söndag, december 23, 2007

Kommunpolitik blir ännu skojigare med bilder!


Lunds 18:e ungdomsting

Lunds Lucia lussade för oss på mötet den 13/12. Mycket stämningsfullt!


"Östra Torn" 26:15 är än så länge bara en åker...



... men här ska vi bygga bostäder!





lördag, december 22, 2007

Radiodebatt om religiösa ceremonier i skolan, en gång till

Idag var det dags att radiodebattera igen, om samma ämne: vår motion om religiösa ceremonier i skola. Denna gång var arenan Lunds kristna ekumeniska närradio. Sändningen skedde från Pingstkyrkans secondhandbutik, mitt bland lördagsförmiddagsshopping. Radiofolket ville gärna ha en debatt om bakgrunden till ställningstagandet, alltså en mer ideologisk debatt. Det blev ett intressant samtal, även om den här prästen inte var lika "allmänhumanistiskt snäll" som den präst jag diskuterade med i torsdags. Jag tryckte på att skolans verksamhet måste ske i sådana former att eleverna har goda möjligheter att ställa frågor och ifrågasätta, vilket är svårt att göra på en skolavslutning. Jag höll med om att etik och diskussioner om livsåskådning och livet i stort är viktigt i skolan och att dessa diskussioner ibland kan ske med exempelvis en inbjuden präst. Diskussionen vid fikat efter radiosändningen var också mycket intressant, där vi bland annat pratade om "fenomenet" att fler och fler svenskar (mer eller mindre eller inte alls kristna) konverterar (eller "reverterar" beroende på hur man ser det) till islam.

Tyvärr verkar inte kyrkans närradiosändningar gå att höra på nätet.

För övrigt undrar jag vad som rör sig i Fredrik Reinfeldts huvud dessa dagar. Kanske något i stil med detta.
"Hmm... Jag känner mig lite deppig av de här opinionssiffrorna, vi
ligger fasligt dåligt till. Vi måste göra något för att vända siffrorna.
Något som går hem i stugorna. En julklapp till folket. Ah, jag vet! Vi sänker
sjukpenningen för långtidssjukskrivna! Nu kommer äntligen siffrorna att öka
igen."

torsdag, december 20, 2007

Radiodebatt om religiösa ceremonier i skolan

I eftermiddags var jag med i en kort radiodebatt i P4 Malmöhus ("Skåne Direkt") på temat skolavslutningar i kyrkan. Jag var där med anledning av vår motion "Religionsfrihet i Lunds skolor" som jag har skrivit en del om. De andra två var Malmös gymnasiepräst och skolchefen i Kirseberg i Malmö. Vi hann inte prata så länge, men jag är ganska nöjd med det hela. Lyssna.

måndag, december 17, 2007

Träff med hyresgästföreningen

Idag på KomPol (måndagsmötet i partiföreningen om kommunpolitik) fick vi besök av hyresgästföreningen, och pratade självklart bostadspolitik. Tyvärr var vi tvungna att berätta att vår motion om en kommunal bostadsförmedling blev avslagen i kommunfullmäktige i torsdags. Det blev en bra diskussion på mötet, främst för att vi, vänsterpartiet och hyresgästföreningen, i mångt och mycket driver samma frågor: kommunal bostadsförmedling, återinförandet av subventionerna för att bygga hyresrätter och hyresrättens bevarande.

I Lunds kommunala fastighetsbolags, LKF, kö finns 9000 aktiva medlemmar och 20 000 passiva. Det är enormt många människor. Samtidigt byggs det färre och dyrare hyreslägenheter. Sedan subventionernas avskaffande direkt efter regeringsskiftet blev en hyreslägenhet i Lund 500 kronor dyrare per kvadratmeter och år att bygga (från 1200 kr till 1700 kr per kvadratmeter och år). Det är ganska mycket, för precis samma hus. Samtidigt är byggbranschen i en högkonjunktur. Eftersom trycket på bostäder i Lund är så stort lär väl bostäderna som LKF bygger även med de högre hyrorna bli uthyrda. Men jag kommer inte att ha råd att bo där.

Hyresgästförenings-representanterna menade att regeringen plan är att göra det så krångligt och dyrt att bo i hyresrätt att ingen vill göra det, och därmed kan kommunpolitiker med gott samvete sälja lägenheterna (till vrakpris kanske). I Lund innebär det att det kommer att bli ännu svårare för ungdomar att flytta hemifrån/flytta från studentkorridoren, framförallt om de inte är studenter och har tillgång till AFBs studentbostäder.

Hyresgästföreningen har lanserat en brevkampanj. På www.hallapolitiker.se kan man skriva ett brev och skicka till Mats Odell (kommun- och finansmarknadsminister), och säga till honom att ta det här med bostadspolitiken på allvar. Gör det!

söndag, december 16, 2007

Ta inte bort T+-tillägget!

Debattartikel från två av vänsterpartiets regionpolitiker, angående det uppmärksammade beslutet att ta bort "T+"-tillägget på Skånetrafikens gymnasiekort, och införa ett dyrare "fritidskort". Killen som har startat Facebook-uppropet är aktiv i miljöpartiet, som är ett av de partier som har drivit igenom denna försämring i region Skåne... Så går det för mp när de bildar majoritet med borgarna i regionen.

"Det är klart att skolungdomar som Alexander Lindskog är upprörda över Skånetrafikens kommande taxor. De har nu betalat ”T plus” som kostar 450 kr i tillägg till sitt skolkort och gör det möjligt att resa i hela Skåne utanför skoltid och därmed gör det praktiskt möjligt att bo kvar på hemorten trots att man går i gymnasiet på annan ort. Låt hela Skåne leva!!! Hur man kan blanda in begreppet ”rättvisa” när det innebär att man gör det 5 gånger dyrare för elever som bor utanför sin gymnasieort att kunna stanna kvar några timmar och göra läxor med sina kamrater eller helt enkelt koppla av efter skolan med en kopp kaffe innan de senare på kvällen åker hem är obegripligt.

Först vill vi påpeka att vänsterpartiets representat i kollektivtrafiknämnden reserverade sig mot taxeökningar med särskilt påpekande att ”Allra mest allvarligt är den drastiska höjningen på barn- och ungdomsbiljetter....”

Att erbjuda en termins fritidskort för 2200 kr är ett hån eftersom det nu föreslagna
30dagar-ungdomskortet för hela Skåne kommer att erbjudas för 370 kr (370*6 = 2220 kr)

Hur ska t ex elever på estetiska program eller andra program som har obligatoriska skolaktiviteter på kvällstid eller helger, som orkesterrepetitoner, ensemble och annat, kunna ta sig till detta och hem igen? Deras hemkommun betalar nu ”T plus” för dem. Ska de nu betala 2200 kr per termin för dem i fortsättningen?

Det är mycket allvarligt att man i skuggan av en låtsasförbättring för alla ungdomar har beslutat om att ta bort en möjlighet för ungdomar att bo kvar hemma i på de mindre orterna och samtidigt hålla kontakt med sina nya klasskamrater och därmed bredda sin vänskapskrets. En bra och utvecklande fritid är en förutsättning för ett bra skolarbete.

Vi får hoppas att det här med att ta bort ”T plus” möjligheten är en misstag och att alla politiker i kollektivtrafiknämnden beslutar att låta ”T plus” leva vidare på nuvarande villkor!

Nita Lorimer – vänsterpartiet ledamot i Regionfullmäktige
Sven-Erik Sjöstrand – vänsterpartiet ledamot i Kollektivtrafiknämnd"

lördag, december 15, 2007

Helsingborg - ett borgerligt skyltfönster.

Jag bläddrar igenom de senaste dagarnas Helsingborgs Dagblad. Det gäller att ta ett djupt andetag innan man gör det, man vet aldrig vilka galenskaper som händer i det vansinnigt borgerliga Helsingborg. Historien om Adolfsbergskolan fortsätter. Kommunen ville inte längre ha kvar skolan och kom på den briljanta tanken att sälja hela alltet (lokaler, elever, lärare) till ett friskoleföretag. Nu är det klubbat och klart, trots att samtliga elever skrev under protestlistan. Kritiken är självklart hård från oppositionen. För några år sedan gick debattens vågor högt i Helsingborg då den kommunala Gustav Adolfsskolan lades ner. Skolan ansågs ha dåligt rykte, och lades ner av socialdemokraterna utan att eleverna på skolan fick säga sitt. Nu händer samma sak, eleverna på Adolfsbergsskolan har inte tillfrågats innan beslutet fattats, men nu är det den borgerliga majoriteten som är ansvarig för beslutet.

Förutom vansinnet med Adolfsbergskolan har Helsingborg sagt upp sitt avtal med Migrationsverket om att ta emot flyktingar. Man anser att man inte kan erbjuda bostäder. Detta uttalande ska ses i ljuset av att kommunen bedriver kampanjer i ytterstans bostadsområden där man aktivt uppmanar folk att köpa sina lägenheter från det kommunala Helsingborgshem. Kommunen anser sig inte ha några lägenheter till flyktingar, och fortsätter propagera för bostadsrättsombildningar - vilket ger ännu färre lägenheter i kommunens ägo (som bland annat kan hyras ut till flyktingar). Logiskt?

Fräscha upp Knutpunkten!

insändare, publicerad i Helsingborgs Dagblad 15/12 07

Landets vackraste stad har landets fulaste centralstation. Som helsingborgare i exil blir jag lite sorgsen varje gång jag kommer hem till stan och landar på Knutpunkten med tåget söderifrån. När man har tagit sig upp från spåren, möts man av den fulaste syn man kan tänka sig – Knutpunktens inre. Det är inte ett särskilt trevligt välkomnande, och verkligen inte värdigt en så underbar stad som Helsingborg. Knutpunkten ger ett smutsigt intryck, även om det säkerligen är mycket renare än vad det ser ut. Sträckan man måste gå från huvudingången vid Kungstorget till nedgångarna vid tågen känns otrygg. Att gå över denna stora tomma yta där man känner sig uttittad av alla andra som befinner sig i Knutpunktens bottenplan är ingen trevlig känsla.

Det värsta med Knutpunktens inre idag är inte det smutsiga intrycket eller otryggheten – det är den totala avsaknaden av sittplatser. (Nu överdrev jag, det finns sittplatser på Knutpunkten, men alldeles för få!). När man ska åka tåg från Knutpunkten försöker man anlända så att man precis hinner köpa biljett och gå på tåget innan det går. Kommer man tio minuter för tidigt, eller (hemska tanke!) en hel halvtimme innan tåget går, är det svårt att veta vad man ska ta sig till. De sittplatser som finns står intryckta längs väggarna, vilket bygger på känslan att Knutpunkten är en enda stor tom yta. Dessutom är halva andra våningen (restaurangplanet) helt tomt. Varför finns här inte sittplatser där man kan sitta och läsa en medhavd tidning/bok? Inte heller nere på spåren finns tillräckligt med sittplatser, det skulle få plats många fler bänkar för väntande tågresenärer! Ombyggnaden av busstationen på Knutpunkten var ett lyft, det är dags att fortsätta uppfräschandet in i huvudbyggnaden. Gör ett studiebesök i Göteborg (som har en mycket trevlig centralstation) eller, även om det tar emot för en helsingborgare, åk till Malmö för inspiration – och gör Knutpunkten till något mer än bara en stor tom yta!

