torsdag, juli 05, 2007

Religionsfrihet i Lunds skolor!

Trots sommar och semester från kommunpolitiken, ligger inte vänsterpartiet i Lund på latsidan. Nyligen lämnades motionen nedan in till kommunfullmäktige. Vi har tidigare (före min tid) motionerat om detta, men då fått storstryk av de andra partierna. Men efter en insändardebatt i Sydsvenskan mellan föräldrar och skolledare, bestämde vi att vi skulle ta tag i frågan igen.

Religionsfrihet i Lunds skolor

I Sverige råder religionsfrihet. Eventuell tro är en privatsak. Elever och föräldrar i Lunds skolor tillhör ett flertal olika trosinriktningar, och många av dem saknar helt religion.

Självklart ska ingen del av den ordinarie verksamheten vid Lunds förskolor eller skolor innehålla påtvingade religiösa andaktsinslag. Detta gäller även terminsavslutningar. Ingen förälder ska någonsin behöva ”lyfta ut” sina barn från den ordinarie verksamheten, på grund av att den innehåller mer eller mindre öppet religiösa ceremonier. Alla ska kunna delta, på lika villkor.

Religionsfriheten respekteras inte i Lunds skolor idag. Flera skolor håller sina terminsavslutningar i kyrkor. Valet av lokal kan bidra till att skapa en högtidlig stämning vid avslutningen. Men ofta, om ceremonin leds av en präst, förvandlas den till en religiös andakt. Problemet är alltså inte lokalen, utan innehållet.

Därför föreslår jag att Lunds kommunfullmäktige beslutar

att Lunds kommuns skolor inte ska bedriva skolavslutningar, eller annan verksamhet, i form av religiösa ceremonier.

Mats Olsson
vänsterpartiet