lördag, maj 31, 2008

Fler lyssningstips

Jag ägnar de sista dagarna på terminen åt att skriva klart inlämningsuppgifter och rensa i pappershögar - och lyssna på P1. I det eminenta programmet Vetenskapsradion: Historia, startar idag en serie i ett par delar om homosexualitetens historia. Det är säkert lyssningsvärt! Självklart går det att lyssna på nätet.

Lyssningstips: Mig äger ingen

För er som nu har lata sommarlovsdagar och behöver något att lyssna på på stranden/gräsmattan, vill jag verkligen tipsa om P1:s radioteater av "Mig äger ingen". Mycket bra. Första delen. Andra delen går just nu på P1.

torsdag, maj 29, 2008

Det byggs lite överallt

Som vanligt byggs det överallt i Lund. När jag ska ut på nämndsmöte i Sandby, vilket är ett par gånger i månaden, åker jag förbi en åker i utkanten av östra Lund som ska förvandlas till bostadsområde. Det roliga är att jag har varit med och antagit detaljplanen för detta i kommunfullmäktige! Det gick ganska snabbt från antagandet i december till byggstart nu, det tyder kanske på att ingen överklagat (?). Jag har för mig att jag har lagt upp en bild på detta område tidigare, men nu hittar jag inte det.


måndag, maj 26, 2008

(v)-budgeten för 2009

Idag gick vi igenom vårt budgetförslag på partiets medlemsmöte. Jag tänkte inte skriva en lång uppsats om det nu, det kommer nog att finnas andra tillfällen för det, utan mest konstatera läget:

Vi har sedan maktövertagandet 2006 hela tiden arbetat för att återställa borgarnas skattesänkningar och nedskärningar. Till dags datum har skatten sänkts 40 öre, och det återställer vi i vårt budgetförslag. Det ger ökade intäkter på 78,5 miljoner kronor. Förutom dessa pengar sparar vi in 5,5 miljoner på att inte bygga en ny motorvägsavfart på E22:an och 2,5 miljoner på näringslivssatsningarna borgarna drog igån 2006.

Så, till det roliga.
De ökade skatteintäkterna lägger vi främst på skolan och förskolan. Där lägger vi 64 miljoner mer än borgarna 2009. Det är inte småpotatis det. Förutom detta sänker vi bussbiljettpriset från 15 kr till 10 (kostar 5 miljoner), 2 miljoner mer på kultur och föreningsbidrag, 1 miljon på att sänka avgifterna i kulturskolan, 2 miljoner på att avskaffa hemlösheten, 3,6 miljoner på att bygga ut vårdboendena och 7 miljoner på att jämställa löner. Det ni!

Allt som allt går vi 8 miljoner plus i vårt budgetförslag (borgarna går 12 plus). Vissa saker går s och mp med på, andra saker står vi ensamma med. 12-13 juni är det budgetdebatt i kommunfullmäktige!

För övrigt ser det här blogginlägget ut som att det har fått vattkoppor...

lördag, maj 24, 2008

Det är en form av avancerat nöjesliv!

Idag blev Bloggen omnämnd i Sydsvenskans finrum. Det ser jag som ett stort erkännande. Om man inte kan kalla religionsmotions-debatten i kommunfullmäktige i torsdags för avancerat nöjesliv - vad är det isåfall då? Nästa lediga kväll ska jag poppa lite popcorn, krypa i myskläderna och återigen njuta av debatten genom webtv...

torsdag, maj 22, 2008

KF maj - Gratis simundervisning för skolorna

En annan motion som skrevs för längesedan är den om att simundervisningen (under skoltid) ska vara gratis för Lunds skolelever. En gemensam svmp och dv-motion. Det är en sak som vi inte hann genomföra under förra mandatperioden, vilket är mycket synd. Vi vill helt enkelt att simundervisningen, som faktiskt är en livsavgörande fråga, ska vara en sådan sak som lärare kan ta initiativ till utan att behöva oroa sig för om man har tillräckligt med pengar. De elever som kan simma 200 m på mage och 50 m på rygg (som är Svenska Livräddningsförbundets mål) måste kunna fortsätta öva detta under skoltid för att bli bättre och bättre simmare. Det hela är ganska enkelt. Enligt Kultur- och fritidsnämnden kostar det 1 miljon om året. Borgarna tycker att eleverna redan kan simma tillräckligt bra. Men det handlar ju inte om att kunna det en gång, utan att fortsätta öva och öva, precis som när det handlar om att köra bil eller cykla. Träningen måste också ske regelbundet, inte som intensivundervisning ett par dagar per termin. Vi tror att gratis simundervisning för skolelever under skoltid hade varit en bra åtgärd för att undvika drunkningsolyckor och helt enkelt rädda liv i framtiden.