Hanna Gunnarsson
helsingborgare i exil

torsdag, december 13, 2007

Lucia-kommunfullmäktige, del 4, kommunal bostadsförmedling

Nu diskuteras äntligen vår motion om kommunal bostadsförmedling! Det fanns med i de punkter som vi hade för majoritetsstyret förra mandatperioden, men tyvärr kom vi inte så långt. Tyvärr stödjer inte (s) och (mp) vår motion nu. I en annan motion, om hemlöshet, skriver socialförvaltningen att en kommunal bostadsförmedling skulle vara mycket behjälpligt i kampen för bostad åt alla. Alla andra partier är för att bygga upp en bostadsportal tillsammans med andra kommuner, inte en bostadsförmedling (även om mp blandar ihop begreppen i sitt anförande). Skillnaden mellan en portal och en förmedling är att en portal är en hemsida med länkar till de olika privata husägarna, medan en förmedling är en kö man kan ställa sig i för att få tillgång till alla hyresrätter i kommunen.

Vår argumentation är solklar. Att samla alla hyresrätter under ett tak, i en kö, gynnar oss som söker hyresrätter. Idag ägs en tredjedel av Lunds hyresrätter av privata fastighetsägare, och står därmed utanför den kommunala kö som finns idag, där endast LKFs lägenheter finns. Det är alltså endast dessa som kan förmedlas på en demokratisk väg. För att skaffa sig en lägenhet hos de privata husägarna måste jag ringa runt till varenda en (varje dag?) för att se om de har något ledigt. Det har inte alla samma möjlighet att göra. En kommunal bostadsförmedling skulle gynnas av en bostadsanvisningslag på riksnivå, men trots att det inte finns en sådan har Stockholm en bostadsförmedling, och Malmö är påväg att inrätta en efter Stockholms exempel.

Tyvärr står vi ensamma i debatten om införande av en kommunal bostadsförmedling i Lund.

Lucia-kommunfullmäktige, del 3

Jag vill påminna er om att ni kan se fullmäktige på nätet. Det är kul att se hur vi ser ut.

Det brukar ligga tidningar eller rapporter på bordet när vi kommer till mötet, som man kan läsa under mindre roande stunder (som t.ex. nu när kommunstyrelsens moderata ordförande svamlar i talarstolen). Den här gången ligger det en liten fin bok om Lunds stadsbusstrafik. Denna verksamhet fyller 80 år i år, vilket firas med en liten skrift där bussmodeller, linjedragningar och allmän kuriosa presenteras. Lite småtrevligt sådär, man kan titta på gamla bilder från stan och förundras över kartor som visar på hur staden har byggts ut, och självklart jämföra bussmodeller (Tidaholmsbuss, årsmodell 1927-1928 hade 15 sittplatser, medan Mercedes-Benz, årsmodell 2005 O 530 CNG har 24 sittplatser!). Den finaste bussen är definitivt Scania Vabis "trubbnos" från 1934. Är man bussfantast kan man köpa den lilla jubileumsboken på Botulfsplatsen.

För övrigt har jag fått ett ännu mejl från Hillarys kampanjchef, där hon gärna vill visa mig en video från ett av Hillarys kampanjmöten, där även hennes dotter och mor deltog. Galet, och underhållande.

Lucia-kommunfullmäktige, del 2. Simundervisning.

Taxor kultur- och fritidsområdet för 2008

Varje år fastställer kommunfullmäktige taxorna för en mängd kultur- och fritidssysselsättningar i kommunen. Detta gäller allt från inträdet på ishallen och simhallen till förseningsavgifter på biblioteket till kostnaden för att hyra skollokaler och sätta upp cirkustält. Detta är ett omfattande och viktigt dokument, eftersom det här går att föra in avgiftshöjningar, som även om de är små kan få stora konsekvenser. Skattesänkningar följs nämligen lätt av avgiftshöjningar.

Det som vi har valt att sätta fokus på den här gången är inträdet på simhallen för skolklasser i samband med simundervisning. Denna undervisning ingår i skolans uppdrag, men man kan ju träna simning ofta eller sällan. Ju mer man tränar desto bättre blir man på att simma, vilket gynnar samhället i stort i och med ökade kunskaper och färdigheter vad gäller livräddning. Därför vill vi att det ska vara gratis för elever att simma när det är i samband med simundervisning. Detta tycker inte borgarna, som istället höjer från 25 kronor till 30 per barn. Vårt argument är ju självklart att simundervisning är viktigt, men också för att minska fakturaskickandet (interndebitering) fram och tillbaka mellan kommunens skolor och i det här fallet simhallen. Men självklart hade det också uppmuntrat skolorna att ge eleverna fler tillfällen att öva simning och livräddning.

Det finns annat att diskutera på det här ärendet också, till exempel höjningen av hyran för lokaler på stadsbiblioteket. Atriumgården (där det ofta är utställningar, uppläsningar, föreläsningar, möten m.m.) kostar i framtiden 1000 kronor att hyra, istället för att vara gratis! Det blir inte roligt för Lunds ideella föreningar. En borgelig ledamot förklarade detta med att kultur- och fritidsnämndens intäktskrav har ökat. Det betyder att nämnden måste dra in mer pengar från medborgare och föreningar, eftersom man i två omgångar har valt att sänka skatten. Kultur-och fritidsnämnden var den nämnd som då fick mest generell besparing för att spara in till skattesäkningen - 2,5 miljon som nämnden var tvungen att skramla ihop. Avgiftshöjningar är ett sätt att göra detta.

Lunds stadsbyggnadspris 2007

Innan fullmäktige öppnades idag delades Lunds årliga stadsbyggnadspris ut. Det tillföll i år arkitekten för ombyggnationen av Backaskolan vid St Hans backar. Stadsbyggnadspriset var en gåva från LKF (Lunds kommunala fastighetsbolag) till kommunen vid Lunds tusenårsjubileum 1990 (jag har googlat det sedan jag skrev förra inlägget). Det berättades att Backaskolans tillbyggnader är passivhus, vilket betyder att energianvändandet är minimalt. Det är trevligt att priset går till en arkitekt som har ritat en byggnad för kommunen, och till på köpet en skola.

Lucia-kommunfullmäktige, del 1

Luciakvällen tillbringas på kommunfullmäktige. Jag vill påpeka att jag gör mitt för att höja luciastämningen genom att ha glitter i håret (tyvärr kan jag inte ge bildbevis eftersom jag ännu inte har klurat ut hur man gör för att föra över bilderna från mobilen till datorn).

Kommunfullmäktige rivstartar. Vi har 30 ärenden på dagordningen, och de första minuterna av mötet har vi avklarat 6 (små okontroversiella) ärenden. Sedan kom vi in på dagens detaljplaneärende, och då äntrar byggnadsnämndens moderata ordförande talarstolen. Han brukar tala länge, men höll sig till två minuter... Fantastiskt. (Men sedan blev det lite längre prat). Detaljplanen rör området "Östra Torn 26:15", vilket på riktigt språk betyder området längst ut på Östra Torn, vid Utmarksvägen (som ju precis som namnet säger markerar var Lunds utmarker började - antar jag). 285 bostäder ska det bli, några villor, en hel del lägenheter, och studentbostäder. Dessutom en förskola/kombiskola. Precis i närheten ligger Tusenårslunden, en lund med ekskog som planterades till Lunds tusenårsjubileum (jag ska genast googla för att ta reda på vilket år det var). Samtliga talare har yrkat bifall hittills, vilket även vi kommer att göras. Precis förbi området går buss 166 till Sandby, vilket gör att det tar cirka tio minuter att ta sig till stan från bostaden, även om det känns som om detta ligger långt från Lunds centrum.
En av moderaterna, som yrkade bifall, ifrågasatte planens skrivningar om ekarna i tusenårslunden. Det står skrivet att de ska stå 15 meter ifrån varandra, vilket moderaten tycker är för tätt för att vara en "lund" inte en "skog". Vi noterar detta.

onsdag, december 12, 2007

Debatten om skolavslutningar i kyrkan är igång!

"Political will is a renewable resource"
Al Gores slutord i sitt tal i riksdagen idag, vackert.

Det har inletts en mediadebatt om vår motion "Religionsfrihet i Lunds skolor". Det är väldigt bra och väldigt roligt. Kanske kommer vi hinna diskutera motionen på kommunfullmäktige nu på torsdag (man vet aldrig). Sydsvenskan har skrivit flera artiklar, senast idag när ordförande för ett av Lunds skolors föräldrar intervjuades om den stundande skolavslutningen: "Skolavslutningen splittrar Flygelskolans föräldrar". Skolundervisningen ska vara utan religiösa ceremonier, det är min fasta övertygelse! Lokalen i sig är inte det största problemet, även om det är önskvärt med en annan lokal om så är möjligt (i byarna utanför Lund är det inte alltid möjligt att vara någonannanstans om alla barn ska vara med). En av rektorerna, som jag träffade nyligen, sammanfattade det hela på ett bra sätt. Han hade fått rådet av sin föregångare vad gällde skolavslutningar: "Se nu till att prästen inte är religiös". Men vad är hela syftet med präster om de inte är religiösa? Vi utbildar inte präster på universitet och pastoralinstitut för att de ska gå runt och vara snälla och gulliga i största allmänhet. Deras uppgift är att förkunna i kyrkorna, och i det sammanhanget ska inte skolans elever finnas under skoltid. Motionären Mats Olsson från (v) hade även en "battle" med biskopen i Lunds stift i Sydsvenskan, en mycket bra artikel som ställer saker och ting på sin spets: "Biskop försvarar avslutning i kyrkan". Läs även "Rektor vill bojkotta avslutning i kyrkan".

tisdag, december 11, 2007

Lunds 18:e Ungdomsting

Godmorgon! Just nu sitter jag i stadshallen, i den salen där jag ska sitta på kommunfullmäktige hela torsdagkväll, och lyssnar på Lunds ungdomsting som precis ska börja... Dagens tema är stresshantering och ungas hälsa, och stadshallen är full av ungdomar (nästan fler här än under kommunfullmäktiges möten). Alla kanske inte är här frivilligt (om nu det kan sägas vara frivilligt att vara här bara för att slippa lektioner), men ändå.

Lite senare, efter föreläsningen med rubriken "själ-försvar", är det tingets "formella möte" (där ekonomi diskuteras och motioner behandlas). Jag gillar skarpt benämningen "formellt möte" och uppdelningen mellan diskussioner och beslutsfattande. Innan mötet är det workshops i meditation, massage och tai chi.

uppdatering. På det formella mötet, som som vanligt gick väldigt bra, delade tinget ut de resterande 18 000 kronorna som finns kvar i deras budget. Ungdomstinget har 100 000 per år att dela ut till ungdomar som har tankar om olika projekt. Man får skriva en motion och förklara för tinget vad man vill. Eftersom detta var årets sista ting, och pengarna annars brinner inne vid årsskiftet, delades de resterande 18 000 ut till tingets kulturutskotts dansutskott, för att konstruera att dansgolv i Wickmanska gården, samt köpa in en musikanläggning att användas av dansarna. Jag hann även med att byta några ord med skolutskottets "ordförande".

måndag, december 10, 2007

Möte med ärkebiskopen

Dagen idag har varit väldigt ... religiös. I eftermiddags intervjuade jag en vän om hennes gudssyn, vilket blev ett mycket intressant samtal som jag hoppas fortsätta en annan gång. Intervjun gjordes för ett seminarium imorgon. Kvällen spenderades på studentprästernas "söndagskväll i kryptan". Syftet var att lyssna på ärkebiskop Anders Wejryd prata om ämnet "religionerna i dagens samhälle". Självklart infinner jag mig när det är ett sådant tema! Det var första gången jag lyssnade på den relativt nya ärkebiskopen, men tyvärr var det inte så bra som jag hade förväntat mig. Det var lite svårt att följa Wejryds röda tråd, även om en del saker han sa var tänkvärda (bland annat om risken att samhället inte får insyn i en religion som är privatiserad, och därmed inte kan "kontrollera" den). Efter den lilla gudstjänsten blev jag hejad på en av en man som kände igen mig från valstugan i höstas, och vi pratade lite om vänstern och religionen, ett mycket intressant ämne... På fikat efteråt gav ärkebiskopen ett mycket lågmält och ödmjukt intryck och pratade bland annat om religionsdialoger.

