torsdag, juni 12, 2008

Budget-KF, vänsterpartiets reservation



Egentligen behöver jag inte skriva mer om denna budgetdebatt, än att lägga upp vår reservation från kommunstyrelsen, som egentligen säger allt. I den tryckta versionen finns det också en bild på de apor som omnämns.


Reservation till kommunstyrelsen ärende 2 Ekonomi- och verksamhetsplan 2009–2011 med budget 2009

Borgerliga nedskärningar: Inte se – inte höra – inte tala

Många hade nog hoppats att majoriteten i kommunstyrelsen i alla fall skulle ha tagit någon typ av intryck av den massiva opinionen mot försämringar i skolor och förskolor. Men borgaralliansen i Lund påminner nu starkt om de klassiska Tre Rikenas Apor, de som håller för ögon, öron och mun. Borgarna vägrar att se vad som håller på att hända med Lunds skolor. De vägrar att lyssna på alla dem som försöker påtala vad som håller på att hända. De vägrar dessutom att tala om vad de gör, utan försöker dölja sina nedskärningar för allmänhet, media och personal.

Ytterligare ett slag mot Lunds skolor

Majoritetsförslaget innebär en ny nedskärning på sammanlagt 18,5 miljoner kronor på Lunds skolor 2009. Det betyder att de borgerliga sedan de kom till makten 2006 har sparat in totalt 64,3 miljoner kronor på Lunds skolor och förskolor, en nedskärning som saknar motstycke i Lunds historia. Samtidigt har de inte tillstått en enda åtgärd, allt är ju bara ”något mindre uppräkning”, varför inga som helst konsekvensbeskrivningar av nedskärningarna gjorts. När signaler från verkligheten emellanåt trängt in i det borgerliga glastornet har de avfärdats som ondsint vänsterpropaganda eller med en variant på det dåliga samvetets pedagogik: Kvaliteten i Lunds skolor är i utgångsläget högre än i många andra kommuner – andra har det värre, så kom inte och gnäll! Verkligheten har emellertid nu hunnit ifatt Lunds borgerlighet. Folkets dom är hård, och inga finter, ingen demagogi kan längre skyla deras usla skolpolitik.

Struken jämställdhetssatsning

Den majoritet av vänsterpartiet, socialdemokraterna och miljöpartiet som styrde Lund fram till senaste valet, inledde en satsning på att jämställa lönerna i Lunds kommun genom att stegvis höja lönerna för kvinnodominerade yrkesgrupper. I rak motsats mot vad de borgerliga lovadeinnan valet 2006 skrotade de förra året jämställdhetssatsningen inom Kommunal. Nu stryker de borgerliga den planerade fortsättningen för andra yrkesgrupper, t.ex. sjuksköterskor och förskolelärare. Vänsterpartiet vill i sitt budgetalternativ återuppta arbetet med att jämställa Lund.

Funktionshindrad med rätt till eget boende? Var god dröj!

Den borgerliga budgeten ger inte heller tillräckliga resurser för utbyggnad av boenden enligt lagen om stöd och service (LSS). Det innebär ännu längre väntetider för funktionshindrade med rätt till eget boende. Lund kommer istället att få fortsätta betala straffskatt till kommuner som sköter sig bättre och antagligen också viten för beslut som inte blir verkställda.

40 öre kan betyda mycket

Allt detta, fortsatta nedskärningar på skolorna, utebliven jämställdhetssatsning och otillräcklig LSS-utbyggnad sker bara med ett syfte, att behålla de skattesänkningar på totalt 40 öre per tjänad hundralapp som de borgerliga genomdrivit 2007 och 2008. Detta trots att vi vet att de flesta är beredda att betala mer i skatt om pengarna går till skolan och vården.

Vänsterpartiets alternativ: Vi återställer allt borgarna skurit ner på skolan

I vänsterpartiets budgetförslag återställs 2006 års skattenivå (+ 40 öre). Därmed kan vi återföra de 64,3 miljoner kr de borgerliga skurit ner på skolan och förskolan. De behövs för att minska förskolegrupperna, öka lärartätheten i grund- och gymnasieskola och kvalitetssatsa på Komvux.
Vidare återupptar vi satsningen på jämställda löner och fullföljer utbyggnaden av LSS-boenden. Också tio öre betyder en del. På flera punkter överensstämmer vänsterpartiets budgetförslag med socialdemokraternas och miljöpartiets. Men på några viktiga punkter skiljer det sig. Socialdemokraterna och miljöpartiet vill bara återställa skatten med 30 av de 40 öre som borgarna sänkt med. Därmed kan de bland annat inte satsa lika mycket på skolan och förskolan som vänsterpartiet, även om även de ligger långt över de borgerliga.

