söndag, oktober 21, 2007

Skåne Social Forum, live från Mejeriet!

Sitter och lyssnar på Aron Etzler, chefredaktör för Flamman (Tack vare stadsnätet kan jag blogga! I det socialistiska Lund ska det finnas trådlöst nätverk överallt!). Etzler pratar om vänstern i Trondheim (Norge), som på ett mycket framgångsrikt sätt har arbetat mot privatiseringar och annan form av konkurrensutsättning i kommunen - en återkommunalisering av verksamheterna. Grunden i detta ligger i att det i ett av världens rikaste länder, Norge, fanns en mycket dålig kommunal och offentlig verksamhet (dåliga skolor, ett dyrt "beställar-utförar-system" system m.m.). Med Trondheim som "skyltfönster" vann vänstern även valet på riksnivå, och drog bland annat tillbaka sina styrkor från Irak. Etzler har skrivit en bok om detta, som jag ska läsa vid tillfälle.

Tidigare idag var jag på ett föredrag om NGO:er och biståndspolitik, anordnat av VIF (Vänsterns internationella forum). Det var mycket intressant. De pratade om att riskerna med fler och fler stora NGO:er (Non-governmental organisations). Svenska freds togs som exempel, där den ökad andelen statsbidrag har lett till ett minskat antal medlemmar. 1980-1999 ökade andelen statsbidrag från ett par procent till 45 procent, och antalet medlemmar minskade från 11000 till 4900. De stora NGO:erna är beroende av statsbidrag (vilket inte precis uppmuntrar kritik av statens biståndspolitik) och har ofta ledare med personliga kontakter med statsmakten (Läkare utan gränsers grundare är idag utrikesminister i Frankrike). Det betyder att de vanliga folkrörelserna, som har en stark förankring hos vanligt folk, slås ut. Det var ett mycket intressant föredrag, inte helt okontroversiellt.

Jag har inte deltagit så mycket på årets Skåne Social Forum, mest stått vid vårt bokbord. Idag pratade jag förresten med en mycket trevlig liberal om bland annat talartidsbegränsningar i fullmäktige. Det tål att funderas på. Men min bild av forumet är att det har varit lyckat och välbesökt. Det hade varit trevligt om LO-förbunden hade varit här också, och inte bara relativt små organisationer på vänsterkanten.