måndag, juni 30, 2014

Almedalen, dag 2, måndag

- Lärarförbundet: "Slaget om skolan - var står konflikten". Lärarförbundet lyfte lärarnas vardag och bristen på lärare. Här bjöds det på frukost.
- Novus/Reformklubben: "Vem tar vem i svensk politik" med bland andra Maria Wetterstrand och Per Schlingmann. Wetterstrand var väldigt nöjd med att (s) idag ser (mp) som en naturlig samarbetspartner.
- Mittuniversitetet: "Hur påverkar den regionala mediaskuggan demokratin?" Väldigt intrssant seminarium med TV4, SVT och Sveriges radio om risken med att riksmedier försvinner från norra Sverige.

Snabb lunch hos Malmö stad om Malmö som filmcentrum 

- Equmenia-kyrkan: "Hur mycket tro tål politiken", med bland andra Stefan Attefall (kd). Han imponerar ofta, nu med att lyfta att svenskarna har dåliga kunskaper om religion men att det blir bättre tack vare invandringen.
- Expressens valstuga: "Debatt: 'Är hovjournalistiken för hovsam?'" Republikanska och rojalistiska föreningarna debatterade med Johan T Lindwall (som imponerade) och professor Margareta Leijonhufvud (som var lite galen) om rapporteringen och granskningen av hovet.
- DN/Ipsos: "Kunskapsseminarium inför riksdagsvalet: Opinionsanalys och senaste forskningen om väljarbeteende". Mycket siffror, grafer och spekulationer om regeringsbildningen 
- Nordiska ministerrådet: "Nordenkorrespondenter kommenterar svenska valrörelsen - hur ser den ut för en utomstående betraktare " Tre journalister (en dansk, en finsk och en norsk) gav perspektiv. Deras länder är intresserade av framgångarna för både Fi och SD. Här bjöds det på alkohol.

Göran Hägglunds (kd) tal. Det var många ordvitsar.

- ABFs och Asylstafettens fest. Otroligt mycket gläde, gemenskap och solidaritet. Här bjöds det såklart inte på alkohol.

söndag, juni 29, 2014

Almedalen, dag 1, söndag

- LO: "Vad krävs för att rädda den svenska modellen?" En genomgång av Reinfeldts åtta katastrofala åtta år vid makten utifrån nya boken Reinfeldtkoden 
- EU-kommissionen i sverige: "Vad hände på EU-toppmötet och vad innebär det för framtiden?" Pedagogisk genomgång av senaste EU-toppmötet och tankar om vad som ska komma.
- Göteborgs filmfestival och Bergmanveckan, på Folkets Bio Roxy: Visning av skammen och föreläsning om Bergmans politiska tolkningar. Bergman ansåg sig inte vara politism, men hans filmer innehåller mycket kritik mot krig och auktoriteter.

[samtidigt kom det jättemycket regn och det var väldigt skönt att sitta inne på bion]

- Vi kom inte in på LOs seminarium och mingel om fritidsvanor, utan det blev lite caféhäng istället
- Öresundshuset: Invigning med öl och smörrebröd (gratis) 
- Stefan Löfvens (s) tal i Almedalen. Klassiskt bra sosse-tal! 
- Maktahavare.se: Maktkavaröl med Politik-quiz (ej gratis). Vi ställde upp med ett spontanlag som VANN!
- Nikodemussamtal i domkyrkan. Vi missade själva samtalet med Löfven men fick vara med på mässan. Jättemycket folk i kyrkan, rekord för ett sådant samtal? Löfven delade ut ljus under nattvarden med stöd av SÄPO som servade med nya ljus när de tog slut.

Med tält till Almedalen!


Nu är det dags för Almedalen igen, en av sommarens höjdpunkter. Detta är mitt fjärde Almedalen och jag ser mycket fram emot det. Delegationen består av mig själv och mina vänner Christian, Johan och Elina, alla bekantskaper från Lunds kårvärld. Det betyder att det nog blir en del utbildningspolitiska seminarier, även om vi kanske har "vuxit ifrån det" lite nu.

