lördag, oktober 06, 2007

Lomma säljer alla sina bostäder

Sydsvenskan rapporterade igår att Lomma kommun (utanför Lund, vid kusten) har beslutat att sälja hela sitt kommunala bostadsbestånd, bestående av 285 lägenheter. "Skynda, fynda! Allt ska bort!" kan man tänka sig att det står på skyltarna i fönstren på Lfabs fastigheter. Det är ett vallöfte från borgarna som nu ska infrias. Priset är satt till 185 miljoner och köparen måste garantera att bostäderna även i fortsättningen ska vara hyresrätter. Att sälja sina fastigheter, sitt fasta kapital, bara för att man har bestämt sig för det (kommunen vill nämligen inte ha budgivning och få upp priset), och därmed förlora den demokratiska makten över en del av bostadsmarknaden i kommunen, är galet i sig. Men de galnaste är följande uttalande från Lommas tekniska nämnds ordförande (från sydsvenskans artikel):

"– Det viktigaste är att vi säljer till en seriös förvaltare med långsiktigt perspektiv, säger Anders Berngarn (m), ordförande i tekniska nämnden."

Borde inte kommunen vara den förvaltare som är mest seriös och som har det bästa långsiktiga perspektivet när det gäller bostadsbyggandet? Uppenbarligen anser inte borgarna i Lomma sig vara seriösa och långsiktiga. Just ett snyggt sätt för kommunen att frånsäga sig ansvaret för den lokala bostadsmarknaden.