måndag, juni 25, 2007

Vem har en villa i Professorsstaden?

För ett halvår sedan svarade jag på Sydsvenskans enkät till alla kommunfullmäktigeledamöter. Förutom om man betalar TV-licens (ja), har en cykel (ja) och om man förstår danska (där tror jag att jag svarade ja), frågade de vilken plats i kommunen som var ens favoritplats. De flesta var PK och svarade "Lunds vackra centrum", Lundagård, Botan eller något naturreservat. Jag svarade den första plats som dök upp i huvudet: Café Ariman. Jag vet inte hur många timmar jag har spenderat där de senaste fem åren. Därför var det väldigt roligt att läsa följande utdrag ur en krönika i dagens sydsvenskan. Vilket erkännande!
Ingen beskrivning av Kungsgatan är komplett utan Ariman. En institution i Lund: en självständig krog med en av Lunds bästa uteserveringar. Försvann Ariman skulle Lunds politiska spektrum kapas från vänster med en fjärdedel. Minst. Förmodligen också den intellektuella diskussionen – för att inte tala om schackspelandet.
Sydsvenskan gjorde en artikel av de svar som KF-ledamöterna gav på enkäten från i höstas. I den artikeln kan man läsa denna mitt-i-prick-beskrivning av Lunds befolkning:
Här finns Hanna Gunnarsson som bor i studentkorridor och Tove Klette som bor i stor villa i Professorsstaden. Någon tjänar noll, några tjänar uppåt miljonen.
Det kanske ska tilläggas att Klette är folkpartist och kommunalråd. Det finns även en väldigt snygg PDF med idolbilder på alla politiker, som man kan klippa ut och stoppa i plånboken. Jag tänker inte avslöja vilken bild jag har klippt ut.

torsdag, juni 21, 2007

Zlatan = BSN Lund Öster

Läste precis i DN att Zlatan är värd 470 miljoner. Det är lika mycket som vi spenderar på skola och förskola i östra delen av Lund under ett år. Zlatan är alltså lika mycket värd som en hel skolnämnd! Det du!

onsdag, juni 20, 2007

Sommarlov...!

Nu har jag haft mitt sista möte för sommaren. Det betyder att jag har sommarlov. Härligt. Eftersom jag inte kommer att vara aktiv kommunpolitiker på två månader så har jag inget att skriva här förrän i mitten/slutet av augusti.

För övrigt kommer temat för året sommar att vara Sverige är fantastiskt! Jag kommer att sjunga Skånetrafikens lov fram till den 15 augusti. Imorgon åker jag till Piteå och firar midsommar. Sedan ska jag turista i Skåne så mycket jag bara kan. Trevlig sommar på er (oavsett om ni är borgare eller rediga människor)!

Bort med det som funkar - och in med något nytt

Borgarna har bestämt sig för att förändra det mesta vad gäller skolan i Lund. Först la de ner två nämnder (för att "vi inte ska ha så många politiker") och sedan trixade de runt med förvaltningarna och olika verksamheter hit och dit, och nu har de beslutat att införa "direkt skolpeng". Det betyder att pengarna för skolan ska gå direkt från kommunfullmäktige till skolorna, och inte som nu, via någon av barn- och skolnämnderna. Det betyder att de som beslutar om pengarna hamnar ännu längre bort från verksamheten. Det har pratats sedan valet om att "vi har för mycket adiministration". Det ska "skäras ner på adiministration", och därför har nämnderna fått mindre pengar, och enligt borgarna ska det inte skäras ner på versamheten. Vi vet, och vi har sett det senaste halvåret, att det är skitsnack. Verksamheten drabbas visst, för det finns inte så mycket administration som borgarna menar.

Så nu har de bestämt sig för att, snabbt som attan, göra om hela systemet för hur vi delar ut pengar till de varje skola och förskola. Vi kommer att skrota ett system som fungerar (klart det finns brister, det finns det i alla organisationer), och införa något som mer eller mindre är kopierat från borgarnas skyltfönster i Täby och Nacka. Totalt vansinne. Detta trots att skolverkets granskningssystem "SALSA" visar att Lund ligger mycket bra till i jämförelse med kommuner av samma storlek. Vi har fler lärare per 100 elever, fler personal överhuvudtaget, lägger nästan mest pengar på undervisning, våra elever har nästan bäst meritpoäng från grundskolan och våra elever har bäst resultat vad gäller att nå målen. Trots det ska vi byta system.

Våra tjänstemän i Barn- och skolnämnd konstaterat att förslaget vi har fått på remiss är dåligt. Det system vi har idag gör att endast 2 procent av alla pengar används till "administration" (löneadministration, friskvårdsavtal och sånt), och resten till skolverksamhet. Allt går inte till undervisning, vissa pengar går till skolskjutsar samt till exempel el och värme. Totalt går 73 procent till undervisning.

