tisdag, juni 05, 2007

Fortsätt jämställa lönerna!

Igår, på kommunalpolitiska gruppens måndagsmöte, diskuterade vi bostads- och byggandepolitik. Vår representant i LKF:s styrelse började med att konstatera att de avskaffade statliga hyreslägenhetssubventionerna drabbar Lund hårt. En lägenhet på 1,5 rok får en hyra som är 1000 kronor högre per månad (270 kr mer per kvm och år). Det är helt absurt. För en 2a blir det 1300 mer i månaden. De lägenheter som LKF bygger på Linero just nu kommer att få LKFs högsta hyra: 1200 kr kvm/år. LKF kommer nu att tvingas bygga högre hus med enklare huskroppar för att få råd. Om det går riktigt illa kommer LKF att behöva sälja sina hus, men det är det egentligen ingen som vill. Från de redan höga hyrorna blir det nu skyhöga hyror!
Dessutom byggs det ut i våra externa köpcentra. Det är mycket dumt, eftersom dessa uppmuntrar till bilåkande vilket leder till miljöförsämringar. Dessutom visar forskning att livsmedelsbutiker i externa köpcentra drabbar de medelstora livsmedelsbutikerna som ligger i stadsdelscentrumen, inte de butiker som ligger i stadskärnan. Det betyder, som jag tidigare har skrivit, att mitt Ica Tuna kanske tvingas lägga ner...

Igår nåddes vi också av nyheten att den borgerliga majoriteten i Lund inte längre kommer att satsa på projektet med jämställda löner, som vi i vänsterpartiet har varit drivande i under förra mandatperioden. De tar nu bort de pengar som lagts i budgeten för detta och dödar därmed projektet. Sydsvenskan skrev om det igår, med den underbara rubriken på förstasidan "Jämlikhet inget för Lund". Nej, kanske är det så att jämlikhet och jämställdhet inte är något för borgarna.

Dessutom fick vi reda på att borgarna, i arbetet med att införa direkt skolpeng (ett vansinnigt projekt) kommer att ta bort modersmålsundervisningens eget rektorsområde. Idag kommer pengarna för modersmålsundervisningen från centralt håll (utbildningsnämnden), men i fortsättningen kommer pengarna att gå in i skolornas budget, och därmed konkurrera med alla annan verksamhet skolorna har (som tyvärr många gånger kanske prioriteras högre). Lund har haft en mycket hög ambitionsnivå vad gäller modersmålsundervisningen, och erbjudit mer än vad vi behövt enligt lag. Återigen sänker borgarna kommunens ambitionsnivå, och igår förstod vi att det är upprorsstämning bland modersmålslärarna.

För övrigt är det väldigt tråkigt att staten förlorade målet om alkoholimport i EU-domstolen idag. Det kommer att bli förödande för folkhälsan. En av handlarna som importerar sprit sa på radion att idag hade hans frihet blivit större...