onsdag, juni 20, 2007

Bort med det som funkar - och in med något nytt

Borgarna har bestämt sig för att förändra det mesta vad gäller skolan i Lund. Först la de ner två nämnder (för att "vi inte ska ha så många politiker") och sedan trixade de runt med förvaltningarna och olika verksamheter hit och dit, och nu har de beslutat att införa "direkt skolpeng". Det betyder att pengarna för skolan ska gå direkt från kommunfullmäktige till skolorna, och inte som nu, via någon av barn- och skolnämnderna. Det betyder att de som beslutar om pengarna hamnar ännu längre bort från verksamheten. Det har pratats sedan valet om att "vi har för mycket adiministration". Det ska "skäras ner på adiministration", och därför har nämnderna fått mindre pengar, och enligt borgarna ska det inte skäras ner på versamheten. Vi vet, och vi har sett det senaste halvåret, att det är skitsnack. Verksamheten drabbas visst, för det finns inte så mycket administration som borgarna menar.

Så nu har de bestämt sig för att, snabbt som attan, göra om hela systemet för hur vi delar ut pengar till de varje skola och förskola. Vi kommer att skrota ett system som fungerar (klart det finns brister, det finns det i alla organisationer), och införa något som mer eller mindre är kopierat från borgarnas skyltfönster i Täby och Nacka. Totalt vansinne. Detta trots att skolverkets granskningssystem "SALSA" visar att Lund ligger mycket bra till i jämförelse med kommuner av samma storlek. Vi har fler lärare per 100 elever, fler personal överhuvudtaget, lägger nästan mest pengar på undervisning, våra elever har nästan bäst meritpoäng från grundskolan och våra elever har bäst resultat vad gäller att nå målen. Trots det ska vi byta system.

Våra tjänstemän i Barn- och skolnämnd konstaterat att förslaget vi har fått på remiss är dåligt. Det system vi har idag gör att endast 2 procent av alla pengar används till "administration" (löneadministration, friskvårdsavtal och sånt), och resten till skolverksamhet. Allt går inte till undervisning, vissa pengar går till skolskjutsar samt till exempel el och värme. Totalt går 73 procent till undervisning.

Det förslag vi skickade in till kommunstyrelsen var väldigt kritiskt, tack vare våra duktiga tjänstemän. Vi i v/s/mp skickade in en bilaga där vi skrev att vi var kritiska till att göra om systemet och borgarna skickade in en bilaga som visar att de också är kritiska på flera punkter. Den borgerliga majoriteten tycker alltså inte om sitt eget förslag. Herregud.