Det förslag vi skickade in till kommunstyrelsen var väldigt kritiskt, tack vare våra duktiga tjänstemän. Vi i v/s/mp skickade in en bilaga där vi skrev att vi var kritiska till att göra om systemet och borgarna skickade in en bilaga som visar att de också är kritiska på flera punkter. Den borgerliga majoriteten tycker alltså inte om sitt eget förslag. Herregud.

Jag känner mig lite extra fattig idag

Idag har riksdagen beslutat att sälja en del av mina tillgångar, trots att de vet att jag är emot det. Det gör att jag känner lite extra fattig idag, förutom min redan jobbiga situation som student. I morse slötittade jag lite på riksdagsdebatten, där de folkvalda kom fram till att mina tillgångar inte längre ska vara mina, då 6 stycken av statens företag ska säljas. Det blir att leva på nudlar resten av året.

söndag, juni 17, 2007

Eftersnack och eftertanke

Det värsta med den obefintliga skoldebatten, för mer än ett dygn sedan nu, var de tomma platserna i fullmäktigesalen. Som på ett givet kommando (enligt ryktet var det ett givet kommando, och samma rykte säger att upprorsledaren var en folkpartist) reste sig hälften av de borgerliga ledamöterna upp och lämnade salen när en sosse ställde sig i talarstolen. Otroligt barnsligt.

Sydsvenskan klagade på att debatten tog lång tid, och påpekade att budgetdebatten bara tog en tiondels så lång tid i Eslöv och en femtedel så lång tid i Malmö. Det är väl bara att konstatera att oppositionen i dessa två städer inte är lika vass som den i Lund. Vad jag har förstått ville moderaterna ha skattesänkning i Malmö utan att ens lägga fram ett finansierat förslag. Demokrati tar tid, helt enkelt. (Men visst, vissa anföranden är kanske lite väl långa...).

I kommentarerna till Sydsvenskans artikel kunde man utläsa att medborgarna tror att vi debatterar timme efter timme för att tjäna stora pengar. Detta är självklart inte sant, och det kände jag mig så illa tvungen att påpeka. Jag "tjänade" 800 kronor på hela budgetmötet. Det är ungefär 40 kronor i timmen. Och det stämmer inte heller helt och hållet. Vi får bara arvode de första fem timmarna, sedan "jobbar" vi "gratis". Jag hade alltså kunnat gå hem vid lunch FÖRSTA dagen, om det bara handlade om pengarna. Men det gör det ju inte, utan jag stannade självklart och förde fram den politik som medlemmarna och väljarna givit mig i uppdrag att
framföra.

Det är det demokrati handlar om.

För övrigt rekommenderar jag varmt sista spåret på The Arks senaste skiva. Något av det vackraste jag har hört.

fredag, juni 15, 2007

kommunfullmäktige, del 13, fredag 23.20

Efter en lång debatt om Vård- och omsorgsnämnden och de privatiseringar av 6 äldreboenden som ska ske, har vi nu, efter lite diskussion, beslutat att vi ska fortsätta att behandla budgeten klart ikväll. Utbildningsnämnden och BSN-nämnderna kostar tillsammans två miljarder, det vill säga halva kommunens budget.

Det betyder att Lunds kommunfullmäktige knappast kommer att debattera kommunens största utgiftspost och viktigaste verksamhet överhuvudtaget! Det är mycket olyckligt. För att inte säga för jävligt. Vi hade kunnat avsluta nu och fortsätta i nästa vecka, även om det hade blivit svårt att få ihop. Och borgarna sitter och suckar, och smäller i dörrarna när de går ut ur salen. Lunds kommunfullmäktige är just nu en sandlåda, bestående av en drös folk som beter sig som tonåringar.

Vårt förslag är det förslag som är mest ambitiöst. Vi lägger 39 miljoner mer än borgarna och ett antal miljoner mer än (s) och (mp). Det förutsätter en återställd skatt. Dessa pengar behövs i Lunds förskolor och skolor. Vi har ett mål om hur stora barngrupperna ska vara (det så kallade 11/16-målet). Det är beslutat i politisk enighet. Men med den budget som den borgerliga majoriteten lägger för 2008 finns inte en chans att nå detta mål. Det betyder att borgarna idag överger målet. Men budgeten drabbar inte bara förskolornas barngrupper, utan hela utbildningsväsendet i Lunds kommun. Vår budget kompenserar de nedskärningar på komvux som den borgerliga regeringen har genomdrivit.

Nu har ett antal debattörer kommit och gått i talarstolen. Anförandena är korta, det är ingen debatt, mest en upprapande av olika yrkanden. Fullständigt värdelöst. Lund, som har blivit både bästa skolkommun och bästa ungdomskommun de senaste åren, håller på att försämra skolan utan nästintill någon som helst debatt! Skamligt. Ja, jag fick iallafall lite tid i talarstolen till att skälla ut den borgerliga majoriteten.

Det här var en snörplig avslutning på årets budgetdebatt. Men så blir det när majoriteten tar varje möjlighet att smita från debatt om de nedskärningar som sker på alla möjliga håll i den här kommunen. Den där varningssignalen vi hörde igårmorse visade sig varna för en verklig fara: den borgerliga majoritetens framrusningar i Lunds kommun.