KF maj - Nätverkande

Vi har kommunfullmäktigemöte från 17.00 till 22.30 en gång i månaden, aldrig kortare än så. Under denna tid sitter jag mestadelen av tiden inne i salen, bloggar, mejlar och lyssnar. Ibland måste man röra på sig och hämta kaffe, och då passar man på att småprata med folk utanför salen, framförallt med folk från andra partier. Jag pratar nämndsarbete med sossarna i nämnden, om gemensamma insändare och annat, och om gemensamma yrkanden på kommande motioner med andra i mp och s och lite allt möjligt (senast om Jerusalem med en kd). Nätverkande helt enkelt. Och jag tycker att det hela är mycket trevligt.

KF maj - Äntligen vår religionsmotion!

Äntligen, efter att ha väntat i ett år (eller ja, tre kvarts iallafall), får vi diskutera vår motion om att religiösa ceremonier inte får finnas i skolans verksamhet. Det har varit diskussion i 40 minuter nu, en mycket intressant diskussion. Det mer rasistiska partiet gav sig nyligen in med sina vanliga argument om mångkultur och traditioner och sånt, och yrkade något i stil med att skolorna ska uppmuntras att fira skolavslutningar i kyrkan (med stor reservation för att jag inte skrev ner det ordagrant). Får höra sedan när vi fattar beslut exakt hur det låter. Debatten är precis som jag tänkte att den skulle vara, lite om lagar, lite om kyrkolokalen och så vi som försöker hävda icke-konfessionalitets-principen. (Nu flörtar fp med mp ganska rejält... "kärlek, respekt och vänskap är vad det handlar om..."). Det har även pratats om andlighet, diskriminering av svenskar, kunskap för att möta andra människor i respekt, Guds mandat att styra på 1100-talet, och så... Kanske har det blivit lite låg nivå på vissa inlägg.

Det är skillnad på kultur och religiösa ceremonier. Det hävdas från talarstolen att vi måste vara öppna för andra kulturer och uppmärksamma deras högtider i skolan. Ja! Det sägs att skolan inte får vara kliniskt ren och avskuren från resten av samhället. Nej, det får den inte! Men det är inte det det handlar om. Det är klart att vi ska uppmärksamma andra religioner och deras högtider, och andra saker som har med kultur att göra (vegetarisk mat t.ex.) - men att prata om eid al-fitr är inte en religiös ceremoni! Att prata om eid al-fitr eller rosh hashana är mycket viktigt för att eleverna ska bli rustade för att leva i ett mångkulturellt samhälle!

En av mp-ledamöterna kritiserar nu min reservation i BSN Öster och kallar den genomkommunistisk... Herregud!

KF maj - Ny sekulariserad valdistriktsindelning

Frågan om valdistriktens namn och indelning kanske inte låter så spännande, men det är faktiskt. Valnämnden i Lund har bestämt sig för att byta namn på samtliga valdistrikt i staden, vilket måste ha varit ett ganska omfattande arbete. Valdistrikt brukar ha namn efter den kyrkliga församlingarna de ligger i, efter modellen Domkyrko 1, Domkyrko 2 osv, för de som ligger i Domkyrkoförsamlingens geografiska område. Nu ska valdistikten istället uppkallas efter stadsdelarna de omfattar. Ibland blir det historiska namn (efter roten och lyckor - fråga mig inte vad det är...) så då man får en kulturhistorisk lektion också! Men jag tycker att detta ärende är mycket spännanade av en annan anledning än bara den kulturhistoriska. Med beslutet om att ändra namn sekulariserar valkretsindelningen, från att vara förknippade med kyrkan till att helt enkelt vara frikopplade från kyrkan! Det är bra, så bifall för förslaget (även om församlingsnamnen är vackra...).

Nästa ärende är vår religionsfrihet i skolan-motion (som skrevs 27 juni förra året...) - Äntligen!

