söndag, december 23, 2007

Kommunpolitik blir ännu skojigare med bilder!


Lunds 18:e ungdomsting

Lunds Lucia lussade för oss på mötet den 13/12. Mycket stämningsfullt!


"Östra Torn" 26:15 är än så länge bara en åker...



... men här ska vi bygga bostäder!





lördag, december 22, 2007

Radiodebatt om religiösa ceremonier i skolan, en gång till

Idag var det dags att radiodebattera igen, om samma ämne: vår motion om religiösa ceremonier i skola. Denna gång var arenan Lunds kristna ekumeniska närradio. Sändningen skedde från Pingstkyrkans secondhandbutik, mitt bland lördagsförmiddagsshopping. Radiofolket ville gärna ha en debatt om bakgrunden till ställningstagandet, alltså en mer ideologisk debatt. Det blev ett intressant samtal, även om den här prästen inte var lika "allmänhumanistiskt snäll" som den präst jag diskuterade med i torsdags. Jag tryckte på att skolans verksamhet måste ske i sådana former att eleverna har goda möjligheter att ställa frågor och ifrågasätta, vilket är svårt att göra på en skolavslutning. Jag höll med om att etik och diskussioner om livsåskådning och livet i stort är viktigt i skolan och att dessa diskussioner ibland kan ske med exempelvis en inbjuden präst. Diskussionen vid fikat efter radiosändningen var också mycket intressant, där vi bland annat pratade om "fenomenet" att fler och fler svenskar (mer eller mindre eller inte alls kristna) konverterar (eller "reverterar" beroende på hur man ser det) till islam.

Tyvärr verkar inte kyrkans närradiosändningar gå att höra på nätet.

För övrigt undrar jag vad som rör sig i Fredrik Reinfeldts huvud dessa dagar. Kanske något i stil med detta.
"Hmm... Jag känner mig lite deppig av de här opinionssiffrorna, vi
ligger fasligt dåligt till. Vi måste göra något för att vända siffrorna.
Något som går hem i stugorna. En julklapp till folket. Ah, jag vet! Vi sänker
sjukpenningen för långtidssjukskrivna! Nu kommer äntligen siffrorna att öka
igen."

torsdag, december 20, 2007

Radiodebatt om religiösa ceremonier i skolan

I eftermiddags var jag med i en kort radiodebatt i P4 Malmöhus ("Skåne Direkt") på temat skolavslutningar i kyrkan. Jag var där med anledning av vår motion "Religionsfrihet i Lunds skolor" som jag har skrivit en del om. De andra två var Malmös gymnasiepräst och skolchefen i Kirseberg i Malmö. Vi hann inte prata så länge, men jag är ganska nöjd med det hela. Lyssna.

måndag, december 17, 2007

Träff med hyresgästföreningen

Idag på KomPol (måndagsmötet i partiföreningen om kommunpolitik) fick vi besök av hyresgästföreningen, och pratade självklart bostadspolitik. Tyvärr var vi tvungna att berätta att vår motion om en kommunal bostadsförmedling blev avslagen i kommunfullmäktige i torsdags. Det blev en bra diskussion på mötet, främst för att vi, vänsterpartiet och hyresgästföreningen, i mångt och mycket driver samma frågor: kommunal bostadsförmedling, återinförandet av subventionerna för att bygga hyresrätter och hyresrättens bevarande.

I Lunds kommunala fastighetsbolags, LKF, kö finns 9000 aktiva medlemmar och 20 000 passiva. Det är enormt många människor. Samtidigt byggs det färre och dyrare hyreslägenheter. Sedan subventionernas avskaffande direkt efter regeringsskiftet blev en hyreslägenhet i Lund 500 kronor dyrare per kvadratmeter och år att bygga (från 1200 kr till 1700 kr per kvadratmeter och år). Det är ganska mycket, för precis samma hus. Samtidigt är byggbranschen i en högkonjunktur. Eftersom trycket på bostäder i Lund är så stort lär väl bostäderna som LKF bygger även med de högre hyrorna bli uthyrda. Men jag kommer inte att ha råd att bo där.