Bifall vänsterpartiets reservationer i kommunstyrelsen.

Kommunfullmäktige, del 12, fredag 20.45

Tissel och tassel i KF
Det är väldigt roligt att se vilket tissel och tassel det blir när någon lägger ett förslag som inte redan har behandlats i kommunstyrelsen och i nämnderna. Nu har demokratisk vänster yrkat på att ge socialnämnden i uppdrag att prioritera arbetet med hållbara boendelösningar för hemlösa. Nu är det votering, som har föregåtts av att alla partigrupper (framför allt oppositionen) snabbt fick ta ställning. Det funkar så att alla tittar förvirrat runt omkring sig för att hitta en blick att möta och få direktiv hur de ska rösta. Man hör partipiskorna vina i luften (det gäller främst socialdemokratin). Partiföreträdarna (gubbarna) visar tummen upp eller tummen ner för att alla ska veta hur de ska rösta... De yngsta i salen börjar, så idag var det jag som fick lägga v-linjen i denna fråga. Vi röstade för dv:s förslag. Det fick dock inte gehör utan avslogs med röstsiffrorna 35-29.

Nu går vi in på Vård- och omsorgsnämnden. Jag förväntar mig en debatt om privatiseringar som det slår gnistor om! Det betyder att vi de närmaste 2-2,5 (?) timmarna kommer att besluta om en miljard kronor.

Detta var det tolfte inlägget i the neverending story om kommunfullmäktiges budgetmöte.

För övrigt myntade Mats dagens roligaste ord - regeringsjultomte - då borgarna i socialnämnden alltför mycket förlitade sig på statliga bidrag för att finansiera psykiatrin.

Kommunfullmäktige, del 11, fredag 20.00

Nu har jag inte skrivit på några timmar. Debatten om kultur fortsatte två timmar till (!), och så har vi haft middagspaus. Nu pratar vi socialpolitik. Det har varit min fråga under kommunfullmäktige det senaste halvåret, och jag har lärt mig en hel del om socialnämnden. I budgeten yrkar vi och (s) 3,1 miljoner extra. Det var först 4,1 miljoner, men borgarna har lagt till en miljon under slutfasen av budgetarbetet. Dessa pengar behövs till att möta det ökade behovet i psykiatrin, att bevara Dagvården där tunga missbrukare får en strukturerad meningsfull vardag och social träning, samt för ungdomsarbetslöshetsprojekt. Debatten har även berört Kvinnoforum och hemlösheten. I den senare frågan lovar nu LKF:s ordförande att Lund ska börja arbeta med att skapa ett bostadsområde liknande Per-Albin-husen i Malmö. Det är en glädjande nyhet. I den första frågan meddelade en moderat att Kvinnoforum har stora möjligheter att söka pengar i fortsättningen. Vi kommer att bevaka båda frågorna noga.

Nu precis bestämde vi att vi ska yrka extra pengar till Kvinnoforum, då vi inte anser att borgarnas svar på frågan om pengar till Kvinnoforum var tillräckligt. Vi vill alltså att 400 000 kronor ska öronmärkas från socialnämndens föreningsbidragspott till just Kvinnoforum.

Kommunfullmäktige, del 10, fredag 16.30

"... som de nordkoreainspirerande barndemonstrationer som vi såg under mångfaldsveckan" - sd

Konst?
Nu är det lite segt. Ett tag nu har det diskuterats vad som är bra konst... Det är säkert en intressant diskussion i ett sammanhang där de som diskuterar är konstvetare eller konstnärer. Men det är inte intressant eller konstruktivt i kommunfullmäktige. Upprinnelsen är att kommunens konsthall har för få besökare, och vad man ska göra åt detta. Borgarnas svar är att det ska visas "riktig konst som folk förstår". Vår lösning är att nå ut med information och inbjudningar till fler människor med olika intressen och bakgrunder.

Folkpartiets representanter tycker inte att hinkar som är uppskurna och åker upp och ner är konst. Jag gillar hinkar. Jag tycker att hinkar är bra revolutionära verktyg. Men det är dumt om de är sönderskurna. Saker och ting kan trilla ut då.

Kommunfullmäktige, del 9, fredag 12.00

Tekniska nämnden
Jag har precis varit uppe i talarstolen och föredragit vänsterpartiets yrkanden på Tekniska nämndens budget. Se det här. Vi lägger tio miljoner extra, samtidigt som vi sparar in pengar på den nya motorvägsavfarten vid Tetra Pak.

Park- och gatuunderhåll
Lunds gator är dåligt underhållna. För att vårt vägkapital inte ska förstöras krävs att vi satsar mer på detta. 2,5 miljoner ligger i vår budget. Om vi inte tar hand om gatorna kommer det att bli grusstigar av dem. Det kanske är bra, då blir det färre bilar och kanske fler cyklister och gående!

