torsdag, januari 31, 2008

Kommunfullmäktige 31 jan, del 1

Då var vi igång med årets första kommunfullmäktigemöte! Första ärendet handlar om att korrigera budgetramarna (ett finare ord för "antal kronor") för förskolan och skolan. Budgetramarna för 2008 beslutades i juni 2007. Sedan dess har vi infört "direkt skolpeng" och därför vill borgarna korrigera ekonomin lite. Vi var emot den direkta skolpengen, men hade egentligen tänkt låta det här ärendet flyta förbi och inte ta en stor debatt igen. Men sedan bestämde sossarna sig för att yrka i enlighet med de ramar de hade velat ha i juni (+ 10,5 miljoner), och då fick jag gå upp i talarstolen för att yrka i enlighet med vänsterpartiets budgetförslag (+ 40 miljoner, eftersom vi ville ha en högre skatt än sossarna).

De senaste veckorna har försämringarna i förskolan debatterats i medierna. Försämringarna har till viss del att göra med införandet av den direkta skolpengen, och en namninsamling har startats av föreskole-föräldrar med tillhörande insändare och artiklar.

Det ser ut som att det kanske ändå blir en lång debatt om skolan, vilket i sig inte är fel eftersom skolan- och förskolan är en av de absolut viktigaste politiska frågorna, men vi har en mycket lång dagordning...

Skojigt i talarstolen
Tove Klette (fp): Av fyra röster av 65 kommer ert förslag inte särskilt långt
Mats Olsson (v): Jag välkomnar dig, Tove Klette, att bli den femte och sedan kan ni andra radda upp efter henne så har vi snart majoritet.