söndag, juli 21, 2019

Almedalen 2019: Tankar och sammanfattning

Såhär en månad sent, kommer några tankar och lite sammanfattning av min nionde Almedalsvecka.

Det var en annorlunda Almedalsvecka. För första gången efter många års deltagande var jag i Visby i tjänsten, i mitt politiska uppdrag. Tidigare år har jag åkt som privatperson och kunnat välja och vraka i programmet men det här året valde jag mer aktivt seminarier om försvar- och säkerhetspolitik, krisberedskap och internationella frågor. Dessutom hade jag flera möten under veckan (Svensk kärnbränslehantering, Säkerhetsföretagen, SOS Alarm och Röda korset), stod i riksdagens tält under några timmar (väldigt trevligt med många besökare och fokus på hundraårsfirandet av Sveriges demokrati) och deltog på två riktigt trevliga och bra försvarspolitiska kvällsmingel.

För mig var Almedalsveckan i år verkligen väldigt bra plats för lärande och fortbildning. Försvars- och säkerhetsfrågorna är alltid stora i Almedalen och i år var såklart försvarsberedningens senaste rapport, uppbyggnaden av totalförsvaret ämnen som diskuterades mycket och förra sommarens bränder. Jag fick flera "aha-upplevelser" där begrepp och resonemang blev betydligt mycket klarare och konkretare under bra och intressanta diskussioner på seminarierna. Jag deltog också själv för första gången i en panel som handlade om Sveriges internationella samarbeten och passade på att se luftvärnsystem 23, som visades upp i Visbys hamn under en av dagarna (se https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2019/07/fast-luftvarn-pa-gotland/).

Veckan blev också lugnare eftersom vår lilla delegation, som i grunden består av gamla studentkårsaktiva, i år valde att bo utanför stan och även bestod av två små barn. Efter många år med långa almedalsdagar från tidig morgon till sen kväll blev det i år ett mycket lugnare tempo med nästan inga kvällsmingel och inte ett enda Nikodemus-samtal, som hålls i domkyrkan på kvällarna. Vi lyssnade inte ens på alla talen på plats i parken (vilket tidigare har varit ett absolut måste), och åt riktig lunch på universitetet varje dag istället för att jaga mackor på lunchseminarier. Det blev istället utflykter, gemensamma middagar hemma i stugan och teater i Roma. Det dåliga vädret gjorde också sitt, regn och kyligt väder under ett utomshusarrangemang som Almedalen är inte så roligt. I övrigt var verkligen hela Almedalsveckan lugnare (och nästan lite avslagen) jämfört med tidigare år. För första gången på väldigt många år minskade antalet seminarier och det kändes som att det var färre besökare på plats i Visby.

Totalt gick jag på 25 seminarier (mot tidigare veckors upp emot 50 stycken), och ungefär hälften handlade om försvars- och säkerhetsfrågor. Alla var väldigt bra och intressanta, med pålästa paneldeltagare och riktigt bra moderatorer. De här seminarierna lyssnade jag på:
“Fredsprocess och pressfrihet i Afghanistan”, arr: Svenska Afghanistankommittén m.fl.
“Försvarsberedningen - i takt med tiden?” Arr: Allmänna försvarsföreningen mfl.
“Brexit Troubles - is Northern Ireland’s peace at risk?” arr: Folke Bernadotte Akademin
“Nedsläckt land - det här kan handla om just dig”, arr: Vattenfall, med MSB, Röda korset, Teracom, Norrtälje kommun
“Kris! Vad gör vi?” arr SOS Alarm m.fl.
“Hur ser personalförsörjningens möjligheter och utmaningar ut inom det militära och civila försvaret”, arr: Försvarsmakten, med MSB GD och ÖB.
“Räddningstjänst under höjd beredskap - hur klarar kommunerna uppgiften?” arr: MSB
“Vill folket försvara sig i gråzon?” arr: Folk och försvar m.fl.
“Sveriges krisberedskap och framtidens frivillighet”, arr: Röda Korset
“Nya murar och oheliga allianser - Europas nya säkerhetspolitiska läge”, arr: Försvarshögskolan
“Ryssland och stormaktsprojektets pris”, arr: Swepsa (statsvetenskapliga förbundet)
“Totalförsvaret ska växa - hur bra är vi på det?” arr: Teknik - och säkerhetsforum
Och några seminarier utanför mitt politiska ansvarsområde, för skojs skull:
"Är tv-sport en demokratisk rättighet?", arr: Dagens Media
"Religiös läskunnighet - vikten av föreståelse för religion och religiöst liv” arr: Bilda
“Är Gud emot Brexit?” arr: Bilda, Signum m.fl.
“Regeringsbildningen som aldrig tog slut”, arr: Dagens Industri, med talmannen
“EU-valet - vad innebär det för sverige?”, arr: EU-kommissionen
“The European media perspective on Brexit, the EU elections and the media climate”, arr: Sveriges radio
"Ny ekonomisk politik - nystart för socialdemokratin?”, arr: Katalys
“Hur bra går det för Gotland?” Gotlands Allehandas lokalpolitiska debatt (inklusive kaffebord)!
“Det nya politiska landskapet: Januariavtalet, konservativa och osäkerheten”, arr: Swepsa
En stor del av seminarierna som hölls i Almedalen spelades in och finns att se i efterhand. Här finns några länkar till seminarier som jag själv har tänkt se i efterhand under hösten: 