Jag åker till Almedalen själv, precis som tidigare år, och alltså inte som en del av Lunds kommuns delegationen. Kommunen lägger en halv miljon på Almedalen, och erbjuder alla politiker i kommunstyrelsens arbetsutskott att åka med, med gratis resa och boende. Vi i vänsterpartiet är moståndare till satsningen på Almedalen, och för att leva som jag lär åker jag alltså på egen bekostnad. Sydsvenskan skrev en liten artikel om Lunds kommun i Almedalen idag, där jag fick ett riktigt bra citat om min syn på det hela:  http://www.sydsvenskan.se/lund/lundapolitiker-till-almedalen/

Boendeformen blir som vanligt tält på Norderstrands camping norr om Visby (ett år har vi haft stuga där, men man måste vara ute i så otroligt god tid då). Det blir nog inga regelrätta mingel i år, dels för att det inte är så roligt om man inte har ett speciellt syfte med sitt minglande, och dels för att det kommer vara  galet mycket folk i år, vilket ger köer och trängsel. Mitt första år var det fortfarande väldigt lätt att komma in på mingel, även de riktigt stora, men nu krävs föranmälan veckor innan. Det är bra. Bort med minglisarna, de ger Almedalen dåligt rykte. Gratis alkohol är onödigt. 

Jag åker till Almedalen för att det är otroligt roligt! Det finns seminarier om allt och lära sig väldigt mycket. Stämningen är avslappnad och semestrig. Ministrar och kändisar springer runt i vimlet och kan belyssnas i tält och gathörn, man blir nästan lite starstruck. TV- och radiosändningar görs inför publik. Dessutom är ju Visby en fantastisk stad, där man kan gå runt i timmar och njuta av kyrkoruinerna, små gränder och såklart ringmuren. 

Nu hoppas vi bara allt annat inte totalt regnar bort...




torsdag, juni 19, 2014

Tack SEKO, ni är våra hjältar!

Igårkväll avslutades strejken på öresundstågen och Kustpilen, efter det att fackförbundet SEKO och arbetsgivaren Veolia med sin representant Almega kommit överens om nya villkor för tågpersonal lokalt och nationellt. Glädjen över strejkens avslutande och den goda utgången för SEKO är väldigt stor!

Jag är verkligen ingen facklig expert och kan därför inte analysera detaljerna, men några slutsatser kan dras. Förhandlingarna måste nog, även ur en objektiv synvinkel, sägas vara en seger för SEKO. Det har också märkts att Almega är missnöjda. Deras uttalanden signalerar "härtill är vi nödda och tvungna" och de vill försöka vända debatten till att de har "tagit ansvar" för att motverkar "kaos" vid en utökning av strejken. Näst på tur stod 700 tåganställda och stillastående tåg i pendlingstrafiken i Stockholm. Inte småpotatis direkt.

Det bästa med hela tågstrejken var det massiva stödet som SEKO fick, från dag 1: facebookgrupper, uttalande, flygblad, politiskt stöd och såklart stödet från de andra LO-förbunden. Solidaritet när den är som bäst. Många branscher kände igen problematiken med timanställningar och kunde införliva SEKOs kamp med sin. Jag är så otroligt glad och nöjd över mitt eget partis arbete under strejken. I Lund var vi snabbt ute med flygblad och började trycka egna jag-stödjer-strejken-knappar. Partiledaren Jonas Sjöstedt var nere och hälsade på strejkvakterna och gav dem vårt stöd, och lanserade även ett politiskt förslag om hur visstidsanställningar ska kunna försvinna från arbetsmarknaden, kallat "Lex Veolia".

Strejken har dessutom satt fokus på en av arbetsmarknadens viktigaste frågor: De osäkra timanställningarna, och visat på hur utbrett detta problem är. Det har nog varit en ögonöppnare för många. Segern i förhandlingarna (begränsning av antalet timmisar, rejält högre timlöner och att tillsvidareanställning ska vara norm) är ett stort steg framåt i kampen för en arbetsmarknad med schyssta villkor, och ett erkännande av de problem som finns. 

Dessutom lyckades strejken, iallafall till viss del, lägga skulden för kaoset på Öresundstågen där den hör hemma: På den borgerlig-gröna majoriteten i region Skåne och systemet med offentliga upphandlingar. Att vart tredje år behöva göra en tids- och kostnadskrävande upphandling (som ofta överklagas) där stora företag bjuder under varandra är absurt. Att acceptera ett bud på 50 miljoner under närmaste konkurrent är galenskap. Tågtrafiken måste tillbaka i offentlig regi utan inblandning av företag med vinstintresse. 

