onsdag, maj 04, 2011

Det papperslösa samhället - har det kommit nu?


Kommunstyrelsens tjugo ledamöter har idag fått (låna) varsin ipad. (En läsplatta för er som vill prata riktigt språk). Lunds kommun kör en testperiod där först kommunstyrelsens arbetsutskott fick plattor och nu hela kommunstyrelsen. Under året kommer försöket att utvärderas. I slutändan ska även kommunfullmäktiges ledamöter få paddor.

Syftet är att minska mängden papper, och att sluta göra pappersutskick till ledamöterna, vilket är både en hållbarhetsfråga, en ekonomisk fråga (portot för dagens handlingar kostar 75 kronor) och en demokratifråga - ledamöterna ska kunna kolla epost och kommunicera med medborgarna oftare och effektivare. I grunden ligger en digitalisering av kommunens ärendehantering: kommunala handlingar ska skrivas på dator, pdf:as och sedan skickas genom systemet digitalt, fram till beslut, och inte skrivas ut, kopieras upp och fysiskt skickas runt. En stor del av de handlingar, säkert två tredjedelar av dagordningen, är sådant som vi bara bläddrar igenom, bifaller/lägger till handlingarna, och sedan slänger när vi kommer hem.

Nu ska alla få varsin entimmes privatlektion för att förstå hur allt fungerar, och till nästa möte, om en månad, kommer inga pappershandlingar ut! Istället får vi ta med oss ipaden. Jag är lite konservativ, men får se till att lära mig det där pdf-programmet där man kan göra anteckningar. Så blir det nog bra sedan.

Och om man skriver in en felaktig kod fem gånger raderas hela ipaden. När detta meddelades drog hela kommunstyrelsen kollektivt efter andan. IT-snubben försäkrade dock att de inte kommer explodera, eller gå sönder.