torsdag, december 13, 2007

Lucia-kommunfullmäktige, del 2. Simundervisning.

Taxor kultur- och fritidsområdet för 2008

Varje år fastställer kommunfullmäktige taxorna för en mängd kultur- och fritidssysselsättningar i kommunen. Detta gäller allt från inträdet på ishallen och simhallen till förseningsavgifter på biblioteket till kostnaden för att hyra skollokaler och sätta upp cirkustält. Detta är ett omfattande och viktigt dokument, eftersom det här går att föra in avgiftshöjningar, som även om de är små kan få stora konsekvenser. Skattesänkningar följs nämligen lätt av avgiftshöjningar.

Det som vi har valt att sätta fokus på den här gången är inträdet på simhallen för skolklasser i samband med simundervisning. Denna undervisning ingår i skolans uppdrag, men man kan ju träna simning ofta eller sällan. Ju mer man tränar desto bättre blir man på att simma, vilket gynnar samhället i stort i och med ökade kunskaper och färdigheter vad gäller livräddning. Därför vill vi att det ska vara gratis för elever att simma när det är i samband med simundervisning. Detta tycker inte borgarna, som istället höjer från 25 kronor till 30 per barn. Vårt argument är ju självklart att simundervisning är viktigt, men också för att minska fakturaskickandet (interndebitering) fram och tillbaka mellan kommunens skolor och i det här fallet simhallen. Men självklart hade det också uppmuntrat skolorna att ge eleverna fler tillfällen att öva simning och livräddning.

Det finns annat att diskutera på det här ärendet också, till exempel höjningen av hyran för lokaler på stadsbiblioteket. Atriumgården (där det ofta är utställningar, uppläsningar, föreläsningar, möten m.m.) kostar i framtiden 1000 kronor att hyra, istället för att vara gratis! Det blir inte roligt för Lunds ideella föreningar. En borgelig ledamot förklarade detta med att kultur- och fritidsnämndens intäktskrav har ökat. Det betyder att nämnden måste dra in mer pengar från medborgare och föreningar, eftersom man i två omgångar har valt att sänka skatten. Kultur-och fritidsnämnden var den nämnd som då fick mest generell besparing för att spara in till skattesäkningen - 2,5 miljon som nämnden var tvungen att skramla ihop. Avgiftshöjningar är ett sätt att göra detta.