På torsdag kommer (återigen) vår motion om "religionsfrihet i Lunds skolor" upp på dagordningen. Kanske hinner vi med denna på detta möte (motionen är ärende 18 av 30...).

För övrigt är Alumas väggalmanacka för 2008 otroligt vacker. Köp den! (om det finns några kvar...)

lördag, december 08, 2007

friskolor, dörrknackning, klimatdemo och kafferep (?)...

Hemma i stan läser man den lokala tidningen, Helsingborgs dagblad. Jag sätter kaffet i vrångstrupen när jag läser om detta. Kommunen har tänkt sälja en av de kommunala grundskolorna till ett företag i friskolebranschen. Adolfsbergskolan ligger i ett av stans ytterområden, och har inte det bästa ryktet. Många familjer väljer bort skolan till förmån för skolor i andra bostadsområden. Så synd, tänker kommunen, ger upp och säljer hela alltet! Eleverna ingår i priset (om de inte väljer att gå i en skola längre bort från hemmet).
I artikeln i gårdagens tidning fanns ett citat från en förälder som beskriver situationen perfekt: "Det verkar så slarvigt förberett, precis som att det enda viktiga är att få in en privat aktör". Beslutet fattas i nästa vecka. Nämnde jag förresten att Helsingborg har en borgerlig majoritet?

Istället för att vara en duktig aktivist i Lund den här helgen, har jag varit på julmarknad både i fredags (Liseberg) och idag (Fredriksdal i Helsingborg). Hade jag varit i Lund hade jag varit på klimatdemonstration, och kanske deltagit i vänsterpartiets "dörrknackningsaktion" på Klostergården (dock inte tillsammans med Lasse Ohly). När jag ändå länkar till dagens artikelflöde måste jag även länka till "Fullmäktige är som ett kafferep", men avstår nog från att kommentera.

För övrigt införde SVTs julkalender (som är lite småmysig sådär) en ny jultradition i svenska hem i förrgår. Dottern ställde fram en sko och på morgonen den 6 december var den fylld med godis, en tysk jultradition. Om man ska ta in nya traditioner i julkalendern (vilket man ska!) kan man väl göra något häftigt, och exempelvis låta karaktärerna fira Chanukka.
För övrigt är det fruktansvärt roligt när en av komikerna i Babben och company (tyvärr inte ett av SVTs bästa program) härmar Carl Bildt och tar upp allsången i Rinkeby för många år sedan. Jag kommer aldrig att sluta skratta åt det.

torsdag, december 06, 2007

Mannen med hästsvansen

För övrigt fanns en insändare i dagens Sydsvenskan med en mycket rolig rubrik: "Det är hästsvansens fel alltsammans". Insändarskribenten utvecklade resonemanget såhär:
"Och finansministern! Finansministrar skall se ut som Gunnar Sträng: livrem
och hängslen, men absolut inte hästsvans och ring i örat! Kan man verkligen lita
på en sådan?"

Självklart kan man inte lita på finansministern. Men det är lite fel att lägga skulden på hästsvansen. Skulden ska självklart läggas där den hör hemma - på moderaternas människofientliga skattesänkarpolitik. Hästsvans är ju nästan lite folkligt!

fredag, november 30, 2007

Oppositionen pratar skolpolitik (och dricker kaffe...)

Ett par timmar under gårdagskvällen (innan glöggfesten på vår systerkorridor) träffades vi skolpolitiker ur oppositionen för att diskutera skolpolitiken i Lund. Det var andra mötet (rapporten från det första kan ni läsa här). Det är ganska trevliga små diskussionträffar, där en hel drös sossar (det finns så många sossar överallt!) och några få vänsterpartister (vi är inte så många...) och ibland någon miljöpartist, pratar stort och fritt om skolan. Sossarna i Lund är ju dokumenterat bra, så vi har väldigt intressanta diskussioner. Igår pratade vi profilskolor, demokrati och lite om den direkta skolpengen. Vi var ganska överens om profilskolor, även om vi inte vill tvinga föräldrarna att välja en inriktning för sina barn. Kommunen har några skolor, främst förskolor, där man arbetar efter andra pedagogiker (montessori, reggion emilia, bifrost), samtliga initierade av personalen. Demokratidiskussionen var intressant. Vi pratade om skolkonferenser och lokala styrelser, öppna möten och liknande. I utbildningsnämnden, som har hand om gymnasieskolorna (det finns nu 18 gymnasier i Lund, endast fyra av dem är kommunala!), fanns tidigare en elevrådsutvecklare som, förutom att hjälpa elevråden att utvecklas, också inledde samarbeten dem emellan. Denna har borgarna avskaffat.
Beslutet om den direkta skolpengen är nu fattat, men det återstår att utforma detaljerna i de olika skolnämnderna, som exempelvis till vilken enhet pengarna ska betalas ut. Ska en rektor få sin lilla pengapåse eller ska en grupp rektorer i samma område (ex. i Dalby) få en större pengapåse tillsammans. Det kan ha konkreta och praktiska konsekvenser för verksamheten. Dessutom ska vi bestämma hur vi fördelar de cirka 12 miljoner som nämnden får besluta om själv. Det återstår att se hur detta går.

För övrigt gläds vi idag åt den stora skillnaden mellan blocken som DN/Synovate presenterade idag. Regeringen har bara 38 procent, medan vi i oppositionen har 57 procent. Dags att avgå, Reinfeldt?

torsdag, november 22, 2007

November-KF, del 3 - om rättvis upphandling

Nu går vi till beslut, liv och rörelse i salen. Efter tre timmar debatt. Spänningen är olidlig... not. Med röstsiffrorna 34 mot 31 har kommunfullmäktige beslutat i enlighet med Helmfrid m.fl, alltså ja till förslaget om direkt skolpeng. Så var det med det.

Nu lägger vi de sista en och en halv timmen på att prata motioner, den första ut är en motion om rättvis upphandling, att kommunen ska lägga till i sina krav när man handlar saker och ting att det ska vara ekologiskt och rättvisemärkt (när det finns sådana varor, så klart). Motionen är skriven av (v), (s) och (mp), efter påhälsning från Röda Korsets ungdomsförbund. Motionen fanns inte på vår hemsida, men hos mp.

I somras blev Lund en fair trade city. Det var en bra start på ett arbete för mer rättvis produktion. Kommunen handlar mycket och har därmed makt att ställa krav på producenter. Motionen säger att kommunen inte ska bryta mot de mänskliga rättigheterna och ILO:s konventioner i sin upphandling. Det tycker borgarna är ok, men håller inte med oss om att vi ska påbörja dialog om mänskliga och fackliga rättigheter med kommunens leverantörer av livsmedel och kläder. Varför? Borgarna säger att "vi inte ska bygga upp en egen kontrollorganisation". Men hallå, det är ju dialog med leverantörer det handlar om! Vi ska inte själva åka och kontrollera fackliga rättigheter. Är det bara prestige det handlar om? Eller vågar inte borgarna ställa krav på lokala privata bananleverantörer?

lite humor i talarstolen ibland...

Kvällens roligaste var nog när en av sd:arna kallade övriga partier för "sås och potatis, höger och vänster", och sitt eget parti "krydda". Så kan man också se det. Undrar om han är en vanlig hederlig svenska krydda eller en importerad (assimilierad?) ... muskotnöt?

Debatten om direkt skolpeng har pågått i två timmar, och börjar gå på repeat.

November-KF, del 2

Kvällens stora begivelse...

... Direkt skolpeng!

Detta ärende har diskuterats under ett år, och idag kommer vi (kanske) att ta beslutet. Idag finansieras Lunds skolor och förskolor genom att varje skolnämnd får en budget, som den sedan delar upp mellan sina skolor/förskolor och andra verksamheter. Nu vill den borgerliga majoriteten göra en stor förändring. Skolans pengar ska gå direkt från kommunfullmäktige ut till skolorna, utan att passera nämnderna, det är detta som kallas "direkt skolpeng". Borgarna menar att detta ger mer pengar till undervisning och större självstyre för skolorna. Vi i oppositionen menar att det ger mer administration och mindre möjlighet till demokratisk politisk ledning av verksamheten.

Det finns stora problem med detta nya system. Främst har vi inriktat oss på modersmålsundervisningen. Den är idag ett eget rektorsområde som får en egen budget. Det betyder att de enskilda skolorna inte behöver blandas in när eleverna ska ha modersmålsundervisning - utan det sköts av modersmålsrektorn och modersmålslärarna. Nu kommer det att behöva gå genom varje enskild rektor, som ska finansiera sina elever genom den direkta skolpengen, i konkurrens med allt annat skolan ska betala. Det riskerar att försämra modersmålsundervisningen. Vi vill att modersmålsundervisningen ska tas bort ur den direkta skolpengen och finansieras bredvid.
Vi har även varit oroliga för de små skolorna, exempelvis skolan i Revingeby, som inte klarar sig på sina skolpengar. Den kommer vi att behöva finansiera vid sidan om.

I den direkta skolpengen ingår att varje skolnämnd får 2,5 procent att fördela på annat än skolpengen. För min nämnd på Öster handlar det om 12 miljoner. Dessa pengar ska gå till skolkontoret med tjänstemännen och allt som man som arbetsgivare behöver (exempelvis företagshälsovård). Här har vi också möjlighet att ha verksamheter som nämnden tycker är viktiga men som inte ryms i skolpengen, t.ex. extra pengar till Revinge skola.

Direkt skolpeng kommer att leda till mer administration, det är vi helt säkra på. Just administrationen har borgarna pratat mycket om, att den ska minska och minska och minska... "Administration" har blivit det nya fula ordet. I vår skolnämnd har vi en massa verksamhet som inte "ägs" av en skola/förskola, utan som "ägs" av nämnden och alla skolor/förskolor tillsammans. Detta är t.ex. genuspedagogerna, didaktikerna (som handleder lärare), matteprojekt m.m. Tidigare har skolledarna varit överrens om att dessa verksamheter ska finansieras av nämnden, och de har då accepterat att få lite mindre pengar till sin egen undervisning. I framtiden kommer alla pengar att finnas hos skolorna, om vi vill ha kvar genuspedagogerna måste tjänstemännen på förvaltningen varje gång en genuspedagog används, timme för timme skicka en räkning till respektive skola och ta in pengar från skolpengen. Detta kommer att ge mycket mer administration (den dåliga formen av adminstration - pappersskickande fram och tillbaka).

Vi hade debatt om direkt skolpeng i tre timmar förra mötet. Nu har denna debatt snart pågått i en timme, och talarlistan är mycket lång. Det är viktigt att vi har debatt i fullmäktige (trots att alla oftast redan har bestämt sig). Men ibland blir det för mycket. Speciellt när inlägg från förra mötet helt enkelt återvinns och läser upp igen.

November-KF, del 1

Efter nästan en halvtimmes "uppvärmning" (utdelning av miljödiplom, uppläsning av meddelanden om ditten och datten och upprop), är vi igång med november månads fullmäktigesammanträde!

Min nämnds förvaltning, Barn- och skolförvaltning Lund Öster, fick innan möten började diplom för sitt miljöarbete. Det är jag mycket stolt över! Vår förvaltningschef menade att detta är ett resultat av intensivt arbete från alla anställda i skolor och förskolor. Många skolor har Grön flagg och någon är certifierad som skola för hållbar utveckling, och andelen ekologisk mat är hög. Heja!