Hyresgästförenings-representanterna menade att regeringen plan är att göra det så krångligt och dyrt att bo i hyresrätt att ingen vill göra det, och därmed kan kommunpolitiker med gott samvete sälja lägenheterna (till vrakpris kanske). I Lund innebär det att det kommer att bli ännu svårare för ungdomar att flytta hemifrån/flytta från studentkorridoren, framförallt om de inte är studenter och har tillgång till AFBs studentbostäder.

Hyresgästföreningen har lanserat en brevkampanj. På www.hallapolitiker.se kan man skriva ett brev och skicka till Mats Odell (kommun- och finansmarknadsminister), och säga till honom att ta det här med bostadspolitiken på allvar. Gör det!

söndag, december 16, 2007

Ta inte bort T+-tillägget!

Debattartikel från två av vänsterpartiets regionpolitiker, angående det uppmärksammade beslutet att ta bort "T+"-tillägget på Skånetrafikens gymnasiekort, och införa ett dyrare "fritidskort". Killen som har startat Facebook-uppropet är aktiv i miljöpartiet, som är ett av de partier som har drivit igenom denna försämring i region Skåne... Så går det för mp när de bildar majoritet med borgarna i regionen.

"Det är klart att skolungdomar som Alexander Lindskog är upprörda över Skånetrafikens kommande taxor. De har nu betalat ”T plus” som kostar 450 kr i tillägg till sitt skolkort och gör det möjligt att resa i hela Skåne utanför skoltid och därmed gör det praktiskt möjligt att bo kvar på hemorten trots att man går i gymnasiet på annan ort. Låt hela Skåne leva!!! Hur man kan blanda in begreppet ”rättvisa” när det innebär att man gör det 5 gånger dyrare för elever som bor utanför sin gymnasieort att kunna stanna kvar några timmar och göra läxor med sina kamrater eller helt enkelt koppla av efter skolan med en kopp kaffe innan de senare på kvällen åker hem är obegripligt.

Först vill vi påpeka att vänsterpartiets representat i kollektivtrafiknämnden reserverade sig mot taxeökningar med särskilt påpekande att ”Allra mest allvarligt är den drastiska höjningen på barn- och ungdomsbiljetter....”

Att erbjuda en termins fritidskort för 2200 kr är ett hån eftersom det nu föreslagna
30dagar-ungdomskortet för hela Skåne kommer att erbjudas för 370 kr (370*6 = 2220 kr)

Hur ska t ex elever på estetiska program eller andra program som har obligatoriska skolaktiviteter på kvällstid eller helger, som orkesterrepetitoner, ensemble och annat, kunna ta sig till detta och hem igen? Deras hemkommun betalar nu ”T plus” för dem. Ska de nu betala 2200 kr per termin för dem i fortsättningen?

Det är mycket allvarligt att man i skuggan av en låtsasförbättring för alla ungdomar har beslutat om att ta bort en möjlighet för ungdomar att bo kvar hemma i på de mindre orterna och samtidigt hålla kontakt med sina nya klasskamrater och därmed bredda sin vänskapskrets. En bra och utvecklande fritid är en förutsättning för ett bra skolarbete.

Vi får hoppas att det här med att ta bort ”T plus” möjligheten är en misstag och att alla politiker i kollektivtrafiknämnden beslutar att låta ”T plus” leva vidare på nuvarande villkor!

Nita Lorimer – vänsterpartiet ledamot i Regionfullmäktige
Sven-Erik Sjöstrand – vänsterpartiet ledamot i Kollektivtrafiknämnd"

lördag, december 15, 2007

Helsingborg - ett borgerligt skyltfönster.

