onsdag, januari 20, 2016

Lunds kommun bör inte åka till Almedalsveckan i Visby!

(reservation i kommunstyrelsen 2016-01-13) 

Under flera år har Lunds kommun deltagit i “politikerveckan” Almedalen i Visby. Seminarielokaler, resa och boende för politiker och tjänstemän är en dyr affär för kommunen, och Vänsterpartiet menar att Almedalenpengarna borde läggas på satsningar på välfärden istället.

Lunds kommun har en förkärlek för att synas, höras och mingla på stora möten och mässor. Under devisen “syns vi inte finns vi inte” har kommunen varit representerad på Almedalen under flera år. Fortfarande är syftet oklart och utvärderingar tunna.

Almedalen är sommarens stora begivenhet för politiker, journalister, näringsliv och organisationer. Att kommunens topp-politiker ska få tillfälle att lära sig mer och skapa kontakter är ett av argumenten för att åka. Vänsterpartiet menar att det inte ska vara skattebetalarna som ska betala för att politikerna ska kunna lära sig mer och träffa ministrar och partikamrater.

Kostnaden för deltagandet i Almedalen ökar varje år. Sedan 2011 har resans budget fördubblats, och det hela kostar nu 700 000 kronor. Almedalsresan är en av få verksamheter i Lund som får en ökad budget, medan skola, äldreomsorg och miljöarbete får göra nedskärningar.

Under december har Lunds kommun beslutat att åka både till Almedalen i Visby och fastighetsmässan Mipim i Cannes även 2016. Att lägga totalt en miljon på denna typ av mässor och mingelmöten är slöseri med skattepengar och Lunds kommun borde verkligen avstå denna typ av resor. De politiker som tycker att en mässa är en bra fortbildning bör betala detta på egen hand. Vänsterpartiet har därför självklart röstat nej till Lunds kommuns deltagande.