Tack för att ni tog kampen, SEKO, och tack för att ni orkade hela vägen fram! Fantastiskt på alla sätt och vis. Nu förtjänar hela fackföreningsrörelsen en lugn semester, så ses vi i valrörelsen och på barrikaderna! 


onsdag, juni 11, 2014

En feministisk kommunbudget med stora satsningar på välfärden!

Inledningsanförande budgetdebatten Lunds kommun 2014-06-11
(talade ordet skiljer sig från det skrivna på vissa ställen ibland)


Jag vill börja med att berömma den borgerliga majoriteten för två satsningar som de har valt att göra i sin budget. Dels det höjda hyresbidraget till biografen Kino, som möjliggör för byggandet av en större biograf. Kino har argumenterat väldigt väl för sitt projekt och det är roligt att se att det har fallit i god jord. Dels att kommunen tar hela hyran för ComUng, vilket gör att den viktiga verksamheten kan fortsätta på samma plats. Det känns väldigt bra.


Gemensam vänster-budget
Vänsterpartiet och Demokratisk vänster föreslår en gemensam budget för Lunds kommun 2015, så detta är helt enkelt Vänsterns budget. I budgeten för 2015 har vi rejäla lyft för kommunens kärnverksamheter inom skolan och omsorgen, men även till socialförvaltningen för intensifierat arbete för att avskaffa hemlösheten och barnfattigdom. Det är samtidigt en politik för att skapa fler jobb och för en grön omställning.


De rejäla satsningarna på välfärden ger lundaborna två stora fördelar:


1. En bättre skola, omsorg och stöd till utsatta grupper  
Välfärden är ofta väldigt personalintensivt. Skolan och omsorgen har en stor mängd anställda, och det är de tjänster som de anställda utför som är själva verksamheten. Det köps visserligen in en del produkter, som mat och läroböcker, men den största kostnaden är personalen. Större resurser ger möjlighet att anställa fler och därmed möta fler lundabor med en riktigt bra verksamhet. Fler anställda minskar också stressen och arbetsbelastningen samt ger de anställda möjlighet att göra sitt jobb riktigt bra. Det ger en skola där alla elever verkligen kan få det de behöver, en omsorg där alla kan ges mycket tid och en social verksamhet där vi har tid att hitta lösningar för varje enskild person.


2. Fler jobb
Ökade ekonomiska resurser inom välfärden är en direkt satsning på fler jobb, eftersom det är de anställda som är själva verksamheten. När vi lägger mer pengar på skolan är det till största del lärare, och bara till en mycket liten del lärobäcker eller skolmat. Mer pengar ger helt enkelt fler jobb i Lund.


Satsningar på välfärden är därför en såkallad win-win-situation. Alla tjänar på det. Lundaborna tjänar på det flerfallt, både som användare av välfärden och som anställda.

Full kompensation för pris- och löneökningar
En annan viktig aspekt i Vänsterns kommunbudget är, som vanligt, full kompensation för pris- och löneökningar. Vi har varje år under denna och förra mandatperiod haft detta som grund i vår budget.


Konjunkturinstitutet beräknar att pris- och löneökningar blir runt 2,5 %, av vilket de borgerliga bara kompenserar med 1,5 %. Det saknas alltså en procentenhet för varje nämnd för att man ska kunna täcka samma kostnader nästa år som man har idag. Löner höjs ju och priser höjs på de flesta varor lite varje år. Men Lunds nämnder får inte tillräckligt för att täcka detta.


Alla Lunds nämnder måste därför göra en generell besparing på 1 %. För flera nämnderna innebär detta stora summor pengar, som måste sparas in på något sätt. Personalintensiva verksamheter kan till stor del bara spara på personal.  Det går att köpa in mindre eller billigare skolmat och spara in på eftermiddagsfikat på äldreboendena, men det är i lönebudgeten som de stora pengarna finns.


Full kompensation i alla verksamheter är en fråga som samtliga fackförbund tog upp när budgeten presenterades för några veckor sedan. Full pris- och löneökning är en självklarhet i en seriös budget.