lördag, juni 29, 2019

Almedalen 9.0

Nu börjar äntligen årets Almedalsvecka! Jag deltar för nionde året i rad. Som vanligt åker jag med ett gäng vänner  med bakgrund i studentkårsvärlden. Det här året har vi övergett vår camping Norderstrand norr om Visby till förmån för en stuga strax söder om stan. 

Jag älskar verkligen Almedalen! Det har blivit en stående del av min sommarsemester, en möjlighet att åka iväg till en fin stad med vänner och uppleva massor av spännande saker. Ligga på stranden en vecka är inte riktigt min grej.

Almedalen har sina nackdelar, definitivt. Det har blivit oerhört dyrt, det är verkligen marknadspriser som gäller under veckan för boende, mat och lokaler för seminarier. Det har blivit så dyrt att myndigheter och organisationer har svårt att motivera sitt deltagande rent ekonomiskt. De senaste åren har nazisternas närvaro i Visby gjort att organisation och privatpersoner inte längre vill eller vågar komma dit. Den ökande kommersialiseringen där företag tar över mer och mer från politiken och organisationerna. Och att det fortfarande bara är fokus på ”rosémingel” i allmänhetens syn på veckan.

Men jag älskar ändå Almedalen. Det är en hel vecka av politiskt nörderi! Man kan gå runt på massor av seminarier som (när man väl är på plats) är helt gratis och öppna för alla. Ministrar, generaldirektörer, företagsledare, forskare, journalister och allmänna tyckare är på plats. Mina första år var det detta som fascinerade mig mest, att få lyssna på kända människor inom ”politik-branschen”  som man annars bara ser på tv. Det är en folkbildningsfestival! För oss som älskar samhällsfrågor i det breda perspektivet är det helt underbart. Och allt detta i kombination med Visbys mysiga gränder och magnifika solnedgångar. 

Det blir en annorlunda Almedalen i år. Efter åtta år av semesterledig vecka där jag inte varit en del av kommunens delegation (och betalat allt själv) utan kunnat springa runt och bara göra roliga saker, blir det nu en vecka då jag är på plats som riksdagsledamot och kommer gå på seminarier och ha möten som är direkt kopplat till mitt uppdrag. Det kommer också bli väldigt roligt, men inte alls lika fritt. Men det kommer finnas tid över för hopp och lek och utflyktsdag också! 

torsdag, maj 02, 2019

Tal på 1 maj 2019

Simrishamn


Igår på 1 maj talade jag i Simrishamn och Skurup. Jag hann även med ett besök i Sjöbo. Det var mycket trevligt att göra en liten Österlen-turné och träffa partikamrater i sydöstra Skåne!

Mitt tal på 1 maj 2019:

Kamrater, vänner!

Första maj är en fantastisk dag, vänsterns viktigaste dag på hela året.

Mitt namn är Hanna Gunnarsson och jag är väldigt glad över att få vara här och prata idag. Jag är en av vänsterpartiets 28 riksdagsledamöter och bor i Lund.

Det har gått åtta månader sedan riksdagsvalet och efter en rekordkomplicerad regeringsprocess fick vi ju återigen en regering bestående av S och Mp. Vi i Vänsterpartiet är i opposition och det är tyvärr mycket som vi måste protestera mot.

