torsdag, juni 14, 2007

Kommunfullmäktige, del 5, torsdag 19.50

Skatt
Nu hettade det till lite i talarstolen, efter att ha varit en dag med ganska klen debatt (tycker jag). Debatten har kretsar runt det här med bästa boendekommun ett tag. En (s) ifrågasatte hur man jämför skattesatser mellan kommuner. Han menade att man måste jämföra likartade kommuner, ungefär lika stora som Lund och med ett universitet exempelvis. Då blir listan såhär: Linköping 20:40, Lund 20:99, Uppsala 21:43, Göteborg 21:55, Umeå 22:60. Så kom inte och snacka om att Lund har för hög skatt, var hans budskap! Game - set - match.

Samma (s) presenterade ett räkneexempel: En person har ett busskort och två barn i kulturskolan, samt tjänar 20 000 kr i månaden. Denna person får 25 kronor mindre att leva på i månaden med det borgerliga styret i Lund. Game - set - match, igen.

Jämställda löner
Lund har ett tag satsat speciella pengar på att jämställa lönerna, vilket ofta i praktiken innebär att höja kvinnors löner. Nu väljer borgarna att ta bort öronmärkningen av det som är kvar av detta projekt (7 miljoner), och lägga till det i den allmänna lönepotten (50 miljoner). Detta kan man göra politik av. Vi i oppositionen tolkar det som att den speciella satsningen på de lägsta lönerna försvinner, och att det nu finns en risk att alla pengar som finns för löneökningar går till de som redan har relativt höga löner och stor förmåga att själva förhandla upp sin lön.