Två stora ärenden finns dock idag: Försäljningen av två fastigheter i innerstaden (Stortorget 1 och ett hus på Kiliansgatan) och ett åtgärdsdokument för att öka bostadsbyggandet i Lunds kommun.
Vi i Vänsterpartiet är väldigt negativ till fastighetsförsäljningarna, vilket jag har skrivit om innan. Borgarna vill sälja fastigheter dels för att delfinansiera bygget av det nya kommunhuset "Kristallen" vid stationen och dels för att man av princip inte tycker att kommunen ska äga fastigheter som inte har direkt koppling till kommunal verksamhet. Vi tycker precis tvärtom. Det finns ett värde i att kommunen äger fastigheter, speciellt i innerstaden. Även om det inte bedrivs skola eller äldreboende, eller är kontor för någon kommunal förvaltning, kan fastigheterna hyras ut till exempelvis föreningar, hantverkare, företagare eller butiker. Som fastighetsägare kan kommunen vara en aktiv part på fastighetsmarknaden och vara med och styra hur stadens fastigheter används. Vi ser idag att de privata fastighetsägarna inte klarar av att hålla en hyresnivå som handlare, andra företag eller föreningar klarar av, med tanke på mängden tomma lokaler i stan. Samtidigt blir vi kontaktade av föreningar som inte hittar lokaler som de kan träffas och verka i.
Åtgärdsprogrammet för ökat bostadsbyggande kan vid en första anblick verka som Den Stora Lösningen på bostadsbristen. Men så är det inte. Åtgärdsprogrammet är riktat enbart till byggföretag och handlar till stor del om att kommunen är för krånglig. Visserligen kan man korta processer för att få diverse tillstånd genom att synka möten för bättre och snabbare administration, men det lär knappast ÖKA bostadsbyggandet, utan istället hålla byggföretagen på lite bättre humör. Och det är ju trevligt, men inte Lösningen. Vi föreslog tillsammans med våra oppositionsvänner istället att kommunen bland annat ska se över möjligheten att använda tomträtt (hyra ut mark på långa avtal) och att sälja större bitar mark till samma byggföretag för att ge möjlighet till produktion i större skala för att minska kostnaden per lägenhet eller hus.
Dock. Båda ärendena blev återremitterade, tack vare minoritetsåterremiss (en tredjedel av KFs ledamöter kan skicka tillbaka ett ärende en gång för att utreda/skriva om). Så, vi får anledning att återkomma! Det är lite snopet med återremisser ibland, men det ger möjlighet att peta på tjänstemännen och borgarna och visa på andra möjligheter att lösa problem och finna nya lösningar.