För Vänsterpartiet är jämlikheten alltid högst upp på dagordningen. Det viktigaste för oss är att skapa ekonomisk jämlikhet, motarbeta klassklyftor och bygga ett samhälle där alla har lika möjligheter - oavsett var vi kommer ifrån och vilka våra föräldrar är. Den här regeringen vi har, som har gått in i ett samarbete med centerpartiet och liberalerna, är inte en regering som kommer ge oss ökad ekonomisk jämlikhet. På flera punkter ser vi hur de går åt precis motsatt håll. Som vänsterpartister kan vi tyvärr aldrig lita på att socialdemokraternas politiska kompass pekar åt rätt håll, vi måste hela tiden finnas där som en vänsterröst och en vänsterkraft. Vi behöver höja skatterna för de rikaste och omfördela resurser i samhället från de som har i överflöd till de som behöver mer för att få vardagen att gå ihop. Vi behöver satsa på välfärden, för en sjukvård som går att lita på och för en skola som på riktigt kan ge oss ett mer jämlikt samhälle.

Vänsterpartiet är ett feministiskt parti, ett parti där vi hela tiden har jämställdheten och kvinnors rättigheter som en kärna i vår politik. Ett av de viktigaste feministiska förslagen idag är att införa 6 timmars arbetsdag. En kortare arbetsdag ger tid över för annat än bara arbete, att göra sådant som får oss att må bra. Det kan vara att ägna sig åt fritidsintressen, träna, vara ute i naturen och såklart spendera tid med familj och vänner. Stressen, sjukskrivningarna och ohälsan är stor i samhället och det är dags att vi tar ett nytt steg för att göra arbetslivet mer mänskligt och modernt.

Kamrater och vänner! 
Klimatförändringarna och miljöförstöringen är vår tids största och värsta utmaning. För att hindra klimatförändringarna krävs en politik som sätter klimaträttvisa först och som erkänner att vi måste ändra på hela samhällssystemet för att inte förstöra klimatet. Vänsterpartiet har en sådan politik, där klimaträttvisa och jämlikhet sätts före vinster för storföretagen, ökad konsumtion och subventioneringar av flyget. Vi ser idag en växande klimatrörelse, där väldigt många ungdomar, barnfamiljer och äldre visar vägen genom bland annat den stora rörelsen Fridays for Future. Det är otroligt hoppfullt att se denna stora rörelse som håller på att växa fram, en rörelse som visar att organisering och att gå ihop med ett gemensamt budskap är vägen framåt.
För att ta krafttag mot klimatförändringarna krävs en politik som gör upp med den mäktiga fossilindustrin, som gör stora vinster på olja, kol och gas. Dessa kortsiktiga vinster ger stora långsiktiga konsekvenser som vi bara har en kort tid på oss att vända. Klimatförändringarna får stora konsekvenser inte bara här i Sverige med torka, bränder och översvämningar, utan drabbar många länder runt om i världen, där befolkningen redan lever i stor fattigdom. Krig och konflikter i klimatförändringarnas spår är redan verklighet. Vänsterpartiet arbetar för att bygga ut järnvägen, sänka priserna i kollektivtrafiken, stoppa subventioneringen av flyget, minska köttkonsumtion och bygga ut förnybar energiproduktion.

En av de sämsta försämringar som den rödgröna S-mp-regeringen håller på att införa är försämringen av strejkrätten. Starka fackföreningar med rätt att teckna kollektivavtal och rätt att strejka är en viktig del av det som vi kallar den svenska modellen. Det är genom organisering, förhandlingar och i slutändan hotet om strejk som arbetare på den svenska arbetsmarknaden genom historien har vunnit segrar och schyssta villkor. Den socialdemokratiskt ledda regeringen håller nu på att sätta detta ur spel. Att begränsa strejkrätten och ytterligare försvaga fackets och arbetarnas position på den svenska arbetsmarknaden är fel väg att gå om man vill ha ett tryggare samhälle med mer jämlikhet.

En inskränkning i rätten att strejka är något som Vänsterpartiet självklart alltid kommer att rösta emot. För oss i vänstern är strejkrätten ett viktigt fundament för en bra arbetsmarknad.

Om mindre än en månad är det val till Europaparlamentet. Det är ett viktigt val, där vi i vänstern har möjligheten att växa och tillsammans med våra systerpartier i andra europeiska länder driva på för ett mer jämlikt och solidariskt Europa. Vi arbetar för en mycket bättre klimatpolitik och en mer medmänsklig flyktingpolitik i Europa. Det är viktigt att vi i vänstern finns på plats i EU-parlamentet, trots att vi är starkt kritiska till EU som projekt. Att rösta på vänstern i EU-valet är ett tillfälle att sätta stopp för både högern och extremhögern, som idag har ett starkt grepp över den europeiska politiken. Det är otroligt viktigt att valdeltagandet i EU-valet ökar och att alla vänsterns väljare verkligen går och röstar den 26 maj!

