torsdag, juni 14, 2007

Live från kommunfullmäktige, del 1, torsdag 11.45

Då var vi äntligen här, på budgetkommunfullmäktiges första dag, och det närmar sig lunch. Vi är på dagens andra punkt på dagordningen (av 24). Mötet började lite snörpligt, med att det pep i fullmäktigesalen. Jag såg det som ett tecken, en varningssignal, på att det kommer att gå åt skogen för Lunds kommun. Budgeten som vi dessa två dagar ska klubba igenom kommer med allra största sannolikhet att gå den borgerliga majoritetens väg - med minskade budgetar för skolan, omsorgen och högre taxor för kollektivtrafiken.

Vatten och avlopp
Hittills har vi beslutat, med röstsiffrorna 35 mot 28, att Lunds kommun ska gå med i ett kommunförbund för vatten och avlopp (VA). Vi röstade emot eftersom vi vet att detta kommer att leda till ett minskat demokratiskt inflytande för medborgarna i Lund. Dessutom tror vi att det kommer att bli svårare att fortsätta att jämställa lönerna , då teknikyrkena förmodligen kommer att fortsätta dra iväg i lönesättningen.

Högre pris för en bussbiljett
Med ett leende höjer de borgerliga politikerna taxan för kollektivtrafiken i Lund! Det var nära, röstsiffrorna blev 34 mot 31. Hela diskussionen om att höja taxan från 12 krnor till 15 kronor, en höjning på 25 procent, är ologisk och irrationell. Det handlar inte bara om de tre extra kronorna, antingen om man bara anser att det är skrammel till att vara viktiga kornor för att få hushållskassan att gå ihop. Det handlar om principen ATT borgarna vill HÖJA priset på kollektivtrafiken i ett läge då samhällsdebatten så tydligt handlar om klimatförändringar och miljöpolitik. Fullständigt ologiskt och irrationellt, och ur ett klassperspektiv helt galet!