Trafiksäkerhetsarbete
Under en tid har det funnits ett trafiksäkerhetsprojekt i Lund är polisen informerar lärare och föräldrar om trafiksäkerhet för att de sedan ska föra det vidare till barnen. Det behöver 350 000 kronor.

Trädplantering
Många sjuka almar har varit tvungna att huggas ner i kommunen. Därför vill vi plantera fler träd, och vi vill att kommunen betalar det - inte privata sponsorer! Och det ska vara träd, inte mesiga buskar. En miljon extra till det.

Ingen ny motorvägsavfart
En ny motorvägsavfart är onödig! Det ger fler bilar och kommer att behöva betalas tillbaka av våra barn och barnbarn. Vi vill ta bort dessa investeringspengar och kommer att fortsätta att protestera till dess att spaden är satt i jorden (och ännu längre). Totalt 25 miljoner på tre år.

TA TIAN TILLBAKA!
Och så det allra viktigaste: sänk bussbiljett-priset till tio kronor år 2008, tillbaka till 2003 års nivå. Jag har skrivit om det tidigare flera gånger. 6,5 miljoner kostar det. Jämför det med motorvägen, bara de första kostnaderna innan man ens har börjat bygga!

För övrigt har vissa folkpartister svårt att stava till ordet "finansiering". Det blev ett "n" för mycket på overheaden. Det gick nog lite snabbt där. Språktest på dem.

Kommunfullmäktige, del 8, fredag 09.00

"Det räcker inte att tänka länge, man måste tänka rätt också" - miljöpartist
"Jag vet inte vem det var som sa det, men det var nog någon som jag borde samarbeta med och som borde samarbeta med mig" - vänsterpartist

Godmorgon. Andra dagen på budget-kommunfullmäktige-mötet. Jag är ingen morgonmänniska så detta är lite plågsamt. Men snart finns det stora mängder (gratis) kaffe till vårt förfogande, så det ska nog lösa sig. Vi har nu gått in på servicenämnden, den nämnd som helt enkelt servar de andra nämnderna samt fixar sånt som gräsklippning och annat nödvändigt.

Bygg om Högevallsbadet!
Vi och (s) vill att Lund bygger om Högevallsbadet, vilket kostar 293 miljoner. Det är inte småpengar det. Helene Westman (s) höll precis ett mycket bra inlägg om detta. Badet måste byggas om av många olika anledningar. Det är hög belastning på badet och det finns stora arbetsmiljöbrister (ljudnivån exempelvis) samt problem med de nu nästan 30 år gamla reningsmaskinerna som inte uppfyller dagens krav samt drar otroligt mycket energi. Borgarna vill istället renovera lite, för 60 miljoner, och hoppas att reningsanläggningen ska hålla några år till. Ingen långsiktigt hållbar lösning, anser vi. Det ska tilläggas att Kultur och Fritids-nämnden står bakom detta förslag.

torsdag, juni 14, 2007

Kommunfullmäktige, del 7, torsdag 22.15

Nu är det snart slut på dag 1. Vi håller på att diskutera kommunstyrelsens budget och där är några intressanta yrkanden från vår sida:

A) Demokratiarbete
Vi tillsammans med (s) yrkar ett tillägg på 250 000 för demokratiarbete. Det är för att organisera de medborgarstämmor som vi tidigare har haft i kommunen och vill fortsätta med. De har varit väldigt uppskattade.

B) Miljöstrategiskt arbete
Här yrkar vi tillsammans med (mp) ett tillägg på 500 000 för att utveckla miljöpolitiken med en halvtidstjänst. Detta arbete har tidigare funnits men omstrukturerats av den borgerliga majoriteten.

C) Ta bort näringslivslotsen
Här yrkar vi att den näringslivslots som borgarna införde ska TAS BORT. Vi anser att den inte behövs, eftersom vi tror att företagare själva är kompetenta att hitta information och redan idag kan få hjälp med detta. Dessutom visar undersökningar att Lund redan har ett bra företagsklimat (se till exempel det pris vi fick idag som bästa boendekommun). Det har varit svårt för oppositionen att få reda på vad denna lots egentligen jobbar med.

Imorgon väntar nya spännande debatter!

Kommunfullmäktige, del 6, torsdag 21.00

Vision för Lunds kommun
Lunds kommun har en vision. "Idéernas Lund!" heter den, och har ledorden "mångfald - dialog, engagemang - framtidstro". Miljöpartiet är det enda parti som inte gillar visionen och som har ett eget förslag. Vad gör du i din vardag för att uppnå Lunds kommuns vision?

Nu, klockan 21.00, har vi lämnat den stundtals intressanta allmänpolitiska debatten och ska börja diskutera budgeten på riktigt. Äntligen. Så dags nu när det är max en och en halv timme kvar av den här dagens möte. Jag har alltså suttit på möte cirka tio timmar. Många koppar (gratis) kaffe har det blivit.