Sähär tyckte ni läsare

Jag hade en omröstning om genusperspektiv i översiktsplanen för ett tag sedan. Såhär slutade den, glädjande tycker jag:






KF maj - Höjning av fritidsklubbsavgiften

Nu är vi igång med maj månads kommunfullmäktigemöte. Vi rivstartar (efter en mycket snabb och effektiv intryckning med de nya voteringsapparaterna - sånt som tidigare tog en halvtimme!) med en debatt om borgarnas förslag om höjning av avgiften för fritidsklubbarna. På klubbarna går barn i åldrarna 10-12/13 år ett par timmar varje eftermiddag, som en övergång mellan fritidshem och fritidsgård. Klubbarna har ganska korta öppettider (endast eftermiddagar) och inte öppet på lov och studiedagar, vilket fritidshemmen har. Därför kostar också fritidshemmen mer än vad klubbarna gör. Maxtaxan för första barnet i familjen på fritidshemmet är 840 kr, medan maxtaxan på fritidsklubben är 559 - vilket just visar att man betalar mindre för att man får mindre verksamhet. Nu vill borgarna jämställa kostnaden, men inte jämställa innehållet. Mycket underligt.

För en normalinkomsttagare (15 000 kronor) betyder detta 37,50 kronor i månaden (medan det är 281 kronor för den som tjänar 40 000) - det är lika mycket som borgarnas skattesänkningar... Då ska man lägga till höjningen av busstaxan och nedskärningarna i skolan (m.m.). Det var den skattesänkningen det...!

Borgarna har konstig argumentation. Man säger att det inte är så mycket pengar för en normalinkomsttagare, men varför höja då överhuvudtaget när det ändå bara handlar om småpengar? Man säger att föräldrarna bara betalar under 9 månader till klubben och inte som 12 månader för hemmen och att det därför inte blir mer pengar för mindre verksamhet, men då menar jag att det ändå handlar om att klubbarna har öppet färre timmar per dag och inte under studiedagar. Dessutom menade en borgerlig ledamot att Lars Ohly visst hade tyckt att detta var ok, som om jag bryr mig om det här och nu...!

De två barn- och skolnämnderna (det vill säga skolpolitikerna) är inte överens i denna fråga ska det tilläggas. En kristdemokrat i BSN Lund stad röstade med svmp och därmed emot höjningen, men borgarna driver igenom det ändå i kommunfullmäktige.

Lyssna på oss...!

... Så lyssnar vi på er!

Jag har sagt det förut, men Lund har världens bästa Ungdomsting. Just nu demonstrerar de utanför kommunfullmäktige för att protestera mot att det ungdomspolitiska programmet inte antogs för några möten sedan. Dessutom sitter klass 9 från Waldorfskolan på läktaren. Då får man sträcka på sig lite så man ser bra ut...

onsdag, maj 21, 2008

Ingen reklam tack

En av baksidorna med att vara politiker är att man då och då får reklam från Näringslivet i brevlådan. Nu är det "Entreprenör" som pockar på uppmärksamhet. Men jag vill inte läsa!

Uppdatering

Anledningen till att jag har fått ett nummer av denna eminenta tidning är den årliga företagsvänlighetslistan. Jag tror att jag skrev om det förra året också... Lund har halkat ner (!) 18 platser och ligger nu på plats 113 (av 290). Solna leder, före Vellinge, Danderyd, Nacka, Lindingö, Sollentuna och Täby.

Nu har jag bläddrat igenom tidningen, man måste ju lära känna fienden. Jag har förstått att tidningen Entreprenören drar igång en inofficiell Wikipedia-kampanj, där de uppmanar sina läsare att gå in och skriva bra saker om företagande. Dessutom har jag fått en insyn i vad som egentligen menas med "bra" företagande: det är när indier öppnar frisersalong under bar himmel i Delhi, skribenten tycker att vi har något att lära av det (s. 9). Den notisen ska jag faktiskt ta och riva ur. Ett utdrag:

"Vid en mur runt en park i Delhi hade två indiska herrar ställt upp två stolar
och speglar (...) Så här enkelt kan det vara att starta och driva ett företag.
Så är det inte i Sverige. (...) Frisersalongen i Delhi kan tjäna som förebild"

tisdag, maj 20, 2008

Nakba

Att läsa sydsvenskan är ett äventyr. Man vet inte riktigt vad som väntar när man slår upp tidningen. Ibland är det stora och relativt bra artiklar om skattesänkningarnas påverkan på skolan, och ibland visar den oberoende liberala ledarsidan upp sitt fulaste tryne. När jag läser detta tänker jag på den lilla killen som jag såg sparka fotboll i skuggan av den nio meter höga Muren som delar hans by/stadsdel rakt itu, strax utanför Jerusalem, för ett par dagar sedan.