Vänner och kamrater! 
På den här dagen, arbetarrörelsens stora kamp- och festdag, när vi är här tillsammans, är jag stolt över att vara vänsterpartist. Vi är ett parti där vi gör saker tillsammans och hjälps åt, där vi i praktiken visar att en politik för gemenskap och solidaritet är det som ger mer jämlikhet och rättvisa för alla. En stark vänster ger mer feminism, antirasism och klimaträttvisa i Sverige varje dag, överallt.

Tack så mycket för att ni har lyssnat, jag hoppas att ni får en fortsatt fin första maj!

Skurup

måndag, april 08, 2019

Försvarsmakten, klimat och miljö - klimatförändringarna är det största hotet mot vår säkerhet!

Debatt, FöU 9 2019-04-03

Se debatten här: http://www.riksdagen.se/sv/webb-tv/video/debatt-om-forslag/militara-fragor_H601F%C3%B6U9

Fru talman, ärade ledamöter

Hej till er som lyssnar och tittar!

Idag debatterar vi en stor mängd motioner på försvarspolitiken, under den väldigt breda rubriken “militära frågor”. I det här blocket av motioner finns en motion från Vänsterpartiet som jag är väldigt stolt över att mitt parti har lämnat in, en motion som heter “Försvarsmakten, klimatet och miljön”.

Jag vill redan nu meddela att jag yrkar bifall till Vänsterpartiets reservation nummer 9.

Miljöfrågorna och klimatförändringarna är vår tids största ödesfråga. Det kan inte finnas någon, varken här i riksdagen eller bland er som lyssnar, som inte förstår att vi står inför stora klimatförändringar och att vi människor har gjort och fortfarande gör stora skador på vår miljö. Alla människor och hela samhället måste ta ett ansvar för omställningen i en mer hållbar riktning. Alla myndigheter ska göra sitt för att hindra klimatförändringarna och stoppa miljöförstöringen - så också Försvarsmakten. Klimatförändringar och naturkatastrofer är ett allvarligt hot mot landets och invånarnas säkerhet. Vi har många exempel från senaste åren på bränder, översvämningar och torka, något som vi tyvärr vet att vi kommer se mer av framöver. Runt om i världen är naturkatastrofer en av de stora grundorsakerna till krig och konflikter. Att motverka klimatförändringarna är att arbeta för en fredligare och säkrare värld.

Försvaret är en verksamhet som har påverkan på miljön, med användandet av stora fordon, flygplan, båtar och ammunition. Mark, vatten och luftrum tas i anspråk. I Vänsterpartiets motion om Försvarsmakten och miljön sätter vi ner foten och slår fast att Försvarsmakten måste bli bättre på att ta sitt ansvar för en bättre miljö. Som ett led i detta arbete föreslår vi en fristående myndighet för tillsyn och kontroll på hälso- och miljöområdet inom försvaret. Försvarsmakten måste också ges nya instruktioner som går i linje med den fortfarande ganska nya klimatlagen och det klimatpolitiska ramverket, så att miljö- och klimatarbetet verkligen får högsta prioritet i hela samhället.

Enligt Miljöbalken ska mark- och vattenområden användas för de ändamål som området är mest lämpat för. Men samtidigt säger miljöbalken att totalförsvarets intressen går före andra intressen. För mig och för vänsterpartiet är detta en motsättning där miljö- och klimatarbetet måste börja sättas före andra intressen, framförallt före de verksamheter som förorenar miljön. Att i dagens läge sätta försvarets intressen över behovet av rent dricksvatten, biologisk mångfald, hållbar energiproduktion eller möjlighet till näringar som renskötsel är inte rimligt. Det räcker inte med att göra miljökonsekvensbeskrivningar. Vi måste börja sätta miljön högst på dagordningen och ge det högsta prioritet i allt vi gör. Vi har verkligen inte råd att göra något annat.

