onsdag, december 10, 2008

Julbord och bokslutsprognos



Det börjar dra ihop sig till jul, verkar det som. Jag missade hela nobelfesten på tv idag (jag älskar att se prisutdelningen), eftersom jag var på nämndsmöte med Barn- och skolnämnd Lund Öster med efterföljande julbord.

Mötet var inte så speciellt, förutom de vanliga rapporterna om gruppstorlekarna i förskolan och information om lokalsituationen (vi har en fantastisk förvaltning som ger oss uppdateringar av detta varje månad) behandlade vi ett remissvar på den nya skolplanen, bokslutsprognos och hade en diskussion om en ny skola vi ska bygga i Dalby.

Skolplanen är, ja, nästan ett skämt skulle man kunna säga. Jag har suttit med i gruppen som tagit fram den, och borgarna ville ha ett kort (och intetsägande) dokument, där vi lyckades få bort det värsta om entreprenörskap och annat. Vi har skrivit ett remissvar tillsammans med s och mp, som lägger till lite mer substans, men grunden är fortfarande ganska intetsägande. Borgarna ville på nämnden bara skicka in förvaltningens svar, och inte tycka något själva alls, och röstade därför ner vårt tillägg. Jaja, debatten får väl tas i kommunfullmäktige.

Bokslutsprognosen ser sådär ut. Vi kommer att gå back 4 miljoner, enligt prognosen, vilket är mer än prognosen från i augusti som sa 1,5 miljon back. En stor anledning är att en av våra stora grundskolor går rejält minus då elevantalet på högstadiet minskar. Antalet förskolebarn ökar, men eftersom skolpengen är högre för äldre barn blir inkomsterna mindre, samtidigt som kostnader för vaktmästare, administrativ personal, bibliotek m.m. är desamma.

Diskussionen om den nya skolan på Påskagänget i Dalby går äntligen framåt. Vi har redan beslutat att den ska ha kulturprofil, vilket man har jobbat bra med sedan det beslutet togs. Dock har vi fått en mycket dålig tomt, som sluttar mycket. Det blir svårt att anlägga fotbollsplan om hela skolgården ligger i en backe. Nu verkar det som att vi äntligen har fått gehör för våra klagomål och fått en liten bit extra tomt som kan passa. Det ska bli spännande att se ritningarna för hur huset ska se ut.

Det efterföljande julbordet var såklart trevligt. Genarps rektorer framförde ett litet julspel och skolchefen höll ett tal med budskap om frid och fred. Vi fick varsin pannlampa i julklapp och jag satt vid ett bord med en massa trevliga och bra rektorer.