Förutom att lyssna på debatten, småprata med folk och dricka kaffe, har jag idag skummat igenom de tidningar som låg på min plats när jag kom hit. Det var 1) tidningen "Öi Analys" från Öresundsinsitutet där det fanns en intressant artikel om det nya partiet "Ny Alliance" i Danmark 2) programmet för konferensen "Univer-city", ett möte mellan forskare från Europas gamla universitetstäder som äger rum här i Lund i dagarna och 3) "fti - ett nyhetsbrev från Förpacknings - och Tidningsinsamlingen", där jag kan läsa att regeringens insamlingsmål för plastförpackningar är 70 % (idag återvinns 68,2 %),

Kommunfullmäktige, del 5, torsdag 19.50

Skatt
Nu hettade det till lite i talarstolen, efter att ha varit en dag med ganska klen debatt (tycker jag). Debatten har kretsar runt det här med bästa boendekommun ett tag. En (s) ifrågasatte hur man jämför skattesatser mellan kommuner. Han menade att man måste jämföra likartade kommuner, ungefär lika stora som Lund och med ett universitet exempelvis. Då blir listan såhär: Linköping 20:40, Lund 20:99, Uppsala 21:43, Göteborg 21:55, Umeå 22:60. Så kom inte och snacka om att Lund har för hög skatt, var hans budskap! Game - set - match.

Samma (s) presenterade ett räkneexempel: En person har ett busskort och två barn i kulturskolan, samt tjänar 20 000 kr i månaden. Denna person får 25 kronor mindre att leva på i månaden med det borgerliga styret i Lund. Game - set - match, igen.

Jämställda löner
Lund har ett tag satsat speciella pengar på att jämställa lönerna, vilket ofta i praktiken innebär att höja kvinnors löner. Nu väljer borgarna att ta bort öronmärkningen av det som är kvar av detta projekt (7 miljoner), och lägga till det i den allmänna lönepotten (50 miljoner). Detta kan man göra politik av. Vi i oppositionen tolkar det som att den speciella satsningen på de lägsta lönerna försvinner, och att det nu finns en risk att alla pengar som finns för löneökningar går till de som redan har relativt höga löner och stor förmåga att själva förhandla upp sin lön.

Kommunfullmäktige, del 4, torsdag 17.10

"Borgarnas budget är kanske inte som en rusande buffelhjord, utan mer som ett envist lämmeltåg som sjunger marknadens lov" - sosse i allmänpolitiska debatten. Jag såg direkt ett sjungande lämmeltåg framför mig.

Budget: Allmänpolitisk debatt
Då var vi igång med budgeten, en timme försenade. Diskussionerna inleds med att samtliga nio partier får hålla ett inledningsanförande på cirka en kvart. Vissa är intressanta, andra är otroligt dryga och tråkiga. Sossarnas, vårt och miljöpartiets var bra. Vi har ju konkreta förändringar i våra budgetförslag att peka på. Saker vi är överens om är till exempel ombyggnad av badhuset, demokratisatsningar, mer pengar till modersmålsundervisningen och komvux.

De borgerliga anförandena var mest blaj och flum och fina ord. Allt är så gulligt och fint och puttinuttigt. Ord som nämndes var fräscht, inspirerande, stoj och stim, som på den gamla goda tiden (med syftning på torghandeln på Mårtenstorget), hållbar utveckling. Någon pratade med glittrande ögon om den hisnande framtiden, och om hur dagens barn blir morgondagens medborgare. En borgare inledde med orden Vi älskar Lund! Suck. Vi fick också veta att det finns 17 personer i Lund som fyller 100 år i år. Vad det har med budgeten att göra vet jag inte riktigt. Kanske ska vi budgetera för en blomsterbukett var till dem.

Vänsterpartiets budget har jag berört flera gånger här de senaste veckorna. Vår representant påpekade att borgarnas budget går med minus 16,5 miljoner kronor. Det betyder att vi måste låna till driften, vilket är mycket dåligt. Att låna till investeringar är ok, men inte till drift. Vår budget utgår från en ÅTERSTÄLLD skattesats, till 2006 års nivå. På det sättet kan vi göra flera offensiva satsningar som förbättrar lundabornas välfärd.

För övrigt är jag lite trött, jag behövde färgsätta lite för att bli pigg. Tanten som sitter ett par stolar från mig sover (men snarkar inte tack och lov). För övrigt är mina bänkgrannars bord mycket mer välstädade än mitt. Mitt är överbelamrat med kaffemugg, godispapper, handlingar och annat. Min granne till höger har sina papper i snygga högar. För övrigt var kexen jag hade med mig veganska. Det var bra för då kunde jag bjuda Anna.

kommunfullmäktige, del 3, torsdag 14.30

Årets bästa boendekommun! (?)
Kommunstyrelsens ordförande berättade nyligen att Lund idag har blivit utsedd till årets bästa boendekommun. Det var ju trevligt. Vi har tidigare varit bästa skolkommun och bästa ungdomskommun.

Den spontana kommentaren är - vaddå bästa boendekommun? Här finns ju inga bostäder! Det handlade visst även om att man skulle ha låg skatt. Jaha. Låg skatt är inte ett självändamål!

