lördag, juni 02, 2007

Ja, det blev ju färre sommarjobb i år...


Reservation till kommunfullmäktige 2007-05-24, ärende nr 6: ”Ansökan om medel för sommarpraktik för högstadie- och gymnasieungdomar”

Färre kommunala sommarjobb 2007

Kommunfullmäktige beslutade i början av sommaren, i enlighet med den borgerliga majoritetens önskan, att minska antalet kommunala sommarpraktik-platser. För denna sommar finns därför 45 platser färre än förra sommaren, något som gör att kommunen tjänar in 300 000 kronor. Vi i vänsterpartiet yrkade i enlighet med socialnämndens förslag nr. 1, där antalet praktikplatser (sommarjobb) var lika många som sommaren 2006 (385 stycken).

De som drabbas av detta beslut är de ungdomar som inte kommer att få en praktikplats (ett sommarjobb) genom kommunen denna sommar. Dessa ungdomar kommer nu förmodligen att gå sysslolösa under sommaren och inte få den arbetslivserfarenhet, det självförtroende och de extra fickpengar som ett sommarjobb ger. Att, som den borgerliga majoriteten menar, istället ”sätta upp en lapp på ICA och klippa gräs hos grannarna”, är inte ett särskilt realistiskt sommarjobbs-alternativ för ungdomar. Jag hoppas att det blir en solig sommar, så att solen i alla fall skiner på de ungdomar som inte har föräldrar som kan fixa sommarjobb åt dem, nu när kommunen sänker sin ambitionsnivå.


Hanna Gunnarsson
vänsterpartiet


För övrigt hörde jag på radion i förmiddags moderatkvinnornas ordförande erkänna att moderaterna är det parti som är sämst på jämställdhet. Fast det var ju ingen nyhet, precis. M-kvinnorna kräver nu att 40 procent av partiets ledande posterna ska gå till kvinnor. Men, systrar, varför nöjer ni er med 40 procent, varför kräver ni inte halva makten?