onsdag, maj 04, 2011

Bygg mer - bygg högt!


Kommunstyrelsens mindre byggnadsärende berörde byggandet av nya bostäder på en gräsmatta i närheten av mitt första hem i Lund (som var Michael Hansens kollegium, Dag Hammarskjölds väg), på Tuna. Mellan Tunaskolan och det som tidigare var Astras område precis vid motorvägen, finns en liten liten park med en anslutande tennisbana. Den är ganska illa skött, och består mest av en gräsmatta. Ett litet byggföretag har nu ansökt om att få bygga bostäder på området.

Vår utgångspunkt är att vi måste bygga fler bostäder i Lund. Idag tycker alla partier det. Men frågan är: hur? I många byggärenden finns motstående intressen. I det förra ärendet, om Landsarkivet, handlade det om bevarande av äldre byggnader, eller byggnader med arkitektoniska och kulturella värden. I det här fallet handlar det om grönområden och parker.

Man ska självklart vara restriktiv med byggande på parkmark och grönområden. Vi ville i det här fallet bygga högre än vad förslaget var - för att utnyttja marken så bra som möjligt. När vi nu tvingas bygga bort en liten park, vill vi ta chansen att bygga ordentligt, med 6 våningar istället för 4. Men den borgerliga majoriteten ville inte bygga högre, tyvärr, så det blir ett litet hus den här gången. Dock ett hus.