Glöm inte att ni kan se oss på nätet.

Dagens först riktiga ärende är en detaljplan som gäller kvarteret "Måsen 16", på Väster. Där ska det byggas 200 bostäder, istället för de kontor och verkstäder som finns där idag. Det är bra, och i linje med den vilja om förtätning som finns (för att undvika att bygga på park- eller åkermark). Men det finns problem. Kommunen har ett beslut om att alla byggföretag, och inte bara det kommunala LKF, ska avstå lägenheter till socialförvaltningens bruk - för flyktingar, hemlösa och andra personer som behöver ha kommunens hjälp att skaffa en lägenhet. JM, som ska bygga här, vill inte detta, och den borgerliga majoriteten är inte beredda att trycka på. Detta är vansinne - hur ska man verka för en bra socialpolitik som ger alla en egen bostad om man inte är beredd att tvinga de privata byggbolagen till att skriva avtal om att avstå lägenheter till socialförvaltningen? Därför kommer vi att rösta nej till planen, trots att den i sig i är bra, och ger fler bostäder - vilket kommunen verkligen behöver. Varken s eller mp var beredda att följa med oss, och beslutet blev därför ett starkt bifall.

Nu börjar diskussionen om direkt skolpeng, för andra fullmäktigemötet i rad (förra gången återremitterade vi med en minoritetsåtermiss). Jag ska hämta en kopp kaffe, luta mig tillbaka och njuta av debatten...

Ladda upp inför KF!

Ikväll är det kommunfullmäktige! Ni kan se oss på tv och kanske på nätet, med avspark kl 17. Innan dess ska jag hinna läsa alla handlingar noga, ringa vår ledamot i socialnämnden, skriva lite stödord och äta lunch med en kursare.

På dagordningen inför ikväll finns många intressanta punkter, lite osäkert dock hur långt vi hinner:

- deltaljplan för nytt bostadsområde på Väster (Måsen 16). Stridsfråga om bostäder för sociala förturen
- direkt skolpeng, höstens maratonärende som man nästan börjar bli lite trött på...
- motion om offentlig upphandling för hållbar utveckling och socialt ansvar, från vsmp
- motion om att göra Lund tryggare, från fp
- motion om att inrätta en kommunal bostadsförmedling, från oss i v
- motion om att det ska byggas lekplatser som är tillgängliga för ALLA barn från dv
- motion om religionsfrihet i skolans verksamhet, från oss i v

Spännande dagordning alltså. Förhoppningsvis funkar det trådlösa nätverket i fullmäktigesalen!

-

onsdag, november 21, 2007

Biologiskt avfall - vår vän

nedanstående är ett gästinlägg från Daniel Larsson, vår kamrat i Lunds renhållningsstyrelse

Alla har vi väl tänkt tanken att man borde anlägga en liten kompost för sitt mat- och trädgårdsavfall? Ofta blir sådana idéer inte mycket mer än idéer, ibland på grund av brist på trädgård att hämta avfall ifrån, ibland för att man inte har något bra ställe att komposten på. Hur som helst bör den som anlägger en kompost tänka på att den inte får vara alltför stor. En låda på en kubikmeter ä nästan för mycket. Är komposten större än så tar det väldigt lång tid för naturens små djur att omvandla överbliven ugnspannkaka och räfsade löv till fin matjord. Det är här våra vänner på Lunds Renhållningsverk (LRV) kommer in i bilden!

Biologiskt avfall som sorterats och samlats in kan nämligen användas för att producera biogas som man kan driva lokaltrafikens bussar, eller helt vanliga miljöbilar, med. Om man dessutom torkar avfallet i en stor ugn när det kommer in till LRVs anläggning krymper det till cirka 20% av sin ursprungliga storlek, lukten försvinner, och de biologiska cellerna deaktiveras. Då får man en lättlagrad och luktfri massa som vid behov kan blötas upp igen, de biologiska cellerna vakar till liv igen, och man kan röta avfallet till gas.

Ett alternativ till att producera gas på detta sätt är att man helt enkelt bränner upp avfallet tillsammans med övrigt avfall och producerar el eller fjärrvärme. Detta är mindre effektivt än rötning, och dessutom dyrare, eftersom det sedan några år tillbaka finns en något knepigt formulerad, men dock högst effektiv skatt på sådan förbränning. Dessutom är det sämre för miljön.

Vad verkar då rimligast att göra? Sortera sitt biologiska avfall och göra miljövänlig gas, eller bränna det och smutsa ner luften? Svaret på denna fråga förefaller enkelt, och LRV har påbörjat insamling av sorterat biologiskt avfall i olika bostadsområden, för att kunna se vilka volymer det handlar om, hur väl sorterat det är, etc. Detta kommer att spridas till fler bostadsområden, och snart får även DU skaffa dig en särskild liten soptunna för matavfall, och glädjas över din insats för miljön varje gång du använder den. Dessutom har det sökts klimatinvesteringsbidrag från staten för att skaffa avfallskvarnar till kommunala storkök för att kunna samla in deras matavfall mer effektivt.

Om detta nu är så bra, varför har detta inte gjorts tidigare? Jo, därför att det hela blir en aning småskaligt om man bara gör det i Lunds kommun. Det vore ekonomiskt bättre att bygga en anläggning för behandling av det biologiska avfallet som är gemensam för flera kommuner i sydvästra Skåne. Så är också fallet med flera andra typer av avfall, och därför har ett antal kommuner gått ihop och bildat SYSAV, ett företag som hanterar mycket av avfallet i sydvästra Skåne. Ordförande i SYSAVs styrelse är Göran Holm, känd moderat från Vellinge. Han är också ordförande i SYSAVs dotterbolag SYSAV Biotec AB, som har ansvar för biologisk behandling av avfall. Göran Holm tycker att biologiskt avfall är oviktigt Han ägnar sig hellre åt att skryta om sina jaktmeriter än att värna om miljön. Göran Holm har kort sagt en käpp i sydvästra Skånes sophjul. Därför försenas investeringar som förbättrar miljön, och därför blir det dyrare än vad som är nödvändigt.

Och vem är det som får betala notan för det här? Jo, det är du! Du som bor i Lunds kommun får sämre miljö och högre taxa för din sophämtning för att Göran Holm inte sköter sitt uppdrag.

Så går det när borgarna får makten över din kommun och dina sopor.

tisdag, november 20, 2007

fröken kårfullmäktigeledamot

Jaha, då har man gått och blivit kårfullmäktigeledamot! Jag är numera medlem i Lunds teologkår, som hade 6 (av 13) platser i fullmäktige vakanta inför denna termin. Så då ställde jag upp, tillsammans med fem andra. Av kårens 442 medlemar (en av Lunds minst kårer) röstade 53 personer, 12 % alltså. Det är ju inte precis ett jättebra valdeltagande... Valnämnden konstaterade att rutinerna för val måste stramas upp till vårens ordinarie val, det ser jag fram emot att vara med och göra. Undertecknad fick 27 "kryss", flest av alla i valet! Det ska bli superroligt att jobba kårpolitiskt i Lund, mycket nytt att lära och fundera på!

söndag, november 18, 2007

barndomsnostalgi om sopsortering

"I allt som rör sig, lyser eller låter - finns ett batteri som ska lämnas åter". Reklamjingeln för sopsortering flyttar mig tillbaka ett antal år till de där sommarmorgnarna då man satt klistrad framför tv:n och hejade på Morgan och Lasse när de pantade burkar på tid. "Ingenting försvinner - allt finns kvar!" löd den ytterst pedagogiska avslutningsramsan, och jag formades till att bli en mycket sopsorteringsmedveten människa (jag var självklart med i Tippen-klubben och jagade autografer en sommardag på lokala folkets park). Denna minnesbild, tillsammans med ett halvt avsnitt av favoriten Fem myror (det handlade om bokstaven Y och att man ska vara tyst på biblioteket) och statsvetaren som på Aktuellt kallade regeringen för "ett knattelag som inte har lärt sig reglerna och istället bara springer fram och tillbaka" - gjorde verkligen min söndag till en mycket bra dag. Pedagogiska barnprogram och regeringskritiska statsvetare - kan det bli bättre?

Nu ska jag återvända till mini-uppsatsen om religionsfrihet.

fredag, november 16, 2007

Nya kommunala skolor, och en friskola mindre

I onsdagskväll hade vi nämndsmöte i Barn och skolnämnd Lund Öster.

Detaljplanen för det område i Genarp där vi ska bygga om Häckebergaskolan behandlades. Beslutet att bygga om skolan tog vi för ett år sedan (?), och sedan dess har det processas genom den kommunala demokratin. Byggnadsnämnden har upprättat en detaljplan för de förändringar vi vill göra, vägar och grönområden runt skolan har diskuteratas och varit ute på remiss hos de boende runt omkring. Om allt går som det är tänkt får vi plats för 8 skolklasser eller 12 förskoleavdelningar förutom de klasser som finns idag, vilket är mycket välbehövligt. Vi bygger "kombiskolor" där rummen väldigt lätt ska kunna förvandlas från att klassrum till förskoleavdelningar eller tvärtom, beroende på i vilka åldrar vi har flest elever/barn. Mycket finurligt tycker jag. När detaljplanen är antagen och vunnit laga kraft (då det inte finns några överklaganden kvar), kan vi sätta igång och göra upphandlingar och börja bygga.

På varje nämndsmöte får vi en lång lista på hur det ser ut med våra byggprojekt ute på Öster. Mycket är på gång och helst skulle man vilja att allt börjar byggas i samma vecka som vi hittar tomten, men riktigt så lätt är det ju inte. Nu kan vi snart sätta igång och planera för de nya skolorna på Påskagängsområdet i Dalby, där det ska byggas ett helt nytt stort bostadsområde. En förskola och en F-9-skola ska vi ha. I samma lista ser vi att utbildningsnämnden har beviljat pengar, 12 miljoner, för att bygga om Revinge skola.

Vi diskuterade socialsekreterare i skolan, ett samarbete mellan BSN och socialförvaltningen. En omorganisering är på gång som vår förvaltning hade åsikter om. Socialförvaltningen borde få större ekonomiska resurser så att varje rektorsområde, eller till och med varje skolan, kan ha en socialsekreterare knuten till sig.

I bibban med inkomna skrivelser såg vi att Hjärnverket, som ansökt om att få starta en friskola och fick ok av nämnden (se vår reservation), har dragit tillbaka sin ansökan (för andra gången). Det känns ju inte så jätteseriöst. Tack och lov tappade de intresset innan de hann komma igång...

Mötets allra största frågan, införandet av en direkt skolpeng, får ha ett eget blogginlägg senare.

torsdag, november 15, 2007

En eftermiddag i Dalby

Idag har jag varit på skolkonferens på Nyvångskolan i Dalby. Att vara adjungerad i en skolkonferens som politiker handlar mycket om att nicka, lyssna och le. Jag börjar bli bra på det. Skolkonferensen diskuterade föräldrarådets synpunkter på bland annat skolfoton. Vidare pratades det om en plan för förebyggande och akut arbete mot alkohol och droger, budgetuppföljning t.o.m. oktober månad, kvalitetsredovisningen (som bland annat visade att 58 procent av eleverna i nian har VG eller MVG i matte och många väljer naturvetenskap). Julavslutningarna kommer inte att vara i kyrkan, något som skolledningen är väldigt bestämd om, men som ledde till lite diskussion på mötet. Nästa vecka kommer vår "religionsfrihets"-motion upp i kommunfullmäktige, jag ser fram emot diskussionen! Skolan funderar även på en bilfri vecka under våren och i december ska eleverna få fira skolans 40-årsjublieum med att få hamburgare, coca cola (!) och marängswiss...!

