fredag, september 10, 2010

Ge idrottsledarna möjlighet till fortbildning


Live från valstugan. Vi har öppet 25 minuter till. Det är lite kallt. En gymnasieungdom ställer frågan "Varför ska man rösta på er?" och Daniel svarar. Han kan svara på allt.

En av våra aktiva medlemmar, Bertil Raalas, är aktiv inom idrottsrörelsen i Lund, i Värpinge IF. Glädjande nog kandiderar han även på vår kommunlista, och har tillsammans med förstanamnet Mats Olsson, tagit fram ett lokalt fempunktsprogram för idrotten.

Vår lokala idrottspolitik går ut på att föreningslivet är otroligt viktigt för samhället. Många av oss har lärt oss konkret demokrati och solidaritet genom att arbeta i föreningar tillsammans med andra människor, som kanske inte alltid har samma bakgrund som oss själva. Idrotten utgör en stor del av föreningslivet, och är inte bara viktigt för den demokratiska fostran utan självklart även för folkhälsan. Idrottsledarna är grundbalken i idrottsrörelsen, och vi vill lyfta fram Lunds idrottsledares ideella engagemang genom att exempelvis subventionera busskort eller cyklar som tack för deras insatser.

Andra punkter i vårt idrottspolitiska fempunktsprogram är att återinföra lägerbidraget och ha ett kommunalt sommarlovsläger med kultur, friluftsliv och idrott; återställa föreningsbidragen som skurits ner under det borgerliga styret; höja gränsen för föreningsbidrag från 20 till 25 år; och införa prova-på-verksamhet för barn mellan 6 och 12 år - så att de under tre terminen kan prova sig fram till vilken idrott de vill ägna sig åt.

Att satsa på idrotten är att satsa på förebyggande folkhälsoarbete, möjlighet till givande fritidssysselsättning, men det ger också barn och ungdomar nya vänner och praktiska kunskaper om demokrati och solidaritet!