torsdag, oktober 11, 2007

Gemensam front i oppositionen!

Ikväll har vi haft gemensamt gruppmöte för oppositionen i de två barn- och skolnämnderna (förskola, grundskola) samt utbildningsnämnden (gymnasieskola, komvux). Det var ett givande möte, med erfarenhetsutbyte och kampvilja.

Komvux har diskuterats mycket sedan valet. Något av det första borgarna gjorde i regeringsställning var att minska de statliga anslagen till komvux, vilket ledde till en drastisk minskning av antalet utbildningsplatser. Det är ett mycket ideologiskt tilltag, där de människor som efter sin ordinarie studietid vill vidareutbilda sig eller komplettera sina kunskaper, får svårare att göra detta. I vårt budgetsförslag senast la vi till pengar för att komvux skulle kunna hålla samma kvalitet. Borgarna röstade självklart ner det. Vi var ikväll överens om att komvux är en av de viktigaste (om inte den viktigaste!) verksamheten på skolområdet. Kanske kan vi få med oss sossarna på att återställa de borgerliga skattesänkningarna för att satsa på komvux...

Självklart diskuterade vi det borgerliga förslaget att införa direkt skolpeng. Det kommer upp i fullmäktige om ett par veckor. Vi blev inte så mycket klokare den här gången, förslaget är fortfarande rörigt och svårt att se konsekvenserna av det. Ett resultat är att organisationen för modersmålsundervisningen förändras i grunden. (Har skrivit om detta tidigare) Istället för att ha en gemensam rektor för alla modersmålslärare, vilket underlättar samordning och därmed ger en bra kvalitet, kommer alla rektorer att vara ansvariga för modersmålsundervisningen på sin skola. Idag är det väldigt många elever som utnyttjar sin rätt till modersmål i Lund, och vi kommer att bevaka så att nyttjandegraden inte minskar.

Vi kommer att fortsätta träffas i svmp-gruppen för att behålla initiativet i skoldebatten i Lund!