Tidigare har jag skrivit om att hyrorna för nybyggda lägenheter kommer att öka dramatiskt nu när regeringen har tagit bort hyreslägenhetssubventionerna. Nu när vi har fått denna utmärkelse kommer säkert många att vilja flytta hit - synd bara att det inte går att bo här om man är en vanlig människa med en vanlig inkomst.

uppdatering 19.20
Nu har ett av de moderata kommunalråden kommit tillbaka från hufvudstaden och presskonferensen där. Han hade med sig en stor blombukett och ett diplom med texten "Här är det bäst att bo: Lund". Var ska vi hänga det, frågade han sig. Miljöpartisten på raden framför mig mumlade ett svar: "På Piletorp kanske..." Piletorp är Lunds härbärge dit de hemlösa hänvisas. Undrar vad de som inte har tak över huvudet tycker om Lund som boendekommun.

Kommunfullmäktige, del 2, torsdag, 14.15

Detaljplan över Klostergården (BUP och St Lars)
Just nu har kommunfullmäktige antagit detaljplanen över den del av Klostergården som ligger närmast Höje å. Röstsiffrorna blev 32 mot 26. Planen, som visar hur området ska bebyggas, har diskuterats flitigt och ofta. Vi hade den uppe i KF i mars men återremitterade den eftersom vi tyckte att förslaget var för dåligt. Nu har den kommit tillbaka för beslut. Vänsterpartiet tycker att planen är dålig, framförallt eftersom man kommer att hugga ner en pilevall (en rad pilträd) som folket på Klostergården tycker väldigt bra om. Dessutom är flera av husen för höga. Byalaget på Klostergården har arbetet mycket med frågan och till och med gjort ett eget förslag på hur man skulle kunna bygga, med lägre hus och bevarad pilevall, men med något färre lägenheter. Denna ritning delades ut till alla ledamöter när vi kom till mötet. Idag ville vi återremittera igen, för att dela upp planen och kunna besluta om de olika delarna för sig eftersom en del nämligen är bra. Men nu blev vi tvungna att rösta emot hela planen. Sossarna och moderaterna drev alltså igenom planen med tät och hög bebyggelse på Klostergården. Det var synd. Men det är bara att konstatera att det var bra kämpat av klostergårdsborna.

Live från kommunfullmäktige, del 1, torsdag 11.45

Då var vi äntligen här, på budgetkommunfullmäktiges första dag, och det närmar sig lunch. Vi är på dagens andra punkt på dagordningen (av 24). Mötet började lite snörpligt, med att det pep i fullmäktigesalen. Jag såg det som ett tecken, en varningssignal, på att det kommer att gå åt skogen för Lunds kommun. Budgeten som vi dessa två dagar ska klubba igenom kommer med allra största sannolikhet att gå den borgerliga majoritetens väg - med minskade budgetar för skolan, omsorgen och högre taxor för kollektivtrafiken.

Vatten och avlopp
Hittills har vi beslutat, med röstsiffrorna 35 mot 28, att Lunds kommun ska gå med i ett kommunförbund för vatten och avlopp (VA). Vi röstade emot eftersom vi vet att detta kommer att leda till ett minskat demokratiskt inflytande för medborgarna i Lund. Dessutom tror vi att det kommer att bli svårare att fortsätta att jämställa lönerna , då teknikyrkena förmodligen kommer att fortsätta dra iväg i lönesättningen.

Högre pris för en bussbiljett
Med ett leende höjer de borgerliga politikerna taxan för kollektivtrafiken i Lund! Det var nära, röstsiffrorna blev 34 mot 31. Hela diskussionen om att höja taxan från 12 krnor till 15 kronor, en höjning på 25 procent, är ologisk och irrationell. Det handlar inte bara om de tre extra kronorna, antingen om man bara anser att det är skrammel till att vara viktiga kornor för att få hushållskassan att gå ihop. Det handlar om principen ATT borgarna vill HÖJA priset på kollektivtrafiken i ett läge då samhällsdebatten så tydligt handlar om klimatförändringar och miljöpolitik. Fullständigt ologiskt och irrationellt, och ur ett klassperspektiv helt galet!

onsdag, juni 13, 2007

Tredje gången gillt för borgarna?

Ikväll har jag varit på nämndsmöte med Barn- och Skolnämnd Lund Öster. Den här gången var vi på restaurang Boklunden utanför Torna Hällestad, och mötet avslutades med lite midsommarmat. Det var ett ganska okomplicerat möte. Vi fick vår vanliga rapport om hur många barn det är i barngrupperna (alldeles för många, men vi jobbar på det) och hur långt de olika planera om- och nybyggnationerna har kommit (inte alls tillräckligt långt). Dessutom delade vi ut pengar ur en fond (kommunen har massor av sådana!), totalt 124 000 kronor, till olika projekt om jämställdhet, internationella samarbeten med mera.