Bara så ni vet

För övrigt har det varit en galen dag, med bland annat seminarium om religionsfrihet.

Vilken eller vilka skolor stänger borgarna i Lunds Stad?

Gästinlägg från svmp-oppositionen i Barn och Skolnämnd Lunds stad
Reaktion på Internbudgeten 2008 I BSN Lunds Stad från S, MP och V

Vilken eller vilka skolor stänger borgarna i Lunds Stad?

Direkt skolpeng hotar kvalitén i skolor och förskolor. Målet med 11/16 barn per avdelning i förskolan – riskerar att ändras av borgarna till 13 respektive 18 barn per avdelning.Grundskolan ställs inför så stora besparingar att det motsvarar nedläggning av flera skolor.

Redan 2007 redovisar skolförvaltningen ett underskott till följd av volymökningar i några verksamheter som omräknat i tjänster blir ca 35 stycken.

Till detta kommer för 2008 en generell besparing på 3,6 mkr, 1 % effektivisering, 1 % reserv till kommunstyrelsen samt effekter av direkt skolpeng. Det preliminära resultatet av den direkta skolpengen är att det sker en omfördelning från Lunds stad till BSN Öster på 7 mkr. Förvaltningen redovisar att BSN Lunds Stad får 37 miljoner kronor mindre 2008. Det motsvarar 3,2 % eller 4 100 kr mindre i genomsnitt per barn/elev!

Det innebär minst lika många tjänster till, sammanlagt ca 70 stycken.

Avveckling av personal tar tid och organisationen för vårterminen är svår att ändra varför de åtstramningar som måste ske i verksamheten inte kan verkställas förrän till hösten 2008. Den totala besparingen skall då genomföras på ett halvår! Det blir ca 150 tjänster för att få budgeten att gå ihop. Så blev det med den magnifika satsningen på att föra ut mer pengar i verksamheten och satsa på ökad kvalitet i skolan.

Resultatet blir det motsatta – färre tjänster blir mindre vuxna kring eleverna. Barngrupper i förskolan kan ökas till nivåer som vi hade för 20 år sedan – då klaras ekonomin för de yngre barnen. För skolorna kan effekten bli att mindre skolor får läggas ner och eleverna flytta till de större enheterna. Valfriheten och mångfalden i det kommunala utbudet försämras.

Vi är djupt oroade för de konsekvenser som vi ser redan nästa år, för våra barn och vår personal! Vilken eller vilka skolor är olönsamma och ska rationaliseras bort?

Så blir det mer pengar ut i verksamheten som följd av direkt skolpeng? Till enskilda förskolor och friskolor JA, till kommunala skolor NEJ.

måndag, november 05, 2007

2-0 till borgarna, tyvärr. Men också 1 poäng till oss...

Ganska nyss hemkommen från ett långt kommunalpolitiska-gruppen-möte, min vanliga måndagskvällssysselsättning. Vi pratade om de ganska nyligen inledda diskussionerna om översiktsplanen som ska klubbas i fullmäktige i slutet av mandatperioden. Sedan fick vi några korta rapporter från kommunstyrelsen:

"Sociala lägenheter"
Lunds kommun har ett gammalt beslut att alla privata byggherrar och byggtanter som köper mark av kommunen måste upplåta ett antal lägenheter för socialförvaltningens att använda för människor som snabbt behöver bostad (exempelvis flyktingar och hemlösa). Tyvärr följs inte detta beslut. De privata byggherrarna och byggtanterna vägrar. Och den borgerliga majoriteten är inte särskilt på i förhandlingarna. I kommunstyrelsen i förra veckan hade borgarna en möjlighet att visa framfötterna i den här frågan, men vägrade att rösta för det yrkande som oppositionen lade om att ett antal lägenheter ska upplåtas åt socialförvaltningen. Mycket lågt.

Ett utmärkt tillfälle hade varit vid JM: s bostadsutbyggnad i kvarteret Måsen 16 på Väster i Lund. Vore det inte rimligt att åtminstone 2–3 stycken av de planerade 200 lägenheterna ställdes till förfogande för sociala behov? Det tycker nog de flesta, men inte Lunds borgerlighet.

Borgerligheten har hittills bara visat att de är mer måna om byggherrarnas bekvämlighet än att hjälpa de hemlösa och ta ansvar för en social bostadspolitik. (ur vänsterpartiets reservation i KS)

Jämställda löner
Den borgerliga majoriteten har nu definitivt avslutat den tidigare majoritetens (vsmp) satsning på jämställda löner i förtid. Det sista steget var kvar, innehållande 7 miljoner för satsning på de lägsta lönerna i kommunens olika yrkesgrupper, och flyttar över dessa till de högre avlönade tjänstemännens löneökningar. Att ta från de som inte har för att ge till de som har, är receptet för den borgerliga majoriteten. Vi ville självklart genomföra hela låglönesatsningen, som hittills minskat löneskillnaderna från 2000-3000 kr i månaden, till 1000 kronors skillnad, och sedan fortsätta att jämställa tjänstemännens löner. (Läs tidigare inlägg)

Religionsfrihet i Lunds skolor
Det meddelades även nu i kväll på kompols måndagsmöte att den socialdemokratiska kommunstyrelsegruppen valde att bifalla vår religionsfrihets-motion! Det är ett stort fall framåt. Miljöpartiet vacklar fortfarande. 1999 fick vi storstryk i kommunfullmäktige. Förhoppningsvis får vi lite mindre stryk när den kommer upp denna gång, nu när sossarna verkar gå på vår linje. (Läs här och hela motionen här).

Påtvingade religiösa ceremonier är inget man ska tvingas förhandla om skola för skola, med den lokala kyrkan. Med ett principiellt beslut från fullmäktige sätts en tydlig och välbehövlig ram. Därmed respekteras också alla barns och föräldrars, liksom skolpersonalens, frihet att slippa delta i en viss trosinriktnings andakter. Eventuell religion blir en privatsak – även i Lund. (ur vänsterpartiets reservation i KS)

valberedningsarbete i Stockholm

För övrigt spenderades helgen återigen i Stockholm på uppdrag för ungdomsförbundet. Satt och lyssnade på förbundsstyrelsen hela helgen. De diskuterade dokumenten inför kongressen i mars. Det var lite drygt att bara sitta och lyssna, men det är ju det som valberedningsarbetet går ut på.

Hann med att göra Stockholm lite också. Söndagseftermiddagen spenderades på Nationalmuseums Alexander Rosslin-utställning - ett hundratal 1700-tals porträtt (med allt vad det innebär av flärd...). Det var en mycket vacker utställning. Självklart är det ju så att porträtten av 1700-tals aristokratin är mycket yta och att det skiljer sig mycket från hur vanliga människor levde. Men det som slog mig mest var hur fruktansvärt många människor 1700-tals adeln bestod av (friherrar, grevar, prinsar, prinsessor, diplomater...), och hur många av tavlorna som är i privat ägo!

För övrigt vann Handels idag kampen för kollektivavtal mot Videomix. Heja!

För övrigt är Lantz i PI ett mycket underhållande program. Skämtet nedan fortsatte i ganska långa haranger om det där med att betala eller inte betala skatt...

"Regeringen kan innehålla spår av nötter... men det stämmer ju inte. Regeringen
innehåller bara nötter... och spår av skattemoral"

onsdag, oktober 31, 2007

Talarstatistik under all kritik...

På fullmäktige i torsdags (det trådlösa nätverket funkade inte så det blev inget bloggande) roade jag mig med att föra talarstatisk. Resultatet var, som förväntat, skrämmande (med reservation för att jag kan ha missat något):

Delårsbokslutet
Män: 12 (+repliker: 5)
Kvinnor: 1 (+repliker: 1)
Inläggen var i genomsnitt 3 minuter långa.

"Januaribolaget" (samarbetsprojekt kommunerna-universiteten. Flummigt).
Män: 9
Kvinnor: 2

Direkt skolpeng
Män: 10 (+repliker: 16)
Kvinnor: 9 (+repliker: 15)
Inläggen var i genomsnitt 7 minuter långa

Sammantaget var alltså 30 % av inläggen i talarstolen av kvinnor. Intressant är att det var helt (nästan) jämnt när det gäller skolpolitik, men bara en endaste kvinna i talarstolen när det diskuterades delårsbokslut.

Tänk långsiktigt om skolan!

insändare med Kenth Andersson (s), införd i Sydsvenskan 24/10 07

På onsdagskvällens nämndsmöte i Barn- och skolnämnd Lund Öster behandlades ett förslag från oss i oppositionen som handlade om Revinge skola. Vi ville utreda hur Revinge skola ska se ut i framtiden, utifrån pedagogiska och sociala skäl. Skolan i Revinge har årskurserna F-5, men har idag väldigt få elever. Just nu finns inga elever alls i årskurs 4. Vi har flera gånger i nämnden spekulerat kring hur denna lilla verksamhet påverkar eleverna. Verksamheten i Revinge är väldigt bra idag, med mycket duktiga pedagoger. Vi har nyligen beslutat att bygga om skollokalerna för att de ska bli mer ändamålsenliga, vilket är ett bevis på att vi vill ha en verksamhet i byn. Men det är inte helt säkert att verksamheten alltid ska se ut så som den gör idag. En skola är aldrig huggen i sten, inflyttning eller utflyttning gör att verksamheten förändras. Ska vi även om 4-5 år ha årskurs F-5 på skolan, eller ska vi ha fler eller färre årskurser? Detta ville vi att förvaltningen skulle titta närmare på, tillsammans med föräldrar och pedagoger i Revinge. Rapporten skulle ge oss politiker mer kunskap om Revinge, kunskap som redan finns hos professionen, och som vi vill ha på papper.
Ovanstående resonemang håller inte den borgerliga majoriteten med om. De valde att avslå förslaget om att analysera verksamheten i Revinge närmare, av anledningar som vi aldrig lyckades bli kloka på. Vi hoppas därför att den borgerliga majoriteten kan svara oss nu, när de har hunnit tänka lite till. Är ni rädda för att höra pedagogernas tankar om sin skola? Varför vill ni inte se långsiktigt på vår verksamhet i Revinge? Eller är det så krasst att ni inte vill rösta igenom ett förslag som kommer från oss i oppositionen, är blockpolitiken så stark i BSN Lund Öster? Vi i (v) och (s) tänker långsiktigt om skolan i Lund, och vi uppmanar borgarna att göra detsamma.

Vi fick ett svar, från Torsten Czernysson (kd). Replik på den är skriven och inskickad!

Dagens frukostläsning, om friskolemarknaden

Min frukostläsning idag var en artikel ur tidningen Skolvärlden (nr 17, 2007), Lärarnas Riksförbunds tidning: Har den kommunala skolan något värde?. Skrämmande läsning.
"I februari i år köpte utbildningsföretaget Academedia det fristående NTI-gymnasiet för 200 miljoner kronor. Academedia är noterat på börsen och aktien steg med 80 procent samma dag som nyheten presenterades. (...) Det börsnoterade investmentbolaget Bure Equity äger cirka tio procent av aktierna i Academedia. Bure har dessutom via sin egen friskole­koncern Anew learning köpt flera friskoleföretag de senaste månaderna, bland annat Rytmus musikgymnasium i Stockholm och Fenestra AB i Göteborg. Anew Learning äger sedan tidigare Vittrakoncernen, IT-gymnasiet och Framtidsgymnasiet. Om Academedia och Bure lyckas kommer de att locka fler skolföretag och spekulanter till börsen. Friskolor är ett hett område, enligt aktie­mäklaren Avanza som placerar pengar åt privatpersoner.
- Marknaden letar efter branscher som är på väga att förändras i grunden och skolan är en sådan bransch. De som köper skolaktier är samma slags spekulanter som köpte och sålde IT-aktier tidigare, säger Claes Hemberg, informationschef på Avanza.
-Det säger tyvärr sig självt att man inte satsar på ­Rosengård eller andra områden där eleverna har stora behov. Pengarna går till rika områden i Täby eller innerstaden där de har störst förutsättning att växa, säger Claes Hemberg."

tisdag, oktober 30, 2007

Dags att börja nominera, kamrater!