Jag bläddrar igenom de senaste dagarnas Helsingborgs Dagblad. Det gäller att ta ett djupt andetag innan man gör det, man vet aldrig vilka galenskaper som händer i det vansinnigt borgerliga Helsingborg. Historien om Adolfsbergskolan fortsätter. Kommunen ville inte längre ha kvar skolan och kom på den briljanta tanken att sälja hela alltet (lokaler, elever, lärare) till ett friskoleföretag. Nu är det klubbat och klart, trots att samtliga elever skrev under protestlistan. Kritiken är självklart hård från oppositionen. För några år sedan gick debattens vågor högt i Helsingborg då den kommunala Gustav Adolfsskolan lades ner. Skolan ansågs ha dåligt rykte, och lades ner av socialdemokraterna utan att eleverna på skolan fick säga sitt. Nu händer samma sak, eleverna på Adolfsbergsskolan har inte tillfrågats innan beslutet fattats, men nu är det den borgerliga majoriteten som är ansvarig för beslutet.

Förutom vansinnet med Adolfsbergskolan har Helsingborg sagt upp sitt avtal med Migrationsverket om att ta emot flyktingar. Man anser att man inte kan erbjuda bostäder. Detta uttalande ska ses i ljuset av att kommunen bedriver kampanjer i ytterstans bostadsområden där man aktivt uppmanar folk att köpa sina lägenheter från det kommunala Helsingborgshem. Kommunen anser sig inte ha några lägenheter till flyktingar, och fortsätter propagera för bostadsrättsombildningar - vilket ger ännu färre lägenheter i kommunens ägo (som bland annat kan hyras ut till flyktingar). Logiskt?

Fräscha upp Knutpunkten!

insändare, publicerad i Helsingborgs Dagblad 15/12 07

Landets vackraste stad har landets fulaste centralstation. Som helsingborgare i exil blir jag lite sorgsen varje gång jag kommer hem till stan och landar på Knutpunkten med tåget söderifrån. När man har tagit sig upp från spåren, möts man av den fulaste syn man kan tänka sig – Knutpunktens inre. Det är inte ett särskilt trevligt välkomnande, och verkligen inte värdigt en så underbar stad som Helsingborg. Knutpunkten ger ett smutsigt intryck, även om det säkerligen är mycket renare än vad det ser ut. Sträckan man måste gå från huvudingången vid Kungstorget till nedgångarna vid tågen känns otrygg. Att gå över denna stora tomma yta där man känner sig uttittad av alla andra som befinner sig i Knutpunktens bottenplan är ingen trevlig känsla.

Det värsta med Knutpunktens inre idag är inte det smutsiga intrycket eller otryggheten – det är den totala avsaknaden av sittplatser. (Nu överdrev jag, det finns sittplatser på Knutpunkten, men alldeles för få!). När man ska åka tåg från Knutpunkten försöker man anlända så att man precis hinner köpa biljett och gå på tåget innan det går. Kommer man tio minuter för tidigt, eller (hemska tanke!) en hel halvtimme innan tåget går, är det svårt att veta vad man ska ta sig till. De sittplatser som finns står intryckta längs väggarna, vilket bygger på känslan att Knutpunkten är en enda stor tom yta. Dessutom är halva andra våningen (restaurangplanet) helt tomt. Varför finns här inte sittplatser där man kan sitta och läsa en medhavd tidning/bok? Inte heller nere på spåren finns tillräckligt med sittplatser, det skulle få plats många fler bänkar för väntande tågresenärer! Ombyggnaden av busstationen på Knutpunkten var ett lyft, det är dags att fortsätta uppfräschandet in i huvudbyggnaden. Gör ett studiebesök i Göteborg (som har en mycket trevlig centralstation) eller, även om det tar emot för en helsingborgare, åk till Malmö för inspiration – och gör Knutpunkten till något mer än bara en stor tom yta!