Men det mest intressanta på mötet var förvaltningens föredragning av sitt remissvar på utredningen om Direkt skolpeng. Borgarna vill att pengarna till skolan ska delas ut direkt från kommunfullmäktige, så att man kan minska "administrationen" (som inte alls är så omfattande som borgarna vill påskina). Det är ingen överdrift att säga att förvaltningens svar sågade borgarnas utredning vid fotknölarna, med huvudargumentet att det var tunt och ogenombearbetat, och inte alls bättre än dagens system. Kanske för att ursäkta sig, berättade folkpartisten att detta var det tredje versionen av förslaget som kommit, de första två hade alltså varit ännu sämre. Ja, vad ska man säga? Borgarna har inte koll.

Imorgon är det första dagen av budgetmötet. 4 miljarder ska delas ut...

För övrigt var det näst roligaste idag det här inlägget av Alex Schulman

Jag vill gå in gratis på statliga museum!

För övrigt har jag varit på semester ett par dagar, och inte varit på något politiskt möte på en hel vecka! Efter ett par dagar i Karlskronas skärgård är jag solbränd och laddad för maraton-budget-mötet imorgon och på fredag. Kvällens möte blir lite softare, det avslutas med midsommarsilltallrik på restaurang Boklunden i Torna Hällestad!

För övrigt tänkte vi strosa runt en timme eller så på Marinmuseum i Karlskrona igår. Men så blev det inte, eftersom det numera kostar pengar. Den borgerliga regeringen bestämde sig ju för att det där med historia och kultur på våra statliga museum, det var inte allas egendom, och bestämde sig för att det skulle kosta pengar att gå in på Marinmuseum. (Det vill säga om man inte var iklädd militär uniform, och någon sådan hade vi inte tillgång till. Dock såg vi en ubåt ute i havet påväg hem från skärgården, det var lite spejsigt).

För övrigt hörde jag Birgitta Ohlsson (fp) skickligt ducka för Carl B Hamilton (fp):s härskartekniker när de diskuterade bistånd på radion. Birgitta kan hon.

För övrigt avslutades minisemestern med fotbollsmatch på Fredrikskans i Kalmar, Kalmar FF-HIF. En underbar fotbollskväll, och det är alltid kul att vara hobbyanalytiker! Dock spelade HIF dåligt och kom knappt över halva plan. Läs mer om matchen.

För övrigt ska jag alldeles snart till Wickmanska och prata med en gymnasieklass om hur det är att vara politiker. Det ska bli mycket skojigt.

tisdag, juni 05, 2007

Fortsätt jämställa lönerna!

Igår, på kommunalpolitiska gruppens måndagsmöte, diskuterade vi bostads- och byggandepolitik. Vår representant i LKF:s styrelse började med att konstatera att de avskaffade statliga hyreslägenhetssubventionerna drabbar Lund hårt. En lägenhet på 1,5 rok får en hyra som är 1000 kronor högre per månad (270 kr mer per kvm och år). Det är helt absurt. För en 2a blir det 1300 mer i månaden. De lägenheter som LKF bygger på Linero just nu kommer att få LKFs högsta hyra: 1200 kr kvm/år. LKF kommer nu att tvingas bygga högre hus med enklare huskroppar för att få råd. Om det går riktigt illa kommer LKF att behöva sälja sina hus, men det är det egentligen ingen som vill. Från de redan höga hyrorna blir det nu skyhöga hyror!
Dessutom byggs det ut i våra externa köpcentra. Det är mycket dumt, eftersom dessa uppmuntrar till bilåkande vilket leder till miljöförsämringar. Dessutom visar forskning att livsmedelsbutiker i externa köpcentra drabbar de medelstora livsmedelsbutikerna som ligger i stadsdelscentrumen, inte de butiker som ligger i stadskärnan. Det betyder, som jag tidigare har skrivit, att mitt Ica Tuna kanske tvingas lägga ner...

Igår nåddes vi också av nyheten att den borgerliga majoriteten i Lund inte längre kommer att satsa på projektet med jämställda löner, som vi i vänsterpartiet har varit drivande i under förra mandatperioden. De tar nu bort de pengar som lagts i budgeten för detta och dödar därmed projektet. Sydsvenskan skrev om det igår, med den underbara rubriken på förstasidan "Jämlikhet inget för Lund". Nej, kanske är det så att jämlikhet och jämställdhet inte är något för borgarna.

Dessutom fick vi reda på att borgarna, i arbetet med att införa direkt skolpeng (ett vansinnigt projekt) kommer att ta bort modersmålsundervisningens eget rektorsområde. Idag kommer pengarna för modersmålsundervisningen från centralt håll (utbildningsnämnden), men i fortsättningen kommer pengarna att gå in i skolornas budget, och därmed konkurrera med alla annan verksamhet skolorna har (som tyvärr många gånger kanske prioriteras högre). Lund har haft en mycket hög ambitionsnivå vad gäller modersmålsundervisningen, och erbjudit mer än vad vi behövt enligt lag. Återigen sänker borgarna kommunens ambitionsnivå, och igår förstod vi att det är upprorsstämning bland modersmålslärarna.

