söndag, augusti 26, 2007

Vägra vara tacksam!

Torsdagen och fredagen spenderades i Stockholm (Sollentuna) för kampanjupptakt för Vänsterns Studentförbunds höstkampanj Vägra vara tacksam! Det var en mycket bra kampanjupptakt, och det verkar bli en mycket bra kampanj som kommer att ge VSF en stor spark framåt som förbund och politisk kraft. Det skissades kampanjplaneringar i anteckningsblocken så pennorna glödde.

Kampanjen innehållet kravet att studiemedlet ska höjas med 1500, till 8700 kronor. (Skriver detta trots risken att få en lång debatt i kommentatorsfältet om studenters livsvillkor...). Det är väldigt enkelt. Sverige är ett rikt land, som blir rikare hela tiden. 1995 låg studiemedlet ett par procentenheter över det som EU betraktar som ett lands fattigdomsgräns. 2005 var studiemedlet endast 84 procent av detta fattigdomsmått. Studenter som grupp har alltså blivit relativt fattigare de senaste tio åren. Det låga studiemedlet får självklart konsekvenser. Den tydligaste är att färre ungdomar börjar studera, att universiteten återigen stänger dörren för de ungdomar som inte har föräldrar som kan hjälpa till att få budgeten att gå ihop. En annan konsekvens är att studenter ger sig in på arbetmarknaden och där fungerar som löne- och villkorsdumpare för resten av den arbetande befolkningen. Förutom detta har vi ju stressen och otryggheten som infinner sig i slutet av varje månad, och i slutet av vårterminen då man inte har lyckats skaffa sig ett sommarjobb. Framförallt var diskussionerna om bemanningsföretagen, exempelvis Academic Work, intressanta och givande.

På det hela taget var det en mycket peppande kampanjupptakt och en trevlig after-work-gårdsfest på partikansliet/förbundscentralen på fredagkvällen!