Om mig

Mitt namn är Hanna Gunnarsson och jag är riksdagsledamot för Vänsterpartiet från Lund sedan 2018. Jag sitter i försvarsutskottet och är Vänsterpartiets talesperson i försvarspolitiska frågor.

Jag är medlem i Vänsterpartiet sedan 2002, och var mellan åren 2004 och 2018 kommunpolitiker i Lund. De första åren var jag fritidspolitiker med uppdrag i nämnder och kommunfullmäktige (2006-2010 var jag kommunfullmäktiges yngsta ledamot), men under en och en halv mandatperiod var jag heltidspolitiker och Vänsterpartiets representant i kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU), den så kallade "kommunledningen". Jag lärde mig otroligt mycket om samhället och hur politik fungerar under mina år i Lunds kommun, och är otroligt glad och tacksam över att jag fick arbeta tillsammans med så många trevliga människor och engagerade politiker, från olika partier!, under mina år i kommunen.

Jag har den stora förmånen att kunna leva på mina politiska uppdrag, både när jag var kommunpolitiker och nu i riksdagen. Som kommunpolitiker var jag lite skeptisk till vara "heltidspolitiker", men det var skönt att kunna ägna sig helhjärtat åt politiken och inte behöva springa mellan olika sysselsättningar och hela tiden behöva göra hårda prioriteringar. Riksdagsuppdraget måste göras på heltid. Vi är i Stockholm tisdag till torsdag varje vecka och måndagar och fredagar arbetar vi hemifrån, för att kunna göra studiebesök, träffa väljare och medlemmar, och såklart läsa och skriva. Riksdagsledamöter har väldigt höga löner (nästa 70 000 kr i månaden) och vi i Vänsterpartiet betalar därför en stor del av lönen i partiskatt till partiet. 12000 kronor betalar jag till partiet varje månad, pengar som Vänsterpartiet sedan använder i valrörelserna. Varje mandatperiod får Vänsterpartiet in mer än 10 miljoner kronor från riksdagsledamöternas partiskatt! 

Jag är utbildad lärare med examen från Malmö högskola, i samhällskunskap och religion för högstadiet och gymnasiet. Jag har dock aldrig jobbat som lärare, om man inte räknat två somrar som språkreselärare i England. Utöver och som en del av min lärarutbildning har jag läst en hel del religionsvetenskap i Lund, med inriktning på islamologi. Under några år var jag heltidsarvoderad inom studentkårsvärlden i Lund, som generalsekreterare på Lunds universitets studentkårer (LUS) samt som ordförande på Humanistiska och teologiska studentkåren (HTS), som jag även var med och byggde upp. Jag var även (icke-arvoderad) styrelseordförande för tidningen Lundagård. Jag har även arbetat med studentbostäder på Lunds universitet. 

Jag bor i Revingeby, två mil utanför Lund i en helt vanlig hyreslägenhet. Jag trivs väldigt bra med att bo på landet och pratar ofta och gärna gott om min by!

Kontakta mig gärna på hanna.gunnarsson@riksdagen.se om du har några frågor eller funderingar!