Hanna Gunnarsson
helsingborgare i exil

torsdag, december 13, 2007

Lucia-kommunfullmäktige, del 4, kommunal bostadsförmedling

Nu diskuteras äntligen vår motion om kommunal bostadsförmedling! Det fanns med i de punkter som vi hade för majoritetsstyret förra mandatperioden, men tyvärr kom vi inte så långt. Tyvärr stödjer inte (s) och (mp) vår motion nu. I en annan motion, om hemlöshet, skriver socialförvaltningen att en kommunal bostadsförmedling skulle vara mycket behjälpligt i kampen för bostad åt alla. Alla andra partier är för att bygga upp en bostadsportal tillsammans med andra kommuner, inte en bostadsförmedling (även om mp blandar ihop begreppen i sitt anförande). Skillnaden mellan en portal och en förmedling är att en portal är en hemsida med länkar till de olika privata husägarna, medan en förmedling är en kö man kan ställa sig i för att få tillgång till alla hyresrätter i kommunen.

Vår argumentation är solklar. Att samla alla hyresrätter under ett tak, i en kö, gynnar oss som söker hyresrätter. Idag ägs en tredjedel av Lunds hyresrätter av privata fastighetsägare, och står därmed utanför den kommunala kö som finns idag, där endast LKFs lägenheter finns. Det är alltså endast dessa som kan förmedlas på en demokratisk väg. För att skaffa sig en lägenhet hos de privata husägarna måste jag ringa runt till varenda en (varje dag?) för att se om de har något ledigt. Det har inte alla samma möjlighet att göra. En kommunal bostadsförmedling skulle gynnas av en bostadsanvisningslag på riksnivå, men trots att det inte finns en sådan har Stockholm en bostadsförmedling, och Malmö är påväg att inrätta en efter Stockholms exempel.

Tyvärr står vi ensamma i debatten om införande av en kommunal bostadsförmedling i Lund.

Lucia-kommunfullmäktige, del 3

Jag vill påminna er om att ni kan se fullmäktige på nätet. Det är kul att se hur vi ser ut.

Det brukar ligga tidningar eller rapporter på bordet när vi kommer till mötet, som man kan läsa under mindre roande stunder (som t.ex. nu när kommunstyrelsens moderata ordförande svamlar i talarstolen). Den här gången ligger det en liten fin bok om Lunds stadsbusstrafik. Denna verksamhet fyller 80 år i år, vilket firas med en liten skrift där bussmodeller, linjedragningar och allmän kuriosa presenteras. Lite småtrevligt sådär, man kan titta på gamla bilder från stan och förundras över kartor som visar på hur staden har byggts ut, och självklart jämföra bussmodeller (Tidaholmsbuss, årsmodell 1927-1928 hade 15 sittplatser, medan Mercedes-Benz, årsmodell 2005 O 530 CNG har 24 sittplatser!). Den finaste bussen är definitivt Scania Vabis "trubbnos" från 1934. Är man bussfantast kan man köpa den lilla jubileumsboken på Botulfsplatsen.

För övrigt har jag fått ett ännu mejl från Hillarys kampanjchef, där hon gärna vill visa mig en video från ett av Hillarys kampanjmöten, där även hennes dotter och mor deltog. Galet, och underhållande.

Lucia-kommunfullmäktige, del 2. Simundervisning.

Taxor kultur- och fritidsområdet för 2008

Varje år fastställer kommunfullmäktige taxorna för en mängd kultur- och fritidssysselsättningar i kommunen. Detta gäller allt från inträdet på ishallen och simhallen till förseningsavgifter på biblioteket till kostnaden för att hyra skollokaler och sätta upp cirkustält. Detta är ett omfattande och viktigt dokument, eftersom det här går att föra in avgiftshöjningar, som även om de är små kan få stora konsekvenser. Skattesänkningar följs nämligen lätt av avgiftshöjningar.

