fredag, juni 01, 2007

En bussresa = 10 kronor!

Igår beslutade kommunstyrelsen att priset på en bussbiljett i Lunds stadbusstrafik ska höjas från 12 till 15 kronor från och med 1 oktober. Vänsterpartiet protesterar högljutt mot detta, och kräver istället att priset på en bussbiljett ska sänkas till 10 kronor. I väntan på att en ny insändare om detta ska bli klar (under produktion), publicerar jag en äldre insändare som skrevs när vi fick reda på en borgerliga majoritetens planer.

insändare, mars 2007
Höj inte busspriset!

Den borgerliga majoriteten i Lunds kommun har bestämt sig för att höja priset på bussbiljetten på stadsbussarna till 15 kronor. Det kan verka lite, men för många människor vars enda möjlighet att transportera sig i staden är att åka med stadsbussarna, kan dessa få kronor väldigt snabbt bli en stor sjö med pengar. Beslutet är inte bara galet för att det höjer en avgift på en tjänst som oftast utnyttjas av grupper i samhället som från början inte har det så bra ställt. Beslut är även galet för att det går stick i stäv med alla de ansträngningar som görs på miljöområdet.
Den senaste tiden har miljöfrågorna, och framförallt klimatförändringarna, varit mer aktuella än på länge. Ledande internationella miljöforskare har konstaterat att klimatförändringarna ÄR människans fel, eftersom vårt levnadssätt resulterar i alldeles för stora utsläpp av koldioxid. Detta kan vi åtgärda på många olika sätt, bland annat genom att köra bil lite mer sällan, och istället välja att åka kollektivt, cykla eller gå. De två senare transportsätten skulle även ge en bättre folkhälsa!
Med de stora diskussionerna om jordklotets framtid i bakhuvudet känns en höjning av busspriset i Lund helt fel! Vi anser att en sådan höjning skulle vara ett dåligt sätt för Lunds kommun att ta sitt ansvar för att hejda klimatförändringarna. På stora affischtavlor tackar kommunen just nu sina medborgare för att vi har bidragit till miljöförbättringen genom att åka kollektivt. Den lilla present vi får som tack är alltså höjda bussbiljettpriser! Vi befarar att kollektivtrafikåkandet kommer att minska med denna höjning. Med detta nya beslut har priset de senaste tre åren höjts med 50 %. Vänsterpartiet protesterar mot höjningen, och vill på lång sikt hellre se en prissänkning till den tia det kostade att åka buss 2004!

För övrigt "rekommenderas" dagens DN-debatt - en totalt galen debattartikel skriven av bland annat Alf Svensson, med rubriken "Ett biologiskt faktum att homoäktenskapet är fel". Man blir mörkrädd för mindre.