söndag, oktober 12, 2008

Husockupation i LundSydnytt rapporterar nu ikväll om en just inledd husockupation i norra Lund. Ett tjugotal ungdomar har flyttat in i ett övergivet hus, som enligt uppgift ägs av kommunen men enligt ungdomarna har stått tomt i flera år. Syftet med inflyttningen i huset är såklart att ungdomarna vill ha någonstans att bo, men samtidigt på ett politiskt plan protestera mot bostadsbristen i Lund. Ungdomarna har frågat kommunen om att få hyra huset, vilket de av någon anledning inte fick göra.

Bostadsfrågan är en av de viktigaste politiska frågorna i Lund. Byggandet av hyresrätter försämrades direkt efter den borgerliga regeringens tillträde för några år sedan. Representanter för LKF menar idag att det är svårt att bygga lägenheter som får en vettig hyra. Tyvärr befinner sig Lund i den situationen att lägenheter blir uthyrda oavsett hur hög hyran är, med en ökad segregering i sydvästra Skåne som resultat. De som inte har råd med att hyra en lägenhet i Lund får flytta till Eslöv eller Svedala, och betala dyra pengar för pendelkort.

I dessa tider av ekonomisk kris verkar folk börja tänka om vad gäller boendet. Omöjligheten eller oviljan att ta ekonomiska lån gör att trycket på hyresrätter blir ännu större. Sydsvenskan skrev nyligen att antalet ansökningar till den kommunala hyresrättskön hos LKF ökade med 1000 stycken under sommaren. I mitten av augusti skrevs också många artiklar om studenter, framförallt utbytesstudenter, som kommit till Lund för terminsstart utan någonstans att bo. Kommunen hyrde hela vandrarhem i brist på lägenheter. Innan sommaren pratade den borgerliga majoriteten om att studenter kanske måste inhysas i idrottssalar i brist på annat, vilket är en helt absurd lösning.

Med denna bakgrund är det inte alls konstigt att husockuapationer snart är enda vägen att få någonstans att bo. Vi har inte råd att ha hus ståendes tomma i Lund, framförallt inte bland kommunens fastigheter! En genomsyn borde göras för att ta reda på om det finns fler tomma hus i Lund som bara står och väntar på hyresgäster. Vad gäller det nu ockuperade huset kanske LKF kunde göra om det till ett kollektivhus med inriktning på ungdomar?