Det som vi har valt att sätta fokus på den här gången är inträdet på simhallen för skolklasser i samband med simundervisning. Denna undervisning ingår i skolans uppdrag, men man kan ju träna simning ofta eller sällan. Ju mer man tränar desto bättre blir man på att simma, vilket gynnar samhället i stort i och med ökade kunskaper och färdigheter vad gäller livräddning. Därför vill vi att det ska vara gratis för elever att simma när det är i samband med simundervisning. Detta tycker inte borgarna, som istället höjer från 25 kronor till 30 per barn. Vårt argument är ju självklart att simundervisning är viktigt, men också för att minska fakturaskickandet (interndebitering) fram och tillbaka mellan kommunens skolor och i det här fallet simhallen. Men självklart hade det också uppmuntrat skolorna att ge eleverna fler tillfällen att öva simning och livräddning.

Det finns annat att diskutera på det här ärendet också, till exempel höjningen av hyran för lokaler på stadsbiblioteket. Atriumgården (där det ofta är utställningar, uppläsningar, föreläsningar, möten m.m.) kostar i framtiden 1000 kronor att hyra, istället för att vara gratis! Det blir inte roligt för Lunds ideella föreningar. En borgelig ledamot förklarade detta med att kultur- och fritidsnämndens intäktskrav har ökat. Det betyder att nämnden måste dra in mer pengar från medborgare och föreningar, eftersom man i två omgångar har valt att sänka skatten. Kultur-och fritidsnämnden var den nämnd som då fick mest generell besparing för att spara in till skattesäkningen - 2,5 miljon som nämnden var tvungen att skramla ihop. Avgiftshöjningar är ett sätt att göra detta.

Lunds stadsbyggnadspris 2007

Innan fullmäktige öppnades idag delades Lunds årliga stadsbyggnadspris ut. Det tillföll i år arkitekten för ombyggnationen av Backaskolan vid St Hans backar. Stadsbyggnadspriset var en gåva från LKF (Lunds kommunala fastighetsbolag) till kommunen vid Lunds tusenårsjubileum 1990 (jag har googlat det sedan jag skrev förra inlägget). Det berättades att Backaskolans tillbyggnader är passivhus, vilket betyder att energianvändandet är minimalt. Det är trevligt att priset går till en arkitekt som har ritat en byggnad för kommunen, och till på köpet en skola.

Lucia-kommunfullmäktige, del 1

Luciakvällen tillbringas på kommunfullmäktige. Jag vill påpeka att jag gör mitt för att höja luciastämningen genom att ha glitter i håret (tyvärr kan jag inte ge bildbevis eftersom jag ännu inte har klurat ut hur man gör för att föra över bilderna från mobilen till datorn).

Kommunfullmäktige rivstartar. Vi har 30 ärenden på dagordningen, och de första minuterna av mötet har vi avklarat 6 (små okontroversiella) ärenden. Sedan kom vi in på dagens detaljplaneärende, och då äntrar byggnadsnämndens moderata ordförande talarstolen. Han brukar tala länge, men höll sig till två minuter... Fantastiskt. (Men sedan blev det lite längre prat). Detaljplanen rör området "Östra Torn 26:15", vilket på riktigt språk betyder området längst ut på Östra Torn, vid Utmarksvägen (som ju precis som namnet säger markerar var Lunds utmarker började - antar jag). 285 bostäder ska det bli, några villor, en hel del lägenheter, och studentbostäder. Dessutom en förskola/kombiskola. Precis i närheten ligger Tusenårslunden, en lund med ekskog som planterades till Lunds tusenårsjubileum (jag ska genast googla för att ta reda på vilket år det var). Samtliga talare har yrkat bifall hittills, vilket även vi kommer att göras. Precis förbi området går buss 166 till Sandby, vilket gör att det tar cirka tio minuter att ta sig till stan från bostaden, även om det känns som om detta ligger långt från Lunds centrum.
En av moderaterna, som yrkade bifall, ifrågasatte planens skrivningar om ekarna i tusenårslunden. Det står skrivet att de ska stå 15 meter ifrån varandra, vilket moderaten tycker är för tätt för att vara en "lund" inte en "skog". Vi noterar detta.

onsdag, december 12, 2007

Debatten om skolavslutningar i kyrkan är igång!

