onsdag, september 08, 2010

Andrahandsboende eller förstahandskontrakt?De senaste två dagarna har sydsvenskan slagit på stort kring ett avslöjande som rör en av kommunens borgerliga politiker. Tidningen har skrivit några artiklar om att hon hyr ut rum i en villa hon äger, framförallt till gymnasieelever på en av stans fristående gymnasieskolor. Avslöjandet gick ut på att rummen var i dåligt skick men att de ändå hyrdes ut till ungdomar, något som sedan dementerades av uthyraren själv.

Artiklarna gör ett direkt nedslag i den lundensiska bostadsmarknaden. Det som gör dem intressanta är att de lyckas träffa mitt i prick. Bostadssituationen i Lund ser på många håll ut precis så som den beskrivs i artiklarna: studenter (såväl gymnasister som universitetsstudenter) hänvisas till att hyra rum i andrahand av privata hyresvärdar, eftersom tillräckligt många vanliga hyreslägenheter med förstahandskontrakt inte finns att tillgå. Rum som i många fall inte är tillräckligt fräscha eller säkra för att överhuvudtaget hyras ut.

De privata andrahandsrummen räddar dock bostadssituationen i Lund. Utan dessa privata uthyrare hade både universitet och gymnasieskolor drastiskt tvingats minska sin verksamhet, eftersom studenterna som kommer hit då definitivt inte hade haft någonstans att bo. Situationen är, trots privat uthyrning, ändå otroligt kritisk, speciellt nu i höstterminsstarten.

Andrahandsuthyrningen är varken en särskilt bra eller särskilt långsiktig lösning. Precis som i artiklarna riskerar studenter hamna i en situation där de får bo i dåliga bostäder, kanske med avsaknad av vettiga kök eller badrum, utan möjlighet att låsa om sig eller i en allmänt otrygg bostadssituation. Ett eget förstahandskontrakt är på alla sätt att föredra före andrahandsuthyrning, för de studenter som planerar att stanna en längre tid i Lund.

Bostadssituationen i Lund kan bara lösas på ett sätt: vi måste bygga mer. 1000 nya bostäder om året är vårt bud, varav hälften är hyresrätter - så många som möjligt i LKFs regi. Så kanske vi i framtiden kan undvika privat andrahandsuthyrning med diverse shady villkor och rum med fuktproblem eller utan lås.