tisdag, januari 22, 2008

Externa köpcenter och politrucker

En perfekt kväll. Ett tyst och lugnt och hyfsat städat korridorskök, en kopp te och "Vita Huset" (West Wing) på TV. Som vanligt arbetar jag mest effektivt efter klockan 21. Vita Huset är min absoluta tv-serie, alla kategorier. De har fantastiska gående möten genom Vita Husets korridorer. De möts, går en liten bit tillsammans och diskuterar världsproblemen, skiljs åt, träffar någon ny att gå tillsammans med genom några fler korridorer. Undrar om det är effektivt.

Ikväll var det kompol som vanligt på måndagkvällar. Och som vanligt pratar folk lite för mycket så vi blir stressade i slutet. Efter diskussionen om målstyrning, som var kvällens tema, hann vi diskutera lite om arbetet med den nya översiktsplanen för Lunds kommun. Det är intressant, men jag kan lite för lite om plan- och byggfrågor. Tyvärr lyckades inte vår representant i gruppen få med sig de andra partierna i hårdare skrivningar om externa köpcenter - Köpcenter som man mer eller mindre måste åka bil till, eftersom de ligger lite utanför stan. Förutom motorvägar är detta nog det mest konkreta att förändra för att arbeta för ett bättre klimat - inga fler externa köpcenter! Tyvärr är vi i en situation där kommunerna runt omkring oss gärna bygger sådana. Burlöv center och Center Syd i Löddeköpinge lockar många lundabor att ta bilen för att handla. Nu fick vi rapporter att det planeras ytterligare ett externt köpcenter strax utanför Lund, i Gårdstånga i Eslövs kommun. Vi saknar en regional plan där dessa kan planeras och regleras, där kommuner kan påverka varandra att inte bygga in oss i ett bilberoende.

Vidare diskuterade vi bland annat förslaget på fler "politrucker". Lunds kommun har fem heltidsanställda kommunalråd, tre borgerliga (m, m och fp) och två från oppsitionen (s och s). Det är mycket för en kommun av vår storlek. Nu vill de två mäktigaste råden, s-man och m-man, ha varsin politisk sekreterare. De anser att de håller på med så mycket representation för kommunens räkning att de inte hinner med sitt politiska arbete. Det är skrattretande, och vi säger självklart nej till detta. S och m vill på allvar öka kommunens administration i form av fler heltidsanställda politiker, samtidigt som den borgerliga majoriteten skär ner på fritids- och skolverksamhet. Ett av argumenten för att ta bort två av skolnämnderna var ju att man ville ha färre politiker! Totalt vansinne. Jag föreslår att sossarna och moderaterna sprider det politiska arbetet mellan fler personer i sina fullmäktiegrupper, eller att kommunalråden helt enkelt representerar mindre!

För övrigt läste jag Jens Holms nyhetsbrev precis innan jag skrev den här bloggposten. Han är ett föredöme vad gäller bloggande. För två år sedan var jag på EU-parlamentetet med en grupp från VSF och träffade Eva-Britt Svensson och Jonas Sjöstedt (som var Jens Holms förträdare). Jag blev mycket imponerad över att de orkar jobba i en organisation som EU. Men Jens Holms bloggande gör till och med EU-frågor intressanta!