Fru talman,

I Vänsterpartiets motion om Försvarsmakten och miljön nämner vi flera områden i landet där Försvarsmaktens intressen och miljöarbetet står i motsättning mot varandra. Ett av dessa områden är det som kallas Blekinge Offshore, ett stort område för vindkraft utanför Blekinges kust. Vindkraften är en viktig förnybar energikälla.. Trots att det finns en stor potential för havsbaserad vindkraft i Sverige har byggandet ännu inte tagit fart. I dag kan Försvarsmakten sätta stopp för planerade byggen av havsbaserad vindkraft om man upplever att de inkräktar på vad man använder som militärt övningsområde, och det är precis det som har hänt vid Blekinges kust. Vi i Vänsterpartiet menar att det måste gå att kombinera flygövningar och att producera mer vindkraft i Sverige.

I Norrbotten finns stora övnings- och testområden som oroar oss i Vänsterpartiet, framförallt Vidsel. Det är ett väldigt stort fjällområde där både svenska och utländska styrkor, däribland NATO-trupper, övar med flyg och drönare. Övningarna i detta område får stora konsekvenser för djurliv, turism och näringsliv, framförallt måste här nämnas renskötsel. Här finns alltså en mycket stor konkurrens mellan olika intressen där gröna näringar tvingas stå tillbaka. Vänsterpartiet föreslår att en utredning görs för att klargöra effekterna av övningarna i Norrbotten för miljö och näringar.

Den viktigaste delen av Vänsterpartiets motion om Försvarsmakten och miljön är stycket om Vättern. Vättern är dricksvattentäkt för 280000 personer, ett antal som med stor sannolikhet kommer utökas framöver. Det är en unik miljö för både djurliv och växtlighet och ett uppskattat turistmål. Men Vättern är också ett stort övningsfält för Försvarsmakten, som använder området runt Vättern, men också själva Vätterns vatten, för flygövningar, och det finns önskemål om att flyga och skjuta ännu mer. Detta får såklart konsekvenser för livet vid och i Vättern. Gammal ammunition ligger kvar på botten och ny ammunition tillkommer varje år. Det finns ett stort engagemang hos boende runt omkring Vättern mot flygövningarna och föroreningen av vattnet. Vänsterpartiet föreslår därför att Försvarsmaktens övningar över Vättern ska upphöra helt, för att säkra tillgången på rent dricksvatten. Dessutom måste Vättern saneras så att miljöproblemen i sjön inte ökar.

Försvarsmakten ska ges goda förutsättningar för att öva. Men vi måste sätta miljö- och klimatfrågorna högst på dagordningen. Det finns ingen annan möjlighet om vi ska kunna stoppa de klimatförändringar vi ser idag och kunna lämna över en inte alltför förstörd miljö till kommande generationer.

Fru talman,

Nu kommer jag helt och hållet byta ämne, för att säga några ord om den andra av Vänsterpartiets motioner som finns i detta betänkande. Vänsterpartiet föreslår i en motion vars huvudkrav är att införa republik, att systemet med hovets adjutanter ska ses över. En adjutant är en officer, alltså en högt utbildad person inom Försvarsmakten, som en månad under året hjälper kungen och kronprinsessan under deras studiebesök och resor. Det är Försvarsmakten som under denna månad betalar adjutantens lön, trots att hen inte kan utföra sitt ordinarie arbete. Vänsterpartiet menar att hela systemet bör ses över. Officerarna behövs på sina arbetsplatser inom Försvarsmakten, inte för att hjälpa kungen och kronprinsessan under deras resor.

fredag, mars 29, 2019

Valkampanj i Falun - Rösta V i omvalet 7 april!




Idag har jag och tre av mina riksdagskamrater varit i Falun och kampanjat i Faluns omvalskampanj. Den 7 april kommer kommunalvalet i Falun att göras om, eftersom 145 förtidsröster slarvades bort efter valdagen i september. Det låter inte som så många, men med tanke på hur tajt mandatfördelningen var i Falun (Vänsterpartiet förlorade ett mandat bara på grund av en enda röst!) så beslutades att det var bäst att göra om kommunalvalet. 

Vi var några som tänkte att det kunde vara roligt att få tillbringa en av våra mötesfria fredagar med flygbladsutdelningar och väljarsamtal i Falun, så vi bestämde oss för att åka dit. Och vilken fantastiskt trevlig dag vi har haft! Riksdagsuppdraget innebär ju många möten, läsande och skrivande på kontoret, så en hel dags aktivism var verkligen efterlängtat. 

Under dagen blev det flera riktigt bra samtal om jämlikhet och satsningar på välfärden, och vi fick många hejarop och dessutom en ny medlem! Stort tack till partikamraterna i Falun för att vi fick komma och hälsa på. Lycka till i slutspurten och så hoppas vi på ett framgångsrikt valresultat! 


fredag, mars 08, 2019

8 mars: Kamp och systerskap!