Nu är det nästan exakt fem månader kvar till Ung Vänsters nästa kongress, den 43:e i ordningen. Vi i valberedningen har precis fått ordning på vår mejladress, så nu går det att börja skicka nomineringar till oss: valberedningen @ ungvanster.se. Vi ser fram emot att få mycket att göra!

Helgen spenderades i Stockholm. Vi hann med två bra valberedningsmöten och lyssna på debatten på distriktsstyrelsekonferensen. Många nya medlemmar och många olika personer uppe i talarstolen, vilket såklart är väldigt glädjande (det bådar gott inför kongressen)! Dessutom hann jag med att promenera lite på Söder, titta in i Stockholms moské och ta en tur ut till Hammarby Sjöstad, där Sveriges förmodligen vackraste kyrka finns.

Grand Hotel, återigen

I förra veckan hade jag återigen på seminarium på Grand Hotel i Lund, för andra gången i mitt liv. Även den här gången var Lunds Energi värd för arrangemanget, det var det tredje seminariet i deras 100-års-firande. Förra gången var temat "den gröna energin", nu handlade det om energin och välfärden. Jag är pinsamt dålig på energi-frågor. Jag fattar ingenting när man börjar prata om kilowatt-timmar och annat obegripligt. Om det finns någon naturvetare där ute som vill ge mig en lektion vore det mycket välkommet. Eftermiddagen på Grand inleddes med en lunchbuffé (ja, jag måste skaffa mig en mobil med kamera för att föreviga dessa tillfällen). Jag satt bredvid en av moderaternas äldre fullmäktigeledamöter, och pratade om religion och kyrkan (han tyckte KG Hammar var för röd). På seminaret, där för övrigt antalet kvinnor uppgick till hela 7 stycken av 67 deltagare!, presenterades sedan olika verksamheter som får energi från Lunds energikoncern, universitetssjukhusen och läkemedelsindustrin bland annat, samt att nivån av partiklar i luften har minskat... Badtunnor utmålades som mycket energikrävande och därmed onödiga, privat vedeldning är dåligt för luftmiljön - föreläsaren påpekade att Maud Olofsson berömda badtunna, som hela alliansen badade i (och som var vedeldad!), därmed är ett miljöproblem. Centerpartiets starka man (för dagen klädd i rosa och turkos) skruvade på sig...

Ja, det är faktiskt lite skumt att kommunen, i form av Lunds energi, betalar massor med pengar för att ha seminarier på Grand Hotel.

För övrigt har jag en ny favorit-sida. Jag har surfat runt flera gånger och skrivit en lång önskelista.

söndag, oktober 21, 2007

Skåne Social Forum, live från Mejeriet!

Sitter och lyssnar på Aron Etzler, chefredaktör för Flamman (Tack vare stadsnätet kan jag blogga! I det socialistiska Lund ska det finnas trådlöst nätverk överallt!). Etzler pratar om vänstern i Trondheim (Norge), som på ett mycket framgångsrikt sätt har arbetat mot privatiseringar och annan form av konkurrensutsättning i kommunen - en återkommunalisering av verksamheterna. Grunden i detta ligger i att det i ett av världens rikaste länder, Norge, fanns en mycket dålig kommunal och offentlig verksamhet (dåliga skolor, ett dyrt "beställar-utförar-system" system m.m.). Med Trondheim som "skyltfönster" vann vänstern även valet på riksnivå, och drog bland annat tillbaka sina styrkor från Irak. Etzler har skrivit en bok om detta, som jag ska läsa vid tillfälle.

Tidigare idag var jag på ett föredrag om NGO:er och biståndspolitik, anordnat av VIF (Vänsterns internationella forum). Det var mycket intressant. De pratade om att riskerna med fler och fler stora NGO:er (Non-governmental organisations). Svenska freds togs som exempel, där den ökad andelen statsbidrag har lett till ett minskat antal medlemmar. 1980-1999 ökade andelen statsbidrag från ett par procent till 45 procent, och antalet medlemmar minskade från 11000 till 4900. De stora NGO:erna är beroende av statsbidrag (vilket inte precis uppmuntrar kritik av statens biståndspolitik) och har ofta ledare med personliga kontakter med statsmakten (Läkare utan gränsers grundare är idag utrikesminister i Frankrike). Det betyder att de vanliga folkrörelserna, som har en stark förankring hos vanligt folk, slås ut. Det var ett mycket intressant föredrag, inte helt okontroversiellt.

Jag har inte deltagit så mycket på årets Skåne Social Forum, mest stått vid vårt bokbord. Idag pratade jag förresten med en mycket trevlig liberal om bland annat talartidsbegränsningar i fullmäktige. Det tål att funderas på. Men min bild av forumet är att det har varit lyckat och välbesökt. Det hade varit trevligt om LO-förbunden hade varit här också, och inte bara relativt små organisationer på vänsterkanten.

lördag, oktober 20, 2007

En annan värld är möjlig!

Idag har jag varit på Skåne Social Forum nästan hela dagen. Det var mycket folk, vilket var riktigt roligt att se med tanke på den mycket skrala ekonomi som forumet har. Mediarapporteringen inför forumet har dessutom varit bra. Mest stod jag vid bokbordet och pratat med folk, partikamrater såväl som andra som var allmänt vänsterintresserade. Det blev inte så många föredrag för min del, tyvärr. Jag hann bara med att se en film om kampen för det danska ungdomshuset. Jag var på en av de stora demonstrationerna i Köpenhamn i våras, men har annars fått en ganska negativ bild av Ungdomshuset-kampen. Så jag tänkte att jag skulle se filmen, med det ironiska namnet "500 stenkastande autonome voldspsykopater fra helvetet". De två huvudpersonerna, två aktivister som arbetat med och varit aktivister i Ungdomshuset i många år, pratade om sin syn på huset och kampen runt omkring det. Jag kände igen mig i mycket av det de sa (vilket förvånade mig eftersom det är allmänt känt jag inte har stora tankar om anarkister), främst när de pratade om att bygga upp en verksamhet och jobba dygnet runt med denna i många års tid. De berättade hur Ungdomshuset efter ett tag dränerat dem på kraft och att de kände att det enda de ville göra var att flytta och börja om på ny kula någon annanstans. När man själv helt enkelt har blivit ett med organisationen. Dessutom var de intervjuer som handlade om anarkistisk ideologi intressanta. Men jag står fortfarande för det som jag skrev för ett tag sedan.

Imorgon ska jag vara på forumet hela dagen igen. Mina planer på att bli helt klar med min del av grupparbetet i religionsvetenskap den här helgen, ser inte ut att gå i lås. Det får bli måndagförmiddag istället.

12,5 procent kvinnor

Igår var det professorsinstallation i Lund. Bilderna i sydsvenskan visar en mycket uppklädd rektor, och allmän högtidlighet i universitetsaulan. Samma tidning har också en lista på de nya professorerna. Jag räknar till två kvinnor bland 16 nya professorer. 12,5 procent. Heja jämställdheten!

Till alla er som nu reagerar med att "professurer ska minsann tillsättas efter kompetens". Självklart är det så. Att vara professor är ju inte ett jobb vilket som helst, utan ett uppdrag man får efter "lång och trogen tjänst". Problemet med ojämställdheten börjar mycket tidigare än vid professorsinstallationen. Fler kvinnor än män studerar på universitetets grundutbildningar, men andelen kvinnor minskar snabbt ju högre upp i utbildnings- och forskningssystemet vi kommer. Det är ett problem som måste åtgärdas. Varje gång det är en professorsinstallation påminns vi om detta.

torsdag, oktober 18, 2007

Kom igen nu, ta emot flyktingarna!

Migrationsverket har nyligen gått ut med en lista på vilka kommuner som inte tar emot flyktingar. Det handlar om 230 ensamma flyktingbarn. Lomma är en av de kommuner som inte tar emot flyktingar, vilket migrationsverket kritiserar. En av Lommas kommunalråd säger nu i radions P1 att "vi har inte möjlighet att ge flyktingar ett bra liv i Lomma". Det kunde man kanske tänkt på innan man gick ut och sålde SAMTLIGA hyreslägenheter för 180 miljoner kronor. I Svedala skyller man på "de mörka krafterna" (antar att det syftas på nasister och övrigt pack). Kanske kunde kommunen ta och göra upp med dessa "mörka krafter". Ett sätt skulle kunna vara att se till att kommunen har en mer blandad befolkning, och därmed mindre segregerade skolor. Kommunalråden fortsätter att slingra sig i radion, medan 230 flyktingbarn väntar på att få en trygg tillvaro och börja bygga upp sina liv igen.

onsdag, oktober 17, 2007

Vi är olika, men går i samma skola

Vi är alla olika. Vi har olika intressen och är bra på olika saker. Vissa av oss väljer att läsa samhällsprogrammet på gymnasiet, andra väljer att läsa byggprogrammet eller barn- och fritid. Vi är alla olika, men i all vår olikhet måste vi kunna träffas, studera, leva och bo sida vid sida. Lund har ett stort universitet och präglas av att vara en kunskapsstad (en av kommunens slogan är "idéernas Lund"). Här finns fyra stycken kommunala gymnasier, ett av dem är ett utpräglat praktiskt gymnasium, och har (såklart/tyvärr) lägre status än de tre andra som anses vara teoretiskt inriktade. Nu har en av de skolorna, den teoretiskt inriktade Katedralskolan, platsbrist. Tjänstemännens svar är att flytta handelsprogrammet till det mer praktiska gymnasiet, och på så sätt ännu mer renodla Katte som en teoretisk skola (läs här, här och här). Det är såklart oacceptabelt. Vi måste ha skolor där elever med olika kunskaper och intressen träffas, handelselever och naturelever ska äta lunch i samma matsal. Vi är alla olika, men går i samma skola. Men då återstår platsproblemet på Katte. En av de stora anledningarna till platsbristen är att den nya internationella grund- och förskolan fick lokaler på Kattes område. Vi hade hellre velat att den internationella skolan på eller i anslutningen av en av kommunens skolor, så att de engelskspråkiga eleverna får träffa de svenskspråkiga eleverna. Vi är alla olika, men går i samma skola.

För övrigt var det underhållande att se Ohly och Reinfeldt battla i talarstolen i riksdagsdebatt idag. Reinfeldt myntade det fina begreppet "Ericsson hjärtar Sahlin, Sahlin verkar hjärta Ericsson. Ingen hjärtar Ohly". Och Ohly pratade om att hålla handen.

måndag, oktober 15, 2007

Vita käppens dag

Idag på lunchen gick jag en promenad genom centrala Lund med Edit från Synskadades riksförbund. Som ni förstår var det inte en vanlig promenad, utan jag gick med ögonbindel och med en vit käpp i handen, och med ett nästan krampaktigt tag om Edits arm. Framför oss gick (tror jag, jag såg ju inget) Börje från centern med Lars från SRF. Det var en mycket trevlig och intressant promenad (Edit tyckte jag var mycket bra på att svänga med käppen, hon såg nämligen lite). Vi kryssade mellan gatupratare (skyltar utanför restauranger och affärer), lyssnade efter pipande ljud vid övergångsställen och försökte känna var trottoaren slutar och gatan börjar. Dessutom åkte vi buss en liten bit. Vi kommer fram till att det finns flera saker vi måste jobba med vad gäller en mer tillgänglig stadsmiljö för synskadade:
  • Kanter som markerar övergången mellan gata och trottoar
  • Bort med "gatupratarna" som man lätt snubblar över om man inte ser dem
  • Alla bussar måste berätta vilket nummer de har, genom utrop vid busshållsplatsen.