Välfärdsförstärkningar


Förstärkningar inom skolan: 55 miljoner
Till Lunds skolor och förskolor, inklusive gymnasieskolorna och Komvux, vill vi lägga 55 miljoner mer än de borgerliga. Det är ganska mycket pengar. Hälften krävs för full kostnadsuppräkning, och hälften är nya lärare och skolpersonal, alltså en förstärkning för att göra skolan bättre, minska barngrupperna i förskolan, kunna ha halvklass i grundskolan mer och satsa på viktiga uppdrag som genuspedagogik och elevhälsa.  


Förstärkningar inom vården: 32 miljoner
Till vård och omsorg vill vi lägga 32 miljoner mer än de borgerliga. På samma sätt är 19 av
dessa miljoner kompensation för kostnadsutvecklingen som i det borgerliga förslaget inte
kompenseras. Resterande 13 miljoner är nya pengar, som kan göra omsorgen bättre med mer personal, personal som inte är lika stressad utan som har mer tid att fullgöra sina uppdrag. 13 miljoner kan ge ganska många guldkanter i tillvaron.


Förstärkningar inom socialt arbete: 13 miljoner  
Till socialförvaltningen vill vi lägga 13 miljoner mer än de borgerliga, varav 4,3 miljoner är kompensation för pris- och löneökningar. Resterande 9 miljoner vill vi lägga på krafttag mot hemlöshet och införande av modellen Bostad Först, mot barnfattigdom och missbruk.


Samhället blir hela tiden kallare och hårdare för de personer som inte har ett fast arbete eller en trygg bostad, samtidigt som arbetsmiljön för socionomer och socialsekreterare måste förbättras och den höga arbetsbelastningen minska. Ytterligare nedskärningar på socialförvaltningens område, som den borgerliga budgeten innebär, får stora och svåra konsekvenser.


Full kostnadsuppräkning och välfärdssatsningar i all ära - det som jag är mest stolt över i Vänsterns budget är våra arbetsmarknadssatsningar!


En feministisk kommunpolitik: Jämställda löner och 6 timmars arbetsdag


Jämställda löner
Förra gången Vänsterpartiet var med och styrde i Lund genomförde vi en stor satsning på jämställda löner. Genom att jämföra olika grupper av yrken med lägst lön och styra extra lönesatsningar till dessa grupper, lyckades vi minska löneklyftorna i Lund. Många av de yrkesgrupper som är lägst betalda är också kvinnodominerade. Genom att styra lönesatsningar till de lägst avlönade yrkena blir denna satsning samtidigt en del av en feministiskt kommunpolitik. Jämställda löner är ett viktigt sätt att utjämna strukturella skillnader mellan kvinnor och män.


I Vänsterpartiets och Demokratisk vänsters budget finns 7 miljoner för att påbörja arbetet med jämställda löner. Det räcker inte hela vägen fram, det behövs mycket mer för skillnaderna är stora, men det är en början som efter en röd eller rödgrön valseger kan följas av flera steg!


6 timmars arbetsdag
Vår andra arbetsmarknadssatsning är att utreda att införa en arbetstidsförkortning till 6 timmar. 6 timmars arbetsdag har utretts och provats i olika kommuner och företag med goda resultat. Det innebär helt enkelt att de anställda får två timmar mindre arbetstid om dagen. Jag vet att vissa tycker att det låter lyxigt, men för oss är detta en investering i lundabornas hälsa och möjlighet att få ägna lite mer tid varje dag åt viktiga saker som familj, hobbyer som gör att man mår bra, föreningsarbete eller kanske till och med politiskt arbete. Samtidigt innebär det att de många anställda inom välfärden som idag bara orkar jobba 75 % kan fortsätta jobba 6 timmar om dagen, med med en lön som motsvarar heltid.     


Vänsterpartiet och Demokratisk Vänster föreslår att kommunstyrelsen ska utreda möjligheten att förkorta norm-arbetstiden inom någon eller några arbetsplatser i kommunen, förslagsvis inom de ofta kvinnodominerade arbetsplatserna inom äldreomsorgen. Vi menar att en arbetstidsförkortning är nödvändig för att minska sjukskrivningar och ge personalen möjlighet att orka arbeta heltid istället för deltid.