Mitt tal på 8 mars i Lund 2019





Kamrater och feminister!
Så roligt att få vara här och tala på internationella kvinnodagen, vår feministiska kampdag. Det stormar idag, precis som det stormar i politiken när vi ställer våra feministiska krav. Jag heter Hanna Gunnarsson och är en av Vänsterpartiets riksdagsledamöter, härifrån Lund. Vänsterpartiet är sedan många år ett feministiskt parti. 19 av våra 28 riksdagsledamöter är kvinnor och inför EU-parlamentsvalet som är den 26 maj är alla de första 6 namnen på vår lista kvinnor!

Idag har vi fokus på jämställdhet och jämlikhet. För oss i Vänsterpartiet är det enkelt: För att nå jämställdhet och jämlika villkor måste vi omfördela. För att höja kvinnors löner och göra föräldraledigheten och hemarbetet jämställt måste vi omfördela rikedomar och tid mellan kvinnor och män. Kvinnors löner måste höjas genom att arbetsgivare och kommuner aktivt ger kvinnodominerade yrken högre lönehöjningar för att minska lönegapet. Genom att jämställa lönerna kan vi också påbörja arbetet med att jämställa även pensionerna för framtida generationer. För de kvinnor som redan idag drabbas av de låga pensioner som den ojämställda arbetsmarknaden har lett till måste garantipensionen höjas! Rikedomar ska omfördelas från de som är väldigt rika, som ofta är män, till de som inte är så rika, som oftast är kvinnor.

Många kvinnodominerade yrken har hög arbetsbelastning vilket leder till sjukdom och sjukskrivning. Ett av vänsterpartiet viktigaste krav är 6 timmars arbetsdag i hela samhället, med start i den kvinnodominerade offentliga sektorn. Alla måste kunna orka att arbeta hela vägen fram till pensionen, och att arbeta färre timmar för att på så sätt få mer tid över för återhämtning, fritidsintressen, vänner och familj är en förutsättning för ett mer jämställt samhälle. Satsningar på vår gemensamma välfärd är överlag en fråga om jämställdhet och jämlikhet. Vi måste ha ett samhälle som bygger på att vi gör saker tillsammans, att alla har tillgång till kunskap via våra bibliotek, billig kollektivtrafik så att vi kan resa dit vi vill och behöver och en färdtjänst som fungerar för den som har behov av den. Nedskärningar i välfärden drabbar kvinnor och unga hårdast!

Idag på internationella kvinnodagen har vi nåtts av ännu en rapport om en manlig politiker i riksdagen som under många år har ägnat sig åt sexuella trakasserier och taffsat på kvinnor under middagar. Sexuella trakasserier är fortfarande vardag för många kvinnor på våra arbetsplatser. Vi har lärt oss från förrförra årets me-too-rörelse att vi alltid måste våga säga ifrån när vi utsätts för sexuella trakasserier och stötta varandra, och att alla runt omkring som ser och hör måste reagera. Arbetsgivare, kommuner och staten har stort ansvar för att få slut på de olika formerna av mäns våld mot kvinnor som vi tyvärr fortfarande upplever och ser i Sverige!

Kamrater och feminister! 

På denna vår feministiska kampdag tänker vi på kvinnor som har gått före. Kvinnor som kämpade för rösträtt, för en utbyggd förskola, för bättre arbetsvillkor, för rätten till abort, för att få arbeta inom alla yrken, för jämställd representation inom politiken, för könsneutrala äktenskap och för att män ska ta ansvar för barn och hemarbete. Vi är skyldiga dessa våra mödrar och mormödrar vår tacksamhet och att komma ihåg den kamp som de förde.

På denna vår feministiska kampdag tänker vi också på de som kommer efter oss, de unga tjejer och killar som idag för den feministiska kampen. Unga tjejer som ställer krav och tar plats, lär sig feministiskt självförsvar för att kunna försvara sig själva, organiserar sig i skolor och på arbetsplatser, står upp mot gubbar som har åsikter om hur vi klär oss eller vad vi gör och aldrig låter sig tryckas ner. Nästa generations feminister är morgondagens hopp, som kommer ledas oss in i en tid av ännu mer jämställdhet och jämlikhet. De unga kämparna är värda allt vår stöd och vår uppmuntran!

Kamrater och feminister - vi ses i den feministiska kampen. Jag önskar er en fortsatt fantastisk 8 mars!