fredag, juni 13, 2008

Budget-KF, dag 2, Skola



"Det är härligt att debattera skola samtidigt som de glada slutprodukterna hörs utanför"
Lars Hansson, en av fp:s ledande politiker, om gymnasiestudenter, som helt i linje med borgarnas marknadslösningar, jämförs med produkter från en (utildnings)fabrik.


Vi pratar skola. För trehundraelfte gången. Vi lägger tillbaka alla nedskärningar som har gjorts på Lunds skolor de senaste tre åren. Det blir totalt 64 miljoner, och om man drar bort de 15 som vi lägger på utbildningsnämnden (gymnasieskolor, komvux) blir det 49 miljoner kvar till grundskolan och förskolan. Det innebär också en återgång till skattesatsen vi hade innan valet 2006. Sossarna lägger cirka 40 miljoner totalt (36 miljoner till för- och grundskolan), och 30 öres skattehöjning. Vi anser att Lunds skolor behöver dessa pengar för att vi ska nå den kvalitet som fanns 2006. 49 miljoners nedskärning är mycket mer än den "effektivisering" borgarna pratar om. Det handlar inte längre om att "minska administration" (vilket man inte har gjort, men ändå), utan om att tjäna in till skattesänkningar. Vi ser konsekvenserna av detta när vi får rapporter från skolorna om underskott och därefter åtgärder och nedskärningar. Detta är en otroligt stress för skolledarna, men framförallt för föräldrar och i slutänden även eleverna.

Borgarna stirrar sig blindra på att Lund ligger högt, topp 5 senaste 6 åren, i Lärarförbundets "bästa skolkommun"-rankning. Men bara för att man är bäst behöver det ju inte betyda att man är bra. Om vi satsar 100 kr och alla andra 50, är vi bäst. Om vi sänker till 90, 80 och sedan 70, är vi fortfarnade bäst, men inte lika bra. Vi kan inte hela tiden bara jämföra oss med andra, vi måste också se på hur vi har det själva, och skilja mellan relativa och absoluta resultat.


Läs hela anförandet.

Jag trodde att resten av skoldebatten skulle gå ganska snabbt nu efter lunch, men det har blossat upp debatt om 11/16-målet. Det har vi alltid betraktat som ett seriöst mål som man ska arbeta efter, även om vi tyvärr väldigt få gånger faktiskt har nått målet. Ibland har det varit lokalproblem, andra gånger budgetproblem. Idag har folkpartiet gått från detta mål med orden "11/16 är inte en norm utan en långsiktig planering". Det har gått från att vara mål, till ambition. Detta är mycket intressant, en helvändning i Lunds förskolepolitik. Sossarna har yrkat att detta ska vara ett av kommunfullmäktiges mål, och moderaterna går med på detta. Hur ska de ha det?

För övrigt verkar det som att Irland röstar nej till Lissabonfördraget. Det var ju för väl.