tisdag, december 11, 2007

Lunds 18:e Ungdomsting

Godmorgon! Just nu sitter jag i stadshallen, i den salen där jag ska sitta på kommunfullmäktige hela torsdagkväll, och lyssnar på Lunds ungdomsting som precis ska börja... Dagens tema är stresshantering och ungas hälsa, och stadshallen är full av ungdomar (nästan fler här än under kommunfullmäktiges möten). Alla kanske inte är här frivilligt (om nu det kan sägas vara frivilligt att vara här bara för att slippa lektioner), men ändå.

Lite senare, efter föreläsningen med rubriken "själ-försvar", är det tingets "formella möte" (där ekonomi diskuteras och motioner behandlas). Jag gillar skarpt benämningen "formellt möte" och uppdelningen mellan diskussioner och beslutsfattande. Innan mötet är det workshops i meditation, massage och tai chi.

uppdatering. På det formella mötet, som som vanligt gick väldigt bra, delade tinget ut de resterande 18 000 kronorna som finns kvar i deras budget. Ungdomstinget har 100 000 per år att dela ut till ungdomar som har tankar om olika projekt. Man får skriva en motion och förklara för tinget vad man vill. Eftersom detta var årets sista ting, och pengarna annars brinner inne vid årsskiftet, delades de resterande 18 000 ut till tingets kulturutskotts dansutskott, för att konstruera att dansgolv i Wickmanska gården, samt köpa in en musikanläggning att användas av dansarna. Jag hann även med att byta några ord med skolutskottets "ordförande".