För övrigt är det väldigt tråkigt att staten förlorade målet om alkoholimport i EU-domstolen idag. Det kommer att bli förödande för folkhälsan. En av handlarna som importerar sprit sa på radion att idag hade hans frihet blivit större...

lördag, juni 02, 2007

Ja, det blev ju färre sommarjobb i år...


Reservation till kommunfullmäktige 2007-05-24, ärende nr 6: ”Ansökan om medel för sommarpraktik för högstadie- och gymnasieungdomar”

Färre kommunala sommarjobb 2007

Kommunfullmäktige beslutade i början av sommaren, i enlighet med den borgerliga majoritetens önskan, att minska antalet kommunala sommarpraktik-platser. För denna sommar finns därför 45 platser färre än förra sommaren, något som gör att kommunen tjänar in 300 000 kronor. Vi i vänsterpartiet yrkade i enlighet med socialnämndens förslag nr. 1, där antalet praktikplatser (sommarjobb) var lika många som sommaren 2006 (385 stycken).

De som drabbas av detta beslut är de ungdomar som inte kommer att få en praktikplats (ett sommarjobb) genom kommunen denna sommar. Dessa ungdomar kommer nu förmodligen att gå sysslolösa under sommaren och inte få den arbetslivserfarenhet, det självförtroende och de extra fickpengar som ett sommarjobb ger. Att, som den borgerliga majoriteten menar, istället ”sätta upp en lapp på ICA och klippa gräs hos grannarna”, är inte ett särskilt realistiskt sommarjobbs-alternativ för ungdomar. Jag hoppas att det blir en solig sommar, så att solen i alla fall skiner på de ungdomar som inte har föräldrar som kan fixa sommarjobb åt dem, nu när kommunen sänker sin ambitionsnivå.


Hanna Gunnarsson
vänsterpartiet


För övrigt hörde jag på radion i förmiddags moderatkvinnornas ordförande erkänna att moderaterna är det parti som är sämst på jämställdhet. Fast det var ju ingen nyhet, precis. M-kvinnorna kräver nu att 40 procent av partiets ledande posterna ska gå till kvinnor. Men, systrar, varför nöjer ni er med 40 procent, varför kräver ni inte halva makten?

fredag, juni 01, 2007

En bussresa = 10 kronor!

Igår beslutade kommunstyrelsen att priset på en bussbiljett i Lunds stadbusstrafik ska höjas från 12 till 15 kronor från och med 1 oktober. Vänsterpartiet protesterar högljutt mot detta, och kräver istället att priset på en bussbiljett ska sänkas till 10 kronor. I väntan på att en ny insändare om detta ska bli klar (under produktion), publicerar jag en äldre insändare som skrevs när vi fick reda på en borgerliga majoritetens planer.

insändare, mars 2007
Höj inte busspriset!

Den borgerliga majoriteten i Lunds kommun har bestämt sig för att höja priset på bussbiljetten på stadsbussarna till 15 kronor. Det kan verka lite, men för många människor vars enda möjlighet att transportera sig i staden är att åka med stadsbussarna, kan dessa få kronor väldigt snabbt bli en stor sjö med pengar. Beslutet är inte bara galet för att det höjer en avgift på en tjänst som oftast utnyttjas av grupper i samhället som från början inte har det så bra ställt. Beslut är även galet för att det går stick i stäv med alla de ansträngningar som görs på miljöområdet.
Den senaste tiden har miljöfrågorna, och framförallt klimatförändringarna, varit mer aktuella än på länge. Ledande internationella miljöforskare har konstaterat att klimatförändringarna ÄR människans fel, eftersom vårt levnadssätt resulterar i alldeles för stora utsläpp av koldioxid. Detta kan vi åtgärda på många olika sätt, bland annat genom att köra bil lite mer sällan, och istället välja att åka kollektivt, cykla eller gå. De två senare transportsätten skulle även ge en bättre folkhälsa!
Med de stora diskussionerna om jordklotets framtid i bakhuvudet känns en höjning av busspriset i Lund helt fel! Vi anser att en sådan höjning skulle vara ett dåligt sätt för Lunds kommun att ta sitt ansvar för att hejda klimatförändringarna. På stora affischtavlor tackar kommunen just nu sina medborgare för att vi har bidragit till miljöförbättringen genom att åka kollektivt. Den lilla present vi får som tack är alltså höjda bussbiljettpriser! Vi befarar att kollektivtrafikåkandet kommer att minska med denna höjning. Med detta nya beslut har priset de senaste tre åren höjts med 50 %. Vänsterpartiet protesterar mot höjningen, och vill på lång sikt hellre se en prissänkning till den tia det kostade att åka buss 2004!

För övrigt "rekommenderas" dagens DN-debatt - en totalt galen debattartikel skriven av bland annat Alf Svensson, med rubriken "Ett biologiskt faktum att homoäktenskapet är fel". Man blir mörkrädd för mindre.