lördag, september 11, 2010

Bussar överallt!


Kollektivtrafiken är en av vänsterpartiets viktigaste frågor, alltid, inte bara i valrörelsen. Det är en fråga som diskuteras på alla politiska nivåer: Lunds kommun driver stadsbussarna, region Skåne ansvarar för regionbussar och staten för de nationella tågen.

I Lund har trafiken i centrum diskuteras under en lång tid. Den så kallade "centrumutredningen" blev klar för några månader sedan och presenterade tre förslag för hur trafiken i centrum ska omplaneras. Inget parti tyckte att något förslag var riktigt bra. Så som det ofta blir i politiken. Alla ville ta det bästa ur de olika förslagen och skapa sitt eget. Utredningen kraschade alltså lite, och skickades tillbaka till fortsatt utredning.

Vänsterpartiet var väldigt kritisk till utredningen när den kom. Enligt vår uppfattning försämrar den kollektivtrafiken i centrum, genom att helt enkelt plocka bort flera linjer och därmed göra kollektivtrafiken mindre tillgänglig. Alla ska kunna åka till centrum med kollektivtrafik, från olika delar av stan, och inte behöva gå för långt från busshållplatsen till centrumkärnan.

Vi driver stenhårt att bussar, gående och cyklister ska prioriteras framför bilar. Vi därför göra Klostergatan till en "gårdsgata", där bussar får köra men i samma hastighet som cyklister och gående rör sig. Det betyder att det kan finnas en möjlighet att åka buss från stationen till Mårtenstorget, men att cyklister och gående prioriteras framför bussarnas framfart.

Med hjälp av bra och tillgänglig kollektivtrafik kan lundaborna ställa bilen hemma och åka buss in till stan på lördagarna (och alla andra dagar!). Vi måste minska biltrafiken för att komma till rätta med miljöproblemen. Av samma anledning vill vi stänga av Bangatan (framför stationen) för privatbilar - för att minska biltrafiken i samhället, underlätta framkomligheten för kollektivtrafiken och främja en bättre stadsmiljö med mindre buller och avgaser.