Tillsammans med våra motioner om att avskaffa delade turer och att jämställdhetsintegrera hela kommunen har vänsterpartiet en tydlig feministisk kommunpolitik. Lägger man dessutom till vår motion om att avskaffa FAS 3 i Lund och istället anställa fler i välfärden, blir det en riktigt bra arbetsmarknadspolitik, som gynnar de som har lägst betalt, sämst arbetsvillkor och står långt från arbetsmarknaden.


Finansiering genom skattehöjning
Så, har Vänstern i Lund en egen sedelpress. Självklart inte. De satsningar som Vänstern föreslår gynnar lundaborna direkt och vi tror att lundaborna är beredda att vara med och finansiera en bättre välfärd för alla. Vi betalar alltså detta tillsammans, genom skatten. För oss är det en ideologisk fråga: Vi vill äga, driva och finansiera tillsammans. Vi föreslår en höjning på 45 öre, vilket motsvarar ungefär 80-90 kronor i månaden för en person med en hyfsat vanlig lön. Typ som en biobiljett. Vi hoppas att lundaborna vill göra detta tillsammans.


söndag, juni 01, 2014

Solidaritet och fullt stöd till de strejkande på Öresundstågen

Tidigt imorgon bitti (måndag 2 juni) utbryter en strejk på Öresundstågen i Skåne och södra Sverige, de tåg som (delvis tillsammans med pågatågen) trafikerar sträckorna Köpenhamn - Göteborg och Köpenhamn - Kalmar. Öresundstågen är en viktig del av infrastrukturen i Skåne, eftersom väldigt många pendlar varje dag. Öresundstågen körs för tillfället av Veolia, som är den arbetsgivare som fackförbundet SEKO alltså är i konflikt med.

Konflikten är klassisk och berör arbetsrättens själva kärna: Arbetsgivaren Veolia vill sänka de anställdas löner och försämra deras arbetsvillkor, för att på så sätt få mindre kostnader och därmed högre vinst. Det som har hänt rent konkret är att ett stort antal anställda tågvärdar (de som kontrollerar biljetter, informerar och håller ordning) har sagts upp för att sedan erbjudas sina egna jobb tillbaka till lägre lön och sämre arbetsvillkor (t.ex. timanställningar istället för fasta heltider).

Det här är ingen nyhet, vi visste att detta skulle hända. Tågtrafiken i Skåne, och i många andra län, är utsatt för konkurrens och offentlig upphandling. Med visst mellanrum (4-5 år) görs en upphandling av driften av tågen (alltså själva körandet med lokförare och tågvärdar) och den som erbjuder tillräckligt vettig kvalitet till lägst pris vinner upphandlingen. Ofta betyder detta att det är ett nytt företag som kör tågen vart fjärde-femte år, med alla problem som det innebär i bytesperioden. I senaste upphandlingen för några år sedan vann Veolia med ett pris ca 50 miljoner under den närmaste konkurrenten. Det betyder att Veolia ansåg sig kunna köra tågen 50 miljoner kronor billigare än de andra som deltog i upphandlingen. Var hade de tänkt spara in dessa 50 mijoner, kan man fråga sig? Den största (enda?) kostnaden Veolia har är just personalens löner. Att löner dumpas och arbetsvillkor förändras är därför väntat, sorgligt nog.

Lösningen på detta är lika enkel som självklar: Viktiga delar av välfärden måste drivas i offentlig regi. Bara på det sättet garanterar vi att arbetsvillkor och löner är schyssta och att servicen fungerar. Kollektivtrafiken är en viktig del av välfärden och vid offentlig drift är det just vi tillsammans som bestämmer över den, inget bolag som drivs av vinstintresse.

Jag uppmanar till solidaritet med de strejkande inom SEKO och önskar er lycka till och en segrande utgång av konflikten. Jag hoppas också att den blir löst snart, en fungerande kollektivtrafik är en av grunderna i samhället. Men det är också schyssta villkor och en lön som man kan leva på.


Läs mer om strejken på SEKOs hemsida: http://seko.se/Aktuellt/Nyheter/2014/Juni/Medlarna-lamnar-ingen-hemstallan--tagstrejken-loses-ut-natten-till-mandag/
Matnyttig information i mer detalj här: 

http://seko.se/Aktuellt/Nyheter/2014/Maj/Tagkonflikten---information-och-material1/