"Political will is a renewable resource"
Al Gores slutord i sitt tal i riksdagen idag, vackert.

Det har inletts en mediadebatt om vår motion "Religionsfrihet i Lunds skolor". Det är väldigt bra och väldigt roligt. Kanske kommer vi hinna diskutera motionen på kommunfullmäktige nu på torsdag (man vet aldrig). Sydsvenskan har skrivit flera artiklar, senast idag när ordförande för ett av Lunds skolors föräldrar intervjuades om den stundande skolavslutningen: "Skolavslutningen splittrar Flygelskolans föräldrar". Skolundervisningen ska vara utan religiösa ceremonier, det är min fasta övertygelse! Lokalen i sig är inte det största problemet, även om det är önskvärt med en annan lokal om så är möjligt (i byarna utanför Lund är det inte alltid möjligt att vara någonannanstans om alla barn ska vara med). En av rektorerna, som jag träffade nyligen, sammanfattade det hela på ett bra sätt. Han hade fått rådet av sin föregångare vad gällde skolavslutningar: "Se nu till att prästen inte är religiös". Men vad är hela syftet med präster om de inte är religiösa? Vi utbildar inte präster på universitet och pastoralinstitut för att de ska gå runt och vara snälla och gulliga i största allmänhet. Deras uppgift är att förkunna i kyrkorna, och i det sammanhanget ska inte skolans elever finnas under skoltid. Motionären Mats Olsson från (v) hade även en "battle" med biskopen i Lunds stift i Sydsvenskan, en mycket bra artikel som ställer saker och ting på sin spets: "Biskop försvarar avslutning i kyrkan". Läs även "Rektor vill bojkotta avslutning i kyrkan".

tisdag, december 11, 2007

Lunds 18:e Ungdomsting

Godmorgon! Just nu sitter jag i stadshallen, i den salen där jag ska sitta på kommunfullmäktige hela torsdagkväll, och lyssnar på Lunds ungdomsting som precis ska börja... Dagens tema är stresshantering och ungas hälsa, och stadshallen är full av ungdomar (nästan fler här än under kommunfullmäktiges möten). Alla kanske inte är här frivilligt (om nu det kan sägas vara frivilligt att vara här bara för att slippa lektioner), men ändå.

Lite senare, efter föreläsningen med rubriken "själ-försvar", är det tingets "formella möte" (där ekonomi diskuteras och motioner behandlas). Jag gillar skarpt benämningen "formellt möte" och uppdelningen mellan diskussioner och beslutsfattande. Innan mötet är det workshops i meditation, massage och tai chi.

uppdatering. På det formella mötet, som som vanligt gick väldigt bra, delade tinget ut de resterande 18 000 kronorna som finns kvar i deras budget. Ungdomstinget har 100 000 per år att dela ut till ungdomar som har tankar om olika projekt. Man får skriva en motion och förklara för tinget vad man vill. Eftersom detta var årets sista ting, och pengarna annars brinner inne vid årsskiftet, delades de resterande 18 000 ut till tingets kulturutskotts dansutskott, för att konstruera att dansgolv i Wickmanska gården, samt köpa in en musikanläggning att användas av dansarna. Jag hann även med att byta några ord med skolutskottets "ordförande".

