onsdag, oktober 31, 2007

Dagens frukostläsning, om friskolemarknaden

Min frukostläsning idag var en artikel ur tidningen Skolvärlden (nr 17, 2007), Lärarnas Riksförbunds tidning: Har den kommunala skolan något värde?. Skrämmande läsning.
"I februari i år köpte utbildningsföretaget Academedia det fristående NTI-gymnasiet för 200 miljoner kronor. Academedia är noterat på börsen och aktien steg med 80 procent samma dag som nyheten presenterades. (...) Det börsnoterade investmentbolaget Bure Equity äger cirka tio procent av aktierna i Academedia. Bure har dessutom via sin egen friskole­koncern Anew learning köpt flera friskoleföretag de senaste månaderna, bland annat Rytmus musikgymnasium i Stockholm och Fenestra AB i Göteborg. Anew Learning äger sedan tidigare Vittrakoncernen, IT-gymnasiet och Framtidsgymnasiet. Om Academedia och Bure lyckas kommer de att locka fler skolföretag och spekulanter till börsen. Friskolor är ett hett område, enligt aktie­mäklaren Avanza som placerar pengar åt privatpersoner.
- Marknaden letar efter branscher som är på väga att förändras i grunden och skolan är en sådan bransch. De som köper skolaktier är samma slags spekulanter som köpte och sålde IT-aktier tidigare, säger Claes Hemberg, informationschef på Avanza.
-Det säger tyvärr sig självt att man inte satsar på ­Rosengård eller andra områden där eleverna har stora behov. Pengarna går till rika områden i Täby eller innerstaden där de har störst förutsättning att växa, säger Claes Hemberg."