi kan tyvärr inte erbjuda dig någon bostad i år. Välkommen att försöka igen nästa år".
Bedömarna tror att det blir värre i år än tidigare år, vilket säger en hel del när det gäller Lund. Förra året tältade studenter på LTH-området och universitetets rektor hyrde ut sin soffa till en bostadslös student. Pers gröna soffa har återkommit många gånger i bostadsdebatten sedan dess, senast på årets Almedalsvecka där studentkårerna lyfte frågan om bostadsbristen.
Vi måste bygga fler bostäder. Det är den enda lösningen på bostadsbristen. Vårt krav i den politiska oppositionen i Lund är 1000 nya bostäder om året, där hälften ska vara hyreslägenheter. För det är just sådana vi studenter och ungdomar vill ha. Vi har inte möjlighet att ta lån för att köpa lägenhet, och de som har föräldrar som kan betala ska inte behöva vända sig till dessa som vuxna för att få hjälp med det mest grundläggande: en egen bostad! Hyresrättens fördelar med litet eget ansvar för exempelvis vitvaror och renoveringar, samt möjligheten att snabbt och smidigt kunna byta lägenhet eller bostadsort utan att behöva oroa sig för försäljning, tilltalar nog många ungdomar - mig med.
Men bostadsbyggandet stöter på patrull. Regeringen vill inte subventionera hyresrättsbyggande, trots de uppenbara fördelar detta innebär i arbetstillfällen och ökad välfärd för befolkningen. Intressen som står mot varandra - grönområden och åkrar mot nya bostadsområden. Kommunens ovilja att hänvisa mer mark till LKF att bygga på. Och ett lite mer okänt problem här ute i min by: Försvarsmaktens ovilja att sälja statlig mark kring Revingeby för utbyggnad av byn.
Nej, alla kan inte bo i Lund. Men för inresande studenter finns inte många andra möjligheter. Inga andra kommuner i Skåne har heller några lediga hyreslägenheter i höstterminsstarten. Men det är säkert många kommuner i Skåne som skulle vilja ha ett tillskott av invånare. Kollektivtrafiken, även om den är dyr, gör det enkelt att pendla mellan de flesta skånska bostadsorter. En regional samverkan inom bostadsplanering och byggande vore därför välkommet. Billiga hyresrätter i kommunerna runt om universitets- och högskoleorterna i kombination med bättre studentrabatter i kollektivtrafiken skulle underlätta situationen i Lund.
Universitetet planerar att bygga studentbostäder, eftersom bostadsbristen börjar bli ett reellt hot mot Lunds universitets fortsatta utveckling. Förhoppningsvis kommer universitetets byggplaner inspirera och få efterföljare - vi lär ju inte bli färre invånare i Skåne i behov av bostäder i framtiden!
Läs sydsvenskans senaste artikel om bostadsbristen i Lund.
Tankarna kretsar kring:
bostad