torsdag, januari 31, 2008

Kommunfullmäktige 31 jan, del 4 - Högevallsbadet

Nu, mina vänner, går vi in på detta sammanträdes största och viktigaste fråga: Högevallsbadet. Kortfattat finns det två huvudförslag:

  • Borgarnas förslag, utbyggnad för 241 miljoner
  • (S) och (v)-förslaget, utbyggnad för 308 miljoner (av borgarna kallat "lyxalternativet")

Utöver dessa förslag finns miljöpartiets, med en renovering på 60 miljoner och ett nytt bad på Linero, och centerpartiets, med en renovering på 60 miljoner och ett nytt bad i Dalby.

Både vårt och borgarnas förslag innehåller stora förändringar: Ombyggt äventyrsbad med två rutschkanor, ny läktare, ny 50 meters bassäng, bättre tillgänglighet för alla, fler omklädesrumsplatser och ny teknik för att ersätta gamla pumpar m.m. I vårt förslag (s och v) ingår utöver detta en helt ny entré till badet, ännu fler omklädersrumsplatser och läktarplatser, större utebassäng, större café, bättre personalutrymmen, samt en relaxavdelning.

Det nya förslaget för Högevall gör att familjer kan utnyttja badet på olika sätt (förutsatt att barnen inte behöver vaktas), man kan äventyrbada, relaxa, motionssimma och träna utan vatten. Relaxavdelningen som ingår i vårt förslag benämns som lyx av borgarna. Men vi menar att om man ändå ska bygga ett helt nytt bad så är det lika bra att bygga en anläggning som innehåller många olika saker och som lundaborna verkligen vill nyttja. Därför vill vi ha lite mer än borgarna.

Det har tagit lång tid att utreda hur det nya badet ska se ut. I januari förra året var Kultur- och fritidsnämnden överens om ett förslag (det som är vårt nu), som sedan skickades tillbaka trots att det hade planerats grundligt, minskades ner lite och som nu är borgarnas förslag.

Förutom nytt badhus får vi också en byggnad som är långsiktigt ekologiskt hållbar, med solpaneler på taket bland annat!

Debatten går vidare. Högevallsbadets läge kritiseras, det är det "mest ocentrala centrala läget". Badet ligger i utkanten av Stadsparken, och jag håller med om att läget är dåligt. Det finns inte heller någon bra kollektivtrafik. Men det går inte att göra så mycket åt det nu. Miljöpartiet vill dfärör ha ett nytt bad på Linero, som är mer lämpat för transport dit med kollektivtrafik.

Skojigt i talarstolen: "Alla jag känner vill ha centerpartiets förslag, men kanske umgås jag i fel kretsar" Man (c)

För övrigt är jag hungrig.