måndag, december 10, 2007

Möte med ärkebiskopen

Dagen idag har varit väldigt ... religiös. I eftermiddags intervjuade jag en vän om hennes gudssyn, vilket blev ett mycket intressant samtal som jag hoppas fortsätta en annan gång. Intervjun gjordes för ett seminarium imorgon. Kvällen spenderades på studentprästernas "söndagskväll i kryptan". Syftet var att lyssna på ärkebiskop Anders Wejryd prata om ämnet "religionerna i dagens samhälle". Självklart infinner jag mig när det är ett sådant tema! Det var första gången jag lyssnade på den relativt nya ärkebiskopen, men tyvärr var det inte så bra som jag hade förväntat mig. Det var lite svårt att följa Wejryds röda tråd, även om en del saker han sa var tänkvärda (bland annat om risken att samhället inte får insyn i en religion som är privatiserad, och därmed inte kan "kontrollera" den). Efter den lilla gudstjänsten blev jag hejad på en av en man som kände igen mig från valstugan i höstas, och vi pratade lite om vänstern och religionen, ett mycket intressant ämne... På fikat efteråt gav ärkebiskopen ett mycket lågmält och ödmjukt intryck och pratade bland annat om religionsdialoger.

På torsdag kommer (återigen) vår motion om "religionsfrihet i Lunds skolor" upp på dagordningen. Kanske hinner vi med denna på detta möte (motionen är ärende 18 av 30...).

För övrigt är Alumas väggalmanacka för 2008 otroligt vacker. Köp den! (om det finns några kvar...)

lördag, december 08, 2007

friskolor, dörrknackning, klimatdemo och kafferep (?)...

Hemma i stan läser man den lokala tidningen, Helsingborgs dagblad. Jag sätter kaffet i vrångstrupen när jag läser om detta. Kommunen har tänkt sälja en av de kommunala grundskolorna till ett företag i friskolebranschen. Adolfsbergskolan ligger i ett av stans ytterområden, och har inte det bästa ryktet. Många familjer väljer bort skolan till förmån för skolor i andra bostadsområden. Så synd, tänker kommunen, ger upp och säljer hela alltet! Eleverna ingår i priset (om de inte väljer att gå i en skola längre bort från hemmet).
I artikeln i gårdagens tidning fanns ett citat från en förälder som beskriver situationen perfekt: "Det verkar så slarvigt förberett, precis som att det enda viktiga är att få in en privat aktör". Beslutet fattas i nästa vecka. Nämnde jag förresten att Helsingborg har en borgerlig majoritet?

Istället för att vara en duktig aktivist i Lund den här helgen, har jag varit på julmarknad både i fredags (Liseberg) och idag (Fredriksdal i Helsingborg). Hade jag varit i Lund hade jag varit på klimatdemonstration, och kanske deltagit i vänsterpartiets "dörrknackningsaktion" på Klostergården (dock inte tillsammans med Lasse Ohly). När jag ändå länkar till dagens artikelflöde måste jag även länka till "Fullmäktige är som ett kafferep", men avstår nog från att kommentera.

För övrigt införde SVTs julkalender (som är lite småmysig sådär) en ny jultradition i svenska hem i förrgår. Dottern ställde fram en sko och på morgonen den 6 december var den fylld med godis, en tysk jultradition. Om man ska ta in nya traditioner i julkalendern (vilket man ska!) kan man väl göra något häftigt, och exempelvis låta karaktärerna fira Chanukka.
För övrigt är det fruktansvärt roligt när en av komikerna i Babben och company (tyvärr inte ett av SVTs bästa program) härmar Carl Bildt och tar upp allsången i Rinkeby för många år sedan. Jag kommer aldrig att sluta skratta åt det.

torsdag, december 06, 2007

Mannen med hästsvansen

För övrigt fanns en insändare i dagens Sydsvenskan med en mycket rolig rubrik: "Det är hästsvansens fel alltsammans". Insändarskribenten utvecklade resonemanget såhär:
"Och finansministern! Finansministrar skall se ut som Gunnar Sträng: livrem
och hängslen, men absolut inte hästsvans och ring i örat! Kan man verkligen lita
på en sådan?"

Självklart kan man inte lita på finansministern. Men det är lite fel att lägga skulden på hästsvansen. Skulden ska självklart läggas där den hör hemma - på moderaternas människofientliga skattesänkarpolitik. Hästsvans är ju nästan lite folkligt!