torsdag, februari 28, 2008

Kommunfullmäktige

Vi har varit igång med mötet nästan en timme, och är nu på dagens andra ärende. Det handlar om Habo Gård, en stiftelse som får ekonomiskt stöd från Lund men som fysiskt befinner sig i Lomma. Gården används av pensionärs- och handikappföreningar, som mötesplats och för rekreation. Alla instämmer i att Lund ska stå för 12 miljoner för att renovera gården, trots det hade vi ganska lång debatt.

Nu går vi in på ett intressant ärende, politiskt program för unga i Lunds kommun.

[paus]

Debatten om politiskt program för unga var otroligt frustrerande. I korthet: Det har tagits fram ett förslag till program som innehåller en bra analys och bra konkreta saker vad gäller ungdomspolitik i Lunds kommun. Dock saknades en feministiskt analys. I programmet påpekas att unga tjejer känner sig otrygga och ibland är rädda för att gå ut, men man föreslår inga konkreta åtgärder i feministisk riktigt. Svagt. Men förutom det är det bra. Man måste såklart också påpeka att det inte finns en ungdomspolitik. Jag påpekade i mitt anförande i talarstolen att vissa ungdomar har föräldrar som kan köpa dyra bostadsrätter och semesterresor, andra ungdomar får ställa sig i den kommunala hyreslägenhetskön och stanna hemma på fritidsgården på sommaren.

Borgarna har länge hållit med om programmets innehåll. När programmet dock kommer till kommunstyrelsen för beslut byter borgarna namn från "program" till "idéprogram". Idéprogram är ett nytt påhitt. Grejen med att ha ett program är att det årligen utvärderas av samtliga nämnder, och vi politiker kan på så sätt se om det händer något och gör det inte det kan vi snabba på utvecklingen. Det är såklart otroligt svagt av borgarna att inte anta programmet som ett program. På sittande möte idag ändrade sig borgarna igen. De vill inte längre ha ett ideprogram, utan att hela alltet ska bli ett "underlag" för kultur- och fritidsnämnden, och för andra nämnder som vill. Fruktansvärt svagt. Man blir helt perplex.

Borgarna degraderar allt arbete ungdomarna har lagt ner, klappar dem på huvudet och stoppar förmodligen sedan "underlaget" i byrålådan. Jag blir mycket frustrerad på detta, och var återigen uppe i talarstolen och skällde ut borgarna. I slutet av debatten gick en av folkpartiets ledande politiker upp i talarstolen. Han gick emot den borgerliga alliansen genom att helt enkelt föreslå att hela programmet, som nu bara var ett "underlag", helt enkelt ska läggas ner (eller "läggas till handlingarna", vilket betyder ungefär att nicka, säga jaja, och sedan skita i hela alltet). Jag har författat en insändare om borgarnas svek mot Lunds ungdomar, och uppmanat ungdomarna att kämpa på för att någon gång förhoppningsvis bli tagna på allvar av Lunds borgare.