lördag, maj 10, 2014

Skärp er för helvete, sluta förstör vår gemensamma egendom!

Natten till den 10 maj förstördes ett av Lunds kulturhus, Stenkrossen, av ett stort gäng sabotörer som tagit sig in i huset för en så kallad “brytfest”. I Stenkrossen bedrivs kulturverksamhet riktad till barn och unga. Flera fria teatergrupper har sin bas i huset, ungdomstinget har en del av sin verksamhet där och en fritidsgård finns i lokalerna vissa kvällar. Huset beskrivs som en “verkstad” för innovativ kultur. Efter fredagsnattens vandalisering är det dock oklart hur mycket kulturhus som finns kvar.


I sydsvenskans rapportering intervjuades en deltagare som benämnde inbrottet som “en folkfest med fantastisk stämning”. Syftet med vandaliseringen var enligt samma artikel “att man kan välja ett samhälle som är öppnare och inte bara finns till för en viss typ av människor”. Den som uttalar sig i Sydsvenskan hänvisar till att huset ska rivas. Det är sant att så kommer ske om något eller några år. Verksamheten på Stenkrossen var planerad att fortsätta fram till årsskiftet, och huset kommer förmodligen stå kvar längre med tanke på att detaljplanen för kvarteret förmodligen kommer dra ut på tiden. Men sånt är ju inte så lätt att veta om man inte gör någon research.
Resultatet av vandaliseringen av Stenkrossen är att Lund nu är ett kulturhus fattigare. Stenkrossen kommer förmodligen inte kunna användas under den närmaste framtiden, fram tills dess att huset är återställt och nya möbler inköpta. Det är dessutom en attack mot kommunens verksamhet, alltså det vi äger tillsammans och finansierar med våra gemensamma pengar. Vi som vill ha kulturverksamhet i offentlig regi, med lokaler för fria grupper och möjlighet för ungdomar att komma med egna idéer, upplever idag ett bakslag.


I ett självkritiskt blogginlägg ångrar sig en av deltagarna. Texten kan sammanfattas med “oj, det blev nog lite fel”. Som kommunpolitiker för vänsterpartiet blir jag minst sagt förbannad när folk i öppenhetens namn med budskapet att staden tillhör alla, beter sig så här osolidariskt, idiotiskt och respektlöst.  

Mitt enkla budskap till de som bröt sig in i Stenkrossen natten till fredagen: Skärp er för helvete, sluta bete er som idioter! Ta tag i er själva och gör något konstruktivt av era politiska åsikter, något som kan komma till nytta och inte slutar i förstörelse. Kontakta gärna ett vettigt vänsteralternativ om ni vill diskutera hur ni kan gå vidare och blir mer konstruktiva i era liv, i arbetet för en mer solidarisk och rättvis värld.