fredag, augusti 22, 2008

E-postadresser åt alla!



Dagens underhållning stod kommunfullmäktiges Demokratiberedning för. Om man dömer efter gruppens namn kan man kanske tro att det är vi som upprätthåller demokratin i Lund. Så är det kanske inte riktigt.
Vi pysslar mest med sånt som måste göras men som ingen annan gör. Som att se till att alla politiker får mejladresser som slutar på @lund.se (vilket i sig är en demokratifråga då det kanske blir lättare för folk att kontakta oss), att följa utvecklingen med byte av golv, lampor och installation av eluttag i fullmäktigesalen (inte lika viktigt för demokratin i stort men underlättar för oss ledamöter), se till att fullmäktiges möten sänds på nätet (en riktigt demokratifråga!) och bestämma ramarna för fullmäktiges demokratidag om en månad.
Idag fick vi se resultaten från den enkät fullmäktigeledamöterna gjorde innan sommaren. Den kartlägger vilka vi är, vad vi tycker om våra uppdrag och hur vi bedömer effektiviteten i medborgarnas olika sätt att kontakta oss, med mera. På ett sätt är det ju intressant att analysera, men samtidigt kommer det ju inte fram något som man inte redan visste eller kunde fundera ut själv. Åldersgruppen 40-49 år är mycket överrepresenterade om man jämför med folket i stort och min åldersgrupp, 20-29 år, är mycket underrepresenterad (Lund har visserligen en onormalt stor befolkning i den åldern).

En viktig sak framkom när vi såg statistik på hur lång tid ledamöterna suttit i fullmäktige. Bland män är det relativt jämnt mellan grupperna som sitter sin första, andra och tredje mandatperiod. Bland kvinnorna sitter 50 % sin första period. Det är anmärkningsvärt och kan analyseras massor. Det kan förklara den skeva könsstatistiken bland talarna på mötena. De som sitter sin första period kanske inte lika gärna går upp i talarstolen, och om det är så många kvinnor så bordet det påverka statistiken. Vilket ju är ett problem. Mer analyser kommer på kommunfullmäktiges demokratidag!