torsdag, augusti 28, 2008

Augusti-KF, del 1



Dagens kommunfullmäktige börjar med en presentation av projekt Kulturhuvudstad 2014. Lund ansöker, tillsammans med några andra svenska städer (Umeå - "Nordic Light", Gävle - "Kulturell allemansrätt", Uppsala - "Metafor", Norrköping - har en osäker politisk majoritet än så länge), att få bli EU:s kulturhuvudstad (Sverige och Lettland ska ha en kulturhuvudstad var 2014). Vårt tema är "Den femte friheten" (EU har som ni vet fyra friheter sedan tidigare). Denna femte frihet ska ge oss en gemensam kulturell spelplan - "Playground Europe". Se Lunds 2014-hemsida. Som en del av ansökningshandlingarna kommer det att tryckas en 200-sidig bok som presenterar Lunds vision. Jag är skeptisk, men det kan säkert bli skoj.

Enligt kultur- och fritidschefen ska det kulturella värdet för EU och Europa som Lund presenterar komplettera EU och göra befolkningen mer intresserad. Nu inleds alltså "jakten på den femte friheten" (låter som en dålig äventyrsfilm, men det är faktiskt en officiell slogan). Lund ska vara ett öppet laboratorium för kultur, hela Skåne presenteras som en annorlunda storstad och Öresundsregionen som ett EU i miniatyr. 2014 ska denna "Playground Europe" fyllas med innehåll av Europas befolkning. Lund är "de många små scenernas stad", kanske Shakespeare i Dalby stenbrott, föreslår kultur- och fritidschefen. Det finns även planer på ett nytt kulturhus.

I september tar kommunstyrelsen och kommunfullmäktige beslut. En enig kultur- och fritidsnämnd har ställt sig bakom ansökan. I december träffar Lund juryn, och i januari 2010 utses vinnaren. Om vi vinner inbjuds då olika kulturfolk att fylla spelplanen med innehåll.

Från vår sida handlar det om 75 miljoner under fem år, staten beräknas bidra med 170 miljoner, EU med 15 och sedan näringslivet med en del.

Stadshallens sessionssal har renoverats under sommaren. Borden och golvet har slipats, det är nytt ljus och, det bästa av allt, elluttag under bordsskivorna! (Gissa vem som föreslog det i demokratiberedningen...)