Ovanstående ska jag ta med mig till kommunalpolitiska gruppmötet ikväll, och diskutera hur vi ska jobba vidare med det. Vi fick med oss en informationsmapp som jag ska titta igenom, det finns säkert många fler saker man kan förbättra. Sedan blev det lite fika och mingel. En mycket lärorik lunchpromenad!

För övrigt lyssnade jag precis på Jan Björklund på radions P1. Det är inte bra för min hälsa att lyssna på honom. Han pratade om religiösa friskolor. De har putsat lite på skollagen, vilket ju såklart inte löser några problem. Den enda hållbara lösningen för att garantera en skola där barn med olika bakgrunder träffas är en offentligt styrd och finansierad skola. Björklund skilde på begreppen "religiösa inslag" och "konfessionella inslag" och menade att skolan ska innehålla religiösa inslag. Han tyckte bland annat att det var trams att inte tillåta skolavslutningar i kyrkan. Jag tycker att hela Jan Björklund är trams (eller iallafall hans åsikter...).

fredag, oktober 12, 2007

Torna Hällestad revisited

(bloggens hundrade inlägg!)

Idag har jag och min partikamrat Nilla, ledamot av byggnadsnämnden, varit på besök i Torna Hällestad. Vi åkte dit för att träffa en av de personer som bor granne med ett av byns utbyggnadsområden, precis intill "Kaninlandet". Kaninlandet är, som namnet berättar, ett fält där det finns många kaniner. Det är sedan tidigare fredat av kommunen och kommer inte att bebyggas. Nu vill dock privata intressen i byn bygga ett antal radhus precis intill Kaninlandet. Vi och miljöpartiet har protesterat mot detta eftersom det dels ger en ny vy av byn när man kommer på den stora infartsvägen mot Dalby, som skulle förstöra bilden av "byn på åsen". Dessutom har marken där det ska byggas ett stort biologiskt intresse med bin och annat. Det kommer att byggas på andra ställen i byn också, som är mer passande. Totalt planeras minst ett tjugotal nya villor i Torna Hällestad. Det finns en idé om att starta upp en fjärde förskoleavdelning på skolan i byn, och blir dessa nya hus av så kommer den avdelningen verkligen att behövas! Efter jul kommer skolan att återinvigas efter att ha byggts om, och jag hoppas att jag får komma på invigningen! Jag traskade runt i Torna Hällestad ett par timmar i somras, och det var trevligt att se byn i höstskrud, den här gången med en mycket kunnig guide!

För övrigt fick Al Gore Nobels fredspris. Det var oväntat, men ändå inte. Jag är lite skeptisk, men det är ju bra att han ska ge bort pengarna till den amerikanska miljörörelsen!

torsdag, oktober 11, 2007

Gemensam front i oppositionen!

Ikväll har vi haft gemensamt gruppmöte för oppositionen i de två barn- och skolnämnderna (förskola, grundskola) samt utbildningsnämnden (gymnasieskola, komvux). Det var ett givande möte, med erfarenhetsutbyte och kampvilja.

Komvux har diskuterats mycket sedan valet. Något av det första borgarna gjorde i regeringsställning var att minska de statliga anslagen till komvux, vilket ledde till en drastisk minskning av antalet utbildningsplatser. Det är ett mycket ideologiskt tilltag, där de människor som efter sin ordinarie studietid vill vidareutbilda sig eller komplettera sina kunskaper, får svårare att göra detta. I vårt budgetsförslag senast la vi till pengar för att komvux skulle kunna hålla samma kvalitet. Borgarna röstade självklart ner det. Vi var ikväll överens om att komvux är en av de viktigaste (om inte den viktigaste!) verksamheten på skolområdet. Kanske kan vi få med oss sossarna på att återställa de borgerliga skattesänkningarna för att satsa på komvux...

Självklart diskuterade vi det borgerliga förslaget att införa direkt skolpeng. Det kommer upp i fullmäktige om ett par veckor. Vi blev inte så mycket klokare den här gången, förslaget är fortfarande rörigt och svårt att se konsekvenserna av det. Ett resultat är att organisationen för modersmålsundervisningen förändras i grunden. (Har skrivit om detta tidigare) Istället för att ha en gemensam rektor för alla modersmålslärare, vilket underlättar samordning och därmed ger en bra kvalitet, kommer alla rektorer att vara ansvariga för modersmålsundervisningen på sin skola. Idag är det väldigt många elever som utnyttjar sin rätt till modersmål i Lund, och vi kommer att bevaka så att nyttjandegraden inte minskar.

Vi kommer att fortsätta träffas i svmp-gruppen för att behålla initiativet i skoldebatten i Lund!

lördag, oktober 06, 2007

Lomma säljer alla sina bostäder

Sydsvenskan rapporterade igår att Lomma kommun (utanför Lund, vid kusten) har beslutat att sälja hela sitt kommunala bostadsbestånd, bestående av 285 lägenheter. "Skynda, fynda! Allt ska bort!" kan man tänka sig att det står på skyltarna i fönstren på Lfabs fastigheter. Det är ett vallöfte från borgarna som nu ska infrias. Priset är satt till 185 miljoner och köparen måste garantera att bostäderna även i fortsättningen ska vara hyresrätter. Att sälja sina fastigheter, sitt fasta kapital, bara för att man har bestämt sig för det (kommunen vill nämligen inte ha budgivning och få upp priset), och därmed förlora den demokratiska makten över en del av bostadsmarknaden i kommunen, är galet i sig. Men de galnaste är följande uttalande från Lommas tekniska nämnds ordförande (från sydsvenskans artikel):

"– Det viktigaste är att vi säljer till en seriös förvaltare med långsiktigt perspektiv, säger Anders Berngarn (m), ordförande i tekniska nämnden."

Borde inte kommunen vara den förvaltare som är mest seriös och som har det bästa långsiktiga perspektivet när det gäller bostadsbyggandet? Uppenbarligen anser inte borgarna i Lomma sig vara seriösa och långsiktiga. Just ett snyggt sätt för kommunen att frånsäga sig ansvaret för den lokala bostadsmarknaden.

fredag, oktober 05, 2007

"Det är ju det bästa partiet!"

Samtal med en kompis till min korridorare i köket nu ikväll:

hon: Jaha, du sitter i kommunfullmäktige?
jag: Javisst
hon: För vilket parti då?
jag: Vänsterpartiet
hon: Wihi!
jag: (skrattar) Det är inte alla som reagerar så!
hon: Ja, men det är ju det bästa partiet!

Hörde på sydnytt att "sexutställningen" på Kulturen har blivit vandaliserad (artikel i sydsvenskan). Jag kan inte undgå att associera till diskussionen på kommunfullmäktige i förra veckan, vilket verkligen är dåligt av mig, jag vill ju inte insinuera och så...

Mediarapporteringen från senaste KF









Sydsvenskan 28/9 2007

måndag, oktober 01, 2007

Åka buss till "vänsterparti-pris"!

Idag (och även i lördags, men då var jag inte med) hade vi en mycket rolig aktion på busstorget Botulfsplatsen i Lund. Som tidigare rapporterats har den borgerliga majoriteten höjt busstaxan i Lund. Höjningen från 12 kr till 15 kr trädde i kraft idag. Därför hade vi torgmöte på Botulfs under lunchtimmen, där vi delade flygblad och erbjöd folk att åka buss till "vänsterparti-pris". Vi har lagt förslag i kommunfullmäktige om att sänka busspriset till 10 kronor, under parollen "ta tian tillbaka". Tillsammans med flygbladen delade vi därför även ut femkronor, så att folk bara behövde betala tio kronor själva (i lördags, innan höjningen trädde i kraft, delades det ut två enkronor). Det hela var mycket uppskattat och bussåkarna höll såklart med oss om att en sänkning hade varit bra ur många olika perspektiv. Framförallt uppskattades flygbladet av pensionärer, som ju ofta åker stadsbuss och har låga inkomster.

Förutom detta satt jag återigen på möte idag där vi diskuterade upphandlingen av voteringsanläggningen till fullmäktigesalen (för tredje gången!). Den andra stora frågan på detta möte var vilka dagar i juni vi ska ha budget-kommunfullmäktige. Moderaterna kan inte bestämma sig och folkpartiet är lite veliga...

fredag, september 28, 2007

Svenskt Näringsliv i min brevlåda

När jag kom hem idag såg jag ett stort kuvert som stack fram ur min brevlåda. Loggan längst ut gick inte att ta miste på - den röda och gula vingen som representerar Svenskt Näringsliv. Arbetsgivarorganisationen vill att jag ska ta lite av min dyrbara tid för att besvara deras "Enkät om företagsklimatet i Lund".

Nu vill vi veta vad du anser om företagsklimatet i din kommun och hur det kan bli bättre.

Jag ska svara på vad jag anser om allmänhetens attityder till företagande, skolans attityder, kommunens service och om jag känner någon lokal företagare som jag brukar diskutera företagsklimat och samhällsfrågor med. Jag vet inte hur jag ska göra. Ska jag svara eller ska jag slänga den? Kan man svara på ett vänster-sätt? Hur gör man för att motarbeta enkätens syfte? Jag har ingen aning om attityden till företagande i min kommun (den är nog för bra) och jag känner inga företagare. Men jag vet att Lunds borgerliga majoritet hellre sänker skatten än satsar på att bygga ett nytt och modernt badhus. Hellre sänker skatten än ger tillräckliga resurser för att minska grupperna i förskolan. Hellre satsar på fribyggartomter än hyresrätter.

Vad krävs för att företagen ska kunna anställa fler medarbetare? (Flera svar möjliga!): A. Tillgång till kompetent arbetskraft B. Sänkta arbetsgivaravgifter C. Tillgång till riskkapital D. Sänkta skatter E. Ökad erfterfrågan F. Flexiblare anställningsregler

Jag tror faktiskt att jag slänger enkäten.

Hela politikereliten på Facebook...

Dagens roligaste







Dagens roligaste 2. Jag har haft en röd tröja på mig idag. Visst, det förändrar inte världen att folk har röd tröja på sig. Men ibland måste man kunna göra politiska saker som inte är samhällsomstörtande direkt. Man måste ju självklart föra en politisk kamp samtidigt också.

torsdag, september 27, 2007

Kommunfullmäktige 27 sept. del 5

Policy för kameraövervakning

För ett par möten sedan ville borgarna installera kameraövervakning på Polhem och Vipan, två av kommunens gymnasieskolor. Vi ville självklart inte det, och fick igenom en återremiss till kommunstyrelsen för att ta fram en policy om hur man ska göra med kameraövervakning. Detta skulle kosta 700 000 kronor. Nu har vi fått tillbaka ärendet och fått en policy, som är helt okej (kameraövervakning är ju inte bra alls, men om man ska ha det måste man ju ha någon form av policy att gå efter). Det ska nu göras en bedömning i varje fall inte bara om övervakning ska göras utan även när på dygnet. Nu är det så roligt att borgarna har dragit tillbaka sitt förslag att kamerövervaka Polhem och Vipan! De har helt enkelt tänkt efter, tack vare oss. Det måste ju betyda att vi är bra och borgarna är dåliga.

