lördag, september 09, 2017

Roller derby playoffs: If you can dream it, you can do it!Jag har spenderat större delen av helgen på Roller derby playoffs i Malmö, en jättestor internationell turnering som Malmös Crime City Rollers (CCR) är värdar för. Turneringen är en kvaltävling där lagen kan kvalificera sig för Roller derby Championships i Philadelphia i november i år. Detta är inte bara första gången som en kvaltävling, en playoff, arrangeras i Europa, utan också första gången som Crime City Rollers från Malmö kvalificerar sig till Championships! Historiskt på flera sätt.

If you can dream it, you can do it! Crime City vann sin första match mot Helsingfors, och lyckades därmed sluta bland de främsta fyra lagen och bli kvalificerade till Championships. CCR förlorade sedan sin andra match, mot Gotham (New York), ett av världens bästa roller derby lag. Ljudnivåerna i Baltiska hallen när CCR vann fick lead jammer mot Gotham var öronbedövande.

Roller derby är en helt fantastisk sport. Återupplivad på 2000-talet i USA, av kvinnor, för kvinnor. I huvudsak bärs sporten av spelare som identifierar sig som kvinnor. Män spelar också, men det är kvinnornas idrottande som står i centrum. Män deltar som domare och coacher, men det är kvinnorna som står för blod och svett.

Det är inte bara fruktansvärt roligt att se på roller derby, utan också otroligt peppande. Det är hög fart, tuffa tag och en jämn match kan svänga snabbt. Det är peppande att se kvinnor kämpa och strida för sitt lag och varandra, att se en sport där alla oavsett styrkor och svagheter har sin plats i laget och få vara publik i en sport där både spelare och publik verkligen omfamnar ideal som gemenskap, solidaritet och allas lika värde. I taket hänger Crime City Rollers stora Refugees Welcome banderoll. Roller derby gör helt enkelt världen lite bättre ett jam och ett bout i taget.