För övrigt har jag världens snyggaste affisch med mig hem från Jerusalem, med budskapet att just komma ihåg Nakba (katastrofen, det palestinska namnet på skapandet av staten Israel). Tur att tullen inte kollade igenom min väska lika noga som många andras.

lördag, maj 17, 2008

Jerusalem

Jag ar pa studieresa i Jerusalem med en kurs pa Lunds universitet, "Children of Abraham". Det ar mycket intressant, ganska surrealistiskt manga ganger. Har kombiners mina tva favoritamnen: religion och politik. Jag har skrivit inlagg pa min privata blogg om Palestina. I dagarna har Nakba "firats", "Katastrofen", alltsa minnesdagen av staten Israles skapande. Nar vi at lunch idag pa en restaurang i den muslimska stadsdelen lyckades jag fa med mig en grymt snygg plansch som handlade just om Nakba. Det ar sjukt galet att vara har, samtidigt otroligt larorikt att med egna ogon se Muren (aka The Fence/Separation Barrier).

lördag, maj 03, 2008

Rasister i radio

Jag vill inte, men jag känner att jag måste... Just nu intervjuas Sveriges rasistiska partiledare på Lördagsintervjun i P1. Han har redan svamlat i en minut, jag kommer att kräkas många gånger innan intervjun är slut, av innehållet och av den vidriga dialekten människan har. Journalisterna på Lördagsintervjun brukar vara hårda, hoppas de gör sitt jobb idag. För någon timme sedan lyssnade jag på ett program om skräckfilm på samma radiokanal, där människors dubbla känslor för det som skrämmer eller äcklar dem diskuterades. Varför ser man skräckfilm när man vet att man inte kommer att kunna sova på flera nätter? Bra fråga. Men nu förstår jag. Jag vet att jag kommer att ha kvälvningar i flera dagar och drömma mardrömmar om bruna uniformer, ändå lyssnar jag. Underligt.

Uppdatering: Så jävla mycket skit han pratar. Vidrigt. Sluta!
Uppdatering 2: En ganska intetsägande intervju, svammel om faluröda stugor, dåliga skämt. Människan lät som en dålig kristdemokrat.

fredag, maj 02, 2008

Årets citat

"Ute i kommunerna har de en hel del kufar bland sina företrädare"
Studio Ett på P1 med tema Sverigedemokraterna. Kan man få mer rätt än citatet ovan?

torsdag, maj 01, 2008

Första maj

Idag är det första maj. Arbetarrörelsens högtidsdag. Den dag som vi i vänstern ser framemot hela året. För första gången (undantaget det år jag gick med i rörelsen, 2002) har jag inte varit involverad alls i förberedelserna, varken innan, under dagen, eller efter demonstrationen. Kanske är jag lite lat, kanske är jag en dålig aktivist, kanske var det lite dumt - men samtidigt underbart att bara kunna släntra dit vid tiden för samlingen och släntra hem när jag kände mig klar med firandet. Tyvärr regnade det, vilket minskade kämparglöden ganska rejält. Sådär roligt att kånka runt på banderoller som är extra tunga eftersom de är genomblöta... Men enligt uppgift var vi 400, vilket bara är 100 färre än förra året (1400 i Malmö). Lars Ohly gästade oss och höll ett mycket bra tal om kollektivavtal och sjuksköterskestrejken.



Väl hemma igen, efter att ha hängt upp regnkläderna och återigen tagit tag i nerpackningen av alla mina pinaler, hörde jag ett väldigt fint program på P1 om texten till Internationalen. Efter att ha hört Horace Engdahls analys känns det som att vi borde göra en ny översättning av texten. Den rådande svenska texten är lite för religiös... Dessutom vill jag slå ett slag för den femte versen, som inte översattes från franskan av Menander utan översattes först senare. Tyvärr sjöng vi inte den idag, trots att den är mer aktuell än någonsin:


Till krigets slaktande vi dragits,
vi mejats ner i jämna led.
För furstars lögner har vi slagits,
nu vill vi skapa evig fred.
Om de oss driver dessa kannibaler,
mot våra grannar än en gång,
vi skjuter våra generaler
och sjunger syskonskapets sång.
Lasse talar framför många paraplyer
VSFs banderoll