Kommunfullmäktige 27 sept. del 4

Nu har vi en votering om huruvida vi ska avgöra ärendet om vilka dagar vi ska ha budgetmöte nästa år. Eftersom borgarna av någon anledning inte har kunnat bestämma sig så har vi nu bordlagt detta ärende och ska alltså vänta med att avgöra vilka datum vi ska ha möte. Hur svårt kan det vara att bestämma sig för om det ska vara 12-13/6 eller 18-19/6.

Det här mötet har tagit väldigt lång tid. Det har varit många äldre män uppe i talarstolen och upprepat sig själva. De tycker uppenbarligen om att höra sina egna röster. I ärenden som handlar om viktiga stridsfrågor och budgeten måste debatten få ta tid. Men nu har vi ägnat mycket tid åt frågor som inte kan anses vara kontroversiella. Det är underligt. Även om det ibland framkommer nya saker och nya yrkanden, så är det väldigt ofta så att ärendena redan är avgjorda när de hamnar i kommunfullmäktige. Nu har en moderat stått i talarstolen länge för att bara konstatera i slutet av sitt anförande att alla partierna var eniga i byggnadsnämnden om den detaljplan vi nu ska ta. Nu fortsätter en sosse med att konstatera att vi är överens och att denna detaljplan är viktig. Vi hade förmodligen kunna klubba den ganska snabbt, om de medelålders vita männen inte varit så angelägna om att stå i talarstolen för att höra sina egna röster. "Det är viktigt att planen inte försenas", säger centerpartisten. Men vad bra, då kanske vi kan klubba den nu!?

Sverigedemokraterna var uppe och ställde en fråga tidigare, där de kritiserade en konstutställning som är på Kulturen just nu, som enligt sd innehåller perversa och omoraliska konstverk. Det borde inte skattebetalarna finansiera (Lunds kommun ger ett litet bidrag till Kulturen, som är fristående). Det var lite skojigt. Vi hoppas i konsekvensens namn att de lappar som skickas i salen inte innehåller perversiteter.

"Reklamen" vi får på vår plats varje möte

Ganska ofta ligger det en hel del papper på våra platser när vi kommer till mötet. Idag låg tidskriften Öi där (med danskt ö), Öresundsinstitutets tidskrift, som skriver om hur fina kompisar vi är trots att vi bor på olika sidor Sundet. Min partikamrat Nita skickade en lapp (värsta mellanstadie-fasonerna) och bad mig räkna hur många kvinnor respektive män som var på bild i tidningen. Jag räknade. 23 personer på bild: 4 kvinnor, 19 män. Heja näringslivet.

Kommunfullmäktige 27 sept. del 3

Jag har ställt en fråga till tekniska nämndens ordförande (m). Det kan man göra när man har konkreta (aktuella) frågor som man sedan debatterar enbart frågeställaren mot den som svarar (till skillnad från en interpellation, där alla får vara med och debattera, och där svaret måste komma skriftligt till alla ledamöter innan mötet).

Fråga till tekniska nämndens ordförande Tomas Avenborg (m)

I lördags, 22 september, var det den internationella bilfria dagen. Detta uppmärksammades på många håll i världen. I Lund firades dagen med en miljöbilsutställning på Mårtenstorget. Lund var alltså inte bilfritt, utan fylldes med ännu fler bilar än vanligt.

1. Anser du att miljöbilar inte är bilar?

2. Kommer du att arbeta för att Lund blir bilfritt på riktigt nästa år den 22 september?

Avenborg svarade att ja, miljöbilar är bilar. Sedan sa hanatt han tyckte det var ett bra evenemang att visa miljöbilar. Det hade gettmycket medial uppmärksamhet och det är ju bra att köra miljövänligt om manväljer att köra bil. Men poängen med den bilfria dagen är ju att man inte skavälja bilen, utan cykla, gå eller åka kollektivt istället! Så jag uppmanadehonom att till nästa år tänka på alternativ som är verkligt bilfria, och detsvarade han inte på. Kanske kan man säga att han såg lite skamsen ut...

Jag fick ett sms om stöd till burmeserna

"In support of our incredibly brave friends in Burma: May all people around the world wear a red shirt on Friday, September 28".

Jag har inte så många röda kläder, men jag kanske hittar något. För övrigt lät min hindiusm/buddism-föreläsare bekymrad idag när han pratade lite om munkarna i Burma.

Kommunfullmäktige 27 sept. del 2

Utbyggnadsprogrammet för Lunds kommun 2007-2013, med utblick mot 2017

Lund gick för en liten tid över 105 000 invånars-gränsen, meddelade tekniska nämndens moderata ordförande från talarstolen. Av den anledningen är det extra viktigt att vi tar ett bra utbyggnadsprogram, fortsatte han. Och det ska vi göra nu. Bostadsbyggandet är nog ett av de politiska områden där vi ser de ideologiska skillnaderna tydligast i Lund. Varje gång vi i oppositionen får möjlighet yrkar vi tillägg för att betona vikten av att bygga hyresrätter. Och varje gång de får tillfälle yrkar borgarna avslag på hyresrätterna och vill istället ha fler fribyggartomter (tomma tomter för att bygga privat-hus). Så ligger läget på det här programmet, betoning på hyresrätter eller betoning på fribyggartomter. (För många)fribyggartomter är dumt, förutom för att det kräver mer pengar och större lån för att bygga en villa än att hyra en hyresrätt, eftersom det tar mer plats och kräver mer åkermark och ger oftast sämre trafiklösningar då det går vägar fram till varenda bostad och inte som i flerbostadshus-områden, där parkeringar byggs i utkanten av områdena. "Det ska byggas mer stadsmässigt" hörs från talarstolen, vilket betyder högre (men inte för höga) hus.

Moderaterna för fram att 33 % av Lunds lägenheter är bostadsrätter och resterande 67 % privata och kommunala (hälften, hälften) hyresrätter, och menar att vi måste ha ett varierat boende. Sossarna för fram att 8 500 personer står i LKF:s kö och att behovet måste få styra. Ibland kan sossarna briljera. Borgarna anser att socialdemokraterna skapar motsättningar som inte finns, och att det faktiskt finns de som vill ha bostadsrätter. En av folkpartisternas kvinnor tycker att sossarna för fram plakatpolitik i stil med "ropen skalla hyresrätter åt alla". Svaret kommer snabbt från sossen: "nej, Tove (fp, min anm.), vi ska inte tvinga dig att flytta ifrån Professorsstaden!". Ridå.

För övrigt fick jag två apelsinklyftor av min sverigedemokratiska bänkgranne. Det var snällt. Och folkpartisten som jag hade som bordsherre på Teologkårens novischfest för en vecka sedan kom fram och tackade för senast. Det var trevligt. Ibland måste man vara snäll, inte bara mot sossarna utan även mot borgarna.

Kommunfullmäktige 27 sept. del 1

Då var det dags igen. Idag har vi spännande saker på dagordningen: utbyggnadsprogram för Lunds kommun, en detaljplan för en del av Dalby samt en policy för kameraövervakning. Dessutom har vi en motion frå (s) om antirasistiskt arbete och en motion från s/v/mp om rättvisa inköp i kommunen.

Mötet inleddes med att Erikshjälpen fick ett miljöpris av kommunen, framförallt för att deras verksamhet handlar med återanvända saker. En äldre herre med borgerlig partifärg (okej, centerpartist) delade ut priset. Erikshjälpen representerades av en man och två kvinnor. Den äldre herren räckte fram checken med prispengarna till mannen med orden:

"Vi gör väl såhär att vi ger mannen pengarna..."

Kvinnorna fick därmed varsin bukett (rättvisemärkta) rosor. Alltid fint när borgarna positionerar sig i feministiska frågor.

tisdag, september 25, 2007

På besök i verkligheten, del 2

Återigen ett besök i verkligheten idag, på Nyvångskolan i Dalby. Det är kul att vara ute på skolkonferenser, både som politiker och som blivande lärare. Tyvärr var ingen av Nyvångskolans 630 elever närvarande på mötet, trots att Nyvångskolan har ett väl utvecklat elevdemokrati-arbete. Det var ett kort möte, men jag fick reda på att kommunens IP-telefoni fortfarande inte funkar till belåtenhet. Den kostar Nyvångskolan 600 000 kronor. En rolig grej var istället att man från skolledningens sida funderar på att göra Nyvångskolan till en godisfri zon! Det tycker jag låter riktigt bra. Det antogs en läxpolicy, vilket är väldigt viktigt för att alla elever ska ha samma möjligheter i skolarbetet. Alla har ju inte föräldrar som kan hjälpa till hemma.

På besök i verkligheten

Det har inte blivit så mycket skrivet den senaste tiden. I torsdags var jag på besök på Hagalundsskolan i Dalby, ett besök i verkligheten alltså. En av rektorerna visade mig runt och berättade om skolans tematiska undervisningsform. Biblioteket och slöjdsalen är skolans hjärtan. Hagalund ska byggas om helt och hållet, ett projekt i storleksordningen 100 miljoner och som förhoppningsvis är klart 2010. Det ska bli spännande att se. I Hagalunds ansvarsområde finns också Torna Hällestads skola, som också har blivit ombyggd. Det projektet ska vara klart till terminsstarten till våren. Just nu håller skolgården på att anläggas. Hoppas att jag får komma på invigning... Skolkonferensen var lite orolig för hur de små skolorna (Torna Hällestad och Revinge) finansieras. De går inte runt på sina skolpengar (ett antal tusenlapppar per elev) utan måste få extra bidrag från nämnden. Det ska bli intressant att se hur detta blir när den direkta skolpengen är genomförd.
I eftermiddag ska jag återigen till Dalby, den här gången för att gå på skolkonferens på Nyvångskolan (man brukar få gott fika där). Kanske kommer det en rapport om det senare.

För övrigt var jag och tränade spinning med Lisett igår. Det var jobbigt.

onsdag, september 19, 2007

Två pärmar med kommunala handlingar

Nu har vi diskuterat vår religionsmotion i min skolnämnd. Som väntat blev den avslagen (se vår reservation nedan), men det var en intressant diskussion. Jag gick ut lite lugnt med att säga att vi inte är emot kyrkorna och att skolavslutningarna visst ska vara fina, men att det är problematiskt med religiösa ceremonier, såsom bön, trosbekännelse, predikan, textläsning och välsignelse. Borgarna verkade inte riktigt förstå, de pratade fortfarande om att skolavslutningarna ska vara fina och traditionella, medan förvaltningen sa att det finns vissa problem och att frågan borde kunna belysas mer (så det ska vi se till), och miljöpartisten tyckte att jag var hård och röstade med borgarna. Den folkpartistiska ordföranden log och konstaterade att det kommer att bli en intressant diskussion när motionen kommer till fullmäktige, och det håller jag verkligen med om. Religion och politik i skön förening.

Annars ser vi återigen hur borgarnas nedskärningar slår på verksamheten. Hittills har förvaltningen fått två procent mindre de senaste två budgetarna jämfört med vad våra budgetar hade gett. Förvaltningen skriver nu i delårsbokslutet att vissa förskolegrupper "har stora svårigheter att bedriva verksamhet inom tilldelade medel". Det betyder att borgarnas skattesäkningar gör att det går för lite pengar till skolan. Men vi är bra på ekologisk mat och att införskaffa gröna flaggor och andra utmärkelser. Det är ju trevligt. Någon gång snart kommer den nya organisationen med direkt skolpeng att slutbehandlas i KF. Än så länge är det ingen som vet hur det kommer att påverka skolornas verksamhet, och det känns väldigt underligt att inte alls veta hur nästa års budget kommer att se ut.

Nu har jag fyllt två pärmar med handlingar från nämnden, redan i år. Hur ska jag förvara alla dessa papper? Jag behöver mer yta...