Sänkt busstaxa: Ta tian tillbaka!

Vänsterpartiet är vidare ensamt om att vilja sänka busstaxan från 15 till 10 kr med motsvarande sänkning för rabatterade resor och återinförd pensionärsrabatt. Om vi menar allvar med att vi vill att kollektivtrafiken ska öka måste den både vara bra och billig. Detta är dessutom god fördelningspolitik, eftersom det till exempel är betydligt fler kvinnliga lågavlönade än manliga HSB-chefer på bussarna.

Att bo hemma ska vara en möjlighet men inte ett tvång för de äldre

I valrörelsen 2006 lovade både vänsterpartiet och de borgerliga partierna att verka för så kallat trygghetsboende för äldre som inte har tillräckliga vårdbehov för att få plats på särskilt boende, men som har behov av omfattande stöd i vardagen och kanske är ängsliga och känner sig ensamma i sina hem. De borgerliga påstår att de uppfyllt sitt vallöfte genom att de bytt namn på en avdelning på Mårtenslund och kallar den trygghetsboende. Men ska vi gå mot mer av verklig valfrihet för äldre vårdbehövande måste givetvis platserna i äldreboenden totalt öka. Med den borgerliga politiken har inga nya platser tillkommit. I vänsterpartiets budget sätter vi av pengar för att bygga ett nytt äldreboende. Detta bör vara i form av trygghetsboende med kvarboendeprincip. Därigenom återupprättar vi ålderdomshemmet i dess bästa betydelse.

Ge föreningslivet chansen och satsa på Kulturskolan

Lund har högtflygande kulturella planer inför 2014. Men de borgerliga är just nu i färd med att sänka det folkliga stödet för kulturhuvudstadssatsningen. Hur kan en sådan satsning vinna respekt, när de samtidigt skär ner på biblioteken och det vardagliga kultur- och fritidslivet? Föreningarna tvingas nu minska sin verksamhet, enbart på grund av politiskt beslutade borgerliga nedskärningar. Vi kräver ett stopp för urholkningen av Lunds ideella föreningsliv, satsning på bibliotek och Kulturskola och att underhållet till kommunens idrottsanläggningar återställs till en acceptabel nivå. Allt detta kostar cirka två miljoner kronor.

Vi avsätter dessutom extra pengar för att sänka taxorna i Kulturskolan. Om nuvarande utveckling fortsätter kommer Kulturskolan att bli en exklusiv angelägenhet för barn med föräldrar som har råd. Detta är raka motsatsen till den demokratiska grundtanken med verksamheten.

Träd, gräs och stenar

Den borgerliga budgeten betyder försämrat parkunderhåll, färre planterade träd och mindre resurser till lekplatser. När Lund växer måste också det gröna Lund få växa. Med nuvarande anslag kommer det att ta årtionden innan kommunens lekplatser utvecklats och gjorts tillgängliga för alla barn. Vänsterpartiet vill tillsammans med den övriga rödgröna oppositionen satsa inom dessa områden genom anslag till tekniska nämnden. Dessutom vill vi ge stadsbyggnadskontoret möjlighet att utveckla miljöbyggprogram och energideklarationer.

Visst går det att spara vettigt

De enda nysatsningar som borgarna prioriterat sedan de kom till makten i Lund är på företagen. Näringslivsenheten har fått mer pengar och en näringslivslots har inrättats som till exempel ska berätta för företagare att det är stadsbyggnadskontoret och inte vård- och omsorg som ska kontaktas om man vill söka bygglov. Att dra in denna onödiga funktion ger en besparing på 2,5 mkr.

Genom att avstå från att bygga en ny motorvägsavfart vid Tetra Pak sparar vi 2009 5,5 miljoner kronor och längre fram nästan 10 miljoner kr om året. Givetvis ska vi med tanke på klimathotet satsa på kollektivtrafiken istället för på onödiga motorvägsinvesteringar.

Återställd kommunalskatt för utvecklad välfärd

De besparingar vi föreslår räcker dock inte för att finansiera kvalitetssatsningarna i den kommunala verksamheten. Vi återställer därför med gott samvete 2006 års skattesats, + 40 öre. Detta har lundaborna betalat förut och vi vet att de flesta är beredda att göra det igen, i förvissning om att Lunds kommunalskatt används till något viktigt: att utveckla skolan och välfärden istället för att montera ner den.

Därtill vill vänsterpartiet lägga mer pengar än majoriteten för att förbättra arbetet mot hemlöshet och inom psykiatrin. Av tabellbilagan framgår alla vänsterpartiets förslag till förändringar gentemot majoritetens i kommunstyrelsen.