måndag, december 17, 2007

Träff med hyresgästföreningen

Idag på KomPol (måndagsmötet i partiföreningen om kommunpolitik) fick vi besök av hyresgästföreningen, och pratade självklart bostadspolitik. Tyvärr var vi tvungna att berätta att vår motion om en kommunal bostadsförmedling blev avslagen i kommunfullmäktige i torsdags. Det blev en bra diskussion på mötet, främst för att vi, vänsterpartiet och hyresgästföreningen, i mångt och mycket driver samma frågor: kommunal bostadsförmedling, återinförandet av subventionerna för att bygga hyresrätter och hyresrättens bevarande.

I Lunds kommunala fastighetsbolags, LKF, kö finns 9000 aktiva medlemmar och 20 000 passiva. Det är enormt många människor. Samtidigt byggs det färre och dyrare hyreslägenheter. Sedan subventionernas avskaffande direkt efter regeringsskiftet blev en hyreslägenhet i Lund 500 kronor dyrare per kvadratmeter och år att bygga (från 1200 kr till 1700 kr per kvadratmeter och år). Det är ganska mycket, för precis samma hus. Samtidigt är byggbranschen i en högkonjunktur. Eftersom trycket på bostäder i Lund är så stort lär väl bostäderna som LKF bygger även med de högre hyrorna bli uthyrda. Men jag kommer inte att ha råd att bo där.

Hyresgästförenings-representanterna menade att regeringen plan är att göra det så krångligt och dyrt att bo i hyresrätt att ingen vill göra det, och därmed kan kommunpolitiker med gott samvete sälja lägenheterna (till vrakpris kanske). I Lund innebär det att det kommer att bli ännu svårare för ungdomar att flytta hemifrån/flytta från studentkorridoren, framförallt om de inte är studenter och har tillgång till AFBs studentbostäder.

Hyresgästföreningen har lanserat en brevkampanj. På www.hallapolitiker.se kan man skriva ett brev och skicka till Mats Odell (kommun- och finansmarknadsminister), och säga till honom att ta det här med bostadspolitiken på allvar. Gör det!